Merkityksellistä työtä muuttuvassa ympäristössä – Rambollin Markku Moilanen haastattelussa

Suunnittelu- ja konsultointialan yritykset ovat avainasemassa, kun ratkotaan tulevaisuuden suurimpia haasteita ja luodaan kestäviä ratkaisuja yhteiskunnalle. Hyvin suunnitellun hankkeen avulla voidaan toteuttaa ratkaisuja, jotka tuottavat lisäarvoa niin tilaajalle kuin myös laajemmin ihmisille maailman eri kolkissa. Suunnittelijoiden ja konsulttien pöydällä on käytännössä huomisen yhteiskunta.

Tässä haastattelusarjassa seurataan kuukausittain SKOLin hallitusjäsenten työtä. Ensimmäisenä vuorossa on SKOLin hallituksen puheenjohtajana Markku Moilanen, joka työskentelee Ramboll-konsernissa Pohjoismaiden liiketoiminnasta vastaavana johtajana. Hän toimii myös Ramboll Finland Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Mikä on viimeisin hyvin suunniteltu projekti, jonka kanssa olet ollut tekemisissä?

Tällä hetkellä olen erityisen innoissani kahdesta hankkeesta: Helsingin keskuskirjastosta sekä Vt6 Lappeenranta-Taavetista. 

Helsingin keskuskirjasto on erittäin mielenkiintoinen projekti, josta tulee valmistuessaan yksi kasvavan pääkaupungin maamerkeistä. Rakennuksen perustukset ovat jo hyvällä mallilla ja nyt rakennus alkaa nousta maanpinnan yläpuolelle. Uusi kirjasto on arkkitehtonisesti upea ja rakennuksen suunnittelu on asettanut alan ammattilaisille mielenkiintoisia haasteita.

Esimerkki tällaisesta haasteesta oli rakenteita kannatteleva suuri silta. Rambollin suunnittelutiimi keksi muuttaa sillan rakennetta niin, että sen valmistamiseen käytettiin peräti 30 prosenttia vähemmän terästä. Samanaikaisesti myös arkkitehdit ovat ratkaisuun tyytyväisiä, koska tilaa vapautui enemmän loppukäyttäjien käyttöön. Tavoitteena on rakentaa upea kirjasto, joka parhaimmillaan toimii helsinkiläisten olohuoneena.

Toinen hyvin suunniteltu projekti löytyy Etelä-Karjalasta, tarkemmin sanottuna valtatie 6:lta osuudelta Taavetti-Lappeenranta. Hankkeessa tie parannetaan nelikaistaiseksi ja siihen tulee keskikaide. Hanke on toteutettu allianssimallilla, jossa meillä ja muilla osapuolilla tilaajasta urakoitsijaan on ollut yhteiset tavoitteet.

Yksittäinen esimerkki Vt6 Lappeenranta-Taavetti -hankkeen hyvästä uudistustyöstä liittyy osaan, johon oli tarkoitus tehdä moottoritien alittava tunneli. Yleissuunnittelu oli jo tehty, mutta kun suunnitelmia lähettiin tarkentamaan ja hakemaan kustannustehokkaita ratkaisuja, niin huomattiin, että kyseiseen paikkaan sopii silta tunnelia paremmin. Innovatiivisella ajattelulla ja nykyaikaisilla mallintamismenetelmillä saimme alennettua hankkeen kustannuksia ja samalla sekä alueen asukkaat että maanomistajat ovat tyytyväisempiä ratkaisuun paremman saavutettavuuden johdosta.

Mikä työllistää sinua tällä hetkellä?

Tänään (8.11.) olen ollut mukana esimerkiksi digitalisaatioon liittyvässä työpajassa. Asiasta puhutaan paljon ja me pohdimme asiakkaidemme kanssa sitä, miten se muuttaa heidän toimintaympäristöä, liiketoimintaa ja prosesseja. Meidän tehtävänä suunnittelu- ja konsultointialalla on auttaa asiakkaita tässä muutostyössä, johon liittyy paljon erilaisia asioita. Meidän tulee etsiä ratkaisuja ja yhteistyökumppaneita asiakkaidemme käyttöön.

Digitalisaatio työllistää siis tällä hetkellä aika paljon, ja minusta tämä on aika innostava juttu – asiaan liittyy monenlaisia erilaisia mahdollisuuksia. 

Mistä asiasta tai teosta olet erityisen ylpeä työssäsi?

Olen todella ylpeä koko suunnittelu- ja konsultointitoimialasta, koska alan kasvu on ollut poikkeuksellisen vahvaa kuluneen vuoden aikana. Olemme olleet omalta osaltamme nostamassa Suomea taantumasta kohti uutta nousua.

Olen myös henkilökohtaisesti ylpeä siitä, että olemme pystyneet Rambollissa luomaan paljon uusia työpaikkoja erityisesti korkeakoulutetuille asiantuntijoille. Sinä aikana kun olen ollut Rambollissa, olemme yli kaksinkertaistaneet henkilöstömäärämme ja liikevaihtomme. Kasvumme on lisännyt myös laajemmin hyvinvointia Suomeen ja tuonut tänne investointeja.

Olen myös ylpeä siitä, että olimme kolmas lokakuussa julkistetussa Universumin työnantajamielikuvatutkimuksessa tekniikan ja luonnontieteen ammattilaisten listalla. Edellämme olivat vain KONE ja Google. Myös Pöyry sijoittui tutkimuksessa upeasti neljänneksi.

Mitä sanoisit opiskelijalle, joka pohtii hakeutuvansa suunnittelu- ja konsultointialalle?

Ensinnäkin alalla pääsee tekemään työtä, jonka kautta pääset vaikuttamaan tulevien sukupolvien elämään. Esimerkiksi infra- ja talonrakennussektoreilla voi oman sormenjäljen nähdä monissa eri asioissa ja paikoissa.

Toisekseen alalla on vahvat tulevaisuuden kasvunäkymät sekä Suomessa että kansainvälisesti. Työ muuttuu digitalisaation myötä ja erilaisia mahdollisuuksia on lukemattomasti tarjolla.