Hankintalakiesitys, direktiivin voimaantulo ja siirtymäkauden hankintasääntely

Hallituksen esitys 108/2016 uudeksi hankintalainsäädännöksi julkaistiin 22.6.2016, http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2016/20160108

Eduskunta käsittelee ehdotusta syksyllä. Esityksen keskeiset muutokset liittyvät mm. kynnysarvoihin, soveltamisalaan, EU- ja kansallisten hankintamenettelyiden muutoksiin, pienten ja keskisuurten toimijoiden aseman parantamiseen, sopimusmuutoksiin sekä hankintojen valvovan viranomaisen perustamiseen. Esitys sisältää myös tietoa hankintojen neuvonnasta.

Lisätietoa TEMin linkissä http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uudistettu-hankintalaki-selkeyttaa-kilpailutusta-ja-nostaa-kynnysarvoja ja Julkisten hankintojen neuvontayksikön linkissä http://www.hankinnat.fi/fi/malleja-ja-lainsaadantoa/hankintauutisia/lainsaadanto/hankintalain-HE/Sivut/default.aspx.

Hankintadirektiivin voimaantulo ja siirtymäkauden hankintasääntely

EU:n hankintadirektiivien kansallinen voimaansaattamisaika päättyi 18.4.2016. Kun uudet lait eivät ole kansallisesti voimassa, direktiivien välittömän oikeusvaikutuksen periaatteen kautta osa direktiivien säännöksistä tulee tuolloin sovellettavaksi. Ministeriön 3.3.2016 antama siirtymävaiheen ohjeistus on linkissä http://www.tem.fi/files/44825/Tiedote_03032016.pdf  ja ladattavissa myös sivun oikeasta reunasta.

Lisätietoja valmisteilla olevasta uudesta hankintalaista linkissä http://www.skolry.fi/tiedotteet/hankintalakiuudistus-k%C3%A4ynniss%C3%A4 . Hankintadirektiivin voimaantulosta 18.4.2016 kansallisen lain voimaantuloon saakka noudatetaan siirtymäkautta, jonka ohjeistusta on linkissä http://www.skolry.fi/tiedotteet/hankintalakiesitys-annetaan-eduskunnalle-kes%C3%A4kuussa .  Lisätietoa siirtymäkauden hankintasääntelystä myös Kuntaliiton neuvontayksikön sivustolla, http://www.hankinnat.fi/fi/ukk/siirtymakauden-hankintasaantely/Sivut/default.aspx sekä Kuntalehden artikkelissa, http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/lakiasiat/hankintadirektiivien-valiton-oikeusvaikutus-alkoi-jo/.

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus painottaa laatua

Hankintalain kokonaisuudistuksen valmisteluryhmän mietintö julkaistiin 13.5.2015 ja ehdotus sisälsi keskeiset suuntaviivat jatkovalmistelulle.

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistuksen tavoitteena on muun muassa yksinkertaistaa hankintamenettelyjä. Uudistuksessa kehitetään sitä, että esimerkiksi työllisyyteen, terveyteen ja sosiaalisiin näkökohtiin liittyvät tekijät otetaan paremmin hankinnoista huomioon.

Lisäksi tarkoituksena on parantaa pk-yritysten osallistumista tarjouskilpailuun, tarkastella kansallisia kynnysarvoja sekä luoda hankinnoille valvontamekanismi.  Hanketta valmistelee ohjausryhmä ja valmisteluryhmä. Ryhmien kokoonpanot ovat luettavissa oikealla olevasta asettamiskirjeestä.

Uudistuksen taustalla ovat huhtikuussa  2014 annetut EU:n julkisia hankintoja koskevat direktiivit. Direktiivit uudistavat lähes kokonaan nykyisen hankintoja koskevan EU-sääntelyn. Hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa linjataan, että Suomen kokonaisuudistus valmistellaan direktiivien pohjalta. Kokonaisuudistus tukee myös hallitusohjelman kirjauksia.

Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan sellaisia tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja, joita valtio, kunnat ja kuntayhtymät, valtion liikelaitokset sekä muut hankintalainsäädännössä määritellyt hankintayksiköt tekevät oman organisaationsa ulkopuolelta.  Hankinnat tulee tehdä hankintalainsäädännön menettelytapoja noudattaen. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa julkisiin hankintoihin liittyvän lainsäädännön valmistelusta.

Hankinnoissa tulee noudattaa sääntöjä, jotka liittyvät mm. kilpailutuksen eri vaiheisiin, tarjouspyyntöasiakirjojen laatimiseen,  hankinnasta ilmoittamiseen ja hankintasopimuksen allekirjoittamiseen.

Menettelylliseksi laiksi aiemmin ymmärretty hankintalaki tuntuu uudistuksen myötä menevän enemmän sisällöllisen lain suuntaan.  Laki näin ollen antaa jatkossa vapaammat kädet sen suhteen miten itse hankinta tehdään ja painottaa enemmän sitä mitä hankitaan, kertoo Veli Sinda, Yritysjuridiikasta vastaava asiantuntija. 

Laissa on asetettu myönteisiä tavoitteita kuten yritysten ja julkishallinnon hallinnollisen taakan vähentäminen, innovaatioiden huomioiminen julkisissa hankinnoissa, kokonaistaloudellisuus sekä uusia menettelyllisiä elementtejä kuten innovaatiokumppanuus, neuvottelumenettelyn helpottaminen sekä elinkaariajattelu. Se, että lain mahdollisuuksia hyödynnetään tehokkaasti, tulee olemaan pitkälti hankintayksiköiden osaamisen kehittymisen varassa. Kaikkien osapuolten kannalta on toivottavaa, että uuden lain tarjoamiin mahdollisuuksiin tartutaan innolla ja nämä tavoitteet toteutuvat, Veli jatkaa.   

Uuden lain myötä myös kansalliset kynnysarvot tulevat nousemaan, vaikkakin nostot ovat hyvin varovaisia. Lain tavoitteet ja työ- ja elinkeinoministeriön mietinnössä esitetty argumentaatio olisivat puoltaneet huomattavasti suurempaakin kynnysarvojen nostoa. Muun muassa tavara- ja palveluhankinnoissa, joihin sisältyvät myös asiantuntijapalvelut, 60.000 euron nosto on hyvin vaatimaton ja tosiasiasiassa vähintään 100.000€ kynnysarvo olisi puolustanut paikkaansa.

TEMin uusin tiedote lainvalmistelun tilanteesta löytyy linkistä https://www.tem.fi/kuluttajat_ja_markkinat/julkiset_hankinnat/hankintalakiesitys_eduskunnalle_viimeistaan_kesakuussa_2016.120082.news

Työryhmän mietintö löytyy linkistä: http://www.tem.fi/files/42893/TEMjul_37_2015_web_13052015.pdf  ja lausuntopyyntö sekä lausuntopalvelun kautta annetut lausunnot linkistä https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=6150abf2-d4b5-4564-b6d2-000ba5449b3a .

SKOLin antama lausunto mietinnöstä  ja esitys tulevista muutoksista on ladattavissa oikean reunan palkista. Vaikuttamistyötä jatketaan vielä virkamiesvalmistelun ja eduskuntakäsittelyn aikana.

Julkisten hankintojen neuvontayksikön 18.5.2015 pidetyssä seminaarissa avattiin laajasti ehdotuksen sisältö ja taustat.

Seminaariaineistot löytyvät linkistä: http://www.hankinnat.fi/fi/malleja-ja-lainsaadantoa/hankintauutisia/tapahtumat-ja-uutiset/2015/seminaari-toukokuu-2015/Sivut/default.aspx

Uuden hankintalain rinnalle ollaan laatimassa tarkentavaa ohjeistusta ja työkaluja laajapohjaisessa Hyvät hankintamenettelyt  hankkeessa. Lisätietoja linkissä
http://www.skolry.fi/tiedotteet/hyv%C3%A4t-hankintamenettelyt-%E2%80%93-asiantuntijapalveluiden-hankinta-laatukriteerein sekä santeri.naumanen@teknologiateollisuus.fi.

Lisätietoja:

Veli Sinda. Yritysjuridiikan asiantuntija, Teknologiateollisuus ry, veli.sinda@teknologiateollisuus.fi
Matti Mannonen, Toimitusjohtaja, SKOL ry, matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi

2016-03-04 00:00:00 Europe/Helsinki