Huomisen suunnittelijat: Läpi harmaan kiven

SKOLin alaisuudessa toimivan Konsulttinuorten jäsenmäärä on ollut viimeiset vuodet vahvassa kasvussa ja verkostoon on liittynyt jo yli 470 alan nuorta osaajaa. Huomisen suunnittelijat -sarjassamme esittelemme verkostossa toimivia ammattilaisia. Tällä kertaa esittelyssä on Konsulttinuorten varapuheenjohtaja ja budjettivastaava Kari Parila, joka työskentelee jäsenyrityksellämme Wise Groupilla rakennesuunnittelijana.

[[{"fid":"1474","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"height":"220","width":"440","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Konsulttinuorten varapuheenjohtaja Kari Parila on ihminen, joka nauttii haasteista ja tekee asiat ajoittain vaikeimman kautta.

Perinteisellä teollisuuspaikkakunnalla Kotkassa kasvanutta Kari Parilaa on kiinnostanut rakennusala nuoresta asti. - Tykkäsin lapsuudessa rakennella kaikenlaista esimerkiksi laudoista ja pihalle nousi jos jonkinlaista majaa, Kari kertoo. - En tuolloin kuitenkaan ajatellut, että tulevaisuuden työpaikka voisi löytyä rakennusalalta. Yläasteella Karille alkoi hahmottua selkeä ajatus tulevaisuuden toiveammatista: hän halusi rakennusalalle teknisiin tehtäviin, vaikka pohtikin lukiossa myös palomiehen ja opettajan uraa. Lukion ammatinvalintatesti selvensi ja kirkasti eri ammattien tehtäväsisältöjä ja koulutuspolkuja.

Kuten monia tekniikan alalla toimivia, myös Karia ovat aina kiinnostaneet luonnontieteet. - Matematiikka oli vaikeaa mutta palkitsevaa. En ole niitä ihmisiä, joilta matematiikka sujuu luonnostaan, Kari sanoo.  - Oli vain pakko tehdä, jotta oppii.

Pitkän matematiikan ja fysiikan lukio-opintojen jälkeen Kari suuntasi opiskelemaan Aalto-yliopistoon rakenne- ja rakennustuotantotekniikkaa. Ensimmäiset kaksi vuotta kuluivat perusopintojen parissa, jonka jälkeen hän suuntautui rakennetekniikan pariin. - Olen siitä onnekas, että löysin oman alani aika nopeasti, Kari kertoo. - Rakennustekniikka on se mun juttu.

Opiskeluaikana hän kartutti työkokemusta monissa erilaisissa tehtävissä, työskennellen mm. vartijana opintojen ohessa, rakennusapumiehenä ja työnjohtoharjoittelijana - Suunnittelijanakin on hyvä tietää, miten rakennustyömaalla työskennellään ja mitä työmaalla tapahtuu, Kari toteaa.

Karin sinnikästä luonnetta kuvaa hyvin hänen yliopistossa tekemänsä kielivalinta: huonon kielipään omaava opiskelija lähti opiskelemaan kiinaa. - Kielet ovat aina olleet minulle vaikeita ja päätin, että jos niitä pitää lukea, luen sitten sellaista, joka on vaikeaa, Kari toteaa. Kiinan kielen opinnot veivät hänet lopulta Kiinaan myös opiskelijavaihtoon. - Jotkut oppiaineet saattavat opiskeluaikana tuntua kaukaisilta ja hyödyttömiltä, mutta niistä voi olla apua tulevaisuudessa, jolloin asiat saavat merkityksen käytännössä, Kari toteaa.     

Rakennesuunnittelun haasteiden vastaukset eivät löydy suoraan kaupan hyllyltä.

Nykyiselle työnantajalleen Wise Groupille Kari siirtyi vuonna 2014, aluksi osa-aikaisesti työskennellen. Hän teki yritykselle myös diplomityönsä ja on työskennellyt nyt reilun vuoden vakituisena työntekijänä. Työssään Kari pitää erityisesti siitä, että tietää, mitä rakenteissa tapahtuu. - Itse kun suunnittelet rakenteet, tunnet ne varmasti, Kari naurahtaa. Työssä häntä viehättää myös ongelmien ratkaisu: haasteissa saa olla luova eivätkä vastaukset eivät löydy suoraan kaupan hyllyltä.

Kari näkee, että nuorilla on hyvä tulevaisuus teknologiateollisuudessa ja suunnittelualalla: ala kehittyy ja kansainvälistyy kovaa vauhtia. Alan yritykset ovat usein monikansallisia työyhteisöjä. Hyvän suomalaisen koulutuksen saaneille insinööreille avautuu mahdollisuuksia melkeinpä missä päin maailmaa tahansa. -Rakennusala ja konsultointiala digitalisoituvat kovaa vauhtia. Tässä tilanteessa nuoret diginatiivit ovat vahvoilla, Kari sanoo. - Työelämässä kaikki voivat oppia toisiltaan, nuoret kokeneemmilta mutta myös toisin päin. Kaikilla on jotain annettavaa työyhteisössä.

Konsulttinuorten toimintaan Kari päätyi mukaan kollegansa kautta. Järjestötoiminta oli hänelle kuitenkin tuttua opiskeluajoilta ja Kari kannustaakin aktiivisuuteen jo opiskeluaikana. - Verkostoituminen on paitsi ammatillisessa mielessä tärkeää myös hauskaa: saa tutustua uusiin ihmisiin, joiden kanssa on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, Kari kannustaa.

Kiinnostuitko Konsulttinuorten toiminnasta? Verkosto kokoaa yhteen teollisuuden, talonrakentamisen ja infrarakentamisen alalla toimivat nuoret konsultit, suunnittelijat ja tilaajat sekä alan opiskelijat. Lue lisää toiminnasta Konsulttinuorten verkkosivuilta ja tule mukaan toimintaan jo tänään!

Aiemmat Huomisen suunnittelijat -kirjoitukset:

1/2017: Konsulttinuorten puheenjohtaja Antti Suutarinen halusi rock-tähdeksi
2/2017: Noora Lahtela päättää, miten liikumme kaupungissa
3/2017: Juho Rahko: Maanalainen rakentaminen täydentää rakennettua ympäristöä