SKOL tiedote 10/2015

SKOL Tiedote 10/2015
11.12.2015

Sisältö

SKOLIN TOIMINTASUUNNITELMA 2: SUUNNITTELUN JA KONSULTOINNIN  MERKITYKSEN JA VAIKUTTAVUUDEN KOROSTAMINEN
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN SOSIAALIVAKUUTUSMAKSUT 2016
SOSIAALIKUSTANNUSPROSENTIT 2016
MATKAKUSTANNUSTEN VELOITUSPERUSTEET 2016
LUONTOISETUJEN VEROTUS 2016
VOICE OF EFCA
BRANSCHÖVERSIKTEN 2015 ILMESTYNYT
HANKINTALAKIESITYS ANNETAAN EDUSKUNNALLE AIKAISINTAAN ALKUTALVESTA 2016
KAAVOITUKSEN JA RAKENTAMISEN LUPIEN SUJUVOITTAMINEN

SKOLin toimintasuunnitelma 2: Suunnittelun ja konsultoinnin merkityksen ja vaikuttavuuden korostaminen

Hyvällä suunnittelulla ja konsultoinnilla on suuri vaikutus investointien elinkaaritaloudellisuuteen, palvelujen toimivuuteen, teollisten prosessien tehokkuuteen, suunnitelmien toteutettavuuteen, sekä lopputuotteen käytettävyyteen, huollettavuuteen ja toteutuksen laatuun. Suunnitteluvaiheessa syntyy uusia, yritysten ja yhteiskunnan kilpailukykyä parantavia innovaatioita.  Suunnitteluvaiheen osuus investointihankkeen elinkaarikustannuksista on marginaalinen, mutta silloin sidotaan suurin osa kustannuksista.  Liian monet asiakkaat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla eivät tätä hankinnoissaan tiedosta, vaan ostavat asiantuntijapalveluja kuten raaka-aineita.

SKOLin ensi vuoden toimintasuunnitelmassa toisena pääkohtana on hyvän suunnittelun ja konsultoinnin merkityksen ja vaikuttavuuden esiintuonti viestintää ja markkinointia tehostamalla. 

Ensinnäkin lisäämme suunnittelu- ja konsultointialan tunnettuutta viestimällä medialle, asiakkaille ja päättäjille hyvän suunnittelun ja konsultoinnin vaikuttavuudesta, onnistuneista hankkeista ja asiakashyödyistä. Järjestämme mediatapaamisia toimialan lehtien, poliittisten julkaisujen, alueellisten lehtien sekä valtakunnallisten lehtien toimitusten kanssa yhdessä jäsenyritysten edustajien kanssa. Esittelemme jäsenyritysten toteuttamia projektiesimerkkejä, jotka kuvaavat hyvän suunnittelun vaikuttavuutta kilpailukyvyn, elinkaaritehokkuuden, käytettävyyden ym. näkökulmista.  Tätä varten tarvitsemme jäseniltä ehdotuksia esiteltäviksi hankkeiksi.

Vahvistamme myös SKOL-jäsenyritysten puhemiesverkostoa. Verkostoon listataan jäsenyritysten ehdottamia asiantuntijoita, jotka ovat valmiita kommentoimaan medialle ajankohtaisia tapahtumia omalla osaamisalueellaan. Puhemiesverkostolle järjestetään esiintymisvalmennusta.  Teemme myös yrityksille työkaluja - esitysaineistoa joka kuvaa hyvän suunnittelun vaikuttavuutta ja arvoa asiakkaalle ja jota yritykset voivat käyttää omassa viestinnässään.  Järjestämme ensi vuonna 6-7 aluetapahtumaa, joissa kerromme hyvän suunnittelun arvosta ja hyvistä hankintamenettelyistä, jotka hyödyntävät uuden hankintalain tuomia mahdollisuuksia. Lisäksi järjestämme kevään konsulttipäivän lisäksi syksyllä toisen sidosryhmätilaisuuden, ja pyrimme mukaan SuomiAreenalle, jossa ensi vuoden teemana on suomalainen työ. 

Lisäksi tuotamme jäsenten, median ja sidosryhmien käyttöön kiinnostavaa, hyödyllistä ja tuoretta markkina- ja toimialatietoa suunnittelu- ja konsultointialasta.

Alkuun

Työnantajan ja työntekijän sosiaalivakuutusmaksut vuonna 2016                 

Työnantajan maksut

Työnantajan sairaus­vakuutusmaksu (sosiaali­turvamaksu) on 2,12 %.
Työttömyysvakuutusmaksun porrastuksena oleva vuotuinen palkkasumma on 2 044 500 euroa. Työttömyysvakuutusmaksut ovat hieman nousseet eli  1,0 % mainitun palkkasumman alle jäävien palkkojen osalta. Ylimenevästä palkkasummasta maksetaan 3,90 % työttömyys­vakuutusmaksua.  Osaomistajan työttömyys­vakuutus­maksu on 1,0 %.
Työeläkevakuutusmaksu on keskimäärin 18,0 %. Ryhmähenki­vakuutus­maksu ja keskimääräinen tapaturma­vakuutus­maksu pysyvät ennallaan.

Työntekijän maksut

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu on 2,12 % palkasta. Maksu koostuu päivärahamaksusta 0,82 % ja sairaanhoitomaksusta 1,30 %. Maksut sisältyvät verokorttiin merkittyyn pidätys­prosenttiin, eikä niitä pidätetä erikseen työntekijän palkasta. Päiväraha­maksun suuruus on kuitenkin merkittävä työntekijän palkkalaskelmaan.
Työttömyysvakuutusmaksu on 1,15 %, osaomis­ta­jan työttömyys­vakuutusmaksu on 0,46 %.
Työeläkemaksu on alle 53-vuotiailta 5,7 % ja 53 vuotta täyttäneiltä 7,20 %.

Muistio sosiaalivakuutusmaksuista ja vuoden 2016 taulukko löytyvät EK:n sivulta (EK -> mitä teemme -> työelämä -> sosiaaliturva).

Alkuun

Sosiaalikustannusprosentit 2016

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistettua sosiaalivakuutusmaksut vuodelle 2016, SKOL on laskenut myös ylläpitämänsä suunnittelutyön, konsulttityön ja maastotyön sosiaalikustannusprosenttilaskelmat.

Suunnittelutyö I                          46,3                     (46,1 v. 2015)
Suunnittelutyö II                         49,5                     (48,6)

Konsulttityö                                51,1                     (50,3)

Maastotyö I                                64,7                     (67,0)
Maastotyön II                             68,3                     (69,9)

Maastotyön sosiaalikustannusprosentin aleneminen aiheutuu korvattavien arkipyhien määrän vähenemisestä edelliseen vuoteen verrattuna.

Sosiaalikustannusprosentit ovat SKOLin sivulla kohdassa Jäsenille -> Sosiaalikustannukset.

Alkuun

Matkakustannusten veloitusperusteet  vuonna 2016

Matkakustannusten veloitusperusteet konsultin ja tilaajan välisissä sopimuksissa sekä ulkomaanpäivärahat vuonna 2016 löytyvät SKOLin sivulta www.skolry.fi kohdasta Jäsenille ->Matkakustannukset.

Alkuun

Luontoisetujen verotus vuonna 2016

Verohallitus on antanut päätöksen vuodelta 2016 toimitetta­vassa verotuk­sessa käytettävistä luontoisetujen laskentaperusteista. Päätöksen kokonai­suudessaan (pdf-tiedosto) voi hakea osoitteesta www.vero.fi -> Syventävät vero-ohjeet -> Ennakkoperintä -> Työnantajat -> Luontoisedut. Alla joitakin yleisimpiä luontoisetujen verotusarvoja:

Autoetu

Ikäryhmä A (vuosina 2014-2016 käyttöönotetut autot)
vapaa autoetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 270 eurolla tai 18 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä kilometriltä

Ikäryhmä B (vuosina 2011–2013 käyttöönotetut autot)
vapaa autoetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 285 eurolla tai 19 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 120 eurolla tai 8 sentillä kilometriltä

Ikäryhmä C (ennen vuotta 2011 käyttöönotetut autot)
vapaa autoetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla tai 20 sentillä kilometriltä
auton käyttöetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 135 eurolla tai 9 sentillä kilometriltä

Auton uushankintahinnalla tarkoitetaan automallin maahantuojan tai sen puuttuessa tukkukaupan ilmoittamaa auton käyttöönottokuukauden alussa voimassa ollutta automallin yleistä suositushintaa vähennettynä 3 400 eurolla. Tästä hinnasta lasketaan edellä mainittu prosentti ja saatu arvo pyöristetään lähinnä alempaan 10 euroon.

Ravintoedun verotusarvo on 6,30 € ja ruokailulipukkeen enimmäisarvo 10,20 €.

Puhelinedun ja matkapuhelin­edun arvo on edelleen 20 € kuukau­dessa.

Alkuun

Voice of EFCA

EFCAn uutislehti Voice of EFCA on luettavissa SKOLin sivulta kohdasta Ajankohtaista.

Alkuun

Branschöversikten 2015 ilmestynyt

Suunnittelu- ja konsultointialan pohjoismainen markkinakatsaus Branschöversikten 2015 on ilmestynyt ruotsinkielisenä. Englanninkielinen versio Sector Review 2015, on tällä hetkellä painossa ja ilmestynee vielä ennen joulua. Sekä ruotsinkielinen että myöhemmin englanninkielinen versio ovat ladattavissa SKOLin sivulla Ajankohtaista –osiossa.

Alkuun

Hankintalakiesitys annetaan eduskunnalle aikaisintaan alkutalvesta 2016

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hallituksen esitys uudeksi hankintalaiksi viivästyy aiemmin arvioidusta aikataulusta. Alkuperäisen aikataulun mukaan hallituksen esitys olisi annettu eduskunnalle viikolla 49. Kuitenkin aikataulu on viivästynyt ja ministeriö arvioi, että esitys voidaan antaa eduskunnalle aikaisintaan alkutalvesta 2016. Käytännössä tämä tarkoittanee helmi-maaliskuuta.

Lisätietoja voi katsoa SKOLin sivulta Ajankohtaista -> Tiedotteet.

Alkuun

Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen

Maankäyttö- ja rakennuslakia uudistetaan hallitusohjelman mukaisesti siten, että kaavoituksen ja rakentamisen lupaprosesseja sujuvoitetaan ja normeja puretaan.

Lainvalmistelua ohjaa ympäristöministeriön asettama työryhmä, jossa on edustettuna keskeiset sidosryhmät. Työryhmän toimikausi on 1.10.2015–31.5.2016.

Lisää tietoa lakiuudistuksesta saa SKOLin sivulta kohdasta Ajankohtaista -> Tiedotteet tai http://www.ym.fi/mrlmuutokset

Alkuun