Airut

Jätkäsaaren Airut – arkkitehtuurisia ja energiateknisiä innovaatioita kestävän kehityksen hengessä

Jätkäsaaren Airut-korttelin suunnittelussa innovoitiin tulevaisuuden energiatehokasta ja ihmisten tarpeet huomioivaa kaupunkiympäristöä. Ratkaisut ihastuttavat edelleen. Kohteen on suunnitellut yhteistyössä Optiplan ja Sauerbruch Hutton Architects.

- Airut oli mielenkiintoinen, rajoja rikkova ja tavoitteiltaan kunnianhimoinen hanke. Siinä luotiin tulevaisuuden asumisen konsepti, jossa asumisen mukavuus yhdistyy energiatehokkuuteen, kertoo arkkitehtisuunnittelusta vastannut Optiplanin suunnittelujohtaja, arkkitehti SAFA Juha Vihma.

Optiplanilta työhön osallistui moniammatillinen tiimi arkkitehteja, ympäristö-, energia-, LVIS- ja rakennesuunnittelun ammattilaisia.

Tilatehokas arkkitehtuuri tuo asumismukavuutta

Arkkitehtuuriltaan Airut on paitsi näyttävä, myös tilatehokas ja ihmisten erilaiset elämäntilanteet huomioiva.

- Lähdimme kyseenalaistamaan perinteistä suunnittelua; miksi rakentaa kullekin talolle omat kerho- tai saunatilat, kun niiden laatutasoa ja arvontuottoa voidaan parantaa merkittävästi esimerkiksi tuomalla konseptiin yrittäjävetoisia palveluita.

Osa asuntojen yhteistiloista, kuten yhteissauna, kerhotila ja pesula, onkin toteutettu yrittäjävetoisina. Vihman mukaan saunasta on tullut vetonaula, josta puhutaan laajemminkin.

- Tilatehokkuuden ei tarvitse merkitä ankeutta. Airut-kortteliin varioitiin viihtyisiä asuntoja erilaisiin elämäntilanteisiin, luotiin tilavat parvekkeet sekä lämpimät viherhuoneet. Leikki- ja oleskelutilaa saatiin yhdistämällä korttelin kuusi asuintaloa toisiinsa yksikerroksisilla nivelosilla.

Juha Vihma
Arkkitehti SAFA Juha Vihma

Kaikki energiansäästökeinot tukevat toinen toistaan

Airut-korttelin suunnitteluratkaisut minimoivat lämpöhäviön ja estävät liian kuumenemisen. Tämän lisäksi korttelissa käytetään paikalla tuotettua aurinkoenergiaa sekä älykkäitä mittaus- ja säätöjärjestelmiä, joiden avulla energian käyttö pystytään kohdentamaan tilannekohtaisen tarpeen mukaan.

- Rakennuksen energiatehokkuus on aina kokonaisuus. Airut-korttelissa luonnonvalo hyödynnetään optimaalisesti ja pitkät parvekkeet estävät aurinkoa kuumentamasta asuntoja liikaa. Tämän lisäksi asukkaat voivat itse säätää esimerkiksi ilmastointia tarpeen mukaan.

Suunnittelutyötä tehtiin tietomallipohjaisesti yhdistämällä eri ammattialojen suunnittelijoiden tekemät tietomallit toisiinsa.

- Näin laajoissa ja vaativissa hankkeissa tietomallit ovat käytännössä ainoa tapa varmistaa, että suunnitellut ratkaisut tukevat energiatehokkuutta täysimääräisesti kumoamatta toistensa vaikutuksia. Meille Optiplanissa Airut-korttelin suunnittelu oli lähtölaukaus kokonaiselle palvelukonseptille, jota nykyisin kutsumme vähähiiliseksi suunnitteluksi, päättää Vihma.  

Tietoa hankkeesta:

Airut Jätkäsaari

 

Jutun kuvat: Kuvatoimisto Kuvio