SKOL jäsentiedote 2/2014

SKOLin jäsentiedote 2/2014
4.3.2014

Sisältö

SKOL TARJOAA JÄSENILLEEN JURIDISTA NEUVONTAA
VUODEN NUORI KONSULTTI 2014 -KILPAILU
TIETOJA EK:N PALKKATILASTOSTA LOKAKUULTA 2013
KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT
SKOL-RAKLI-TEKNOLOGIATEOLLISUUS -ALUETAPAHTUMAT 2014
TULEVAISUUDEN KAUPUNKI – MILTÄ KAUPUNKIMME NÄYTTÄÄ SUUNNITTELUALAN SILMIN?
VIIVÄSTYSKORKO
UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13
YMPÄRISTÖMINISTERIÖLTÄ OHJEET TUULIVOIMALOIDEN MELUN MALLINTAMISEEN JA MITTAAMISEEN
TIETOA KIINNOSTAVISTA UUSISTA PROJEKTEISTA SKOLIN SIVUILLE

SKOL TARJOAA JÄSENILLEEN JURIDISTA NEUVONTAA

SKOL on hankkinut jäsenyritysten juridista neuvontaa varten puitesopimuskumppanin. Juridisen neuvonnan kumppaniksi on valittu Asianajotoimisto Susiluoto Oy.  Ensisijaisesti palvelusta vastaavat asianajajat Petri Järvensivu ja Jussi Kalliala, ja näiden ollessa estyneenä asianajaja Mari Lampenius.

Juridista neuvontaa yksittäisissä kysymyksissä annetaan 15-60 minuutin puhelin- tai sähköpostineuvontana. Jäsenet voivat olla suoraan yhteydessä Asianajotoimisto Susiluotoon, jonka yhteystiedot on kerrottu alla.  Työoikeudelliset asiat eivät kuulu neuvonnan piiriin.

Jäsenet voivat käyttää SKOLin puitesopimuskumppanin juridisia palveluja tietyissä rajoissa myös laajemmin, esimerkiksi lausunnon antamiseen kiistanalaisessa asiassa, avustamiseen perustellun reklamaation laatimisessa / reklamaation laatiminen, vastaus sellaiseen yms. kirjeenvaihto, jossa ei vielä olla riidassa ja joka ei ole vielä edennyt oikeusprosessiin tai välimiesmenettelyyn. Tällaisissa tapauksissa palvelu tulee hyväksyttää ensin SKOLin toimistolla, myös siinä tapauksessa että toimeksianto laajenee puhelinneuvonnan jälkeen.  Laajemmissa toimeksiannoissa SKOLin kautta korvataan korkeintaan neljän tunnin työ.  Mahdollinen laajempi juridinen konsultointi tai neuvontapalvelut ovat jäsenyrityksen omalla vastuulla, ja siitä on sovittava asianajotoimiston kanssa erillisellä sopimuksella. SKOLin kautta ei myöskään korvata kustannuksia, jotka kuuluvat yrityksen oikeusturvavakuutuksen piiriin.

Mikäli kysymyksessä on valmis riita- tai oikeudenkäyntiasia, SKOL ei korvaa neuvontaa mutta jäsen voi sopia Susiluoto Oy:n kanssa mahdollisen oikeusturvan hakemisesta ja muista toimeksiannon ehdoista puitesopimuksen mukaisella tuntivelvoitushinnalla.

Mikäli asia kehittyy konsultoinnista riita-asiaksi, korvataan työ tähän pisteeseen asti, kuitenkin korkeintaan viisi tuntia. Riita-asia määritellään kuten oikeusturvavakuutusehdoissa:  kyseessä on riita-asia kun on esitetty vaatimus, jonka toinen osapuoli on kiistänyt.

Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n yhteystiedot ja toimintaohjeet ovat seuraavat:

  • Puhelin 09-686 9110 (keskus): informoidaan että kyse on SKOL-asiasta, kerrotaan aihealue ja annetaan puhelinnumero, johon juristi voi ottaa yhteyttä.
  • Sähköposti info@susiluoto.com : aihekenttään merkintä ”SKOL-asia”, aiheen lyhyt kuvaus ja puhelinnumero, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
  • Telefax numeroon 09 6869 1169 ja viestiin merkintä "SKOL-asia". Ilmoitetaan puhelin- ja sähköpostitiedot vastausta varten.
  • Kirjeposti osoitteeseen Asianajotoimisto Susiluoto Oy, Uudenmaankatu 16 B, 00120 Helsinki. Kirjekuoreen näkyviin merkintä "SKOL-asia".

Toimisto harkitsee yhteydenoton perusteella, kuka on paras henkilö antamaan neuvontaa. Valittu juristi kontaktoi yritystä mahdollisimman nopeasti. Joinakin aikoina kaikki toimiston asianajajat saattavat olla yhtä aikaa varattuina. Toimisto sitoutuu kuitenkin kontaktoimaan jokaisen yhteydenoton viimeistään kahden päivän kuluessa. Mikäli kyseessä on erittäin kiireellinen, saman päivän aikana reagoimista vaativa asia, siitä on syytä mainita erikseen. Ensisijaisesti neuvontaa annetaan puhelimitse, mutta jos sähköpostitse tai kirjeitse tullut tiedustelu on luonteeltaan sellainen, että siihen voi antaa yksiselitteisen vastauksen, toimisto voi puhelun sijasta antaa vastauksen sähköpostitse.

Alkuun

VUODEN NUORI KONSULTTI 2014 -KILPAILU

SKOLin ensimmäinen Vuoden nuori konsultti -kilpailu on parhaillaan käynnissä. Määräpäivään mennessä jäsenyrityksiltä tuli 35 ehdotusta loistavista nuorista konsulteista. Tuomaristo joutui vaikean tehtävän eteen karsiessaan hakijoista kahdeksan välieriin. Välieriin valituille tehdään 360 asteen arviointi, minkä perusteella valitaan kolme parasta. Lopullisen voittajan valitsee SKOLin hallitus. Tulokset julkistetaan ja kolme parasta palkitaan SKOLin konsulttipäivässä 8.4.2014.

Kiitos kaikille yrityksille, jotka ovat ilmoittaneet ehdokkaita kilpailuun!

Alkuun

TIETOJA EK:N PALKKATILASTOSTA LOKAKUULTA 2013

Elinkeinoelämän keskusliiton kokoamat suunnittelu- ja konsulttialan palkka­tilaston taulukot lokakuulta 2013 antavat keskiarvotietoja alan palkoista.  Palkkatilaston mukaan alan kuukausiansiot nousivat keskimäärin 2,7 prosenttia 12 kuukauden aikana. Palkkojen nousu oli toimihenkilöillä 3,8 % ja ylemmillä toimihenkilöillä 2,2 %.

Yrityskohtaiset yhteenvedot lähetetään vastanneille jäsenyrityksille parin viikon sisällä. Lisäksi aineistosta kootaan SKOLin erillinen tilasto kuten aikaisemminkin. Aineisto saadaan SKOLin käsittelyyn huhtikuulla ja tilaston työstämiseen kuluu muutama viikko. SKOLin tilasto lähetetään kyselyyn vastanneille yrityksille.

Työehto­sopimusten mukaan luottamusmiesten ansiokehityksen tulee vastata vähintään EK:n tilaston mukaista alan ansiokehitystä ja sitä tarkastellaan yleensä kahden vuoden luottamusmieskausittain. Lisä­­tietoja antaa Hilve Nurminen puh. 040 128 4101.

Alkuun

KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT

Insinöörijärjestöt ovat antaneet harjoittelijapalkka­suosituk­sensa, jotka lähetämme ohessa tiedoksenne. Yritysten harjoittelija­­palkat määritellään luonnollisesti yrityskohtaisen harkin­nan perusteella. Palkkaa määriteltäessä on opintojen keston lisäksi syytä tarkistaa myös edistymi­nen opinnoissa, kunakin opintovuonna tulisi suorittaa 30-40 opinto­viikkoa tai 50-60 opintopistettä. Harjoi­t­telijapalkan tulee perustua enemmän henkilön ominaisuuksiin ja käytettä­vyyteen kuin suosituspalk­kaan.

TEK ja RIL   UIL  
Opintopisteet Palkkasuositus €/kk

Suoritettuja opintoja (opintopisteet)

Palkkasuositus €/kk
37,5 1 930 alle 60 1 650 - 1 850
75 2 020 n. 60 - 100 1 750 - 2 000
112,5 2 120 n. 100 - 150 1 850 - 2 100
150 2 230 n. 150 - 200 1 950 - 2 300
195 2 340 yli 200 2 050 - 2 500
240 2 480    
diplomityö 2 560    

Harjoittelu­paikat ja harjoittelun aikana saatu tuntuma alaan vaikuttavat myös tulevaisuuden resurssien saatavuuteen. Koko suunnittelu- ja konsulttialan imagon kannal­ta on hyvä, että opis­keli­joille maksetaan riittäviä harjoittelija­palkkoja, jotta alalle saadaan hyviä harjoitte­lijoita ja myös hyvää henkilöstöä heidän valmistuttuaan.

Alkuun

SKOL-RAKLI-TEKNOLOGIATEOLLISUUS -ALUETAPAHTUMAT 2014

SKOL, RAKLI ja Teknologiateollisuus järjestävät jäsenille ja asiakkaille sekä sidosryhmille suunnatut iltapäivätapahtumat Tampereella 23.4, Turussa 7.5, Oulussa 4.9, Vaasassa 11.9, Kuopiossa 18.9 ja Kouvolassa 25.9.2014.

Kevään aikana tapahtumat järjestetään:

23.4.2014 Tampereella, tapahtuman ohjelma

7.5.2014 Turussa, tapahtuman ohjelmaluonnos

Tapahtumiin pyritään saamaan myös medianäkyvyyttä alueen ajankohtaisille hankkeille ja kärkiyrityksille. Tilaisuuksien yhteydessä järjestetään myös lounastapaaminen alueella toimivien SKOLin jäsenyritysten edustajille.

Tapahtumissa käsitellään suunnittelupalveluiden hankintaan käytäntöjä ja työkaluja sekä keskustellaan hyvistä hankintamenettelyistä. Uutta tietoa on luvassa myös konsulttitoiminnan uusista sopimusehdoista, tehtäväluetteloista sekä rakennustuotteiden kelpoisuuden toteamisesta.

Tapahtumiin kutsutaan SKOLin alueilla toimivat jäsenyrityksiä ja jäsenyritysten nimeämiä asiakkaita, RAKLIn alueilla toimivia jäseniä, Teknologiateollisuuden alueyhdistysten jäseniä, alueiden kaupunkien, kuntien ja ELY-keskusten edustajia sekä Senaatti-kiinteistöjen alueyksiköiden edustajia.

Asiakkaiden ja sidosryhmien kutsuja varten SKOLilla on käytössään uutiskirjeen jakelu, joka on n. 3600 kpl. Pyydämme SKOLin alueilla toimivia jäsenyrityksiä varmistamaan, että avainasiakkaanne saavat kutsun tilaisuuteen. Kutsuttavia voi ilmoittaa osoitteella hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi. Kutsuttavista on ilmoitettava nimi, toimipaikka, osoite, asema ja sähköpostiosoite, mieluiten kuukautta ennen ko. tilaisuutta.

Lisätietoja: matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

TULEVAISUUDEN KAUPUNKI - MILTÄ KAUPUNKIMME NÄYTTÄÄ SUUNNITTELUALAN SILMIN?

Nuoria suunnittelijoita ja konsultteja yhdistävä verkosto SKOL Konsulttinuoret järjestää yhdessä Aalto-alumnien kanssa ensimmäisen ison verkostotapahtumansa torstaina 27.3.2014. Iltapäivän kestävän seminaarimaisen tapahtuman teemana on tulevaisuuden kaupunki sekä sen tuomat uudet haasteet ja mahdollisuudet suunnittelu- ja konsultointialalla.

Suomen johtavat asiantuntijat johdattelevat keskustelua teemana tulevaisuuden kaupunki. Teemaa valottavat muun muassa:

• Risto Linturi, kouluttaja, tulevaisuudentutkija ja innovaattori, Muutosjohtaja, FC Sovelto Oyj
• Marko Riipinen, Lämmitysmarkkinat-liiketoiminnan johtaja, Helsingin Energia
• Jukka Ala-Ojala, Rakennetekniikan toimialajohtaja, Wise Group Finland Oy

Milloin? Torstaina 27.3.2014 klo 13.00–19.00
Missä? Aalto Design Factoryssä, Espoo, Betonimiehenkuja 5 C

Tapahtuma on osallistujille maksuton. Lisätietoa ja ilmoittautumiset 13.3. mennessä http://konsulttinuoret.fi/tulevaisuudenkaupunki.

Tapahtumaa tukevat Ramboll Finland, Wise Group Finland, Sweco ja Citec.

Alkuun

VIIVÄSTYSKORKO

Edellisessä tiedotteessa kerroimme, että valtiovarainministeriö on vahvistanut viivästyskoroksi 7,5 % ajalle 1.1.-30.6.2014. Viivästyskorkosäännökset ovat kuitenkin muuttuneet ja edellä mainitun koron lisäksi on vahvistettu toinen, 8,5 %:n viivästyskorko, jota voidaan käyttää kaupallisissa sopimuksissa. Oikeusministeriön tiedote asiasta löytyy linkistä http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2013/07/viivastyskorkosaannoksetovatmuuttuneet.html. Kaupallisia sopimuksia ovat esim. yritysten väliset sopimukset sekä yritysten ja hankintayksiköiden väliset sopimukset.

Alkuun

UUDET TEHTÄVÄLUETTELOT JA KSE13

RAKLI, SKOL, ATL, STUL ja NSS järjestivät koulutustilaisuuden uusista tehtäväluetteloista ja päivitetyistä konsulttitoiminnan sopimusehdoista 12.2.2014. Tilaisuus oli tarkoitettu rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakennushankkeissa toimiville asiantuntijoille. Tilaisuudessa esiteltiin asiakirjojen sisältö ja kerrottiin niiden käytöstä rakennushankkeen suunnittelun ja rakennuttamisen hankinnassa. Linkki tilaisuuden aineistoon:

http://www.rakli.fi/etusivu/tapahtumakalenteri/tapahtuma-aineistot/uudet-tehtavaluettelot-ja-kse13-12.2.2014.html

Uudet tehtäväluettelot ovat saatavissa portaalista https://www.sopimuslomake.net/luettelot ja ne ovat myös kaikkien RT-kortiston sähköisen version tilaajien käytettävissä.

Uudet konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot KSE13 ovat ilmestyneet ja saatavissa palvelusta https://www.sopimuslomake.net/sopimusehdot. Painettu versio ilmestyy helmikuussa, jolloin uusia sopimusehtoja voidaan ryhtyä käyttämään maaliskuusta alkaen. Myös uusien sopimuslomakkeiden laadintatyö on aloitettu.

Seuraava tehtäväluetteloiden koulutustilaisuus pidetään 14.5.2014 klo 9-16 Postitalolla Helsingissä, lisätietoa linkissä http://www.rakli.fi/etusivu/tapahtumakalenteri.html.

Lisätietoja: matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

YMPÄRISTÖMINISTERIÖLTÄ OHJEET TUULIVOIMALOIDEN MELUN MALLINTAMISEEN JA MITTAAMISEEN

Ympäristöministeriö on julkaissut kolme ohjetta tuulivoimaloiden melun mittaamiseen ja todentamiseen. Ohjeet tulivat voimaan 28.2.2014 ja ovat voimassa toistaiseksi.

Tuulivoimaloiden melu poikkeaa muusta ympäristömelusta. Voimaloiden melu voi sisältää pienitaajuista, impulssimaista, kapeakaistaista tai merkityksellisesti sykkivää ääntä, mikä lisää sen häiritsevyyttä. Voimalat toimivat vain osan ajastaan nimellistehollaan, jolloin niiden melupäästö on suurin. Tuulivoimalan ääni syntyy korkealla, mikä vaikuttaa äänen vaimenemiseen sen edetessä etäälle voimalasta. Ääni ja äänenvoimakkuus vaihtelevat merkittävästi sääoloista riippuen melulle altistuvassa kohteessa.

Tuulivoimaloiden melun mallinnusohjeella mitoitetaan tuulivoimaloiden ja melulle altistuvan kohteen, kuten asuinalueen, välinen suojaetäisyys. Mallinnuksen avulla voidaan arvioida tuulivoimaloiden toiminnasta aiheutuvat meluvyöhykkeet ja melutasot eri tarkastelupisteissä. Äänitekninen mitoitus on osa tuulivoima-alueiden muuta suunnitteluprosessia ja hyväksymismenettelyä.

Tuulivoimaloiden melutason mittausohjeella on mahdollista selvittää, ylittääkö melutaso siitä säädetyn ohje- tai raja-arvon.  Ohjetta voidaan hyödyntää myös sellaisenaan tai yhdessä muun ääniteknisen viranomaisohjeistuksen kanssa silloin, kun tuulivoimaloiden melu aiheuttaa häiriötä ympäristössä tai rakennusten sisällä.

Tuulivoimaloiden melupäästön mittausohjetta voidaan käyttää todentamaan takuuarvo, jonka valmistaja on antanut tuulivoimalan äänenvoimakkuudesta. Näin mitoituksen luotettavuus ja läpinäkyvyys paranee. Mittausohjetta voidaan käyttää myös melumallinnuksessa käytettyjen lähtöarvojen mittaamiseen.

Tuulivoimaloiden melutasoista on valmisteilla valtioneuvoston asetus, jossa määritellään tuulivoimaloiden melua koskevat desibelirajat sekä alueet, joilla ohjearvoja sovelletaan. Nyt annetut ohjeet tukevat osaltaan asetuksen toimeenpanoa. Esimerkiksi suojaetäisyyden mitoitus ohjeen mukaisella mallinnuksella tehdään jatkossa valmisteilla olevaan asetukseen pohjautuen. Tuulivoimaloiden melutason mittausohjeen avulla voidaan mitata, ylittääkö melutaso asetuksessa annetun desibeliarvon.

Tuulivoimaloiden melun mallintaminen
Tuulivoimaloiden melupäästön todentaminen mittaamalla
Tuulivoimaloiden melutason mittaamienn altistuvassa kohteessa

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Ari Saarinen, ympäristöministeriö, rakennetun ympäristön osasto, p. 0295 250 257, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Alkuun

TIETOA KIINNOSTAVISTA UUSISTA PROJEKTEISTA SKOLIN SIVUILLE

Media kyselee usein mitä suunnittelu- ja konsultointialalla tapahtuu ja hakee mielenkiintoisia juttuaiheita yrityksistä. On toivottu, että uusia projekteja löytyisi SKOLin nettisivuilta. Perustamme tätä varten sivuillemme uuden alasivun, johon toivomme jäseniltä tietoa mielenkiintoisista uusista projekteista.  Lyhyt kuvaus voitetusta hankkeesta ja vaikkapa linkki laajempaan projektikuvaukseen riittää.  Lähettäkää projektitiedot Hilve Nurmiselle, hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi.

Alkuun