SKOL Jäsentiedote 8/2013

SKOLin jäsentiedote 8/2013
8.11.2013

Sisältö

SKOL JÄTTI KORJAUSPYYNNÖN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN UUDISTUKSEEN
RAKENNUSVALVONNAN KEHITTÄMISOHJELMA RVK
EBRD:N TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET SUOMALAISILLE YRITYKSILLE

Liitteet
    Järjestöjen MRL-korjauspyyntö
    Jäsenkyselyn tulokset
    EBRD Seminar invitation

SKOL JÄTTI KORJAUSPYYNNÖN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN UUDISTUKSEEN

SKOL kävi torstaina 7.11. eduskunnassa yhdessä Rakennusteollisuus RT ry:n, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edustajien kanssa jättämässä korjauspyynnön koskien maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta rakennus- ja erityissuunnittelualojen AA-pätevyysvaatimuksista. Korjauspyynnön pohjana käytettiin mm. SKOLin asiasta tekemän pikakyselyn tuloksia. Korjauspyyntö jätettiin eduskunnan ympäristövaliokunnan pj Martti Korhoselle ja perustuslakivaliokunnan pj Johannes Koskiselle.  Mukana tapaamisessa oli myös kansanedustaja Eero Reijonen.

Parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä oleva uudistus muuttaa rakennus- ja erityissuunnittelualojen AA-pätevyysvaatimuksia. Ensi vuoden alusta AA-pätevyys edellyttää ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista, kuuden vuoden kokemusta vaativista suunnittelutehtävistä ja lisäksi kolmen vuoden kokemusta avustamisesta erittäin vaativissa suunnittelutehtävissä. Lakimuutos peruuttaa amk-tutkinnon tai aiemman opistotason suorittaneiden nykyiset AA-pätevyydet ja sulkee pois mahdollisuuden tulevaan AA-pätevyyteen amk-tutkinnon suorittaneille.

Korjauspyynnön vastaanottaneet edustajat olivat asialle myötämielisiä ja uskommekin, ettei lakiesitys etene sellaisenaan. Mikäli kuitenkin tunnette kansanedustajia, kannattaa asiasta keskustella tilaisuuden tullen.

Alkuun

RAKENNUSVALVONNAN KEHITTÄMISOHJELMA RVK

Aalto-yliopiston täydennyskoulutusyksikkö Aalto PRO ja Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuskeskus Edutech järjestävät yhdessä korkeatasoisen rakennusvalvonnan kehittämisohjelman.  Koulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujille näkemyksellistä, yliopistotasoista ja tulevaisuuteen suuntautuvaa tutkimustietoa rakennusvalvonnassa tarvittavasta osaamisesta. Koulutuksen painopistealueina ovat korjaus- ja täydennysrakentaminen, turvallisuus ja terveellisyys sekä energia-asiat. Koulutus tarjoaa laajan osaamispaketin rakennusvalvonnan erityistehtäviin.

Koulutus on tarkoitettu rakennustarkastajille tai tarkastajiksi pyrkiville arkkitehdeille, suunnittelijoille, talotekniikka- ja rakennusinsinööreille, kaavoittajille ja suunnittelijoille sekä ELY-keskusten ja ministeriöiden rakentamista ohjaaville asiantuntijoille.

Koulutusta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö ja näin osallistujan työnantajalle jää maksettavaksi vain 1500€. Mahdolliset materiaali-, matka- ja ruokailukustannukset yms. eivät sisälly koulutuksen hintaan. Koulutus on oppisopimustyyppistä koulutusta.

Koulutukseen otetaan 60 osallistujaa; Helsinkiin 30 ja Tampereelle 30. Hakijoiden valintakriteereinä ovat työkokemus, koulutustausta ja opintomotivaatio. Hakuohjeistukset saa Aallon ja TTY:n nettisivuilta sekä yhteyshenkilöiltä. Kouluttajina toimivat Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston asiantuntijat yhteistyössä RTY:n kanssa.

Koulutus alkaa helmikuussa 2014 ja se koostuu 11 lähipäivästä, jaksokohtaisista harjoitustehtävistä sekä oman yksikön kehittämishankkeesta.

Hakuaika koulutukseen päättyy 15.1.2014

Lisätietoja koulutusohjelmasta:

Päivi Anttonen, gsm. 040 737 5968, paivi.anttonen(at)aalto.fi;
www.aaltopro.fi/rvk
Karri Inkinen, gsm. 040 849 0482, karri.inkinen(at)tut.fi,
www.tut.fi/edutech

Alkuun

EBRD:N TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET SUOMALAISILLE YRITYKSILLE JA KONSULTEILLE

Ulkoasiainministeriö yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) kanssa järjestävät Cleantech-yrityksille suunnatun tietoiskun EBRD:n toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista Venäjällä, Itä-Euroopassa, Etelä-Kaukasiassa, Keski-Aasiassa sekä Pohjois-Afrikassa. Tilaisuudessa toimivat EBRD:n alustajina Mr. Jeff Ferry, Head of Regional Programme in Russia, Andrea Baldan, Deputy Director of Technical Cooperation ja Nicola Di Pietro, Adviser, Technical Cooperation.

Tietoisku pidetään Katajanokalla ulkoasiainministeriön Merikasarmin Engel-salissa (Merikasarminkatu 5, käynti F-valvomon kautta) perjantaina 22. marraskuuta 2013 klo 9.15-16.00. Tilaisuus on englanninkielinen.

Alustuksen jälkeen konsulteille ja yrityksille on tarjolla erillisistunnot, joissa annetaan yksityiskohtaisempaa ohjeistusta siitä, miten hankintoihin voi päästä mukaan ja miten tarjoukset tulisi laatia. Aikaa on varattu osallistujien kysymyksille sekä keskustelulle. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus kahdenvälisiin keskusteluihin pankin edustajien kanssa. Alustava ohjelma on liitteenä.

Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan ulkoasiainministeriöön Laura Quistille laura.quist@formin.fi  p. +358 295 351 413) torstaihin 14.11.2013 mennessä. Samalla voi ilmoittaa mahdollisesta halukkuudesta kahdenkeskiseen tapaamiseen pankin edustajien kanssa.

Lisätietoa:

- EBRD:n toimialoista, kohdemaista, investointien määrästä ja muusta toiminnasta ks. pankin kotisivut: http://www.ebrd.com   ja 2012 vuosikertomus: http://www.ebrd.com/downloads/research/annual/ar12e.pdf

 - Suomen ja EBRD:n yhteistyöstä ks. http://www.ebrd.com/pages/about/workwith/donors/countries/finland.shtml

 Alkuun