Konsulttinuorten väistyvä puheenjohtaja SKOLin haastattelupenkissä: Kristina Salomaata motivoi alan monipuolisuus sekä hyvähenkinen työyhteisö

Kristina Salomaa on toiminut vuonna 2016 Konsulttinuorten puheenjohtajana. Salomaa työskentelee Finnish Consulting Group Oy:ssä suunnittelijana Arkkitehtuuri ja yhdyskunnat -palvelualueella. Häntä on aina kiinnostanut uudet mahdollisuudet ja kun hänen kollegansa vinkkasi Konsulttinuorista vuonna 2014, Salomaa päätti tutustua toimintaan lähemmin.  

Konsulttinuorten jäsenmäärä on ollut viimeiset vuodet vahvassa kasvussa ja verkostoon on liittynyt jäseneksi jo yli 400 alan nuorta ammattilaista. Suurin osa jäsenjoukosta on taustaltaan insinöörejä ja diplomi-insinöörejä, mutta muunkinlaisia taustoja löytyy. Hyvänä esimerkkinä on maantieteilijäksi kouluttautunut Salomaa.

Yläkoulun opinto-ohjaajan vinkeillä suuri vaikutus koulutukseen ja työuraan

Kristina Salomaa opiskeli Helsingin yliopistossa suunnittelumaantiedettä ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2014. Pääaineen lisäksi hän opiskeli muun muassa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelua, kaupunkitutkimusta sekä ympäristönsuojelutiedettä.

Kun Salomaalta kysyy, miten hän päätyi opiskelemaan suunnittelumaantiedettä, vastaus saadaan empimättä. ”Lukiossa opinto-ohjaajani oli lukenut itselleen pätevyyden myös maantieteestä. Hän kertoi meille, mitä kaikkea maantiede oikeastaan pitää sisällään”, Salomaa kertoo. Opinto-ohjaajan antamien esimerkkien innoittamana Salomaa kirjoitti vihkoonsa jo silloin sanat kaupunki- ja suunnittelumaantiede.

”Luonnollisesti silloin minulla ei ollut selkeää kuvaa, mitä työ tällä alalla tarkemmin pitäisi sisällään, mutta silloin se innostus heräsi”, Salomaa tarkentaa. Kuten myös tämä esimerkki osoittaa, on hyvillä, nuoria tukevilla opinto-ohjaajilla iso vaikutus nuorten opiskeluvalintoihin.  

Edettyään yliopistossa maisterivaiheeseen Kristina Salomaa pohti pro gradun aihetta ja opiskelujen jälkeistä työllistymistä. ”Siitä huolimatta, että yliopistoihin tehtävät pro gradut -työt tehdään harvemmin esimerkiksi yrityksiin, otin yhteyttä kurssikaveriini, joka työskenteli FCG:llä. Oma-aloitteisuus kannatti ja minulle avautui mahdollisuus työllistyä FCG:n riveihin. Samalla sain myös tehdä graduni FCG:lle”, Salomaa paljastaa.  

Monipuoliset työtehtävät motivoivat suunnittelu- ja konsultointialalla

Viimeisten vuosien aikana Salomaa on FCG:llä toiminut suunnittelijana sekä projektipäällikkönä pääasiassa kaavoitushankkeiden parissa. Myös erinäiset selvitykset, jotka liittyvät esimerkiksi yhdyskuntarakenteeseen tai maankäyttöön, kuuluvat Salomaan työpöydälle. Kaikista eniten Salomaa on tehnyt tuulivoimahankkeiden kaavoitus- ja YVA-prosesseja. 

Salomaan mielestä suunnittelu- ja konsultointialalla työntekijällä on hyvä mahdollisuus tehdä paljon erityyppisiä asioita. ”Yhtenä päivänä kirjoitan vastineita kaavoihin ja toisena päivänä teen paikkatietoanalyysejä. Työ on sosiaalista, mutta toisaalta taas tulee uppouduttua töissä flow-tilaan The Nationalin pauhatessa kuulokkeissa”, Salomaa kertoo innostuneesti.

Useimmiten nuorten konsulttien työhön kuuluu rutiininomaisia työtehtäviä, mutta myös projekteja, joissa pääsee epämukavuusalueelle. FCG:llä kannustetaan nuoria osaajia kehittymään ja Salomaa kokee, että on päässyt mukaan moniin mielenkiintoisiin ja jopa haastaviin projekteihin. ”Olen tehnyt paljon kaavoitukseen liittyviä tehtäviä, mutta aihe on niin laaja, että jokaisena päivänä on mahdollisuus oppia uutta vaikka olisikin työskennellyt alalla jo useiden vuosien ajan”, Salomaa pohtii.

Kaavoituksen osalta hyvä esimerkki alan kehityksestä on FCG:n digikaavoitus-hanke, joka valittiin KIRA-digi-kokeiluhankkeeksi.  Hankkeen tavoitteena on määritellä digikaavoituksen haasteita, luoda ja kehittää käytäntöjä sekä teknisiä ratkaisuja.

Konsulttinuorilla tärkeä rooli alan vetovoimatyössä ja uusien osaajien kehittämisessä

Kristina Salomaa päätyi Konsulttinuorten toimintaan mukaan kollegansa suosituksesta. Ensin vuonna 2015 hän toimi Konsulttinuorten työryhmässä jäsenenä ja vuonna 2016 oli aika astua puheenjohtajan rooliin.

Konsulttinuorten henkilökohtainen merkitys korostuu Salomaan opintotaustan vuoksi. Opintojen aikana luodaan useasti kattavat verkostot oman ikäisiin toimijoihin. Salomaan opintoaikaisista tutuista harvempi päätyi konsulttipuolelle ja siten Salomaa ymmärsi, että Konsulttinuorten kautta on mahdollisuus tavata laaja-alaisesti uusia ihmisiä. ”Konsulttinuorien toiminnassa pääsen keskustelemaan asioista ihmisten kanssa, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet sekä näkemyksiä moniin eri asioihin”, Salomaa pohtii.

Verkostoitumisen ja tapahtumien lisäksi tapaamisissa oppii aina uusia asioita. ”Verkostossa on hyvä henki ja siten tapahtumat voi kokea myös eräänlaisena irtiottona arjesta, jotka kehittävät myös ammatillisesti”, Salomaa kertoo ja lisää, että tapahtumien suunnittelussa tulisi myös jatkossa huomioida mahdollisimman monta eri suunnittelu- ja konsultointialan sektoria. Hyvä esimerkki monialaisesta lähestymistavasta oli kevään 2016 NUKO -päivä, jossa käsiteltiin energia-asioita monesta näkökulmasta.

Haastattelun kääntyessä loppua kohti, Kristina Salomaa kertoo olevansa kiitollinen kuluneesta vuodesta Konsulttinuorten puheenjohtajana. ”Konsulttinuorten toimintaan kannattaa lähteä ehdottomasti mukaan. Uusia ystäviä, hyviä keskusteluja sekä ammatillista kehittymistä - tätä kaikkea on Konsulttinuoret”, Salomaa päättää.

Kuva: FCG/Aapasuo.

Kuva: FCG/Aapasuo.

Konsulttinuoret ovat vuonna 2013 perustettu verkosto, joka kokoaa yhteen suunnittelu- ja konsultointialan nuoret osaajat. Konsulttinuorten työryhmä uutena puheenjohtajana aloittaa Antti Suutarinen Elomaticilta. Konsulttinuorten toiminnasta lisää täältä.