Huomisen suunnittelijat -juttusarja alkaa - Konsulttinuorten puheenjohtaja halusi rock-tähdeksi

[[{"fid":"1419","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"220","width":"440","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Konsulttinuorten puheenjohtaja Antti Suutarinen halusi lapsena rock-tähdeksi. Sitten hän löysi matematiikan.

SKOLin alaisuudessa toimivan Konsulttinuorten jäsenmäärä on ollut viimeiset vuodet vahvassa kasvussa ja verkostoon on liittynyt jo yli 470 alan nuorta osaajaa. Aloitamme uuden juttusarjan, jossa esitellään verkostossa toimivia ammattilaisia. Ensimmäisenä vuorossa on Konsulttinuorten tuore puheenjohtaja Antti Suutarinen, joka on ollut aktiivisesti mukana verkostossa parin vuoden ajan. Antti päätyi mukaan verkostoon toiminnassa mukana olleen kollegansa kautta. Hän kiinnostui välittömästi Konsulttinuorten tarjoamista verkostoitumismahdollisuuksista ja lähti innolla mukaan toimintaan. Vuonna 2016 Antti toimi jäsen- ja viestintävastaavana ja tämän vuoden alussa oli aika astua puheenjohtajan rooliin.

Tekniikka ja teknologia ovat aina kiinnostaneet Anttia. – Olin jo pienenä perheeni tekninen tuki: osasin käyttää kaikkia laitteita, toisin kuin muut perheenjäseneni, Antti nauraa. – Lapsuuden toiveammattini oli lennokkaasti rock-tähden ja jonkin maailmaa kiertävän bändin kitaristin ura, mutta tekniikan ala tuli siinä aivan jäljessä.

Nuorena Antti oli tasainen oppilas, joka kiinnostui toden teolla matematiikasta ja fysiikasta yläasteella. – Erilaiset ilmiöt ja syy-seuraus-suhteet joita fysiikka selitti, olivat äärimmäisen kiehtovia, Antti kertoo. – Matematiikan käyttö oikeassa maailmassa ja luonnonilmiöiden parempi ymmärrys kiinnostivat minua jo tuolloin.

Lukiossa opinto-ohjaaja kehotti Anttia hakeutumaan tekniselle alalle, joka antaisi mahdollisuuden monenlaisiin työtehtäviin. –Tuolloin aloin pohtia, että tuleva ammattikin voisi löytyä alalta, jossa pääsen hyödyntämään vahvuuksiani, Antti kertoo. – Vanhempani ovat aina kannustaneet minua seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitani. Päätin hakea opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon konetekniikkaa, enkä ole katunut sitä päivääkään.

Tämä onkin Antin tärkein neuvo alavalintaa pohtiville nuorille: tunnista vahvuutesi ja opiskele sitä, mikä kiinnostaa. Työnteko on nimittäin mielekkäintä, kun tekee sellaista, mistä pitää. Pidä kuitenkin myös tulevaisuuden työnäkymät mielessä. Myös verkostoituminen kannattaa jo opiskeluaikana. – Siinä ei ole kyse sen kummemmasta kuin oman ikäisiin, saman henkisiin ihmisiin tutustumisesta, Antti toteaa. – Opinnot ja työelämä ovat kaksi eri maailmaa, mutta kontakteista ei ole koskaan haittaa.

"Tunnista vahvuutesi ja opiskele sitä, mikä kiinnostaa."

Nykyisin Antti työskentelee Design Engineerinä suunnitteluyritys Elomaticilla. – Päädyin nykyiseen työhöni saamani diplomityöpaikan kautta. Diplomityöni käsitteli vaativien ilma- ja savukaasukanavarakenteiden lujuuslaskentaa voimalaitoksissa. Pääsin samanaikaisesti tekemään tuntitöitä Elomaticin laitossuunnitteluosastolle, joka valmistumisen jälkeen vakinaisti työsopimukseni, Antti kertoo. Hän onkin malliesimerkki siitä, että harjoittelu- tai opinnäytepaikka voi avata työuran ja tuoda mukanaan jopa vakipaikan.  

– Työpäiväni ovat vaihtelevia: Monen osa-alueen suunnittelu liittyy laitossuunnittelijan työssä toisiinsa ja tekee siitä erittäin mielenkiintoista. Saatan yhtenä hetkenä suunnitella voimalaitokseen putkistoja, toisena laitoksen teräsrakenteita. Välissä on projektinhallintaa. Elomatic tarjoaa suunnittelupalveluja monenlaisille aloille, muun muassa meri-, energia- ja lääketeollisuuteen.

– Vaatimukset suunnittelulle kasvavat jatkuvasti ja uudet teknologiat mahdollistavat aivan uudet työskentelytavat, Antti kertoo.

Antti haluaa kannustaa nuoria teknologiateollisuuden ja suunnittelualan pariin. – Eri alat ovat jatkuvassa muutoksessa ja asioita täytyy suunnitella tulevaisuudessa yhä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Suunnitteluratkaisuja voidaan teknologian avulla simuloida, laskea ja optimoida aivan eri tasolla kuin ennen, Antti toteaa. – Olen ylpeä siitä, että saan olla mukana tuottamassa puhtaampaa energiaa ja lämpöä ihmisille. Työssäni saan todella vaikuttaa ihmisten arkeen ja elämään.

Kiinnostuitko Konsulttinuorten toiminnasta? Verkosto kokoaa yhteen teollisuuden, talonrakentamisen ja infrarakentamisen alalla toimivat nuoret konsultit, suunnittelijat ja tilaajat sekä alan opiskelijat. Tule mukaan toimintaan jo tänään!

http://konsulttinuoret.fi/​