Innovatiiviset hankinnat puhuttivat Turussa

Turun kaupunki, Turku Science Park, Teknologiateollisuus ja SKOL järjestivät eilen (15.9.) Turku Smart City for Smart People -seminaarin, jossa kantavana teemana oli innovatiiviset hankinnat. Seminaarin osallistui kiitettävä määrä paikallisia yrityksiä sekä julkisen puolen edustajia.

Tilaisuuden alussa kuultiin kolme alustusta päivän aiheeseen. Ensin lavalle asteli Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, hänen jälkeensä TEMin elinkeino- ja innovaatio-osaston ylijohtaja Ilona Lundström ja kolmantena SKOLin toimitusjohtaja Matti Mannonen.

Kaupunginjohtaja Randellilla oli paljon positiivista kerrottavaa Turun kehityksestä. Kaupunki on asettanut kunnianhimoisen vision vuodelle 2029. Tavoitteena on, että Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti uudistuva eurooppalainen yliopisto- ja kulttuurikaupunki.

Luonnollisesti viime aikojen isoimmat positiiviset uutiset ovat kantautuneet telakalta, mutta myös erilaiset vetovoimatutkimukset ovat näyttäytyneet Turun kannalta hyvinä.

Telakan ohella yksi ylpeydenaiheista on uusi kampus- ja tiedepuistoprojekti. Alue sijaitsee aivan keskustan tuntumassa Kupittaalla ja siten se on erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Alueen avulla on tarkoitus integroida korkeakoulusektori tiiviimmin osaksi muuta kaupunkia. Kupittaan alueella toimii myös paljon yrityksiä, joten jatkossa yritysyhteistyötä on entistä helpompi harjoittaa. Luonnollisesti alue nähdään myös ympärivuotisena vetovoimatekijänä.

Randellin jälkeen puhunut ylijohtaja Lundström nosti puheenvuorossaan esiin tarpeen päivittää mummoutunut Suomi-neito vientikuntoon. Esityksen vahvana pääviestinä kantautui kiteytys: Haluamme uudelleenkäynnistää Suomen. Viesti konkretisoituu Reboot Finland -hankkeessa, jossa toiminta-ajatuksena on uudistaa Suomea digitalisaation avulla.

SKOL ry:n toimitusjohtaja Matti Mannosen puheenvuorossa käsiteltiin innovatiivisia hankintoja. Suomen julkinen sektori hankkii rakennusurakoita, tavaroita ja palveluita noin 35 miljardilla eurolla vuodessa. Julkisten hankintojen merkitys Suomen taloudelle on suuri ja tämän vuoksi on opeteltava ostamaan hyvää.

Hankintayksiköiden tehtävänä tulee olla innovaatioiden mahdollistaminen keskittymällä lopputuloksen tai tavoitteiden määrittelyyn tekemisen määrittelyn sijaan. Tämä antaa markkinoille mahdollisuuden tarjota parasta osaamistaan ja uusia ratkaisuja. Tämän lisäksi valinnat tulee tehdä laatupainotteisesti eli esimerkiksi osaamisen, osoitetun laaduntuottokyvyn ja elinkaaritaloudellisuuden perusteella. Palkitsemisessa tulee huomioida saavutetut tulokset paremmin.

Muun muassa näiden toimenpiteiden avulla voidaan paremmin välttää tilanteet, jossa osapuolet ovat muodollisesti toimineet oikein, mutta yritysten täyttä potentiaalia ei ole hyödynnetty erilaisten rajausten ja määräysten vuoksi.

Lopuksi tilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia yrityscaseja sekä pitchaus-kierros, jossa virkamiehet sekä yritykset pääsivät myymään ideoitaan yleisölle. Aiheet käsittelivät muun muassa eurooppalaisia hankintoja Telesten näkökulmasta sekä allianssimallin ominaisuuksia ja hyötyjä YIT:n kokemusten pohjalta.

Virallisen ohjelman jälkeen verkostoitumistilaisuudessa oli hienoa kuulla useamman yrittäjän suusta, miten Turussa vallitsee tällä hetkellä positiivinen vire. Luottamus tulevaisuutta kohtaan on vahva ja haasteelliset ajat ovat toivottavasti takanapäin. 

2016-09-16 00:00:00 Europe/Helsinki