Innovatiivisissa hankinnoissa valtava potentiaali - seminaarikiertue jatkui Oulussa

Viime vuonna aloitettu Laatua, tehokkuutta ja uutta liiketoimintaa innovatiivisilla hankinnoilla -seminaarisarja jatkui keskiviikkona 18.1. Oulussa. Seminaarin järjestivät yhteistyössä Oulun kaupunki, Teknologiateollisuus ja Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL. Seminaarin kaikki esitykset ovat ladattavissa tekstin lopusta.

Tilaisuuden avasi valtiovarainministeriön ylijohtaja Päivi Laajala, joka valittiin 12.12. Oulun kaupungin uudeksi kaupunginjohtajaksi. Oulun riveihin Laajala siirtyy kevään aikana. Puheenvuorossaan Laajala esitteli Oulun hankintaohjelmaa sekä nykyistä hankintojen laajuutta. Kaupunki ostaa noin 675 miljoonalla eurolla vuosittain palveluja ja tuotteita, ja suuntaa antavan arvion mukaan noin 46 % hankinnoista menee yrityksille, joilla on toimintaa Oulun alueella. Julkisen sektorin ostot ovat siis merkittävässä roolissa alueen elinkeinotoiminnan kannalta.

Oulu on linjannut Kaupunkistrategia 2020 -ohjelmassa, että tavoitteena on nostaa innovatiivisten hankintojen osuus 20 prosenttiin. Tavoite on hyvin kunnianhimoinen verrattuna esimerkiksi hallitusohjelmassa esitettyyn valtakunnalliseen viiden prosentin tavoitteeseen. Tällä hetkellä kaupungissa on menossa hankintaohjelman päivitys vuosille 2017-2020. Kaupungin tahtotila on, että hankintojen kautta voidaan tavoitella myönteisiä muutoksia ja ratkaisuja, joilla on vaikutus elinvoiman ja hyvinvoinnin mahdollistamisessa.

Laajalan jälkeen seminaarissa puhui Matti Mannonen, joka työskentelee Teknologiateollisuudessa johtajana ja Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOLin toimitusjohtajana. Mannonen korosti puheenvuorossaan, että lähes kaikissa hankinnoissa voidaan edistää innovaatioiden syntymistä. Olennaista on, että tilaaja määrittää hankinnan tavoitteet ja palvelutuottajien tehtävänä on miettiä, miten nämä tavoitteet voidaan saavuttaa.

Kun tehtäväjakoa kirkastetaan, voidaan palveluita tuottaa tehokkaammin, taloudellisemmin ja mahdollisesti jopa kokonaan uudella tavalla. Julkisten hankintojen arvo ja siten myös säästöpotentiaali on valtava: parantamalla julkisten hankintojen elinkaaritaloudellisuutta kymmenellä prosentilla säästetään lähes kaksi miljardia euroa vuodessa. 

Seminaarin saapui eduskunnasta puhumaan Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä, joka vaikuttaa kansanedustajuuden lisäksi muun muassa Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuustossa sekä Oulun kaupunginvaltuustossa. Puheenvuorossaan Vehkaperä korosti, että uudistuksiin on suhtauduttava myönteisesti ja avoimin mielin.

Vehkaperä kiinnitti huomiota siihen, että eri osapuolten on tärkeää pitää huolta innovatiivisista hankinnoista myös jatkossa. Aihe on julkisen sektorin kannalta niin tärkeä, ettei innovatiivinen hankintatapa saa jäädä ohikiitäväksi trendiksi.

YRITYSCASEISSA ESILLÄ SAIRAALAOHJELMA, MONITOIMITILA, KOTIHOITO SEKÄ KOKEILUALUSTAT

Seminaarin jälkipuoliskolla kuultiin konkreettisia esimerkkejä siitä, miten innovatiiviset hankinnat ovat alentaneet kustannuksia ja tehostaneet toimintamalleja erilaisissa hankkeissa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio esitteli vaikuttavia lukuja Oulun sairaalaohjelmasta. Uudistamisohjelman toimintakulut 30 vuoden aikana ovat n 26,6 miljardia euroa, joista investointien osuus on noin 2 % (500 milj. €). Jos toimintakulujen kustannusnousu onnistutaan puolittamaan 3 prosentista 1,5 prosenttiin, on kyseessä 5,6 miljardin säästöpotentiaali. Kaikista kuluista sidotaan suunnittelu- ja konsultointivaiheessa 80-90 %. Suunnitteluvaihe on kuitenkin vain 0,2 % kokonaiskustannuksista, joten suunnittelutyöhön panostamalla on mahdollista saavuttaa merkittäviä hyötyjä.

Tampion jälkeen Hiukkavaaran monitoimitalo -hanketta esittelivät Oulun kaupungilta rakennuttajapäällikkö Mika Huhtala ja aluejohtaja Marko Palonen Lemminkäiseltä. Kyseiseen taloon sijoitetaan noin 700 oppilaan yhteinen peruskoulu, päiväkoti ja esiopetus sekä kansalaisopisto ja koulukirjasto. Tavoitteena on ollut suunnitella ja rakentaa tila, joka mahdollistaa uusien oppimiskäsitysten mukaisen opetuksen. Hankkeella on ollut tiukka kustannusarvio ja aikataulu. Sujuvan yhteistyön ansiosta tiukka kustannusarvio todennäköisesti alitetaan ja hanke valmistuu aikataulussa eli kesällä 2017.

Seuraavassa casessa siirryttiin rakentamisasioista kotihoidon maailmaan. Jaana Kokko Oulun kaupungilta ja Ville Kokko ODL:lta kertoivat, miten aikaisemmin kotihoito käytti työaikaa turhaan asiakkaiden avainten hallintaan. Tavoitteena oli nostaa välitöntä työaikaa ja yksi ratkaisu tähän oli mobiilisti toimiva avaimeton kotihoito. Hankintaprosessi sisälsi tuotekehitystä ja palvelun käyttäjät pääsivät osallistumaan omien työkalujensa valintaan merkittävästi. Hankinnan avulla on nostettu välitöntä työaikaa ja myös palveluntarjoajat saivat hyödyllistä palautetta tuotteensa toimivuudesta aidossa käyttäjäympäristössä. 

Neljännen case-esimerkin esitteli Forum Viriumin edustaja Kaisa Spilling. Aiheena oli Fiksu Kalasatama – Nopeiden kokeilujen -ohjelma. Kyseessä on Helsingin kokeilualusta, jossa kehitetään kaupungin infrastruktuuria ja palveluja yhdessä eri toimijoiden kanssa. Ohjelmaan valitaan 20 palvelukokeilua, joita testataan aidossa ympäristössä oikeiden käyttäjien kanssa. Esimerkiksi yritykset ja start-upit voivat tarjota palvelujaan ohjelmaan. Projekti lähti vauhdikkaasti liikkeelle vuonna 2016 ja ohjelma sai yli 100 tarjousta erilaisista palveluista. Nopeat kokeilut jatkuvat keväällä 2017 ilmastopositiivisten ratkaisujen parissa.

Yritysesimerkkien lisäksi seminaarissa pohdittiin hankintalakia ja innovatiivisia hankintoja lainsäädännön näkökulmasta. Alustuksen aiheesta piti Teknologiateollisuuden asiantuntija Veli Sinda, joka käsitteli vuoden vaihteessa voimaantulleen lain taustoja sekä sitä, mitä innovatiivisella hankinnalla lainsäädännöllisesti tarkoitetaan.

Puheenvuorot osoittavat hyvin konkreettisesti, että julkisissa hankinnoissa on paljon pelissä. Kuntapäättäjille viesti on selvä. Mahdollistamalla innovatiiviset hankinnat voidaan säästää tukuittain rahaa, antaa lisäpotkua talouskasvulle sekä ennen kaikkea tarjota parempia palveluita kuntalaisilla.