Avoimen vuorovaikutuksen merkitys korostuu isoissa kansainvälisissä projekteissa – haastattelussa Citecin toimitusjohtaja Martin Strand

Suunnittelu- ja konsultointialan yritykset ovat avainasemassa, kun ratkotaan tulevaisuuden suurimpia haasteita ja luodaan kestäviä ratkaisuja yhteiskunnalle. Hyvin suunnitellun hankkeen avulla voidaan toteuttaa ratkaisuja, jotka tuottavat lisäarvoa niin tilaajalle kuin myös laajemmin ihmisille maailman eri kolkissa. Suunnittelijoiden ja konsulttien pöydällä on käytännössä huomisen yhteiskunta.

Tässä haastattelusarjassa seurataan kuukausittain SKOLin hallitusjäsenten työtä. Tällä kertaa haastatteluvuorossa on Citecin toimitusjohtaja Martin Strand, joka on toiminut vuodet 2015-2016 SKOLin hallituksen varapuheenjohtajana.

Mikä on viimeisin hyvin suunniteltu projekti, jonka kanssa olet ollut tekemisissä?

"Seuraan monia projektia läheltä, joten kiinnostavia projekteja on paljon, mutta mainitsen yhden todella merkittävän. Meillä on juuri menossa iso Tobolsk-niminen projekti Siperiassa, jossa asiakkaana on suuri saksalainen yritys nimeltä Linde.

Kyseessä on eteenin krakkaukseen liittyvä projekti, jota ovat olleet toteuttamassa Citec Venäjä, Citec Intia sekä meidän eri yksiköt Suomesta. Kokonaisrakennusala on noin 600 000 m2 ja yksikön tuotantokapasiteetti on 1.5 miljoonaa tonnia etyleeniä. Tobolskista tulee Venäjän suurimpia petrokemian tuotantolaitoksia. Työt ovat olleet käynnissä jo reilun vuoden ajan.

Eri kansainvälisten toimijoiden välillä kommunikaatio on toiminut hyvin ja lopputulokseen ollaan tähän asti oltu todella tyytyväisiä. Projektin aikana ollaan toimittu tehokkaasti ja hyvän suunnittelun avulla on esimerkiksi tehty merkittäviä materiaalisäästöjä."

Mikä työllistää sinua tällä hetkellä?

"Tällä hetkellä työpöydältäni löytyvät ensi vuoden suunnitelmat. Tarkoituksena on kehittää ja kasvattaa Citecin toimintaa eri maissa, mutta myös toimittaa asiakkaillemme lisäarvoa yhtenä, suurempana kokonaisuutena. Suurin osa asiakkaistamme ovat kansainvälisiä isoja yhtiöitä kuten GE, ABB, Linde ja Wärtsilä.

Kansainvälisissä projekteissa yhteistyö ja sujuva tiedonkulku ovat tärkeitä asioista hyvän suunnittelutyön kannalta. Viime kädessä meidän tavoitteena on tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme ja se onnistuu muun muassa avoimella vuorovaikutuksella."

Mistä asiasta tai teosta olet erityisen ylpeä työssäsi?

"Kun tulin Citeciin vuonna 2004, niin Citecillä oli noin 240 työntekijää. Nyt Citecissä on töissä noin 1300 henkilöä. Osaavan henkilöstön, tärkeiden ulkoistusten sekä onnistuneiden asiakkuuksien ansiosta olemme kasvaneet kannattavasti.

Olemme myös onnistuneet luomaan kansainvälisen verkoston ja voimme sen avulla palvella asiakkaitamme entistä paremmin. Toimimme 11 maassa, kun taannoin toimimme vain Suomessa. Menestyksen avain on ollut se, että olemme lähteneet rohkeasti asiakkaidemme mukaan maihin, joissa niillä on liiketoimintaa.

Olen erityisen ylpeä Intian toiminnoistamme, joka työllistää jo 500 henkilöä. Intiassa toimintalogiikka on erilainen kuin esimerkiksi Euroopassa. Siellä hyvien verkostojen rooli on erityisen tärkeässä asemassa, koska ilman aikaisempia yhteistyösuhteita on vaikea luoda uutta liiketoimintaa."

Olet toiminut viimeiset kaksi vuotta SKOLin hallituksen varapuheenjohtajana. Mitä pidit tästä ajasta ja mihin toivoisit uuden hallituksen kiinnittävän huomiota?

"Aikani SKOLin hallituksen varapuheenjohtajana on ollut mielenkiintoinen. Mielestäni on hyödyllistä tavata säännöllisesti muiden yritysten johtoa ja keskustella siitä, mitä alalla tapahtuu sekä kuulla muiden ajatuksia alan kehittämisestä. 

Toivoisin uuden hallituksen kiinnittävän huomiota siihen, että asioita ei lähestytä liian pääkaupunkiseutukeskeisesti. Toiminnassa on tärkeätä huomioida myös jatkossa maantieteellisesti koko Suomi. Tämän lisäksi SKOLin tulisi pitää esillä koulutusasioita ja huolehtia alan vetovoimasta, jotta saamme houkuteltua parhaimmat osaajat suunnittelu- ja konsultointialalle. Esimerkiksi Konsulttinuorten työn aktiivinen tukeminen on hyvä keino edistää vetovoima-asioita."