Metsäpaviljonki

Metsä-paviljonki vie suomalaista puuosaamista Tokioon – A-Insinöörien rakennesuunnittelu siivitti teollista tehokkuutta

7.4.2020 klo 9.30
A-Insinöörit suunnitteli rakenteet Tokion vuodelle 2021 siirretyissä kesäolympialaisissa nähtävään Metsä-paviljonkiin, joka on suomalaisen teollisen puuosaamisen taidonnäyte. Suunnittelu-prosessin lähtökohtana oli teollinen tehokkuus, joka näkyi esimerkiksi siinä, miten teollisesti valmistetuista puuelementeistä otettiin kaikki hyöty irti

Tuotannon suunnittelussa tavoite oli optimoida materiaalihukka mahdollisimman pieneksi. Lisätehokkuutta tuotantoon saatiin yhdenmukaistamalla elementtien koko ja sovittamalla se tuotantolinjan leveyteen.

”Palkit ja pilarit tehtiin tehokkaasti samoista paksuuksista ja leveyksistä, ettei linjalla tarvinnut tuottaa montaa eri paksuutta ja kappalekokoa”, valaisee projektipäällikkö Lasse Hietanen.

Olosuhteet toivat suunnitteluun haastetta

Metsä-paviljongin suunnittelussa täytyi ottaa huomioon myös maanjäristysten mahdollisuus sekä suuri tuulikuorma. Rakennesuunnittelussa käytettiin 3D-analyysia, jolla määritettiin puuelementteihin ja niiden liitoksiin kohdistuvaa kuormitusta.

”Puusta suunnittelu vaatii yksityiskohtiin paneutumista erityisesti liitoksissa, se on materiaalina erilainen kuin teräs tai betoni. Rakennesuunnittelun näkökulmasta Metsä-paviljonki on kokonaisuutena hyvin kiinnostava”, summaa Hietanen.

Suomen Tokion suurlähetystön pihalle parhaillaan rakennettava paviljonki toimii suomalaisten yritysten ja yhteistyötahojen tapahtumien areenana syksystä 2020 alkaen. Hanke huipentuu kesällä 2021 Tokion olympialaisiin ja paralympialaisiin, jossa paviljonki toimii Suomen joukkueiden tukikohtana. Hankkeen takana on Business Finland ja paviljonki toteutetaan yhteistyössä Metsä Groupin kanssa.  

Paviljongin kantavat pystyrakenteet valmistettiin Metsä Woodin kehittämästä Kerto LVL -puuelementistä. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Pekka Helin Arkkitehtitoimisto Helin & Co:sta.

Hyvin suunniteltu ja rakennettu puurakennus on käyttäjälleen turvallinen ja kestävä valinta. Tunnetko jo nämä puurakentamisen 6 kohdetta?
https://www.ains.fi/blogit/puu-rakennusmateriaalina-on-monipuolinen-ekoteko-tunnetko-nama-puurakentamisen-6-kohdetta/

Puu on pääroolissa Tokion olympialaisten Suomen paviljongissa
https://www.ains.fi/uutiset/puuelementti-on-paaroolissa-tokion-olympialaisten-suomen-paviljongissa/

 

Tietoa hankkeesta:

Palvelumme Rakenne- ja valmisosasuunnittelu, seisminen suunnittelu

Laajuus 280 brm² (+ terassi 170 brm²)
Valmistumisvuosi 2020

Asiakas Metsä Wood oy

 

Ota yhteyttä

Lasse Hietanen, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 646 2277

lasse.hietanen@ains.fi

 

Lasse Hietanen