Joensuu Lighthouse

Maailmanluokan innovaatioita korkeaan puurakentamiseen – Joensuun Lighthouse

Suomen korkein puukerrostalo Joensuun Lighthouse palkittiin viime vuonna puurakentamisen edelläkävijänä. A-Insinöörit vastasi projektin ennakkoluulottomista rakenneratkaisuista ja pääsi vahvasti kehittämään suomalaista puurakentamisen osaamista. Maailman korkein terästankojäykisteinen puurakennus edellytti vaativuudessaan uusia ratkaisuja niin lujuuden, kantokyvyn, painumisen kuin paloturvallisuudenkin osalta.

Komea opiskelijatalo kohoaa lähes 50 metrin korkeuteen Joensuun Penttilässä, Pielisjoen varrella.  

Erityisen 14-kerroksisisesta puukerrostalosta tekee paitsi korkeus myös rakennetekniikka. Puukerrostalo jäykistettiin ylhäältä alas kiristettävillä teräksisillä vetotangoilla, jotka kulkevat puurakenteiden sisällä. Betonirakenteita ei jäykistämiseen voitu käyttää, koska tavoitteena oli tehdä kerrostalosta kokonaan puurakenteinen.  

Tekniikka on puurakentamisen saralla uusi niin Suomen kuin Euroopan mittakaavassa.  

”Jännetankoja on Suomessa käytetty siltojen ja pysäköintihallien rakentamisessa, mutta nyt ensimmäistä kertaa niillä jäykistettiin puukerrostalo”, kertoo Lighthousen rakennesuunnittelusta vastannut yksikönjohtaja Tomi Rautiainen A-Insinööreistä.  

Menestyksekkäästi toteutettu projekti keräsi tunnustusta 

Joensuun Ellin rakennuttamaa Lighthousea on pidetty uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti mielenkiintoisena esimerkkinä. Kerrostalo voitti vuonna 2019 sekä Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL-Palkinnon että Puuinfon myöntämän Puupalkinnon. RIL-Palkinnon saajan valinnut Juha Sipilä sijoitti projektin insinööriosaamisen uraauurtavimpaan kärkeen. 

Rakennus nousi kerroksen verran alle kahdessa viikossa ja valmistui aikataulussaan elokuussa 2019. Kerrokset rakennettiin tontilla teltassa, minkä jälkeen elementit nostettiin paikoilleen yksi kerrallaan ja suojattiin väliaikaisella katolla.  

Puukerrostalo on myös hiilipihi: sen puutuoteosat sitovat hiiltä noin 700 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän vuoden aikana.  

Joensuun Lighthousessa on 117 opiskelija-asuntoa. Pääurakoitsijana toimi Rakennustoimisto Eero Reijonen, arkkitehtuurista vastasi Arcadia ja talotekniikasta Granlund Joensuu.

 

Lisätietoja:  

Tomi Rautiainen, yksikönjohtaja, A-Insinöörit 
puh. 050 540 7015 

tomi.rautiainen@ains.fi