Projektipäivillä puhuttiin suunnitteluprojektien johtamisesta

Vuoden 2013 Projektipäivillä 12.-13.11 oli ensimmäistä kertaa oma seminaari teemalla ”Resurssien ja osaamisen näkökulma suunnitteluprojektien johtamisessa”. Projektipäivät keräsi tänä vuonna jälleen yli 1 000 osallistujaa, 20 yhteistyökumppania sekä yli 80 puhujaa kahdeksi päiväksi Espoon Dipoliin.

Suunnitteluprojektien johtamiselle on ominaista, että hankkeissa on suuri määrä vaihtuvia organisaatiota ja henkilöitä. Vaikka teollisuussektorin, infrahankkeiden ja talonrakentamisen projektit eroavatkin toisistaan toteutusprosessien, kaupallisten käytäntöjen, sopimusehtojen sekä normien ja teknisten määräysten suhteen, toimialoja yhdistäviä piirteitä löytyy runsaasti. Niitä ovat mm. haasteet resurssien organisoinnin ja aikataulun hallinnan, vaadittavan kompetenssin ja asiantuntemuksen hyödyntämisen suhteen. Myös hankintalainsäädäntö ja kilpailulainsäädäntö vaikuttavat erityisesti julkisten hankintayksiköiden ollessa mukana.

Nichlas Råtts Citecistä kuvasi voimalaitoksen suunnitteluhankkeiden resurssienhallintaa ja organisointia, jossa käytetään apuna mm. tehtävän jakamista sopiviin työpaketteihin. Resursoinnin haasteena ovat erityisesti muuttuva aikataulu ja lähtötiedot sekä maakohtaisesti vaihtelevat tekniset vaatimukset. Myös raportointi ja oikeiden henkilöiden kiinnittäminen hankkeeseen ovat avainasemassa. Resursoinnin epäonnistumisen aiheuttavat useimmiten heikko projektiraportointi, tietämättömyys projektin laajuudesta ja vaatimuksista, projektiryhmän ylikuormitus tai projektiryhmän sopimaton kokoonpano.

Seppo Massinen Rambollista kertoi suurten infrasuunnitteluhankkeiden johtamiskokemuksista. Johtamisen kulmakiviä ovat yhteistyökyky, motivointi, ennakointi, kokonaisuuden hallinta ja hyvä ilmapiiri. Toteutussuunnittelun keskeisenä osana on tiukka aikataulu ja nopea rakentamisen käynnistäminen. Innovointitilaa ja mahdollisuuksia rajoittavat lopputilaajan asettamat yksityiskohtaisetkin vaatimukset ja tiukka aikataulu. Myös rahoittajien näkökulmasta selkeät vaatimukset vähentävät riskejä. Eri osapuolten vastuuhenkilöitä tulisi kouluttaa uusiin hankintamalleihin ja alan yhteisesti sopimia parannusehdotuksia jalkauttaa käytäntöön nykyistä enemmän.

Harri Tinkanen WISE Groupista valotti monitahoista talonrakentamisen maailmaa. Projektien yksilöllisyydestä johtuen yritysten ja projektiin osallistuvien henkilöiden asiantuntemus korostuu. Yrityksen tehtävänä on luoda ja ylläpitää yrityskulttuuria, jossa annetaan mahdollisuudet ja myös vaaditaan laadullisesti korkeatasoisten suunnitelmien tuottamista. Kustannustietoisuus on merkittävä osa jokaisen suunnittelutoimiston ja yksittäisen suunnittelijan ammattitaitoa. Rakennusten energiatehokkuus ja siihen tähtäävä suunnittelu muodostavat nykyään talonsuunnitteluprojektissa merkittävän ja vaativan osuuden. Rakennusprojektit ovat monimuotoisia ja aina erilaisia, tarkoin määräyksillä säädeltyjä, tarkasti kustannusohjattuja ja tiukasti aikataulutettuja.

Lisätiedot: seminaariosion puheenjohtaja Matti Kiiskinen, matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi , 0400-717130

2013-11-14 00:00:00 Europe/Helsinki