SKOL tiedote 1/2015

SKOL tiedote 1/2015
4.2.2015

Sisältö

PUHEENJOHTAJA VAIHTUI
SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTIALAN SUHDANNEKATSAUS 1/2015
PALAUTETTA HANKINTAMENETTELYIDEN JA SOPIMUSEHTOJEN EPÄKOHDISTA SKOLIIN
SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 1/2015
MATKAKUSTANNUKSET JA SOSIAALIKUSTANNUKSET VUONNA 2015
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄT SOSIAALIVAKUUTUSMAKSUT VUONNA 2015
KORKOLAIN MUKAINEN VIITEKORKO JA VIIVÄSTYSKOROT
KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT
VUODEN NUORI KONSULTTI -KILPAILU JA EFCAN YOUNG PROFESSIONAL -KILPAILU
OSALLISTU SKOL RY:N VERTAILEVAAN ASIAKASTUTKIMUKSEEN
SKOLIN ICT -TYÖRYHMÄN PERUSTAMINEN
TOIMINTAJÄRJESTELMÄLLÄ LAATUA SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTITOIMINTAAN
SUURTEN HALLIEN KATTOJEN LUMITILANTEEN TARKKAILU TARPEEN
LAAJARUNKOISTEN RAKENNUSTEN TURVALLISUUDEN ARVIOINTIA TEHOSTETAAN
UUSITUT LOMAKKEET SUUNNITTELU- JA KONSULTTIPALVELUIDEN HANKINTAAN

Puheenjohtaja vaihtui

Kimmo Fischer jätti SKOL:in hallituksen puheenjohtajan tehtävät kolmen vuoden ansiokkaan työrupeaman jälkeen.  Kimmon puheenjohtajakauden aikana SKOLissa tapahtui paljon. Merkittävimpiä uudistuksia olivat vaikuttamisen ja viestinnän lisääminen ja terävöittäminen, tavoitteena parantaa yritysten toimintaympäristöä ja edistää hyviä hankintamenettelyjä, sekä kasvattaa toimialan arvostusta lisäämällä päättäjien ja asiakkaiden ymmärrystä hyvän suunnittelun ja konsultoinnin merkityksestä ja vaikuttavuudesta.  Kimmon aikana SKOL on panostanut nuoriin, esimerkkeinä Konsulttinuorten perustaminen ja nuorten osaajien kannustaminen Vuoden Nuori Konsultti-kilpailun avulla. Vuoropuhelua yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa on lisätty, jotta opetusohjelmat ja opiskelijoiden valmistumismäärät vastaisivat jatkossa entistä paremmin yritysten tarpeita. Myös kansainvälisen toiminnan tehostaminen, järkeistäminen ja kustannusten karsiminen on toteutettu parantamalla EFCAn ja FIDICin yhteistyötä ja poistamalla päällekkäisyydet. Tässäkin Kimmolla oli keskeinen rooli yhdessä EFCAn hallituksessa toimivan Kari Harsusen kanssa.  Vuoden 2014 aikana SKOLille muodostettiin puheenjohtajan johdolla uusi strategia, jonka viisi päätavoitetta ovat:

SKOL-yritykset ovat asiakkaiden arvoa tuottavia kumppaneita ja tämä näkyy asiakkaiden panostuksena suunnitteluun ja konsultointiin.
Suomi on hyvä toimintaympäristö asiantuntijaliiketoiminnalle ja SKOL vaikuttaa ennakoivasti toimintaympäristön parantamiseen.
Ala houkuttelee parhaita osaajia luomaan kestävää ja kilpailukykyistä tulevaisuuden Suomea.
SKOL vauhdittaa jäsentensä kansainvälistä liiketoimintaa.
SKOL tunnetaan ja sitä arvostetaan tärkeänä osana Teknologiateollisuutta.

Kiitokset Kimmolle erinomaisesti hoidetusta puheenjohtajan tehtävästä!

Uutena puheenjohtajana aloitti vuodenvaihteessa Markku Moilanen, jonka johdolla uutta strategiaa lähdetään toteuttamaan.  Markku valittiin myös Teknologiateollisuuden hallituksen työvaliokuntaan, mikä parantaa entisestään suunnittelu- ja konsultointialan mahdollisuuksia vaikuttaa koko Teknologiateollisuuden agendaan.  Tavoitteena on myös lisätä suunnittelu- ja konsultointiyritysten yhteistyötä Teknologiateollisuuden muiden toimialojen yritysten kanssa.

Alkuun

Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus 1/2015

Tilauskanta

Kokonaiskasvu suunnittelu- ja konsultointiyritysten tilauskannassa oli seitsemän prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, ja 18 % viime vuoden vastaavasta neljänneksestä teknologiateollisuuden aikasarja-analyysin perusteella. Identtisissä vastaajayrityksissä (SKOLin oma laskelma) kasvu edellisestä neljänneksestä oli 5 % ja vuoden takaisesta 16 %. Toimialakohtaiset tarkastelut on tehty SKOLin aineiston perusteella.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna talonrakennussektorin tilauskanta väheni prosentin ja yhdyskuntasektorilla tilauskanta kasvoi neljä prosenttia. Eniten eli kymmenen prosenttia on kasvanut teollisuussuunnittelun kotimaan tilauskanta.

Vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna (+18 %) eniten on kasvanut yhdyskuntasektorin tilauskanta, noin 40 prosenttia. Talosektorin tilauskanta on kasvanut 18 % ja teollisuussektorin tilauskanta seitsemän prosenttia.

Uudet tilaukset

Uusissa tilauksissa kokonaiskasvu oli kyselyyn vastanneissa yrityksissä peräti 60 % edellisestä neljänneksestä ja  20 % vuoden takaisesta teknologiateollisuuden aikasarja-analyysin perusteella. Identtisissä yrityksissä (SKOLin oma laskelma) kasvu edellisestä neljänneksestä oli 55 % ja vuoden takaisesta 13 %.

Teollisuuden suunnittelussa vastaajayritysten uudet kotimaan tilaukset ovat kasvaneet 80 % edellisestä vuosineljänneksestä.  Kasvua on kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Uusissa vientitilauksissa kasvua edellisestä neljänneksestä on 40 % ja vuoden takaisesta 17 %.

Talosektorilla uudet vientitilaukset lähestyvät nollaa ja toiminta on lähes täysin kotimaan varassa.  Uudet tilaukset ovat lisääntyneet vajaat 10 % edellisestä vuosineljänneksestä ja 30 % vuoden takaisesta.

Yhdyskuntasektorin uudet tilaukset ovat nousseet lähes 60 % edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja 15 % vuoden takaiseen verrattuna.

Suomen teollisuustuotannossa ei vieläkään käännettä

Teollisuustuotannon volyymi-indeksi osoittaa, että parhaiten taantuman yli on selvinnyt kemianteollisuus, jonka tuotanto on vuoden 2008 tasolla. Metalliteollisuuden ja metsäteollisuuden tuotantovolyymit eivät ole palautuneet. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotannon volyymi on laskenut voimakkaimmin ja on tällä hetkellä vain noin puolet vuoden 2008 tasosta.

Luottamusindikaattorit edelleen miinuksella

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten näkymät ovat tammikuun kyselyn perusteella edelleen negatiiviset. Kaikkien vastanneiden joukossa saldoluku oli – 17%, 68 % ennakoi markkinatilanteen pysyvän ennallaan, 8 % ennakoi positiivista muutosta ja 25 % negatiivista muutosta.  Negatiivisin saldoluku oli talonrakennussuunnittelussa, -29 %. Teollisuudessa saldoluku oli -10 % ja infrassa neutraali.

Foreconin kokoamien tietojen perusteella Suomessa vain kuluttajien luottamusindikaattori on positiivisella puolella. Sekä teollisuuden, rakentamisen että kaupan toimijoiden odotukset lähitulevaisuudesta ovat negatiiviset.

Rakennusinvestointien suunta on edelleen laskeva, mutta käännettä odotetaan

Rakentamisen investointitaso on alhaisella tasolla ja erityisesti toimisto-, liike- ja teollisuusrakentamisen taso on poikkeuksellisen alhaalla. Korjausrakentaminen työllistää tällä hetkellä jo enemmän kuin uudisrakentaminen.

Pääkaupunkiseudulla käynnistyy useita isoja kauppakeskushankkeita 2015 ja 2016, ja myös hotellirakentamisen odotetaan piristyvän.  Teollisuusrakentamisessa on myös positiivisia odotuksia, LNG-terminaalit piristävät varastorakentamista. Sairaalarakentaminen jatkuu vilkkaana myös tänä vuonna. Infrasektorilla Pisara-radan ja Länsimetron suunnittelu jatkuu, samoin kasvukeskusten infran rakentaminen. Suuria tiehankkeita ovat mm. Hamina-Vaalimaa PPP, Lappeenranta-Taavetti-allianssi sekä pohjoisessa Soklin kaivostie.

Kuvallinen suhdannekatsaus

Alkuun

Palautetta hankintamenettelyiden ja sopimusehtojen epäkohdista SKOLiin

Jäsenyrityksiltä tulleesta palautteessa on ilmennyt, että erilaiset poikkeamat tilaaja- ja suunnittelujärjestöjen yhteisesti kehittämiin hankintamenettelyihin, pelisääntöihin ja sopimusehtoihin ovat yleistyneet. Tilaajat pyrkivät poikkeamaan yhteisesti laadituista KSE2013-sopimusehdoista esimerkiksi korvausvastuun määrän, kolmansille osapuolille ulottuvan korvausvelvollisuuden sekä tiukkojen tekijänoikeuskirjausten muodossa. Lisäksi on ilmennyt tapauksia, joissa käytetään rinnakkain JYSE2014- ja KSE2013-sopimusehtoja, mikä johtaa sopimusoikeudellisesti erityisen ongelmallisiin tulkintoihin. Läheskään kaikkia näitä sopimusehtomuutoksia ei ole mahdollista sisällyttää konsulttivastuuvakuutuksen korvausten piiriin, joten riskit voivat pahimmassa tapauksessa realisoitua konsulttiyritysten korvattaviksi.

Saadaksemme tilaajat noudattamaan laatupainotteisia hankintamenettelyitä ja yhteisesti laadittuja pelisääntöjä ja sopimusehtoja toivomme jäsenyritysten lähettävän meille tietoa tapauksista, joissa esimerkiksi laatukriteereitä ei ole käytetty, sopimusehtoihin on sisällytetty kohtuuttomuuksia, tarjouskilpailuissa ei ole noudatettu reilun kilpailuttamisen pelisääntöjä tai on käytetty kaksinkertaista hintakilpailutusta. Otamme yhteyttä tilaajaan ja kerromme näkemyksemme hyvistä menettelytavoista, tavoitteena päästä hankinnassa reiluja pelisääntöjä noudattavaan, tilaajan kannalta parhaaseen lopputulokseen. SKOLin näkemyksiä epäkohtien korjaamiseksi on otettu monissa tapauksissa huomioon, joten yhteydenotoistamme hankintayksiköihin on positiivisia kokemuksia. SKOL toimii yhteydenotoissaan kilpailulainsäädännön mukaisesti eikä ole prosessin aikana yhteydessä muihin tarjoajiin sopimusehtoihin, tarjousten sisältöön tai mihinkään muuhun tarjouksiin liittyvään asiaan vaikuttamiseksi. On yksin tilaajan asia päättää, ottaako hän esittämiämme näkemyksiä huomioon.

SKOL tulee käyttämään jäsenyrityksiltä saamiaan tietoja ainoastaan järjestötasolla käytävien neuvotteluiden ja kannanottojen apuna, emmekä ota esille yksittäisiä tapauksia muutoin kuin jäsenyrityksen niin halutessa. Palautteet voi toimittaa SKOLiin osoitteilla matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi tai matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi. Toivomme jäsenyritysten sisällyttävän palautteisiin ainakin tarjouspyynnön ja sopimusluonnoksen tai linkit ko. asiakirjoihin.

Alkuun

Suunnittelukustannusten seuranta 1/2015

SKOLin ylläpitämän suunnittelukustannusten seurannan uusimman laskelman mukaan alan kustannukset ovat nousseet edellisestä laskelmasta syyskuun 2014 alusta 1,0 prosenttia ja koko  vuoden 2014 aikana 1,5 prosenttia, suunnittelukustannusten seurant­a­ 1/2015 on SKOLin sivulla www.skolry.fi kohdassa Asiakkaille.

Marraskuussa 2013 solmittujen uusien työehtosoppimusten mukaan palkkoja on korotettu sekä toimihenkilöillä että ylemmillä toimihenkilöillä 0,4 prosenttia. Kaikkiaan palkkojen arvioitu nousu on 1,8 prosenttia vuonna 2014, tämä tarkentuu kunhan palkkatilastot valmistuvat. Sosiaali­kustannukset nousivat 0,2 prosenttiyksikköä vuoden 2015 alusta ja muiden kustannusten nousu vuoden 2014 alusta oli 0,2 prosenttia.

Kustannusnousun mukaan laskettu uusi SKS 2015  ja  Asiakastiedote suunnittelukustannusten muutoksista ja kaynnissä olevien hankkeiden suunnittelu­palkkioiden tarkistuksista on myös SKOLin sivulla kohdassa Asiakkaille.

Seuraava suunnittelukustannusten seuranta ilmestyy toukokuun puolivälissä.

Alkuun

Matkakustannukset ja sosiaalikustannukset  vuonna 2015

Matkakustannusten veloitusperusteet konsultin ja tilaajan välisissä sopimuksissa sekä ulkomaanpäivärahat vuonna 2015 löytyvät SKOLin sivulta kohdasta Jäsenille, http://www.skolry.fi/matkakustannukset.

Jäsenille -kohdasta löytyvät myös suunnittelutyön, konsulttityön ja maastotyön sosiaalikustannusprosenttilaskelmat, http://www.skolry.fi/sosiaalikustannukset.

Alkuun

Työnantajan ja työntekijän sosiaalivakuutusmaksut vuonna   2015

Työnantajan maksut

Työnantajan sairaus­vakuutusmaksu (sosiaali­turvamaksu) on 2,08 %.
Työttömyysvakuutusmaksun porrastuksena oleva vuotuinen palkkasumma on 2 025 000 euroa. Työttömyysvakuutusmaksut ovat hieman nousseet eli  0,8 % mainitun palkkasumman alle jäävien palkkojen osalta. Ylimenevästä palkkasummasta maksetaan 3,15 % työttömyys­vakuutusmaksua.  Osaomistajan työttömyys­vakuutus­maksu on 0,8 %.

Työeläkevakuutusmaksu on noussut ja on keskimäärin 18,0 %. Ryhmähenki­vakuutus­maksu ja keskimääräinen tapaturma­vakuutus­maksu pysyvät ennallaan.

Työntekijän maksut

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu on 2,10 % palkasta. Maksu koostuu päivärahamaksusta 0,78 % ja sairaanhoitomaksusta 1,32 %. Maksut sisältyvät verokorttiin merkittyyn pidätys­prosenttiin, eikä niitä pidätetä erikseen työntekijän palkasta. Päiväraha­maksun suuruus on kuitenkin merkittävä työntekijän palkkalaskelmaan.
Työttömyysvakuutusmaksu on 0,65 %, osaomis­ta­jan työttömyys­vakuutusmaksu on 0,24 %.
Työeläkemaksu on noussut ja on alle 53-vuotiailta 5,7 % ja 53 vuotta täyttäneiltä 7,20 %.

Muistio sosiaalivakuutusmaksuista ja vuoden 2015 taulukko löytyvät EK:n sivulta (EK -> mitä teemme -> työelämä -> sosiaaliturva).

Alkuun

Korkolain mukainen viitekorko ja viivästyskorot

Korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1.–30.6.2015 on 0,5 %. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on siten 7,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla). Kaupallisiin sopimuksiin sovellettavaksi tarkoitettu viivästyskorko on 8,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 a §:n mukaisella 8 prosenttiyksikön lisäkorolla). Korkolain 4a §:ssä tarkoitettua korkeampaa viivästyskorkoa sovelletaan yritykseltä toiselle tai viranomaiselta yritykselle suoritettaviin maksuihin.
 
Korkolain (340/2002) mukaan viivästyskoron määrittämisessä käytettävä viitekorko on korko, jota Euroopan keskuspankki on soveltanut viimeisimpään perusrahoitusoperaatioon ennen kunkin puolivuotiskauden ensimmäistä kalenteripäivää ja joka on pyöristetty ylöspäin lähimpään puoleen prosenttiyksikköön. Tätä viitekorkoa sovelletaan seuraavan kuuden kuukauden ajan.

Lisätietoja saa Suomen Pankin viestinnästä, puh. 010 195 701.

Alkuun

Kesäharjoittelijat ja harjoittelijapalkat

Insinöörijärjestöt ovat antaneet harjoittelijapalkka­suosituk­sensa, jotka lähetämme ohessa tiedoksenne. Yritysten harjoittelija­­palkat määritellään luonnollisesti yrityskohtaisen harkin­nan perusteella. Palkkaa määriteltäessä on opintojen keston lisäksi syytä tarkistaa myös edistymi­nen opinnoissa, kunakin opintovuonna tulisi suorittaa 30-40 opinto­viikkoa tai 50-60 opintopistettä. Harjoi­t­telijapalkan tulee perustua enemmän henkilön ominaisuuksiin ja käytettä­vyyteen kuin suosituspalk­kaan.

TEK ja RIL   Insinööriliitto  
Opintopisteet Palkkasuositus (€/kk) Opintopisteet Palkkasuositus (€/kk)
37,5 1930 alle 60 1650-1900
75 2020 60-100 1800-2050
112,5 2120 100-150 1850-2150
150 2230 150-200 1950-2350
195 2340 yli 200 2050-2500
240 2480    
diplomityö 2570    

Harjoittelu­paikat ja harjoittelun aikana saatu tuntuma alaan vaikuttavat myös tulevaisuuden resurssien saatavuuteen. Koko suunnittelu- ja konsulttialan imagon kannal­ta on hyvä, että opis­keli­joille maksetaan riittäviä harjoittelija­palkkoja, jotta alalle saadaan hyviä harjoitte­lijoita ja myös hyvää henkilöstöä heidän valmistuttuaan.

Alkuun

Vuoden Nuori Konsultti -kilpailu ja EFCAn Young Professional -kilpailu

Muistutamme vielä SKOLissa käynnissä olevasta Vuoden Nuori Konsultti -kilpailusta. Tarkemmat tiedot on lähetetty erillisellä sähköpostiviestillä (jäsentiedotejakelulla). Kilpailuun voivat osallistua jäsenyrityksissä työskentelevät nuoret enintään 33-vuotiaat asiantuntijat. Ilmoittautumisaika päättyy 13.2.2015. Ilmoittautuminen skolry@teknologiateollisuus.fi

Euroopan konsulttijärjestöjen liitolla EFCAlla on myös oma Young Professional -kilpailu. Ehdokkaat kilpailuun ilmoitetaan SKOLiin  15.3.2015 mennessä. Lisätiedot ja hakulomakkeet löytyvät EFCAn sivulta http://www.efcanet.org/News/Detail.aspx?id=1179.

Alkuun

Osallistu SKOL ry:n vertailevaan asiakastutkimukseen

SKOL toteuttaa kevään 2015 aikana jäsenyritysten vertailevan asiakastutkimuksen. Tutkimusta on toteutettu vuodesta 1997 lähtien aina kolmen vuoden välein. Vuoden 2015 tutkimuksen toteutuksesta vastaa Innolink Research Oy.

Tutkimus tehdään yrityksesi asiakkaille ja lopputuloksena saat analysoidun tiedon asiakkaidesi tyytyväisyydestä, odotuksista, sitoutumisesta ja tulevasta hankintakäyttäytymisestä aina kokonaistuloksista asiakaskohtaiseen tietoon sekä tiedon siitä miten organisaatiosi asemoituu ja erottautuu suhteessa muihin alan toimijoihin.

Tutkimuksen sisältöä on suunnattu aiempaa voimakkaammin liiketoiminnan kehittämistä tukevaksi ja toteutustapa tehostettu ja syvennetty puhelinhaastatteluiksi. Tutkimus on tärkeä ja hyödyttää oman yrityksesi asiakaslähtöistä liiketoiminnan kehittämistä sekä koko alan yleistä kehitystä.

Yhteisesti ja keskitetysti koordinoidun toteutuksen ansiosta tutkimuksen kustannus on edullinen ja toteutuksen osalta teille vaivaton, sillä riittää että toimitatte vain haastateltavien asiakkaidenne yhteystiedot.

Suosittelemme lämpimästi kaikkien jäsenyritysten osallistumista tutkimukseen yrityskoosta tai toimialasta riippumatta! Myös useamman konserniyhtiön tai yksikön on mahdollista osallistua erillisinä tutkimusasiakkaina. Tutkimukseen on jo nyt ilmoittautunut lukuisia merkittäviä jäsenyrityksiä talonrakentamisen, infrasuunnittelun ja teollisuussektorin toimialoilta.

Tutkimuskonseptin, yhteistyökumppanin ja yritysrakenteiden muutosten vuoksi joudumme jättämään edellisellä kerralla eli vuonna 2012 mukana olleiden  yritysten aiempien tulosten vertailun yritysten itsensä vastuulle. Tutkimuksen perushintaan sisältyy monipuolinen tulosraportti, lisäpalveluista on mahdollista neuvotella erikseen. Tutkimus on myös mahdollista toteuttaa kansainvälisille asiakkaille englanniksi.

Tutkimuksen toteuttamisen ja osallistumiskustannusten yksityiskohtaiset tiedot löytyvät ladattavasta esitteestä.

Sitovat ilmoittautumiset 20.02.2015 mennessä: anna.oikarinen@innolink.fi.  Annamme mielellämme lisätietoja tutkimuksesta: jani.listenmaa@innolink.fi,  050-9113866.

Alkuun

SKOLin ICT-työryhmän perustaminen

SKOLin tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on päätetty kartoittaa jäsenyritysten ICT-ryhmän perustamistarve. Ryhmä, jos sellainen tarpeelliseksi nähdään, voisi toimia esimerkiksi seuraavilla alueilla:

- Toimialan tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen ICT:n avulla

- ICT-työkalujen käyttäjäkokemusten vaihtaminen ja ohjelmistotalojen kehitystoiminnan tukeminen

- Keskustelu ja tiedonvaihto tietotekniikkaan liittyvistä pelisäännöistä

- Alan edunvalvonta ja työkalujen luominen tietomallipohjaisen suunnittelun sopimuskysymyksiin liittyen

Tällä hetkellä aktiivista ICT-yhteistoimintaa on muilla foorumeilla ainakin Teknologiateollisuuden sekä rakennus- ja infratoimialojen piirissä:

http://teknologiateollisuus.fi/fi/elinkeinopolitiikka/vauhtia-digitalisaatioon

http://teknologiateollisuus.fi/fi/jasenet/ryhmat/tietotekniikka-digifi

http://www.buildingsmart.org/

http://www.buildingsmart.fi/

http://www.infrabim.fi/

Kohdistamme tässä vaiheessa kyselyn SKOLin jäsenyrityksille yhteistyön käynnistämistarpeesta suunnittelu- ja konsultointiyritysten kesken. Toivomme teidän vastaavan ja antavan palautetta alla oleviin kysymyksiin ja välittävän tätä kyselyä myös yrityksenne muille yhteyshenkilöille.

1. Olisiko ehdotetun tyyppinen toiminta tarpeellista?

2. Olisiko yrityksellänne halukkuutta osallistua tai nimetä edustaja mukaan?

3. Mille alueille (toimiala / tehtävä) toiminta tulisi kohdistaa?

Vastaukset toivomme SKOLiin Matti Kiiskiselle 20.2.2015 mennessä. Vastanneille ja toiminnasta kiinnostuneille järjestetään ryhmän käynnistyspalaveri maaliskuun aikana.

Alkuun

Toimintajärjestelmällä laatua suunnittelu- ja konsultointitoimintaan

RALA ja SKOL järjestävät maaliskuussa infotilaisuuden yrityksen toimintajärjestelmän luomisesta ja sertifioinnista.  Toimintatapojen standardointi parantaa yrityksen toiminnan laatua ja tuottavuutta.  Yhä useammat tilaajat myös vaativat palvelutuottajiltaan sertifioitua toimintajärjestelmää (laatujärjestelmää).

Tilaisuudessa käydään läpi toimintajärjestelmän luomisen ja sertifioinnin etenemispolku. Tilaisuuden jälkeen käynnistetään laatujärjestelmän luomisesta kiinnostuneiden yritysten kanssa valmennusohjelma, jonka aikana on tavoitteena rakentaa ja sertifioida toimintajärjestelmä kaikille mukaan lähteville yrityksille. RALA toimii valmennusohjelman järjestäjänä ja perii osallistumisesta kohtuullisen osallistumismaksun

Infotilaisuus järjestetään Eteläranta kympissä, 2. kerroksen auditoriossa 11.3. klo 8:30 – 10. Tilaisuus on SKOLin jäsenille maksuton, ilmoittautumiset Hilve Nurmiselle 5.3. mennessä osoitteella hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi.

Alkuun

Suurten hallien kattojen lumitilanteen tarkkailu tarpeen

Suurten hallien kattorakenteita on syytä tarkkailla, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Lumikuorma on nyt Ii-Ilomantsi-linjan pohjoispuolella pääosin 80–120 kg/m2, eteläpuolella alle 80 kg/m2. Lumisimmat alueet löytyvät tällä hetkellä Pohjois-Kainuusta ja Enontekiöltä.  Etelä-Suomessa lunta on tavallista vähemmän, muualla lumitilanne on ajankohdalle tyypillinen. Seuraavaan viikon aikana lumikuorma kasvanee reilusti valtaosassa maata. Pohjois- ja Itä-Suomessa kasvua voi tulla yli 30 kg/m2.

Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.

Lisätietoja aiheesta linkissä http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Suurten_hallien_kattojen_lumitilanteen_t%2832569%29.

Alkuun

Laajarunkoisten rakennusten turvallisuuden arviointia tehostetaan

Hallitus on joulukuussa 2014 antanut lakiesityksen, jolla tehostetaan sellaisten laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointia, joissa oleskelee paljon ihmisiä. Tällaisia ovat mm. marketit, urheiluhalli ja ratsastusmaneesit.

Esityksen mukaan tällaisen rakennuksen omistajalla on velvollisuus huolehtia, että rakenteiden turvallisuus on arvioitu asiantuntijan toimesta. Laki koskee rakennuksia, joiden rakennuslupa on myönnetty ennen lain voimaantuloa. Arviointi  kohdistuu rakennuksiin, joissa oleskelee paljon ihmisiä. Arviointivelvollisuus kohdistuu lisäksi maneeseihin ja laajarunkoisiin eläinsuojiin. Lakiehdotus sisältää säännökset arvioinnin sisällöstä sekä arvioinnista annettavasta todistuksesta.

Laajarunkoisella rakennuksen osalla tarkoitetaan kerrosalaltaan vähintään 1 000 neliömetrin suuruista osaa, jonka tehdasvalmisteisten kattokannattajien jänneväli on vähintään 18 metriä tai paikalla rakennettujen kattokannattajien jänneväli vähintään 15 metriä.

Jatkossa laajarunkoisen rakennuksen omistajan velvollisuus olisi huolehtia myös, että rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje sisältää toimenpiteet ja aikataulut, joilla seurataan kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa. Laissa säädetään myös asiantuntijan velvollisuudesta ilmoittaa välittömästä rakennukseen liittyvästä vaarasta rakennuksen omistajalle ja haltijalle, kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle ja pelastusviranomaiselle.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2015 alkupuoliskolla. Lisätiedot ja hallituksen esitys löytyvät linkistä http://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/Lainsaadanto_ja_ohjeet/Laajarunkoisten__rakennusten_turvallisuu(32182)

Alkuun

Uusitut lomakkeet suunnittelu- ja konsulttipalveluiden hankintaan

Sopimuslomake Netissä julkaistiin viime vuonna tärkeä lomakekokonaisuus, konsulttisopimus ehtoineen, täydentävine sopimuksineen sekä kieliversioineen. Sen ovat laatineet RAKLI ry, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry.

Tehtäväluetteloita on täydennetty elinkaarisuunnittelun tehtäväluettelolla, joka on tarkoitettu talonrakennusta koskevan energia- ja elinkaarisuunnittelun tehtävien sisällön ja laajuuden määrittelyyn.

Tästä Sopimuslomake.netin suunnittelusopimusten tilaussivulle.

RT 80343 Konsulttisopimus

Lomaketta voidaan käyttää tilaajan ja konsultin välisissä toimeksiannoissa mm. muotoilun, tuotekehitystyön, rakentamisen, tuotannollisen toiminnan sekä yhdyskuntien tutkimus-, selvitys-, suunnittelu-, rakennuttamis- ja valvontatehtävissä. Myös englanninkielisenä.

RT 13-11143 Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot KSE 2013. (2014)

Konsulttisopimukseen liitettävät sopimusehdot soveltuvat käytettäviksi tilaajan ja konsultin välisissä toimeksiannoissa. Myös englannin-,  ruotsin- ja venäjänkielisenä.

RT 80344 Konsulttitoimeksiannon lisä- ja muutostyösopimus

Tätä lomaketta käytetään, kun jo sovittuun ja määriteltyyn toimeksiantoon tehdään muutoksia tai sovitaan lisätyöstä.

RT 80345 Konsulttitoimeksiannon tilaus/tilausvahvistus/sopimus

Sopimusehdot tavanomaista pienempiin ja yksinkertaisempiin toimeksiantoihin.

Alkuun