CE-merkintä, tarkastuslomake versio 1.7 julkaistu

PKS-tulkintaohje, esittelykalvot ja mallikirjauksia julkaistu, lomake versio 1.7 ja käyttöohje versio 1.3 julkaistu, päivitetty 17.6.2016 (ladattavissa oikean reunan palkista)

Lomake ohjeineen löytyy hEN Helpdeskistä , http://www.henhelpdesk.fi/www/fi/kelpoisuus/kelpoisuus.php.

Järjestöjen välillä on keskusteltu myös tuotepohjaisesta suunnittelusta (ks.Tuotemäärittely kokous 1 pöytäkirja) ja työkaluksi on tulossa TEHO-portaali (linkit alla).

Pientalojen täydentävät lomakkeet on nyt mietitty valmiiksi ja niitä koskeva ohje on valmisteilla.

Ympäristöministeriön CE-tietosivusto löytyy linkistä http://www.ym.fi/ce-merkinta.

EC-koulutustilaisuus pidettiin 5.2.2014 ja sen ohjelma ja esitykset löytyvät hEN Helpdeskistä http://www.henhelpdesk.fi/www/fi/kelpoisuus/kelpoisuus.php.

Koulutustilaisuuksista tiedotetaan SKOLin, ATL:n, RAKLIn, RILin, RT talonrakennusteollisuuden, LVI-talotekniikkateollisuuden, PTT:n ja RTY:n kautta.

Rakennusvalvonnat ja ala sopineet yhteistä käytäntöä rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseksi

Elokuussa pidetyssä järjestöjen (RT, RAKLI, SKOL, LVI-talotekniikkateollisuus ja LVI-tekniset urakoitsijat) ja pääkaupunkiseudun rakennusvalvontaviranomaisten kesken pidetyissä palavereissa osapuolet ovat hioneet yhteistä käytäntöä RakMk A1:n mukaisen tarkastusasiakirjan osana olevasta rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamismenettelystä CE-merkinnän tultua voimaan 1.7.2013.

Eri osapuolten käyttöön on laadittu esitäytetty lomakepohja, jossa esitettäisiin rakennustuotteet rakennusosiin lajiteltuina, tuotteen liittyminen rakennuksen olennaisiin teknisiin vaatimuksiin, tuotteen kelpoisuuden osoittamiseksi käytetty menettely, todentamisen vastuutaho sekä tuotteen suunnitelmanmukaisuuden vakuutus. RT:n jäsenyritykset ovat tehneet mallilistauksia tuoteluetteloista, jotka saataneen myös muiden osapuolten käyttöön. Ohjeistus tullaan julkaisemaan valmistuttuaan sivustolla http://www.pksrava.fi/asp2/default.aspx.

PKS-rakennusvalvonta on julkaissut rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamista koskevan tulkintaohjeen:

Tulkintaohje A1-701 (julkaistu 23.5.2013)

Suora linkki http://www.pksrava.fi/doc/kortit/A1-701.doc

Palavereissa sovittua:

- RT on laatinut lomakepohjan (versio 1.6, pohjassa muutosloki) ja käyttöohjeen (versio 1.2, 14.12.2015). Tiedostot  on ladattavissa sivun oikean reunan linkeistä ja niitä ylläpidetään HenHelpdeskin sivustolla, http://www.henhelpdesk.fi/www/fi/kelpoisuus/kelpoisuus.php

- Lomakkeeseen kytkeytyvät kuittaukset tekee rakennusvalvonnan aloituskokouksessa sovitut tahot. Ne pitäisi voida hoitaa ”paperikuittauksinakin” niin, ettei työmailla tarvitsisi niiden takia käydä jatkuvasti. Kuittauksia voidaan niputtaa eikä ole tarkoitus tehdä jokaiselle tuotteelle erikseen

- Lomake on hEN-helpdeskin sivuilla vapaasti ladattavissa, http://www.henhelpdesk.fi/www/fi/kelpoisuus/kelpoisuus.php

- Käytetty työnimi ”PKS-tuotelomake” korvataan ”Tuotekelpoisuuden tarkastusasiakirjalomakkeella”
- Pientaloille on tulossa omat lomakkeensa
- Kantavien rakennustuotteiden malli-DoP:t on laitettu hEN-helpdeskin sivuille tuotevalmistajille poimittavaksi

Sopimuksissa ja tarjouksissa on syytä huomioida, että aiheutuneesta lisätyöstä saadaan perittyä tarkoituksenmukainen korvaus eli kirjaus suunnittelutarjouksiin/sopimuksiin pitää muistaa tehdä.

PKS-tuotelomakkeen kehittäminen jatkuu. Järkevän tuoteryhmittelyn kehittäminen kerrostaloille ja pientaloille on menossa. Lomakkeen käytöllä ja sen allekirjoituksilla ei ole tarkoitus muuttaa rakennushankkeessa mukanaolevien vastuita. Tuotteen kelpoisuuden osoittaminen on osa laajempaa tarkastusasiakirjakokonaisuutta.

Lomakkeen allekirjoituksella kuitataan, että asiakirjojen tarkastelun (suoritustasoilmoituksen) perusteella vastuuhenkilö on todennut rakennuskohteessa tai sen osassa käytetyn kelpoisia rakennustuotteita. Hankkeen aloituskokouksessa voitaisiin sopia, mitkä tuo-teryhmät kuitataan erikseen. Projektin kuluessa tätä voitaisiin tarvittaessa täsmentää. Tarvitaan tuotelomake, joka edesauttaa tekemään hyvää suunnittelua.

Päädyttiin siihen, että yleensä tuoteryhmät ei vaadi omaa kuittausta, vaan vastuuhenkilö kerralla kuittaa hänelle lomakkeessa ruksatut rakennustuotteet. Aloituskokouksessa ja hankkeen kuluessa rakennusvalvonnan kanssa sovitaan ne tuoteryhmät, joiden kohdalla tarvitaan erityistä tarkkuutta ja joiden kelpoisuus osoitetaan allekirjoituksella. Tämä voi perustua esimerkiksi hankekohtaiseen riskianalyysiin.

Seuraava järjestöjen ja rakennusvalvonnan yhteispalaveri pidetään 7.6.2016.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän ja toteuttajan hankintaorganisaation vastuu korostuu

SKOLin toimialojen kannanotot suunnittelijoiden asemasta, roolista ja vastuusta pohjautuvat seuraaviin periaatteisiin:

- suunnittelijat voivat todeta rakennustuotteiden kelpoisuuden ainoastaan heille toimitettujen dokumenttien perusteella
- keskeisen vastuutahon, toteuttajan hankintaorganisaation, on oltava mukana
- mallilistassa olevien rakennustuotteiden on oltava rakenteiden toimintaan vaikuttavia tärkeimpiä rakennusosia
- rakennushankkeeseen ryhtyvän valvojien on oltava yksi vastuutahoista

Mallikirjaukset tarjouksiin:

Rakennustuotteiden kelpoisuuden toteamisen ja rakennusvalvonnan vaatiman vakuutuksen antamisen edellytyksenä on se, että urakoitsija kokoaa kaikki tarvittavat asiakirjat ja allekirjoittaa etukäteen vastaavan vakuutuksen, jossa toteaa, että tuote täyttää suunnitteluasiakirjoissa määritetyt, kansalliset rakennusmääräykset täyttävät tekniset vaatimukset.

”CE-merkintä on oltava vähintään kaikilla niillä rakennustuotteilla, jotka kuuluvat harmonisoidun tuotestandardin piiriin ja sen siirtymäaika on päättynyt. Toteuttaja vastaa siitä, että CE-merkittyjä rakennustuotteita käytetään. Kaikki viranomaishyväksyntää varten tarvittavat CE-merkintöihin liittyvät asiakirjat tulee toimittaa tilaajalle suomen- tai ruotsinkielisinä. CE-merkittyjen tuotteiden kelpoisuuden ja suunnitelmien mukaisuuden osoittamisesta vastaa ko. tuotteen toimittaja tai maahantuoja.”

Lisätehtävien ennakointi suunnittelusopimuksissa tärkeää

CE-merkinnän voimaantulon yhteydessä on oletettavaa, että suunnittelijoiden työmäärä lisääntyy ja hankkeiden yhteydessä myös sopimusten tekemisen jälkeen joudutaan tekemään erilaisia viranomaisten vaatimia selvitystehtäviä, joihin ei ole välttämättä osattu varautua tarjousvaiheessa. SKOL suosittelee tarjouksiin ja sopimuksiin erillistä kirjausta kyseisten lisätehtävien suorittamisesta esim. aikaveloitusperusteisesti. KSE:n mukaan tehdyissä sopimuksissa on syytä huomioida myös kohdan 5.5.4 antama mahdollisuus lisäveloitukseen.

Rakennesuunnittelun ohjeistusta laadittu ja ilmestymässä vielä ennen määräaikaa

Menettelytapaohje ja kalvosarja on laadittu SKOL-jäsenyritysten aloitteesta luomaan selkeät ja johdonmukaiset pelisäännöt maahantuotujen CE-merkittyjen kantavien rakenneosien käytöstä Suomen rakennusprojekteissa. Ohjeessa käsitellään myös CE-merkinnän sisältöä sekä CE-merkintään liittyviä asiakirjoja.

Ohje täydentää Rakennusmedian vuonna 2010 ilmestynyttä kirjaa "CE-merkittyjen rakennustuotteiden oikea käyttö".

SKOLin toimikunnat käynnistävät jäsenyritysten työtä helpottavien mallikirjausten ja -asiakirjojen (työselostukset ym.) tarpeiden kartoituksen touko-kesäkuun vaihteessa pidettävissä kokouksissaan. SKOLin rakennetoimikunnan edustaja on laatinut CE-merkintää koskevan osuuden (tekstiosan luku 2.2.3) päivitettyyn RIL 229 rakennesuunnittelun asiakirjaohjeeseen, http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/16/ril-229-1-2006-rakennesuunnittelun-asiakirjaohje_-tekstiosa.

Teknologiateollisuuden eurooppalainen edunvalvontaorganisaatio Orgalime on julkaissut oppaanrakennustuoteasetuksen vaatimuksista ja niiden toteuttamisesta.

Talotekniikkasuunnittelu

Talotekniikkasuunnittelun osalta tarvitaan ainakin mallikirjaukset urakkaohjelmaan ja LVI-selostukseen, Pöyryn Timo Svahnin esitys (diat 4 ja 5) aiheesta kommentoitavana. LVI-talotekniikkateollisuus on niinikään aloittanut rakennusvalvonnan edellyttämien LVI-tuotteiden mallilistojen laadintatyön.

TALO 2000:n mukainen rakennustuotteiden listaus

CE-merkintä talotekniikka-alalla, seminaarialustukset 16.1.2013

Avaus, Ilkka Salo, LVI-talotekniikkateollisuus ry

CE-merkintä ja voimaantulon vaikutukset, Matti J Virtanen, YM

CE-merkintä rakennusalalla ja rakennustuotteissa, Antti Koponen, Rakennustuoteteollisuus

Kommenttipuheenvuorot:

METSTA, Hanna Järvenpää
Teollisuus: Jarmo Mäenpää Uponor
Urpo Koivula, AX-LVI

Linkkejä CE-merkintää käsitteleville sivustoille (Kysymyslomake -linkin kautta voi lähettää kysymyksiä asiantuntijalle):

Ympäristöministeriö

Rakennusteollisuus

Betonielementtien CE-merkintä

hEN Helpdesk

kysymyslomake, hEN Helpdesk

SFS

2016-06-17 00:00:00 Europe/Helsinki