Kannanottoja ja ohjeita rakenteellisesta turvallisuudesta

Rakennustarkastajille lähetetty tiedote, SKOLilla edustus YM:n toimintaryhmässä

SKOL on ottanut kantaa rakenteellisen turvallisuuden puolesta

Ympäristöministeriö kutsui rakennusalan toimijat koolle pohtimaan, kuinka laajarakenteisten kiinteistöjen turvallisuutta voidaan edelleen kehittää ja vahvistaa rakennesuunnittelun ja rakentamisen osaamista. SKOL osallistui 20.2 pidettävään ministeritapaamiseen ja toi esille pätevän ja riittävän suunnittelun sekä tarkastustoiminnan merkitystä ja korostaa rakennusvalvonnan resurssien oikean kohdentamisen tärkeyttä. Tapaamisessa läsnä olleet YM mukaan lukien suhtautuivat myönteisesti SKOLin kannanottoon ja siinä esitettyihin toimenpiteisiin.

SKOL on myös toimittanut erillisen kannanoton riittävän ja laadukkaan suunnittelun puolesta kaikkien Suomen kuntien rakennustarkastajille.

Uutta lainsäädäntöä valmistellaan

Ympäristöministeriö ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla pyritään vähentämään laajarunkoisten hallien sortumavaaraan liittyvää onnettomuusriskiä. Lähtökohtana on selvittää, miten suuret hallit saataisiin määräaikaisen asiantuntijatarkastuksen tai vastaavan menettelyn piiriin. Työ käynnistyy välittömästi.”En näe tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin ulottaa laajarunkoisille halleille lakisääteisesti velvoittavat, määräajoin tehtävät tarkastukset. Tarkastamisen tekee ulkopuolinen asiantuntija. Tämä on myös kiinteistönomistajan etu, sillä hänellä on ensisijainen ja viimekätinen vastuu hallinsa turvallisuudesta”, asuntoministeri Krista Kiuru sanoo.

Myös tapaamiseen osallistuneiden toimijoiden mielestä uudelle lainsäädännölle, erityisesti velvoittavien määräajoin tehtävien tarkastusten säätämiseksi pakolliseksi, on tarvetta. Erityisen tärkeää on varmistaa niiden hallien turvallisuus, jotka on rakennettu ennen vuotta 2006, jolloin astui voimaan vaativien rakenteiden suunnitteluun liittyvä erityismenettely.

Tapaamisessa keskusteltiin myös kansallisen rekisterin luomisesta, jotta onnettomuus-riskitilanteissa tieto erityyppisistä laajarunkoisista halleista on paremmin saatavilla. Kaupunkien ja kuntien rekistereiden kattavuus vaihtelee ja tarvetta valtakunnalliselle tietokannalle on. Ympäristöministeriö on jo ryhtynyt valmistelemaan asiaa.Järjestöt ja viranomaiset olivat yhtä mieltä siitä, että tiedonkulkua onnettomuusriskitilanteissa on parannettava ja rakennusvalvonnan, rakennesuunnittelun ja rakentamisen vaatimuksia kiristettävä. Kuntaliitto lupasi tapaamisessa perustaa määräaikaisen neuvontapalvelun, joka tarjoaa kunnille asiantuntija-apua rakennusten turvallisuuden valvonnassa. Järjestöt puolestaan lupasivat viestiä jäsenilleen, että laajarunkoisten rakennusten rakenteellinen turvallisuus on tarkistettava heti sekä seurattava kiinteistöjensä lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan.

Paikalla tapaamisessa olivat ympäristöministeriön lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuntaliitto, kiinteistönomistajia edustava RAKLI, Suomen Rakennusinsinööriliitto RIL, Rakennusteollisuus RT, Kiinteistöpalvelut ry ja Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry.

Toimintaryhmään myös SKOLin edustus

Ministeriö asettaa edellä kuvattujen toimenpiteiden tueksi toimintaryhmän laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden edistämiseksi. Sen tehtävänä on lainsäädäntötyöhön evästämisen lisäksi vahvistaa yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken. Toimintaryhmään kutsutaan viranomaisten lisäksi laajasti sekä rakennusalan että käyttäjien edustajia. SKOLin edustajaksi ryhmään on nimetty rakennetoimikunnan puheenjohtaja, yli-insinööri Harri Tinkanen WISE Groupista.

Ohje- ja tiedotussivustoja perustettu

Ympäristöministeriö on perustanut sivuston, johon on koottu tietoa maneesin kattosortumaan liittyvistä toimenpiteistä ja ohjeistuksesta. Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut Laukaan onnettomuuden tutkinnan, jota koskeva sivusto on avattu. Hevostietokeskus on julkaissut Finnmap Consulting Oy:n laatiman ohjeen maneesien turvallisuuden ja kunnon tarkistamiseen.

FISE-pätevyyksiä myönnetty jo 10 vuotta

Hallisortumat

FISEn piirissä on tiedostettu hallien turvallisuusriskit jo pitkään. Vuonna 2006 poistettiin rekisteristä betonihallien ja alkuvuodesta 2012 teräshallien suunnittelija julkisesti, toistuneiden alimitoitustapausten takia. Laukaan hallin suunnittelijalla ei ole ollut FISE-pätevyyttä. FISEn tavoitteena on näin omalta osaltaan varmistaa hallisuunnittelijoiden laadukas ja eettinen työ.

Tulevien romahdusten ja vaaratilanteiden estämiseksi on ehdotettu isojen yleisöhallien katsastusmenettelyä. Ajatus kuulostaa äkkiseltään hyvältä. Kyseessä on kuitenkin useimmiten erittäin vaativa tehtävä. Silmämääräinen laitosmiehen katsastus, joita on tehty, on yhtä tyhjän kanssa. Edes silmämääräinen asiantuntijatarkastus ei ole kovin luotettava. Tämä nähtiin Jyväskylässä marraskuussa 2012, kun arvostetun insinööritoimiston hetkeä aikaisemmin ilman vakavia huomautuksia katsastama vesitorni sortui.

Luotettava katsastus voidaan tehdä vain käymällä läpi rakennesuunnitelmat pätevän tarkastajan toimesta ja tutkimalla ettei rakenteessa ole sen kantokykyä heikentävää korroosiota. Useimmat pienet kunnat eivät säilytä rakennesuunnitelmia, eikä niitä välttämättä löydy tai saada alkuperäiseltä suunnittelijalta tai tuoteosatoimittajalta. Työ vastaa silloin uuden hallin rakennesuunnittelua. Korroosion tutkiminen tarkoittaa usein nostolavaa, rakenteiden avaamista ja jopa laboratorionäytteiden ottamista. Tämä kaikki voidaan toki tehdä, mutta silloin puhutaan jo todella isoista rahoista - mistä ne löytyisivät muualta kuin omistajilta? Lähes kaikki romahdukset ja vaaratilanteet ovat liittyneet tuoteosakauppana myytyihin kantaviin rakenteisiin, joissa houkutus jopa suoranaiseen alimitoitukseen on iso.

Rakenteiden tarkastajapätevyydet

Lisätietoa rakenteiden ulkopuolisesta tarkastuksesta

Päteviksi todetut rakenteiden tarkastajat

Lisätietoja:

YM: Erityisavustaja Jouni Parkkonen,, puh. 040 176 1304, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
SKOL ry, Matti Mannonen, puh. 040-544 7047, matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi 
FISE Oy, Klaus Söderlund, puh. 040 900 3576, Töölönkatu 4, 00100 Helsinki, www.fise.fi

2013-02-21 00:00:00 Europe/Helsinki