SKOL jäsentiedote 9/2013

SKOLin jäsentiedote 9/2013
20.12.2013

Sisältö

SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTIALAN PUHEMIESVERKOSTO
SKOLIN JÄSENYRITYKSISTÄ PANELISTEJA SUOMIAREENALLE
SKOL-JÄSEN LOGO YRITYSTEN NETTISIVUILLE
VUODEN NUORI KONSULTTI 2014 -KILPAILU
SYYSKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ
SNIL-STIPENDIRAHASTON VUODEN 2013 STIPENDIT JAETTU
LUONTOISETUJEN VEROTUS VUONNA 2014
SOSIAALIVAKUUTUSMAKSUT JA SOSIAALIKUSTANNUSPROSENTIT 2014
MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET VUONNA 2014
KELA TIEDOTTAA: LOMAKORVAUSTA SAA MYÖS ISYYSVAPAASTA
HORISONTTI 2020 -ROAD SHOW
RALA-PÄTEVYYS LAAJENI SUUNNITTELUUN JA RAKENNUTTAMISEEN
RAKENNESUUNNITTELUN ASIAKIRJAT EUROKOODIAIKAAN
TALOTEKNIIIKKASUUNNITTELUN TIETOMALLIEN PROSESSIKAAVIOT KOMMENTOITAVANA
LIIKENNEVIRASTO EDISTÄÄ INFRAMALLINNUKSEN KÄYTTÖÖNOTTOA
LIIKENNEVIRASTO: EUROKOODIN SOVELTAMISOHJE. GEOTEKNINEN SUUNNITTELU
PROJEKTIPÄIVILLÄ PUHUTTIIN SUUNNITTELUPROJEKTIEN JOHTAMISESTA
SUUNNITTELUALAN KIINNOSTAVIMMAT TYÖNANTAJAT VALITTU
YHDYSKUNTARAKENTAMISEN JOHTAJA (YHJ) –KOULUTUSOHJELMA
VOICE OF EFCA

SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTIALAN PUHEMIESVERKOSTO

SKOL etsii jäsenyrityksistä sanavalmiita oman alansa syvällisesti hallitsevia asiantuntijoita alan puhemiehiksi.  Tarkoitus on rakentaa verkosto, joka pystyy nopeasti kommentoimaan ajankohtaisia suunnitteluun ja konsultointiin liittyviä kysymyksiä medialle. Tavoitteena on parantaa suunnittelu- ja konsultointialan näkyvyyttä, korostaa hyvän suunnittelun ja asiantuntemuksen merkitystä ja vaikuttavuutta sekä tuoda esille SKOLiin kuuluvien jäsenyritysten puolueettomuus, laatu, korkea osaaminen ja toiminnan eettisyys.

Pyydämme jäsenyrityksiä ehdottamaan SKOLin toimistolle puhemiehiksi tai –naisiksi sopivia asiantuntijoita eri osaamisalueilta ympäri Suomen, ehdotukset matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi. Teemme SKOLin toimistolla asiantuntijoiden tueksi perusviestintämateriaalia ja tarvittaessa puhemiehille voidaan järjestää myös viestintäkoulutusta.

Alkuun

SKOLIN JÄSENYRITYKSISTÄ PANELISTEJA SUOMIAREENALLE?

Ensi heinäkuussa 13.-19.7. Porissa järjestettävän SuomiAreenan pääteemana on Asuminen ja ympäristö, ja pääyhteistyökumppanina Ympäristöministeriö. Pääteeman puitteissa järjestetään noin 40 tilaisuutta liittyen mm. kaupunkikehitykseen, vihreään talouteen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, liikenteeseen jne.

Kaikki ohjelmapaikat on loppuun varattu, mutta tapahtuman järjestäjä MTV kerää nimiä teemoihin liittyvistä asiantuntijoista. Pyydämme paneeleihin osallistumisesta kiinnostuneita teemaan liittyvän ammattialan asiantuntijoita ilmoittautumaan SKOLiin 7.1. mennessä ja kertomaan samalla oman osaamisalueensa ja yhteystietonsa. Toimitamme listan asiantuntijoista MTV:lle, joka jakaa sitä edelleen tilaisuuksien järjestäjille. Järjestäjät ovat suoraan yhteydessä asiantuntijoihin, joita he haluavat paneeleihinsa.

Alkuun

SKOL-JÄSEN LOGO YRITYSTEN NETTISIVUILLE

Toivomme, että jäsenyritykset liittäisivät SKOLin uuden SKOL-jäsen logon omille nettisivuilleen. Viestintämme tavoitteena on korostaa SKOLin jäsenyritysten toiminnan vastuullisuutta, korkeaa laatua, osaamista ja yhteistyökykyä, sekä hyvän suunnittelun merkitystä ja vaikuttavuutta. SKOL-jäsen -logo viestii siitä, että yrityksenne kuuluu suunnittelu- ja konsultointialan parhaimmistoon. Logon voi ladata tästä.
 
Alkuun

VUODEN NUORI KONSULTTI 2014 -KILPAILU

SKOL järjestää jäsenyritystensä nuorille asiantuntijoille tarkoitetun kilpailun, jonka tarkoituksena on nostaa esille nuorten osaajien panosta suunnittelu- ja konsultointialalla ja jakaa tunnustusta alan parhaille osaajille.

Osallistumisen lähtökohtana on hyvä menestyminen työuralla.  SKOLin hallitus päättää vuosittaiset arviointikriteerit – tässä ensimmäisessä kilpailussa erityiskriteerinä on onnistuminen projektitoiminnassa: poikkeuksellisen hyvä suoriutuminen asiakasprojektin jollakin osa-alueella (johtaminen, uusi tapa tehdä työtä, asiakaslähtöisyys, kestävä kehitys, uusi tuote, viennin käynnistäminen tms.)

Jäsenyritys ilmoittaa kandidaatit kilpailuun 21.2. mennessä, korkeintaan kolme ehdokasta per yritys.

Liitteenä on kilpailun juliste, jota toivomme jäsenyritysten printtaavan (A3 tai suurempi) ja asettavan toimistoissa näkyville.  Julisteesta selviävät myös kilpailun säännöt ja eteneminen.
 
Alkuun

SYYSKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ

SKOLin syyskokous 19.11.2013 hyväksyi liiton toiminta­suunnitelman ja talousarvion vuodelle 2014 sekä sääntömuutokset kokousaineiston mukaisina toisessa käsittelyssä.  Sääntömuutoksen näkyvin kohta on SKOLin nimenmuutos. Uusi nimi Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry, lanseerataan jo nyt käyttöön eri yhteyksissä, virallisesti kuitenkin vasta yhdistysrekisterin vahvistettua nimenmuutoksen. Syyskokouksessa oli edustettuna 9 jäsenyritystä.

SKOLin toiminnan painopisteitä vuonna 2014 ovat vaikuttaminen toimintaympäristön kehittämiseen, viestintä, koulutus ja osaaminen sekä uudistumisen ja kasvun tukeminen. Toiminta­suunnitelma on myös SKOLin nettisivulla www.skolry.fi -> Toiminta.

Syyskokous hyväksyi vaalitoim­i­kunnan ehdotuksen SKOLin hallituksen kokoon­­panoksi. SKOLin hallituksen jäsenet vuonna 2014 ovat (uudet ja uudelle kaudelle valitut vahvennetulla):

Kimmo Fischer pj. Sito Oy
Jaakko Anttila, vpj. Link Design and Development Oy
Martin Strand, vpj. Oy Citec Ab
Heikki Käkönen A-Insinöörit Oy
Pekka Metsi Granlund Oy
Jukka-Pekka Pitkänen Ramboll Finland Oy
Reijo Riekkola Saanio & Riekkola Oy
Jani Saarinen Vison Alliance Partners Oy
Pasi Tolppanen Pöyry Finland Oy
Markku Varis Sweco / FMC-group

Yhteisötilintarkastajaksi valittiin PricewaterhouseCoopers.

Alkuun

SNIL-STIPENDIRAHASTON VUODEN 2013 STIPENDIT JAETTU

SKOL ry ylläpitää perinteistä SNIL-stipendirahastoa, josta on haettavana jatko-opinto-, diplomityö- ja ammattikorkeakoulun stipendejä. Stipendien myöntämiskriteerit ovat opintojen ja töiden aiheiden innovatiivisuus, niiden liittyminen alaan ja merkitys konsulttialan kannalta, opintomenestys erityisesti ammattiaineissa, suunnittelu- ja konsulttipalveluihin liittyvä kokemus, osaaminen ja kiinnostus sekä rahoituksen tarve ja käyttötarkoitus. Vuodesta 2014 lähtien stipendien jako siirtyy kevääseen. Seuraava haku käynnistyy helmikuussa 2014 ja stripendit jaetaan Konsulttipäivän ja vuosikokouksen yhteydessä 8.4.

SNIL-stipendirahasto toivoo yritysten ja yksityishenkilöiden kartuttavan rahastoa tavanomaisten merkkipäivälahjojen sijasta lahjoituksella stipendirahastoon. SNIL-stipendirahaston tilinumero on FI52 5721 1541 0081 03.

Stipendejä jaettiin seuraavasti:
Jatko-opiskelustipendi (á 2000,-)
- Janne Heikkinen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, väitöstutkimus liittyy pyörivien koneiden mallinnukseen ja siinä kehitetään menetelmiä, joilla voidaan entistä luotettavammin ja tehokkaammin simuloida eri käyttötilanteita.

Diplomityöstipendit (á 1000,-)
- Juha Soini Tampereen Teknillinen Yliopisto, diplomityö käsittelee virtauslaskennan hyödyntämistä rakennustekniikassa, erityisesti tuulikuormien määrittämisessä.
- Aino Leskinen Aalto Yliopisto, diplomityön aiheena on "Lapsiystävällinen kaupunkiympäristö Lahdessa".
- Joona Tuikka Aalto Yliopisto, diplomityö keskittyy uudentyyppisen avoimen teräsporapaalun rakenteellisen kantavuuden määrittämiseen.

Opiskelustipendit (á 1000,-)
- Riikka Häsä Aalto Yliopisto, konetekniikka , lujuusoppi ja virtausmekaniikka.
- Petteri Kauppila Tampereen Teknillinen Yliopisto, koneiden ja järjestelmien suunnittelu sekä koneiden ja rakenteiden analysointi.

Ammattikorkeakoulun stipendi (á 1000,-)
- Tiina Kortelainen Hämeen Ammattikorkeakoulu, lopputyön aiheena "Kiveyksen saumauskoe", jossa kerätään tietoa eri saumausmateriaalien asennus-, kestävyys ja ulkonäköominaisuuksista sekä kustannuksista.

Lue lisää jaettujen stipendien perusteista ja aiheista täältä.

Alkuun

LUONTOISETUJEN VEROTUS VUONNA 2014

Verohallitus on antanut päätöksen vuodelta 2014 toimitetta­vassa verotuk­sessa käytettävistä luontoisetujen laskentaperusteista. Päätöksen kokonai­suudessaan (pdf-tiedosto) voi hakea osoitteesta www.vero.fi -> Syventävät vero-ohjeet -> Ennakkoperintä -> Työnantajat.  Alla joitakin yleisimpiä luontoisetujen verotusarvoja:

Autoetu

Ikäryhmä A (vuosina 2012-2014 käyttöönotetut autot)

vapaa autoetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 285 eurolla tai 19 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä kilometriltä

Ikäryhmä B (vuosina 2009–2011 käyttöönotetut autot)

vapaa autoetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla tai 20 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 120 eurolla tai 8 sentillä kilometriltä

Ikäryhmä C (ennen vuotta 2009 käyttöönotetut autot)

vapaa autoetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 315 eurolla tai 21 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 135 eurolla tai 9 sentillä kilometriltä

Auton uushankintahinnalla tarkoitetaan automallin maahantuojan tai sen puuttuessa tukkukaupan ilmoittamaa auton käyttöönottokuukauden alussa voimassa ollutta automallin yleistä suositushintaa vähennettynä 3 400 eurolla. Tästä hinnasta lasketaan edellä mainittu prosentti ja saatu arvo pyöristetään lähinnä alempaan 10 euroon.

Ravintoedun verotusarvo on 6,10 € ja ruokailulipukkeen enimmäisarvo  10,00 €.

Puhelinedun ja matkapuhelin­edun arvo on edelleen 20 € kuukau­dessa.

Alkuun

SOSIAALIVAKUUTUSMAKSUT JA SOSIAALIKUSTANNUSPROSENTIT 2014

Vuoden 2014 sosiaalivakuutusmaksut on vahvistettu.

Työnantajan maksut

Työnantajan sairaus­vakuutusmaksu (sosiaali­turvamaksu) nousee 2,14 %:iin (2,04). Työttömyysvakuutusmaksun porrastuksena oleva vuotuinen palkkasumma on 1 990 500 euroa. Työttömyysvakuutusmaksut ovat hieman laskeneet eli 0,75 % mainitun palkkasumman alle jäävien palkkojen osalta. Ylimenevästä palkkasummasta maksetaan 2,95 % työttömyys­vakuutusmaksua.  Osaomistajan työttömyys­vakuutus­maksu on 0,75 %.

Työeläkevakuutusmaksu on noussut ja on keskimäärin 17,75 %. Ryhmähenki­vakuutus­maksu ja keskimääräinen tapaturma­vakuutus­maksu pysyvät ennallaan.

Työntekijän maksut

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu on 2,16 % palkasta. Maksu koostuu päivärahamaksusta 0,84 % ja sairaanhoitomaksusta 1,32 %. Maksut sisältyvät verokorttiin merkittyyn pidätys­prosenttiin, eikä niitä pidätetä erikseen työntekijän palkasta. Päiväraha­maksun suuruus on kuitenkin merkittävä työntekijän palkkalaskelmaan.
Työttömyysvakuutusmaksu on 0,5 % (0,6), osaomis­ta­jan työttömyys­vakuutusmaksu on 0,19 %.
Työeläkemaksu on noussut ja on alle 53-vuotiailta 5,55 % (5,15) ja 53 vuotta täyttäneiltä 7,05 % (6,5).

SKOL on laskenut uudet sosiaalikustannusprosentit suunnittelutyölle, konsultoinnille ja maastotyölle.

Alkuun

MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET VUONNA 2014

Verohallinto ei ole vielä vahvistanut vuoden 2014verovapaita matkakustannusten korvauksia ja ulkomaan päivärahoja.  Tiedotamme niistä päätösten vahvistamisen jälkeen.
 
Alkuun

KELA TIEDOTTAA: LOMAKUSTANNUSKORVAUSTA SAA MYÖS ISYYSVAPAASTA

Lomakustannuskorvausta voi hakea myös isyysvapaan ajalta, jos isyysvapaata on pidetty niin, että kalenterikuukauden aikana on vähintään 14 isyysrahan maksupäivää. Vuosilomakustannuskorvausta voi hakea työnantaja, joka on velvollinen maksamaan työntekijälle lomapalkan tai lomakorvauksen ajalta, jollloin työntekijä on saanut äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Asiointipalvelussa korvausta voi tarvittaessa hakea myös etukäteen.

Lisää vuosilomakustannusten korvauksesta Kelan sivulta.

Kelan uusimman uutiskirjeen mukaan vuoden 2014 alusta voimaan tulevista Kelan etuuksien muutoksista monet koskevat myös työnantajia. Tällaisia ovat esim. osasairauspäivärahan muutokset, joustava hoitoraha, työterveyshuollon korvausten laskennalliset enimmäismäärät sekä kansainvälisiä tilanteita koskevat muutokset. Kela päivittää tiedot netti sivulleen vuoden alussa. Kelan uutiskirjeen työnantajille voi tilata tästä. Lue tiedote vuodenvaihteen muutoksista tästä.
 
Alkuun

HORISONTTI 2020 -ROAD SHOW

Teknologiateollisuus yhdessä VTT:n kanssa järjestää EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta kertovan kiertueen seitsemälle paikkakunnalle tammi-helmikuussa. SKOL-yrityksiä kannustetaan tulemaan mukaan tilaisuuksiin miettimään uusia TKI-hankeideoita yhdessä teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Erityisesti PK-yrityksiä halutaan lisää mukaan - H2020:n tavoite on jakaa 20 % rahoituksesta PK-yrityksille.

Tapahtumissa kerrotaan hakuprosessissa menestymisen keinoista ja kerrotaan onnistumisista aiemmissa tutkimusohjelmissa. Mukana ovat myös SHOKit, Tekes ja Teknologiateollisuuden alueorganisaatio.

H2020 on edellistä puiteohjelmaa ketterämpi ja hakemuksia sekä osallistumissääntöjä on helpotettu. Korvaustasot ovat muuttuneet merkittävästi ja seurantaa on kevennetty. Nyt yrityksen on mahdollista saada tutkimushankkeisiin 100 % suorista kustannuksista ja innovaatiotoimintaankin 70 %. Suorien kustannusten kattamisen lisäksi EU maksaa 25 % epäsuorista kustannuksista. Ei-kaupallinen toimija voi saada 100 % tuen myös innovaatiotoiminnalle. Hakua on myös virtaviivaistettu ja sopimukseen on tarkoitus päästä entistä nopeammin.

Road show-paikkakunnat ja ajankohdat ovat:

Turku 14.1.
Tampere 16.1.
Lappeenranta 21.1.
Kuopio 23.1.
Oulu 28.1.
Vaasa 30.1.
Otaniemi 4.2.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot oheisesta linkistä: http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/palvelut/horisontti-2020.html

Horisontti 2020 on jo käynnistynyt 15 miljardin euron rahoituksella

Euroopan komissio on esittänyt 11.12.2013 ensimmäiset hanke-ehdotuspyynnöt Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelman puitteissa. Ohjelman talousarvio on 80 miljardia euroa, josta yli 15 miljardia euroa jaetaan kahden ensimmäisen ohjelmavuoden aikana. Rahoituksen avulla on tarkoitus vauhdittaa Euroopan osaamistaloutta ja ratkaista kysymyksiä, joilla on todellista merkitystä kansalaisten elämässä. Vuosina 2014–2015 keskitytään 12 toimialueeseen, jotka sisältävät erilaisia aihepiirejä, kuten yksilöllinen terveydenhuolto, digitaalinen turvallisuus ja älykkäät kaupungit.

Lue komission tiedote tästä: Horisontti 2020 käynnistyi 15 miljardin euron rahoituksella

Alkuun

RALA-PÄTEVYYS LAAJENI SUUNNITTELUUN JA RAKENNUTTAMISEEN

RALA-pätevyys on laajentunut kattamaan myös suunnittelun ja rakennuttamisen toiminnot.

Laajentumisen lähtökohtana ovat Liikenneviraston uudistuvat toimittajavaatimukset, jotka koskevat myös suunnittelijoita. Liikennevirasto laajentaa ja yhtenäistää urakkahankintojen, suunnittelupalvelujen ja muiden palvelujen hankinnan pätevyysvaatimuksia viraston hankinnan toimintalinjojen mukaisesti.

Liikennevirasto siirtyy pätevyys/sertifikaattivaatimuksiin vaiheittain niin, että RALA-pätevyysvaatimus otetaan käyttöön kaikissa soveltuvissa uusissa infrahankinnoissa vuoden 2014 alus myta. RALA-sertifikaattivaatimus (työmaa- tai yritystasoinen, tapauskohtaisesti harkiten) otetaan käyttöön 1.7.2014. Tienpidon hankinnoissa ja vesiväylänhoidossa RALA-sertifikaattivaatimus on jo käytössä.

Tässä linkki pätevyysnimikkeistöön: http://www.rala.fi/tiedostot/Patevyysnimikkeisto_2013.pdf.
 
Alkuun

RAKENNESUUNNITTELUN ASIAKIRJAT EUROKOODIAIKAAN UUDISTETULLA RIL 229-2013 -OHJEELLA

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin julkaisu RIL 229 Rakennesuunnittelun asiakirjaohje vuodelta 2005 on uudistunut. Uudistustyön tavoitteena on ollut ohjeiden ajanmukaistaminen siten, että ne täyttävät eurokoodipohjaisen suunnittelun tarpeita. Lisäksi päivityksessä on otettu huomioon toteutus- ja tuotestandardien vaatimuksia sekä kehitetty rakennesuunnittelun sisältöä mm. rakennusfysikaalisen suunnittelun osalta.

RIL 229-1-2013/RIL 229-2-2013 Rakennesuunnittelun asiakirjaohje korvaa vanhat ohjeet ja määrittelee tämän päivän rakentamisessa tarvittavat rakennesuunnittelun asiakirjat, niiden tietosisällön sekä ulkoasun. Ohje koostuu kahdesta osasta: tekstiosa ja asiakirjaliitteet (piirustukset, laskelmat).

Lisätietoja sisällöstä linkeissä:

http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/16/ril-229-1-2013-rakennesuunnittelun-asiakirjaohje_-tekstiosa

http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/15/ril-229-2-2013-rakennesuunnittelun-asiakirjaohje_-mallipiirustukset-ja-laskelmat

Julkaisu on kattava piirustus- ja tekstiasiakirjojen sekä laskelmien ohje, joka kuvaa sekä rakenne- että valmisosasuunnittelun (betoni, teräs, puu) suomalaista asiakirjakäytäntöä. Ohje toimii ”best practice”-ohjeena ja malliasiakirjakokoelmana. Tekstiosassa käsitellään myös rakennushankeprosessia ja rakennesuunnittelun tehtäviä ja vastuita hankkeen eri vaiheessa. Lisäksi annetaan ohjeita mm. rakennesuunnittelutehtävien jakoon eri suunnittelijoille sekä suunnitteluasiakirjojen arkistointiin.

Päivityksessä on otettu huomioon 1.7.2013 voimaan astuneen rakennustuoteasetuksen ja EN-standardien (eurokoodit, toteutusstandardit, harmonisoidut tuotestandardit, CE-merkintä yms.) edellyttämät rakennesuunnitelmien muutokset. Lisäksi ohjeen uudistukset perustuvat ympäristöministeriön kantavien rakenteiden asetusluonnoksiin, jotka ovat tällä hetkellä notifiointivaiheessa.

Ohjeen sisältö on muiltakin osin ajankohtaistettu ja mm. vahvistettu rakennusfysikaalisen suunnittelun sekä tietokoneavusteisen suunnittelun vaatimuksia. Ohjeen päivityksestä on vastannut alan asiantuntijoista koostuva ryhmä.

Myynti: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, Töölönkatu 4, 00100 Helsinki, www.ril.fi/kirjakauppa,  pirkko.snellman@ril.fi, puh. 0207 120 600/Pirkko Snellman.

Alkuun

TALOTEKNIIIKKASUUNNITTELUN TIETOMALLIEN PROSESSIKAAVIOT KOMMENTOITAVANA

SKOLin talotekniikkaryhmän toimeksiannosta on laadittu ehdotus TATE-tietomallisuunnittelun prosesseista, jotka koskevat myös ARK- ja RAK-suunnittelua.

Työn on tehnyt SKOLin talotekniikkayritysten asiantuntijaryhmä koordinaattorinaan Teo Järvinen Granlundilta.

Jotta malli saadaan yhteiseen käyttöön, siihen tarvittaisiin myös muiden toimialojen hyväksyntä ja sitoutuminen. Tämän takia ehdotuksiin pyydetään erityisesti ARK- ja RAK-toimialojen kommentteja, jotka voi toimittaa osoitteeseen tero.jarvinen@granlund.fi joulukuun aikana.

Aineisto on myös ladattavissa SKOLin verkkosivuilta: http://www.skolry.fi/talonrakennussektori

Työn lähtökohtia:

- Tämän dokumentin ohjeistus perustuu ”Yleiset Tietomallivaatimukset 2012” pohjaiseen suunnitteluprosessiin.

- Ohjeistus tukeutuu Lean Construction –periaatteisiin tehdä asioita paremmin, tehdä niitä oikea-aikaisesti ja tarpeenmukaisesti sekä poistaa hukkaa (ylimääräistä työtä).

- Ohjeistuksen noudattaminen edellyttää osapuolilta toisen työn ymmärtämistä ja kunnioittamista.

- Ohjeistuksen prosessien toimivuus on mahdollista vasta sitten, kun kaikki osapuolet lupaavat tehdä oman osuutensa ohjeissa annetussa järjestyksessä ja aikataulussa.

Lisätietoja: Tero Järvinen, Granlund, 050-323 2934, tero.jarvinen@granlund.fi

Alkuun

LIIKENNEVIRASTO EDISTÄÄ INFRAMALLINTAMISEN KÄYTTÖÖNOTTOA

Liikennevirasto edellyttää Inframodel 3 -tiedonsiirtoformaatin käyttämistä kaikissa 1.5.2014 jälkeen käynnistyvissä suunnittelu-, toteutus- ja parantamishankkeissa. Inframodel 3 -vaatimus korvaa voimassa olevan inframodel 2 -vaatimuksen. Taitorakenteissa tiedonsiirron formaattivaatimuksena on IFC. Näiden lisäksi toimitaan Liikenneviraston voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti.

Hankesuunnittelussa lähtötiedot jäsennellään 1.5.2014 jälkeen käynnistyvissä hankkeissa InfraFINBIM -lähtötietomalliohjeen mukaisesti. Jäsentelyllä tarkoitetaan tiedon harmonisointia ohjeessa esitetyllä yhtenäisellä tavalla.

Liikenneviraston johto on sitoutunut edistämään inframallintamisen käyttöönottoa. Vuoden 2014 aikana laaditaan tavoitekuvaus inframallintamisen asteittaisesta käyttöönotosta Liikennevirastossa. Lisäksi asettamme pienempiä välitavoitteita, joiden avulla tuetaan inframallintamiseen siirtymistä. Mallintaminen tulee olemaan mukana virastomme tulostavoitteissa.

Inframodel 3- sekä lähtötietomallivaatimukset koskevat Liikennevirastoa ja ELY-keskuksia.

Lisätietoa: Tiina Perttula, tietomallinnuksen kehittämispäällikkö, Liikennevirasto, p. 040 517 6789

Alkuun

LIIKENNEVIRASTO: EUROKOODIN SOVELTAMISOHJE. GEOTEKNINEN SUUNNITTELU

Liikennevirasto on uudistanut NCCI7 -ohjetta. Päivitetty ohje on julkaistu nimellä "Eurokoodin soveltamisohje. Geotekninen suunnittelu – NCCI7. 7.11.2013. Siltojen ja pohjarakenteiden suunnitteluohjeet. LO 35•2013".

Ohje on julkaistu pelkästään nettiversiona ja sen voi ladata linkistä http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf3/lo_2013-35_ncci7_web.pdf.

Liikenneviraston ohjeluettelon aloitussivu on http://www.liikennevirasto.fi/ohjeluettelo.

Alkuun

PROJEKTIPÄIVILLÄ PUHUTTIIN SUUNNITTELUPROJEKTIEN JOHTAMISESTA

Vuoden 2013 Projektipäivillä 12.-13.11. oli ensimmäistä kertaa oma seminaari teemalla ”Resurssien ja osaamisen näkökulma suunnitteluprojektien johtamisessa”. Projektipäivät keräsi tänä vuonna jälleen yli 1 000 osallistujaa, 20 yhteistyökumppania sekä yli 80 puhujaa kahdeksi päiväksi Espoon Dipoliin.

Suunnitteluprojektien johtamiselle on ominaista, että hankkeissa on suuri määrä vaihtuvia organisaatiota ja henkilöitä. Vaikka teollisuussektorin, infrahankkeiden ja talonrakentamisen projektit eroavatkin toisistaan toteutusprosessien, kaupallisten käytäntöjen, sopimusehtojen sekä normien ja teknisten määräysten suhteen, toimialoja yhdistäviä piirteitä löytyy runsaasti. Niitä ovat mm. haasteet resurssien organisoinnin ja aikataulun hallinnan, vaadittavan kompetenssin ja asiantuntemuksen hyödyntämisen suhteen. Myös hankintalainsäädäntö ja kilpailulainsäädäntö vaikuttavat erityisesti julkisten hankintayksiköiden ollessa mukana.

Niclas Råtts Citecistä kuvasi voimalaitoksen suunnitteluhankkeiden resurssienhallintaa ja organisointia, jossa käytetään apuna mm. tehtävän jakamista sopiviin työpaketteihin. Resursoinnin haasteena ovat erityisesti muuttuva aikataulu ja lähtötiedot sekä maakohtaisesti vaihtelevat tekniset vaatimukset. Myös raportointi ja oikeiden henkilöiden kiinnittäminen hankkeeseen ovat avainasemassa. Resursoinnin epäonnistumisen aiheuttavat useimmiten heikko projektiraportointi, tietämättömyys projektin laajuudesta ja vaatimuksista, projektiryhmän ylikuormitus tai projektiryhmän sopimaton kokoonpano.

Seppo Massinen Rambollista kertoi suurten infrasuunnitteluhankkeiden johtamiskokemuksista. Johtamisen kulmakiviä ovat yhteistyökyky, motivointi, ennakointi, kokonaisuuden hallinta ja hyvä ilmapiiri. Toteutussuunnittelun keskeisenä osana on tiukka aikataulu ja nopea rakentamisen käynnistäminen. Innovointitilaa ja mahdollisuuksia rajoittavat lopputilaajan asettamat yksityiskohtaisetkin vaatimukset ja tiukka aikataulu. Myös rahoittajien näkökulmasta selkeät vaatimukset vähentävät riskejä. Eri osapuolten vastuuhenkilöitä tulisi kouluttaa uusiin hankintamalleihin ja alan yhteisesti sopimia parannusehdotuksia jalkauttaa käytäntöön nykyistä enemmän.

Harri Tinkanen WISE Groupista valotti monitahoista talonrakentamisen maailmaa. Projektien yksilöllisyydestä johtuen yritysten ja projektiin osallistuvien henkilöiden asiantuntemus korostuu. Yrityksen tehtävänä on luoda ja ylläpitää yrityskulttuuria, jossa annetaan mahdollisuudet ja myös vaaditaan laadullisesti korkeatasoisten suunnitelmien tuottamista. Kustannustietoisuus on merkittävä osa jokaisen suunnittelutoimiston ja yksittäisen suunnittelijan ammattitaitoa. Rakennusten energiatehokkuus ja siihen tähtäävä suunnittelu muodostavat nykyään talonsuunnitteluprojektissa merkittävän ja vaativan osuuden. Rakennusprojektit ovat monimuotoisia ja aina erilaisia, tarkoin määräyksillä säädeltyjä, tarkasti kustannusohjattuja ja tiukasti aikataulutettuja.

Lisätiedot: seminaariosion puheenjohtaja Matti Kiiskinen, matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi,  0400-717 130.

Alkuun

SUUNNITTELUALAN KIINNOSTAVIMMAT TYÖNANTAJAT VALITTU

T-Median suuressa työnantajakuvatutkimuksessa alan kiinnostavimmaksi yritykseksi nousi tänä vuonna Pöyry. Toiseksi kiinnostavimmaksi kipusi Ramboll perässään FCG Finnish Consulting Group.

Suunnittelualasta kiinnostuneet tekniikan korkeakoulututkinnon suorittaneet arvostavat työpaikoissaan erityisesti työn haasteellisuutta ja kiinnostavuutta. Suunnittelualasta kiinnostuneet tekniikan korkeakouluopiskelijat puolestaan arvostavat eniten hyvää palkkausta, työn haasteellisuuden ja kiinnostavuuden seuraten perässä toiseksi tärkeimpänä työpaikan valintaperusteena.

Työnantajien tarjoamista eduista tärkeimpien listalle nousevat terveyspalvelut ja mahdollisuus osallistua koulutuksiin. Tutkimukseen vastasi 7–28.10.2013 välisenä aikana 659 suunnittelualasta kiinnostunutta tekniikan korkeakouluopiskelijaa ja tutkinnon suorittanutta.

Lisätietoja: http://www.t-lehti.fi/artikkelit/suunnittelualan-kiinnostavimmat-tyonantajat/

Alkuun

YHDYSKUNTARAKENTAMISEN JOHTAJA (YHJ) -KOULUTUSOHJELMA

Tutustu ja ilmoittaudu – vielä ehdit mukaan!

Uusi pitkä koulutusohjelma, YHDYSKUNTARAKENTAMISEN JOHTAJA (YHJ) – rakennetun ympäristön tekijä, valmentaa rakennetun ympäristön erilaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä jo useamman vuoden toimineet ammattilaiset johtamaan,
suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdyskuntasuunnittelua ja -rakentamista.

Koulutus laajentaa yhdyskunta- ja infra-alalla toimineiden näkemystä ja osaamista sen eri sektoreille. Ohjelma tähtää myös osanottajan oman johtamisen ja asiantuntijuuden kehittämiseen sekä yhteistyön rakentamiseen yhdyskuntarakentamisen eri osa-alueilla.

Valmennusohjelma on suunnattu rakennetun ympäristön alueella esimiehinä tai asiantuntijoina toimiville yksityisen ja julkisen sektorin ammattilaisille, joilla on jo useamman vuoden kokemus.

Tutustu ohjelman tarkempaan sisältöön tästä: http://www.kiinko.fi/var/ezwebin_site/storage/kiinko_files/851035.pdf

Myös edullisia valtiontukipaikkoja vielä saatavilla!

Alkuun

VOICE OF EFCA

Euroopan konsulttijärjestöjen liiton EFCAn joulukuun uutiskirjeen voi lukea tästä.

Alkuun