Myllypuron Kampus

Metropolia ammattikorkeakoulun energiatehokas Myllypuron kampus

Metropolia Ammattikorkeakoulun uudet, energiatehokkaat monikäyttötilat tuovat Myllypuroon uutta elinvoimaa ja avoimen oppimisen verkoston. Kampukselle oli asetettu jo hankesuunnitteluvaiheessa rakentamismääräyksiä vaativammat energia-, elinkaari- ja ympäristötavoitteet. Kehä 1:n ja Myllypuron metroaseman viereen, osittain metroradan päälle rakennetun uudisrakennuksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2012.

Kampuksen ensimmäinen vaihe, A-talo, otettiin käyttöön tammikuussa 2019. Toisen vaiheen B-, C- ja D-talot avattiin tammikuussa 2020. Tänään tilat palvelevat yli 500 Metropolian työntekijää ja noin 6000 opiskelijaa.

Myllypurossa sijaitsevat korkeakoulun kaikki sosiaali- ja terveysalan sekä kiinteistö- ja rakennusalan toiminnot. Kampuksella on kaksi isoa auditoriota, kokous- ja ravintolatiloja, kaksi liikuntahallia, laboratoriotiloja, röntgen- ja leikkaussimulaatiosali, laajat apuvälinekeskuksen työpajatilat sekä insinööriopintoihin liittyvät betoni- ja talotekniikan laboratoriot. Lisäksi alueella on henkilöstön työskentelytiloja, jotka on suunniteltu monitilatoimistokonseptin mukaisesti.

Projektille oli asetettu jo hankesuunnitteluvaiheessa rakentamismääräyksiä vaativammat energia-, elinkaari- ja ympäristötavoitteet. Suunnittelun ja rakentamisen yleisiin tavoitteisiin sovellettiin vaatimuksia, jotka vastaavat BREEAM Good -tasoa.

Erityistä huomiota on kiinnitetty ilmanvaihdon ja valaistuksen energiatehokkuuteen. Erimerkiksi valaistuksessa on käytetty energiatehokkaita LED-valaisimia, joita voi ohjata monipuolisesti tilatyypistä riippuen.

Kampuksen tuottamia ympäristövaikutuksia on mietitty monesta näkökulmasta. Korkeakoulualue on hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella, joten autopaikkoja ei tarvita niin paljoa. Pyöräilyyn kannustetaan muun muassa pyöräpaikkojen ja henkilökunnan sekä opiskelijoiden käytössä olevien sosiaalitilojen avulla. Myös vedenkäyttöön on kiinnitetty huomiota esimerkiksi vedenkulutuksen

Myllypuron kampuksen rakentaminen oli osa Metropolian strategiaa, jonka tavoitteena on tiivistää 20:n toimipisteen toiminta neljälle kampukselle. Uudistuksen jälkeen jäljelle jäävät Myyrmäen, Karamalmin, Arabianrannan ja Myllypuron kampukset.

 

Ota yhteyttä

Petri Hyttinen, petri.hyttinen@ramboll.fi, P: +358 40 539 4918

Johtaja, kiinteistöprojektinjohto, pääkaupunkiseutu

 

Kuva: Ramboll