Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Infrasuhdanteet 2024-2025: Infrainvestointien aallonpohja saavutettu

Infrasuhdanteet 2024-2025: Infrainvestointien aallonpohja saavutettu

Säästöpäätöksistä huolimatta Suomi velkaantuu edelleen. EU:n uusien taloussääntöjen takia sopeuttaminen tulee jatkumaan 2025-2028. Infrarakentamisen suurimmat sektorit pysyvät ennallaan tai supistuvat. Tästä seuraa vuoden 2024 investointien 2 -3 prosentin supistuminen vaikka mm. tuulivoima investoinnit sekä katujen ja alueiden esirakentaminen lisääntyvätkin. Syinä markkinan supistumiseen vuonna 2024 ovat olleet julkisen sektorin tiukka taloustilanne, maailmantalouden epävarmuus, pankkien tiukka rahapolitiikka sekä korkojen laskun hitaus. Vuonna 2025 infrarakentaminen kasvaa arviolta 3 prosenttia.

Suunnittelusektorilla palattu normaalille tasolle

SKOL suhdannekatsauksen 3/2024 mukaan infrasuunnittelun kysyntä on ollut edelleen laskussa. Ulkomainen tilauskanta ja uudet tilaukset ovat romahtaneet. Kotimaan tilauskanta on laskenut vuodessa 6,2 prosenttia mutta uudet tilaukset ovat kasvaneet prosentin verran.

Suunnittelijat tekevät paljon yhdyskuntarakentamisen suunnittelua puitesopimuksilla. Tällä sektorilla suhdannetilanne on valoisampi kuin toimistoilla, joiden töihin kuuluvat myös talonrakentamisen suunnitelmat. Aikaisempien vuosien ylikuumentuneesta suhdanne-tilanteesta on palattu infrasuunnittelussa normaaliin: nykyistä suhdannetilannetta pidetään odotusten mukaisesti hyvänä, osan vastaajista mukaan edelleen erinomaisena. Uusien tilausten kasvu antaa aiheen odottaa vuodesta 2025 vähintään tyydyttävää.