Betonin vaatimustenmukaisuuden osoittaminen, SKOL-ohje laadittu

SKOLin rakennetoimikunnan työryhmä on laatinut asiantuntijoille tarkoitetun ohjeistuksen betonin vaatimuksenmukaisuuden osoittamisesta ja selvitysten sekä tutkimusten sopimisesta, sisällöstä ja suorittamisesta.

3.3.2017 julkaistu ohje on ladattavissa sivun alareunan linkistä.

Alla järjestöjen yhteinen, joulukuussa 2016 julkaistu tiedote ja sivun alareunassa ladattavissa myös Betoniyhdistyksen uusin ohje betonin puristuslujuuden selvittämisestä.

Muutamissa rakennushankkeissa viime aikoina todettujen betonin lujuuspuutteiden johdosta arvioidaan, ovatko betonirakenteiden laadunvarmistuksen nykyiset käytännöt riittäviä. Tiedossa olevat ongelmat lujuudessa ovat koskeneet lähinnä pakkas- ja suolarasitukselle alttiina oleviin kohteisiin käytettävää P-lukubetonia ja liittyneet P-lukubetonissa käytettäviin lisäaineisiin sekä laadunvarmistukseen kohteissa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan rakennusvalvonnat edellyttävät rakenteilla olevien kohteiden paikallavalettujen kantavien ja jäykistävien betonirakenteiden lujuudesta tehtäviä lisäselvityksiä.

Rakennusteollisuus RT, RAKLI ja SKOL suosittelevat näissä olosuhteissa rakennushankkeeseen ryhtyvän, pääurakoitsijan ja rakennesuunnittelijan alkavan toimiin paikallavaletun betonin lujuuden selvittämiseksi mahdollisimman nopeasti. Pääkaupunkiseudulla yllä mainittujen tahojen onkin hyvä olla asiasta yhteydessä rakennusvalvontaan käytännön toimien sopimiseksi.

Pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat ovat ilmoittaneet, että he eivät toimita lopullista rakennekatselmusta, rakennuksen käyttöön hyväksyvää osittaista loppukatselmusta eikä lopullista loppukatselmusta, ennen kuin ovat saaneet asiantuntijalausunnon paikallavalettujen betonirakenteiden vaatimustenmukaisuudesta. Rakennushankkeissa, joissa rakennuksen käyttöön hyväksyvä loppukatselmus on tarkoitus toimittaa loppuvuoden 2016 aikana, katselmuksen toimittamisen mahdollisuus arvioidaan hankekohtaisesti alustavan asiantuntijalausunnon perusteella. Menettelytapa on voimassa toistaiseksi, kunnes se voidaan perustellusti purkaa.

MRL 150§:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen voi katselmusten lisäksi määrätä myös muita tarkastuksia, jos se on tarpeen esimerkiksi rakentamista koskevien säännösten ja määräysten noudattamisen valvomiseksi. Pääkaupunkiseudun rakennusvalvontojen tiedotteessa toivotaan ensisijaisesti noudatettavan MRL 150 b§:n mukaista toimintatapaa. Tällöin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen palveluksessaan oleva asiantuntija tarkastaa rakennustyön suunnitelmanmukaisuuden.

Asiantuntijana voi näin ollen toimia esimerkiksi hankkeen vastaava rakennesuunnittelija. Vaihtoehtoisesti asiantuntija voi olla rakennushankkeeseen ryhtyvä, hänen palveluksessaan oleva asiantuntija tai rakennushankkeeseen ryhtyvä voi hankkia lausunnon riippumattomalta, ulkopuoliselta asiantuntijalta. Tällöin asiantuntija on ensin hyväksytettävä rakennusvalvonnassa.

Kun asiantuntija on nimetty, hän ilmoittaa tarpeelliset selvitykset ja tutkimukset, jotta hän voi antaa lausunnon paikallavalettujen kantavien ja jäykistävien betonirakenteiden säännösten ja rakennesuunnitelmien mukaisuudesta. Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa tarpeellisten selvitysten ja tutkimusten teettämisestä pätevällä taholla. Tällaisen tahon löytämiseen voi käyttää apuna Liikenneviraston luetteloa pätevistä tutkimuslaboratorioista ja -konsulteista.

Tutkimusten tulosten perusteella asiantuntija antaa lausunnon, jonka rakennusvalvontaviranomainen hyväksyy osaksi rakennushankkeen tarkastusdokumentaatiota.

Rakennusteollisuus ry, Jani Kemppainen, Asiamies
​RAKLI ry, Mikko Somersalmi, Tekninen johtaja
​SKOL ry, Matti Kiiskinen, Kehityspäällikkö

Tiedote
Liite 1. PKS-rakennusvalvontojen tiedote 8.12.2016
Liite 2. Liikenneviraston luettelo betonirakenteiden tutkimuslaboratorioista ja -konsulteista