Helena Soimakallio aloittanut SKOLin toimitusjohtajana

DI Helena Soimakallio aloitti työt SKOLin toimistolla syyskuun alussa. Tuore toimitusjohtaja aikoo viettää syksyn perehtymällä liiton toimintaan sekä tutustumalla jäsenistöön ja heidän toiveisiinsa.

Soimakallio on vaikuttamisen ammattilainen, joka tuntee sekä energiateollisuuden että kiinteistö- ja rakennusalan. Yli 25 vuotta jatkunut työrupeama yrityksissä, julkisella sektorilla ja järjestöissä on vakuuttanut hänet asiantuntijatyön ja -tiedon tärkeydestä:

”Jo opiskeluaikana vesi- ja ympäristöhallinnossa sekä yliopistolla pääsin mukaan mielenkiintoisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Ne opettivat, että asiantuntijat ovat keskeisessä roolissa uusien ilmiöiden tunnistamisessa ja niihin liittyvien ratkaisujen etsimisessä.”  

Valmistuttuaan silloisen TKK:n rakennusosastolta vuonna 1992, Helena palkattiin Imatran Voimaan. Voimalaitosprojektien ohella työpäivät täyttyivät T&K-hankkeista sekä viestintään ja vaikuttamiseen liittyneistä tehtävistä.

”Ympäristönäkökulma oli tuolloin vahvasti läsnä sekä suurissa investointihankkeissa että energiantuotannossa. Toimintakulttuurissa alettiin ymmärtää avoimen tiedottamisen ja sidosryhmien kanssa käytävän vuoropuhelun tärkeys. Myös lainsäädäntö kehittyi nopeasti erityisesti Suomen EU-jäsenyyden myötä.”

Bryssel ja sidosryhmäyhteistyö tulivatkin Helenalle hyvin tutuksi, kun hän siirtyi 90-luvun puolivälin jälkeen ensin Energiateollisuuden keskusliitto Finergyyn ja myöhemmin vesivoimayhtiö Kemijoen johtotehtäviin. ”Kotimainen toimintaympäristö alettiin määritellä yhä kattavammin EU-tasolla, joten elinkeinopoliittisen vaikuttamisen tarve laajeni kansainvälisille foorumeille”, Soimakallio toteaa.

Kansainvälisyyden merkitys on kasvanut myös suunnittelu- ja konsultointiyrityksissä, joista yhä useampi toimii globaaleilla markkinoilla. Uudella toimitusjohtajalla onkin kirkas näkemys SKOLin tärkeimmästä tehtävästä: ”SKOLin keskeisenä tavoitteena on luoda hyvä toimintaympäristö asiantuntijaliiketoiminnalle. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää meiltä paitsi määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä, myös aktiivista yhteistyötä eri osapuolten kesken. Yhteistyötä tiivistetään entisestään myös Teknologiateollisuuden kanssa, jonka toimialayhdistys SKOL on.”

Yhteistyö on Soimakallion mielestä avain myös alan yritysten menestymiseen. ”Konsulttien tehtävänä on auttaa asiakasta löytämään parhaat ratkaisut kulloinkin käsillä oleviin kysymyksiin. Alan yritykset tulisi nähdä asiakkaille arvoa tuottavina kumppaneina.”

Asiantuntijatyön arvostuksessa kehitettävää 

Soimakallio mukaan asiantuntijatyön arvostuksessa on kuitenkin edelleen parantamisen varaa. ”Esimerkiksi rakentamisessa lyödään jo suunnitteluvaiheessa lukkoon valtaosa kohteen ominaisuuksista ja valitaan käytettävät ratkaisut, jotka puolestaan määrittelevät hankkeen toteutettavuuden ja kustannukset. On huolestuttavaa, ettei tähän kriittiseen vaiheeseen panosteta aina riittävästi aikaa ja resursseja.”

Asiantuntijuuden arvostus Soimakalliolle erityisen läheinen aihe, sillä ennen siirtymistään SKOLiin hän oli liki 12 vuotta kiinteistö- ja rakennusalan diplomi-insinöörien oman henkilöjärjestön RILin toimitusjohtajana.

Vuosien mittaan Helenan laajalla osaamisellaan on ollut kysyntää lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä organisaatioissa. Hän on muun muassa toiminut ensimmäisenä pohjoismaalaisena ja naisena maailmanlaajuisen kiinteistö- ja rakentamisalan TKI-organisaatioiden kattojärjestön CIB:n presidenttinä. Hän vaikuttaa puheenjohtajana edelleen rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan pätevyyksiä toteavan FISE Oy:n hallituksessa. 

Osaajaresurssit vaikuttamisen agendalla

Suunnittelu- ja konsultointiala on kasvanut jo usean vuoden ajan voimakkaasti, ja myös tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Alan yritykset ovat merkittävä korkeasti koulutettujen osaajien työllistäjä ja ala tarvitsee jatkossa yhä lisää osaavaa työvoimaa.

Soimakalliokin kantaa huolta osaajien riittävyydestä. ”Ponnisteluja matemaattisten aineiden opiskelun ja teknisen koulutuksen vetovoiman kasvattamiseksi tulee lisätä.” Hän muistuttaa myös siitä, että yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa pitää aktivoida, jotta tieto suunnittelun ja konsultoinnin tarjoamista monipuolisista uramahdollisuuksista tavoittaa opiskelijat.

Vaikka työtä riittää, aloittaa Soimakallio SKOLin ruorissa innostunein ja luottavaisin mielin. ”Suunnittelu- ja konsultointiyritykset ovat avainasemassa, kun tulevaisuudessa ratkotaan yhä suurempia haasteita ja luodaan kestävää yhteiskuntaa. SKOLin toimitusjohtajana haluan tuoda jäsentemme asiantuntemuksen entistäkin paremmin päättäjien käyttöön ja suuren yleisön tietoisuuteen.”

Kiireisen arjen vastapainoksi Helena suuntaan viikonloppuisin rakennustyömaalle, jonne on valmistumassa nelihenkisen perheen uusi koti kappaletavarasta. ”Odotan joulua ja sitä, että pääsen parin vuoden raksarutistuksen jälkeen taas uppoutumaan kiinnostavien tietokirjojen maailmaan”, Soimakallio naurahtaa.

Seuraa Helenaa Twitterissä: @HSoimakallio