Oodi

Oodi on yhdistelmä teräskaarisiltaa ja julkista rakennusta

Helsingin ydinkeskustaan avautui joulukuussa 2018 uusi keskustakirjasto Oodi, ainutlaatuinen kaikkien kaupunkilaisten kohtaamispaikka.

Ramboll toteutti Helsingin uuden keskustakirjaston rakennesuunnittelun kansainvälisenä yhteistyönä, jossa suomalaisten asiantuntijoidemme lisäksi oli mukana alan parhaita osaajia Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. Kirjasto toteutettiin matalaenergiarakennuksena ja kestävä kehitys huomioitiin kaikissa taloteknisissä ratkaisuissa.

Keskustakirjasto on yksi Helsingin merkittävimmistä rakennuksista keskeisen sijaintinsa Töölönlahdella sekä Suomen oloissa ennakkoluulottoman ja ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa puolesta. Rakennusteknisesti keskustakirjasto on haasteita täynnä piilottaen sisäänsä mm. yli 90 metriä pitkän rakennuksen runkona toimivan siltarakenteen. Rakennusta voidaankin pitää rakennusteknisesti yhtenä Suomen kaikkien aikojen vaativimmista hankkeista.

Kirjastorakennus on teräs- ja lasirakenteiden taidonnäyte, jossa toteutuvat myös energiatehokkuuden vaatimukset. Lähes nollaenergiarakennuksen kriteerit täyttävä kirjasto on bruttoalaltaan 16 000 m2. Sen vaativia avaruusristikoita sisältävä runko on terästä ja betonia, julkisivussa käytetään näyttävästi lasia ja puuta.

Töölönlahden kulttuurikeskittymää täydentävä moderni ja elämää sykkivä kirjasto toimii perinteisten tehtäviensä ohella kaupunkilaisten kulttuurisena olohuoneena ja multimediakeskuksena erilaisille tapahtumille.

 

Ota yhteyttä

 

Erkki Pekkanen, erkki.pekkanen@ramboll.fi, P: +358 50 388 3126

Yksikön päällikkö, kiinteistöprojektinjohto

 

Kuva: Oodi/Kuvatoimisto Kuvio