Huomisen suunnittelijat: Otaniemestä kultakaivokseen - Maanalainen rakentaminen täydentää rakennettua ympäristöä

Ennen kaikkea kaivos, sanotaan. Kaivokset ja muutkin maanalaiset tilat täytyy kuitenkin ensin suunnitella. Muun muassa sitä tekee työkseen Konsulttinuorten viestintävastaava Juho Rahko.
 

 [[{"fid":"1449","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"height":"220","width":"440","style":"width: 440px; height: 220px; float: left;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

 

 

 

 

 

SKOLin alaisuudessa toimivan Konsulttinuorten jäsenmäärä on ollut viimeiset vuodet vahvassa kasvussa ja verkostoon on liittynyt jo yli 470 alan nuorta osaajaa. Huomisen suunnittelijat -sarjassamme esittelemme verkostossa toimivia ammattilaisia. Tällä kertaa esittelyssä on Konsulttinuorten viestintävastaava Juho Rahko, joka työskentelee jäsenyrityksellämme Pöyryllä projekti-insinöörinä.

Suunnittelun näkökulmasta maanalaiset tilat ovat pitkäaikaisia. Pois lukien kaivoskohteet, kalliotilat suunnitellaan yleensä kestämään lähtökohtaisesti jopa sata vuotta. Oulussa kasvanut Juho päätyi Otaniemeen opiskelemaan ympäristö- ja yhteiskuntatekniikkaa pääaineenaan kalliorakentaminen ja kaivosala. Kaivosteollisuus ei ollut Juholle aiemmin juurikaan tuttua. Ala kuitenkin kiinnosti nuorta teekkaria, sillä kaivoksia tarvitaan aina: mineraaleja, metalleja ja erilaista rakentamiseen tarvittavaa materiaa tarvitaan jatkuvasti yhteiskunnassa.

Työnkuva on tällä hetkellä kaksijakoinen: Juho toimii pääosan työajastaan Ruotsiin rakennettavan kartonkikoneen rakennuksen rakennesuunnittelun projektikoordinaattorina sekä loppuosan työajastaan kalliorakennussuunnittelijana pääasiassa pääkaupunkiseudun kalliorakennuskohteiden louhintasuunnittelussa. Opiskeluaikana hän oli laajasti töissä muun muassa vesilaitoksilla, eri rakennustyömailla, konsulttitoimistossa ja jopa Kittilän kultakaivoksella kaivosinsinööriharjoittelijana. - Halusin nähdä työelämää monelta kantilta ja käyttää opinnoissa oppimaani mahdollisimman laaja-alaisesti, Juho kertoo. Tekniset opinnot antavat moneen työhön hyvän pohjan, työtehtävät sitten syventävät osaamista.

Hyvä suunnittelu auttaa myös kestävän kaivostoiminnan toteutumista. 

Tiivistyvä kaupunkirakenne luo jatkuvasti lisätarvetta maanalaiselle rakentamiselle. Tekniikat kehittyvät jatkuvasti ja esimerkiksi automatisaatio ja robotisaatio kehittävät alaa entisestään. Digitalisaatio luo tuottavuutta ja lisäarvoa myös kaivoksissa. Myös ympäristövaikutusten minimointi on kaivosteollisuudelle tärkeää. Kehitystavoitteet kohdistuvat esimerkiksi vaihtoehtoisten energialähteiden käytön lisäämiseen sekä ympäristöystävällisempien ja energiatehokkaampien tuotantotapojen kehittämiseen. - Myös suunnittelun keinoin voidaan edesauttaa mahdollisimman kestävän kaivostoiminnan toteutumista, Juho toteaa.

Uuden oppiminen on Juholle suuri inspiraatio työssä. - Olen saanut uran alkumetreiltä saakka paljon vastuuta ja tekemiseeni on luotettu, se kasvattaa työelämässä. Konsulttinuorten toimintaan Juho päätyi mukaan kollegansa kautta. Järjestötoiminta oli hänelle kuitenkin tuttua opiskeluajoilta. Juho kannustaakin aktiivisuuteen jo opiskeluaikana. - Olin itse mukana paitsi järjestötoiminnassa myös erilaisilla ekskursioilla, joissa pääsee näkemään erilaisia yrityksiä ja työmahdollisuuksia, Juho kertoo. Hän oli  myös vaihto-opiskelijana kansainvälisessä European Mining Course (EMC) -maisteriohjelmassa, jossa opintoja suoritettiin kolmessa eri maassa. Vaihtovuodesta saakka kansainvälinen ura on kiinnostanut häntä, ja Juho uskookin tulevaisuudessa työskentelevänsä ulkomailla.
- Kaivosteollisuus ja maanalainen rakentaminen ovat kansainvälisiä aloja, ja maanalaisen suunnittelun sekä kaivosalan osaajalle on koko maailma avoinna, hän päättää.

Kiinnostuitko Konsulttinuorten toiminnasta? Verkosto kokoaa yhteen teollisuuden, talonrakentamisen ja infrarakentamisen alalla toimivat nuoret konsultit, suunnittelijat ja tilaajat sekä alan opiskelijat. Lue lisää toiminnasta Konsulttinuorten verkkosivuilta ja tule mukaan toimintaan jo tänään!

Aiemmat Huomisen suunnittelijat -kirjoitukset:

1/2017: Konsulttinuorten puheenjohtaja halusi rock-tähdeksi
2/2017: Noora Lahtela päättää, miten liikumme kaupungissa