Mitä RALAn suunnittelijapalautekysely kertoo?

Ralan viime viikolla julkaistun suunnittelijapalautekyselyn perusteella suunnittelijoiden osaaminen on kunnossa, mutta silti suunnitelmien sisällössä on parannettavaa. Suunnittelijoista ei siis saada kaikkea osaamista irti.

Mistähän tämä mahtaa johtua? Väitän, että suunnittelua ei osata ostaa oikein. 

Ensinnäkään hyvän tarjouspyynnön valmisteluun ”ei ole aikaa”, osaamista eikä usein resurssejakaan - vetoaminen kiireeseen osoittaa kuitenkin vain, että prosessi ei ole hallussa.  Toiseksi suunnittelutarjousten vertailussa usein halpa hinta tosiasiallisesti ratkaisee voittajan, vaikka parasta suunnittelua saa painottamalla laatua, osaamista ja työn riittävää resursointia. Kolmanneksi hankkeiden aikataulut puristetaan niin tiukoiksi, ettei suunnitelmien kunnolliselle tarkastamiselle, yhteensovittamiselle tai vaihtoehtoisten suunnitelmaratkaisujen kehittelylle ja vertailulle jää aikaa. Tilaaja on valmis tinkimään suunnitteluajasta vaarallisen helposti, omaksi vahingokseen.

Suomessa on kasvava vaje suunnittelun hankintaosaamisessa, paradoksaalisesti monesti niissä organisaatioissa joissa hankinta- ja substanssiosaaminen on eriytetty.  Riittämättömästä suunnittelusta seuraa valtavasti turhia kustannuksia hankkeen elinkaaren aikana. Tarvitaan parempaa suunnittelun hankintaosaamista. Hyvä tilaaja ymmärtää kokonaisuuden – hän osaa tarkastella hankkeen elinkaaren aikaista taloudellisuutta suunnitellessaan aikataulua, tehdessään tarjouspyyntöjä ja valitessaan suunnittelijoita ja toteuttajia. Aikataulut pitää osata mitoittaa sellaisiksi että laadukas lopputulos on mahdollista saada aikaan.

Onnistuneen hankkeen perusedellytys on hyvä suunnittelu, joten hyvien suunnittelun hankintamenettelyjen eteen kannattaa nähdä vaivaa. Jos halutaan lisää laatua rakentamiseen, pitää aloittaa ostamalla hyvää suunnittelua.