SKOL jäsentiedote 1/2014

SKOLin jäsentiedote 1/2014
29.1.2014

Sisältö

SUHDANNEKATSAUS - PIRISTYMISTÄ TEOLLISUUSSUUNNITTELUSSA
SECTOR REVIEW
SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 1/2014
VIIVÄSTYSKORKO
HYVÄ TYÖ - PIDEMPI TYÖURA  -PROJEKTI
SKOL-RAKLI-TEKNOLOGIATEOLLISUUS -ALUETAPAHTUMAT 2014
UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13, KOULUTUSTILAISUUS 12.2.2014 TEKNISKA, HELSINKI
TALOTEKNISEN SUUNNITTELUN TEHTÄVÄLUETTELO TATE12 ILMESTYNYT
VUODEN NUORI KONSULTTI -KILPAILU JA EFCAN YOUNG PROFESSIONAL -KILPAILU
SKOL PARANTAA JÄSENYRITYSTEN JURIDISEN NEUVONNAN PALVELUA
KALENTERIIN  SKOLIN VUOSIKOKOUS JA KONSULTTIPÄIVÄ 8.4.2014

SUHDANNEKATSAUS - PIRISTYMISTÄ TEOLLISUUSSUUNNITTELUSSA

Suunnittelu- ja konsultointialalla uusien tilausten saaminen on viime kuukausina lisääntynyt, ja myös arviot lähiaikojen markkinatilanteesta ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Kehitys on kuitenkin jatkunut epäyhtenäisenä toimialojen ja yritysten välillä. Teollisuussektorilla 35 % yrityksistä arvioi markkinatilanteen olevan paranemassa ja 18 % heikkenemässä. Yhdyskuntasektorilla 23 % ennakoi positiivista ja 8 % negatiivista kehitystä. Heikoimmat näkymät ovat kyselyn perusteella talosektorilla, jossa vain 11 % arvioi tilanteen paranevan ja 42 % heikkenevän lähitulevaisuudessa. Suhdannekatsaus liitteenä.

Alkuun

SECTOR REVIEW

Sector Review on SKOLin ruotsalaisen sisarjärjestön Svenska Teknik och Designföretagen STD:n johdolla pohjoismaisena yhteistyönä laadittu toimialan yhteen­veto suurimmista pohjoismaisista ja eurooppalaisista konsultti­yrityksistä sekä alan näkymistä. Tiedot on koottu pääosin vuoden 2012 tilinpäätöstietojen ja vuoden 2013 markkinatietojen pohjalta. Englanninkielinen Sector Review löytyy pdf-versiona SKOLin sivulta, liitteenä on suomenkielinen tiivistelmä.

Alkuun

SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 1/2014

SKOLin ylläpitämän suunnittelukustannusten seurannan uusimman laskelman mukaan alan kustannukset ovat nousseet edellisestä laskelmasta syyskuun 2013 alusta 1,1 prosenttia ja koko  vuoden 2013 aikana 1,3 prosenttia, seurant­a­laskelma 1/2014 on SKOLin sivulla www.skolry.fi kohdassa Asiakkaille.

Marraskuussa 2013 solmittujen uusien työehtosoppimusten mukaan palkat nousivat sekä toimihenkilöillä että ylemmillä toimihenkilöillä 0,5 prosenttia. Sosiaali­kustannukset nousivat hieman vuoden 2014 alusta ja muiden kustannusten nousu vuoden 2013 alusta oli 0,7 prosenttia.

Asiakastiedote suunnittelukustannusten muutoksista ja kaynnissä olevien hankkeiden suunnittelu­palkkioiden tarkistuksista on myös SKOLin sivulla.

Seuraava suunnittelukustannusten seuranta ilmestyy toukokuun puolivälissä.

Alkuun

VIIVÄSTYSKORKO

Viivästyskorko muodostuu korkolain mukaisesta viitekorosta lisättynä korkolain mukaisella lisäkorolla. Viitekoroksi ajalle 1.1.-30.6.2014 on vahvistettu 0,5 % joten viivästyskorko samalle ajalle on 7,5 %.

Alkuun

HYVÄ TYÖ - PIDEMPI TYÖURA  -PROJEKTI

Teknologiateollisuuden johdolla toteutettavaan projektiin Hyvä työ - pidempi työura on vielä tämän vuoden aikana mahdollista liittyä mukaan. Projektissa mukana olevissa 71 yrityksessä on mitattu positiivisia muutoksia henkilöstön työmoti­vaatiossa, työhön sitoutumisessa ja luottamuksessa työnantajaan. Työhyvinvoinnin parantamisella voidaan vaikuttaa myös moniin muihin työn osa-alueisiin, esimerkiksi sairauspoissaolojen vähenemiseen ja työilmapiiriin. Lisätietoja hankkeen kotisivulta http://www.tyohyvinvointi.info/.

Alkuun

SKOL-RAKLI-TEKNOLOGIATEOLLISUUS -ALUETAPAHTUMAT 2014

SKOL, RAKLI ja Teknologiateollisuus järjestävät jäsenille ja asiakkaille sekä sidosryhmille suunnatut iltapäivätapahtumat
Tampereella 23.4
Turussa 7.5
Oulussa 4.9
Vaasassa 11.9
Kuopiossa 18.9 ja
Kouvolassa 25.9.2014.
Tapahtumiin pyritään saamaan myös medianäkyvyyttä alueen ajankohtaisille hankkeille ja kärkiyrityksille. Tilaisuuksien yhteydessä järjestetään myös lounastapaaminen alueella toimivien SKOLin jäsenyritysten edustajille.

Tapahtumissa käsitellään suunnittelupalveluiden hankintaan käytäntöjä ja työkaluja sekä keskustellaan hyvistä hankintamenettelyistä. Uutta tietoa on luvassa myös konsulttitoiminnan uusista sopimusehdoista, tehtäväluetteloista sekä rakennustuotteiden kelpoisuuden toteamisesta.

Tapahtumiin kutsutaan SKOLin alueilla toimivat jäsenyrityksiä ja jäsenyritysten nimeämiä asiakkaita, RAKLIn alueilla toimivia jäseniä, Teknologiateollisuuden alueyhdistysten jäseniä, alueiden kaupunkien, kuntien ja ELY-keskusten edustajia sekä Senaatti-kiinteistöjen alueyksiköiden edustajia.

Asiakkaiden ja sidosryhmien kutsuja varten SKOLilla on käytössään uutiskirjeen jakelu, joka on n. 3600 kpl. Varmistakaa, että avainasiakkaanne saavat kutsun tilaisuuteen. Kutsuttavia voi ilmoittaa osoitteella hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi. Kutsuttavista on ilmoitettava nimi, toimipaikka, osoite, asema ja sähköpostiosoite, mieluiten kuukautta ennen ko. tilaisuutta.

Lisätietoja: matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13, KOULUTUSTILAISUUS 12.2.2014 TEKNISKA, HELSINKI

RAKLI, SKOL, ATL, STUL ja NSS järjestävät koulutustilaisuuden uusista tehtäväluetteloista ja päivitetyistä konsulttitoiminnan sopimusehdoista. Tilaisuus on tarkoitettu rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakennushankkeissa toimiville asiantuntijoille. Tilaisuudessa esitellään asiakirjojen sisältö ja kerrotaan niiden käytöstä rakennushankkeen suunnittelun ja rakennuttamisen hankinnassa.

Ohjelma ja ilmoittautumistiedot: http://www.rakli.fi/etusivu/tapahtumakalenteri/tapahtuma/uudet-tehtavaluettelot-ja-kse13-2.html

Alkuun

TALOTEKNISEN SUUNNITTELUN TEHTÄVÄLUETTELO TATE12 ILMESTYNYT

Tehtäväluetteloiden sarja on täydentynyt taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelolla. Luettelo on tarkoitettu talonrakennusta koskevien taloteknisten (LVI-, RAU-, SÄH-) suunnittelutehtävien sisällön ja laajuuden määrittelyyn. Luettelo mahdollistaa hankekohtaisesti taloteknisten suunnittelutehtävien suorittajien valinnan. Luettelo on tarkoitettu käytettäväksi uudis- ja korjaushankkeissa sekä erilaisten rakennusten ja järjestelmien suunnittelussa, kaikkien hankinta- ja palkkiomuotojen kanssa.

Tehtäväluettelon sisällössä viitatut liitteet 2.1-2.3 suunnitelma-asiakirjojen laajuuden määrittämiseen sisältyvät tämän ohjeen sähköiseen versioon (pdf-tiedostoon) Net-kortistoissa ja Rakennustiedon verkkokaupassa www.rakennustietokauppa.fi sekä linkissä https://www.sopimuslomake.net/lomakkeet/rt-10-11129

Alkuun

VUODEN NUORI KONSULTTI -KILPAILU JA EFCAN YOUNG PROFESSIONAL -KILPAILU

Muistutamme vielä SKOLissa käynnissä olevasta kaikkien aikojen ensimmäisestä Vuoden Nuori Konsultti -kilpailusta. Tarkempia tietoja tiedotteessa 9/2013. Kilpailuun voivat osallistua jäsenyrityksissä työskentelevät nuoret enintään 33-vuotiaat asiantuntijat. Ilmoittautumisaika päättyy 22.2.2013. Ilmoittautuminen skolry@teknologiateollisuus.fi.

Euroopan konsulttijärjestöjen liitolla EFCAlla on myös oma Young Professional -kilpailu. Ehdokkaat kilpailuun ilmoitetaan SKOLiin  24.3.2014 mennessä. Lisätiedot ja hakulomakkeet löytyvät EFCAn sivulta http://www.efcanet.org/News/Detail.aspx?id=1179.

Alkuun

SKOL PARANTAA JÄSENYRITYSTEN JURIDISEN NEUVONNAN PALVELUA

SKOL on päättänyt ryhtyä tarjoamaan jäsenilleen juridista neuvontaa liikejuridiikkaan, erityisesti konsulttisopimuksiin liittyvissä riita-asioissa. SKOLin jäsenyrityksilleen tarjoama juridinen neuvonta sisältää lausuntojen antamista riita-asioissa ja neuvontaa sovintoneuvotteluissa. Mikäli riita-asiassa päädytään prosessointiin, vastaa jäsenyritys oikeudenkäynti- tai välimiesmenettelyn kuluista itse.

Yhteistyökumppaniksi on valittu Asianajotoimisto Susiluoto Oy, jonka kanssa käydään parhaillaan sopimusneuvotteluja. Palvelun tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan SKOLin jäsensivuilla heti, kun sopimus on solmittu.

Työsuhdeasioihin liittyvä neuvonta jatkuu entiseen tapaan Teknologiateollisuuden toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Alkuun

KALENTERIIN SKOLIN VUOSIKOKOUS JA KONSULTTIPÄIVÄ 8.4.2014

Tilaisuudet pidetään Palacessa, Eteläranta 10, Helsinki. Konsulttipäivän teemana on Tulevaisuuden osaaminen. Ohjelma ja kutsut lähetään myöhemmin.

Alkuun