Maankäyttö- ja rakennuslain muutos voimaan 1.9.2014

Maankäyttö- ja rakennuslain muutos: suunnittelua, rakennustyönjohtoa ja viranomaisvalvontaa koskeva säännösmuutos voimaan 1.9.2014

Laki on julkaistu Suomen säädöskokoelmassa numerolla (41/2014), www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2014/sk20140041.pdf

Rakentamisen suunnittelua, rakennustyönjohtoa ja viranomaisvalvontaa koskeva sääntely on uudistettu vastaamaan perustuslain säädöstasoa sekä asetuksenantovaltuutta koskevia vaatimuksia. Samalla kun sääntely on saatettu perustuslain edellyttämään muotoon, on rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuuksia, rakennuksen suunnittelua ja suunnittelijoita, rakennustyönjohtoa, rakennuslupamenettelyä ja rakentamisen viranomaisvalvontaa koskevia säännöksiä selkeytetty helpottamaan niiden yhtenäisempää soveltamista.

Suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkia, suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuutta ja hyväksyntää sekä kelpoisuuden arviointia koskevat säännökset muodostavat rakentamisen keskeisen laatujärjestelmän. Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakentamisen ohjaus perustuu rakennushankkeen toimijoiden, lähinnä rakennushankkeeseen ryhtyvän ja hänen palkkaamiensa suunnittelijoiden ja työnjohdon vastuuseen täyttää laissa säädetyt velvollisuudet.

Neliportainen tehtävien vaativuusluokitus säilyy ennallaan, mutta vaativimman luokan nimi muuttuu poikkeuksellisen vaativaksi. Vaativuusluokan määräytymisestä ja eroista luokkien välillä säädetään tarkemmin asetuksella. Tarkoitus on selkeyttää ja yhtenäistää vaativuusluokituksen käyttöä ja palauttaa se alkuperäiseen tarkoitukseensa, jossa vaativuusluokan määrittämisen avulla määritetään myös suunnittelu- ja työnjohtotehtävässä tarvittava osaaminen.

Rakennuksen suunnittelijoina toimivien ja työsuorituksesta vastaavien tehtävistä ja kelpoisuusvaatimuksista säädetään laissa saman sisältöisesti kuin nyt säädetään asetuksissa. Ympäristöministeriö tulee laatimaan myöhemmin suunnittelu- ja työnjohtoalakohtaiset ohjetaulukot, joissa kelpoisuudet eri tehtäviin määritellään havainnollisesti.

Viranomaisvalvontaa koskeva pirstaleista sääntelyä on lakimuutoksessa selkeytetty ja parannettu valvontatoimien ennakoitavuutta.

Korjausrakentamisen erityispiirteiden huomioon ottamista on lakimuutoksessa korostettu. Myös kosteus- ja homevaurioiden selvittämiseen ja korjaamiseen liittyviä menettelyjä on täsmennetty ja niistä tullaan tarkemmin säätämään asetuksissa.

Lain voimaantullessa kelpoisuusvaatimukset täyttävänä suunnittelijana ja työnjohtajana pidetään myös henkilöä, joka on ennen lain voimaantuloa rakennusvalvontaviranomaisen vastaaviin erittäin vaativiin tehtäviin hyväksymä ja jolla voidaan näin katsoa olevan tehtävän vaatimat edellytykset.

Asetuksen muutos koskien rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtäviä sekä ehdotukset asetuksiksi koskien suunnitelmia ja rakentamisen viranomaisvalvontaa

Asetusluonnokset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslain muutokseen (41/2014), joka koskee rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuuksia, rakennuksen suunnittelua ja suunnittelijoita, rakennustyönjohtoa sekä rakentamisen viranomaisvalvontaa koskevaa sääntelyä.

http://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/Lainsaadanto_ja_ohjeet/Maankaytto_ja_rakennuslaki/Lausuntopyynto_ehdotuksista_valtioneuvos(29092)

Edellä mainittu lainmuutos ja asetusluonnokset yhdessä korvaisivat rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista annetun ympäristöministeriön asetuksen (Suomen rakentamismääräyskokoelman osa A2, 2002) sekä rakennustyön valvonnasta annetun ympäristöministeriön asetuksen (Suomen rakentamismääräyskokoelman osa A1, 2006).

Asetusten on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2014.

SKOL on vaikuttanut aktiivisesti asetuksen ja ohjeiden laadintatyöhön

SKOL on antanut asetusluonnokseen perusteellisen lausunnon, joka on ladattavissa sivun oikeassa reunassa olevasta linkistä.

SKOLin rakennetoimikunta on lisäksi laatinut ohje-ehdotuksen poikkeuksellisen vaativien kantavien rakenteiden kohteiden luokittelusta ja suunnittelutehtävien määrittelystä. Tämä ehdotus on parhaillaan Ympäristöministeriön arvioitavana. 

Lisätietoja:

Rakennusneuvos Aila Korpivaara, YM, puh.  029 5250137, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
SKOLin rakennetoimikunnan puheenjohtaja Harri Tinkanen, WISE Group, p. 0400-259 030, harri.tinkanen@wisegroup.fi
Kehityspäällikkö Matti Kiiskinen, SKOL ry, puh. 0400-717130, matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi

 

2014-09-01 00:00:00 Europe/Helsinki