SKOL tiedote 1/2016

SKOL tiedote 1/2016
29.2.2016

Sisältö

SKOLIN TOIMINTASUUNNITELMA 3: OSAAMISEN TURVAAMINEN JA VETOVOIMAN PARANTAMINEN
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ SUOMI NOUSUUN
SUUNNITTELUPALKKIOIDEN TARKISTUKSET
AJANKOHTAISTA TYÖMARKKINOILTA
MATKAKUSTANNUKSET JA SOSIAALIKUSTANNUKSET VUONNA 2016
KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT
KESÄTYÖ- JA HARJOITTELUPAIKKAILMOITUKSET MyTech.fin Kesätyö-osioon
SKOLIN VUOSIKOKOUS JA KONSULTTIPÄIVÄ 18.4.2016 PALACESSA
SKOLIN JA LIIKENNEVIRASTON JOHDON TAPAAMINEN
SKOL MUKANA RAKENNUSALAN LAATUHANKKEESSA
SKOLIN HALLITUS 2016
UUSIA ASUNTOJA TARVITAAN ERITYISESTI SUURIMMISSA KAUPUNGEISSA
KATSAUKSIA TALOUDELLISEEN TILANTEESEEN
HYVÄT HANKINTAMENETTELYT -HANKE ETENEE
MÄÄRÄLUETTELOT OSAKSI SÄHKÖSUUNNITELMIA
TEHTÄVÄLUETTELOT UUDISTUVAT
TALOTEKNIIKAN TIETOMALLINNUKSEN PROSESSIOHJEET JULKAISTU
UUDET SÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSSIVUT AVATTU

SKOLin toimintasuunnitelma 3: Osaamisen turvaaminen ja vetovoiman parantaminen

Suunnittelu- ja konsultointiala pärjää vain korkealla osaamisella yhä globaalimmaksi muuttuvassa kilpailussa.  Lähes 90 prosentilla jäsenyritysten henkilöstöstä on yliopisto-, ammattikorkeakoulu- tai opistotasoinen tutkinto. SKOLin tämän vuoden toimintasuunnitelman kolmas pääkohta käsittelee osaamista ja alan vetovoimaa.

Tärkeänä vaikuttamiskohteena on oppilaitosten opetuksen sisältöön ja opiskelijamääriin vaikuttaminen. Järjestämme tapaamisia yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa sekä itse että yhdessä Teknologiateollisuuden kanssa.  Aktiivisia vaikuttamisen kohteita ovat mm. MRL-uudistuksesta aiheutuva YAMK-koulutustarve, mm. Metropolia on luvannut käynnistää syksyllä rakennesuunnittelun YAMK-koulutuksen pk-seudulla.  Talotekniikan yliopistokoulutuksen sisään­ottomääriin, sisältöön ja näkyvyyteen vaikutetaan Aallon suuntaan.  Osallistumme kevätkaudella selvitykseen, jossa selvitetään Oulun yliopiston rakennusalan koulutuksen vahvistamista, ja käymme teknisten yliopistojen kanssa vuoropuhelua pienten tekniikka-alojen yliopisto-opetuksen ja tutkimuksen järjestämisestä.   Järjestämme myös yhteistilaisuuksia alan yritysten ja yliopistojen eri laitosten, professorien ja tutkijoiden kanssa, tavoitteena löytää ja käynnistää yhteisiä, yritysten kannalta tärkeitä tutkimusaiheita.

Vaikutamme osana Teknologiateollisuutta opetus- ja kulttuuriministeriöön, työ- ja elinkeino­ministeriöön sekä eduskuntapuolueisiin opetus- ja tutkimusrahoituksen turvaamiseksi ja leikkausten kohdentamiseksi siten, etteivät ne vaaranna teknisten alojen koulutuksen riittävyyttä. 

Parannamme suunnittelu- ja konsultointialan vetovoimaa esittelemällä alaa ysiluokkalaisille ja lukiolaisille ja varsinkin näiden opinto-ohjaajille yhteistyössä Teknologiateollisuuden kanssa. Konsulttinuoret osallistuvat vahvasti tähän toimintaan ja järjestävät lisäksi tilaisuuksia AMK- ja yliopisto-opiskelijoille. Toivomme myös, että jäsenyritykset suhtautuvat suopeasti opinto-ohjaajien ja luokkien tutustumiskäynteihin yrityksissä. Lisäksi suunnittelu- ja konsultointiala on näkyvästi mukana Teknologiateollisuuden vetovoimatoiminnassa (mm. Toimitusjohtajat tentissä, MyTech.fi, TT:n oppilaitostilaisuudet, opinto-ohjaajien koulutuspäivät, yritysvierailut jne.).

Osallistumme tänä ja ensi vuonna liikenne- ja infra-alan osaamisfoorumin LIKE-foorumin kaksivuotiseen vetovoima- ja osaamisen kehittämishankkeeseen. 

Alkuun

Suunnitellaan yhdessä Suomi nousuun

SKOLin hallituksen puheenjohtaja, tekniikan tohtori Markku Moilanen Ramboll Finland Oy:stä pohtii Rakennuslehdessä 19.2. julkaistussa kirjoituksessaan maan surkeaa tilaa. Hän toteaa, että Suomi on saatava nousuun, kilpailukykymme pitää saada kilpailijamaiden tasolle. Koko blogikirjoitus on luettavissa SKOLin sivulta kohdasta Ajankohtaista.

Alkuun

Suunnittelupalkkioiden tarkistukset

SKOL on luopunut Suunnittelutyön kustannusseuranta SKS:n julkaisemisesta. Suunnittelukustannuksia seurataan Suunnittelukustannusten seurannan (tästä) avulla kolmesti vuodessa.

Tammikuussa 2016 julkaistun suunnittelukustannusten seurannan mukaan suunnittelukustannukset ovat 1,4 % korkeammat verrattuna vuoden takaiseen. Edellisestä seuranta-ajankohdasta, syyskuusta, nousu on 1,2%.

Työehtosopimusten mukaiset palkankorotukset olivat 0,46 % ja kaikkiaan palkat ovat nousseet 1,3 % vuoden 2015 aikana. Sosiaalikustannukset nousivat vuoden 2016 alusta yhdellä prosenttiyksiköllä. Sen sijaan muiden kustannusten osuus oli laski 0,2 % johtuen korkotason ja kuluttajahintojen laskusta. Suunnittelualan keskimääräiset sosiaalikustannukset vuonna 2016 ovat 2 044 500 euron palkkasumaan saakka 46,3 % (46,1 vuonna 2015) ja palkkasumman ylittävältä osalta 49,5 % (48,5).

Suunnittelukustannusten seuranta

SKOLin asiakastiedote suunnittelukustannuksista

RAKLI ja Liikennevirasto ovat hyväksyneet KSE:n mukaisiksi palkkion korotuksiksi 0,85 %. Tämä koskee siis käynnissä olevia töitä ja tulee voimaan 1.1.2016, ellei sopimuksissa ole sovittu muuta ajankohtaa tarkistuksille.

RAKLIn ja LiVin palkkiontarkistuskirjeet

Alkuun

Ajankohtaista työmarkkinoilta

Vuosilomalakiin on tulossa muutoksia. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2016 ja sitä sovelletaan ko. ajankohdan jälkeen ansaittaviin lomiin. Muutokset koskevat sairauslomakarenssia ja loman kertymistä äitiys- ja vanhempainvapaalta.

  • Jos synnytyksestä, sairaudesta tai tapaturmasta johtuva työkyvyttömyys alkaa vuosiloman tai sen osan aikana, työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Edellä tarkoitetut omavastuupäivät eivät saa vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan.  Jos lomaoikeus alle 30 päivää, omavastuupäiviä ovat 24 lomapäivän ylittävät työkyvyttömyyspäivät
  • Oikeutta loman siirtämiseen ei kuitenkaan ole silloin, kun työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.  
  • Työntekijän on viivytyksettä pyydettävä työnantajalta vuosiloman siirtoa sekä työnantajan pyynnöstä esitettävä luotettava selvitys työkyvyttömyydestään.
  • Lomaa kertyy synnytyskertaa tai adoptiota kohden yhteensä enintään 156 äitiys- ja vanhempainvapaapäivän ja vastaavasti 156 isyys- ja vanhempainvapaapäivän aikana.
  • Työnantajalle maksettava korvaus työntekijän äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaalta kertyvästä vuosilomapalkasta ja –korvauksesta rajoitetaan koskemaan vain lakisääteiseltä vuosilomalta kertyvän vuosilomapalkan korvaamista työnantajille.

Alkuun

Matkakustannukset ja sosiaalikustannukset  vuonna 2016

Matkakustannusten veloitusperusteet konsultin ja tilaajan välisissä sopimuksissa sekä ulkomaanpäivärahat vuonna 2016 löytyvät SKOLin sivulta kohdasta Jäsenille -> Matkakustannukset.

Kohdasta Jäsenille -> Sosiaalikustannukset löytyvät uudet  suunnittelutyön, konsulttityön ja maastotyön sosiaalikustannusprosenttilaskelmat. 

Alkuun

Kesäharjoittelijat ja harjoittelijapalkat

Insinöörijärjestöt ovat antaneet harjoittelijapalkka­suosituk­sensa, jotka lähetämme ohessa tiedoksenne. Yritysten harjoittelija­­palkat määritellään luonnollisesti yrityskohtaisen harkin­nan perusteella. Palkkaa määriteltäessä on opintojen keston lisäksi syytä tarkistaa myös edistymi­nen opinnoissa, kunakin opintovuonna tulisi suorittaa 30-40 opinto­viikkoa tai 50-60 opintopistettä. Harjoi­t­telijapalkan tulee perustua enemmän henkilön ominaisuuksiin ja käytettä­vyyteen kuin suosituspalk­kaan.

TEKin ja RILin suositukset kesälle 2016:

Opintopisteet Palkkasuositus (€/kk)
37,5 1940
75 2030
112,5 2130
150 2240
195 2350
240 2490
diplomityö 2570

Insinööriliiton suositus kesälle 2016:

Suoritettuja opintoja euroa/kk
alle 60 opintopistettä 1700-1950
n. 60-100 opintopistettä 1850-2050
n. 100-150 opintopistettä 1900-2150
150-200 opintopistettä 1950-2350
yli 200 opintopistettä 2050-2500

Harjoittelu­paikat ja harjoittelun aikana saatu tuntuma alaan vaikuttavat myös tulevaisuuden resurssien saatavuuteen. Koko suunnittelu- ja konsulttialan imagon kannal­ta on hyvä, että opis­keli­joille maksetaan riittäviä harjoittelija­palkkoja, jotta alalle saadaan hyviä harjoitte­lijoita ja myös hyvää henkilöstöä heidän valmistuttuaan.

Alkuun

Kesätyö- ja harjoittelupaikkailmoitukset MyTech.fin Kesätyö-osioon

Keräämme Teknologiateollisuuden jäsenyritysten kesätyö- ja harjoittelupaikkahaut MyTech-sivuston Kesätyöt-osioon. Näin helpotamme koululaisten ja opiskelijoiden kesätöiden etsintää – yhdessä paikassa linkit tuhansiin hakuihin ympäri Suomen.

Kun avaatte kesätyö- ja/tai harjoittelupaikkahakunne omilla nettisivuillanne ilmoittakaa samalla osoite Teknologiateollisuuteen Birgitta Ruutille: birgitta.ruuti(at)teknologiateollisuus.fi

Pitkä lista kesätöitä ja harjoittelupaikkoja tarjoavia yrityksiä vahvistaa koululaisten ja opiskelijoiden uskoa tulevaisuuteen teknologiateollisuuden yrityksissä.

Alkuun

SKOLin vuosikokous ja Konsulttipäivä 18.4.2016 Palacessa

SKOLin vuosikokous pidetään Ravintola Palacen Unionsalissa maanantaina 18.4. klo 12 alkaen. Lounas klo 12, vuosikokous, klo 13 ja Konsulttipäivä klo 14 alkaen. Vuosikokouksen kutsu ja kokousmateriaali lähetetään viimeistään torstaina 7.4.

Konsulttipäivä pidetään Ravintola Palacen Konferenssisalissa maanantaina 18.4. klo 14 alkaen. Konsulttipäivän teemana on Uudistuva Suomi. Tilaisuudessa palkitaan Vuoden Nuori Konsultti 2016. Voittajan puheen lisäksi kuullaan Jaakko Anttilan esitys voittoisasta Foller –konseptista, Arja Lukin Vantaan kaupungista kertoo asiakkaan näkökulman hankinnoista, Anna Valtonen Aalto-yliopistosta kertoo osaamisen yhdistämisestä kilpailukyvyn rakentamiseksi ja Jaana Tyynismaa Pöyryltä puhuu kiertotaloudesta.

Alkuun

SKOLin ja Liikenneviraston johdon tapaaminen

SKOL järjesti helmikuussa infra-alan yritysten johdon ja Liikenneviraston johdon yhteistapaamisen. SKOLin kannalta keskeisiä huolia alalla ovat työkannan pieneneminen ja epätietoisuus tulevaisuudesta, kun liikennesektorin kehittämisen iso kuva puuttuu.  Liikennevirasto kertoi korjausvelkarahoituksen kohdentamisesta, suunnitteluohjelmasta, suunnitteluprosessin uudistamisesta, vaikutusarvioinnin uudistamisesta sekä aluehallintouudistuksen vaikutuksista.  SKOLin puolelta todettiin viimeiseen kohtaan liittyen, että alan kannalta paras vaihtoehto olisi siirtää ELY-keskusten liikenneasiat takaisin Liikennevirastoon. Näin varmistettaisiin toimintatapojen yhdenmukaisuus ja toimenpiteiden oikea priorisointi valtakunnan tasolla.  Tapaamisen aineisto löytyy jäsensivuilta, vaatii kirjautumisen.

Alkuun

SKOL mukana rakennusalan laatuhankkeessa

Rakennusteollisuus, RAKLI, Rakentamisen laatu RALA, SKOL ja ATL ovat käynnistäneet kolmevuotisen yhteishankkeen, jonka tarkoituksena on parantaa suunnittelu- ja rakentamisprosessin kaikkien vaiheiden laatua.  Hankkeessa benchmarkataan ja kehitetään hyviä toimintatapoja, pilotoidaan niitä ja viedään niitä tilaajien ja yritysten toimintaan.  Hankkeessa on kolme painopistealuetta, jotka ovat

  • Moitteeton vastaanottoketju (nollavirhevastaanotto) hankkeen kaikissa vaiheissa
  • Kuivaketju
  • Hyvät hankintamenettelyt hankkeen eri vaiheissa

Toiminnan parantamista näillä alueilla tarkastellaan kolmesta näkökulmasta. Jokaiselle näkökulmalle on oma koordinaattorinsa, mutta kaikki osapuolet osallistuvat kehitystyöhön.  Näkökulmat ovat

  • Tiedolla johtaminen (koordinointivastuu SKOL)
  • Palautejärjestelmä eri toimijoille (RT, RALA)
  • Asiakasymmärrys ja -tyytyväisyys (RAKLI, ATL)

Parhaillaan kartoitetaan hyviä käytäntöjä joita voitaisiin pilotoida ja dokumentoida laajempaa käyttöä varten, kehitetään uusia toimintatapoja, sekä haetaan sopivia pilottihankkeita.  SKOLin liiketoimintaryhmä yhdessä toimiston kanssa vastaa SKOLin osalta hankkeen läpiviennistä.

Alkuun

SKOLin hallitus 2016

SKOLin syyskokouksessa 2015 valittu hallitus on aloittanut työskentelynsä. Hallitukseen kuuluvat:

Puheenjohtaja Markku Moilanen Ramboll Finland
Varapuheenjohtaja Heikki Käkönen A-Insinöörit
Varapuheenjohtaja Martin Strand Citec
Hallituksen jäsenet Jean Andersson KVA Arkkitehdit
  Ari Lepoluoto Akukon
  Aki Puska Wise Group Finland
  Eeva Punta Linnunmaa
  Jarmo Suominen Neste Jacobs
  Jaana Tyynismaa Pöyry Finland
  Markku Varis Sweco Finland

Alkuun

Uusia asuntoja tarvitaan erityisesti suurimmissa kaupungeissa

VTT on tehnyt tutkimuksen asuntotuotantotarpeesta 2015-2040. SKOL on ollut mukana hankkeen tilaajana. Tutkimusraportti, tiivistelmä mediatilaisuuden esitysaineistot ja videotallenne tilaisuudesta löytyvät Rakennusteollisuuden sivulta.

Alkuun

Katsauksia taloudelliseen tilanteeseen

SKOLin suhdannekatsaus
Suunnittelu- ja konsultointialan liikevaihto kasvoi vuodenvaihteessa tehdyn suhdannekyselyn mukaan seitsemän prosenttia verrattuna vuoteen 2014. Alan liikevaihdon arvioidaan olevan alkuvuodesta suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. 

Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus 1/2016

Infra-alalla huonot näkymät
SKOL teki tammikuussa infra-alan jäsenyrityksille kyselyn alan työllisyysnäkymistä. Asiasta laaditun lehdistötiedotteen voi lukea SKOLin sivulta kohdasta Ajankohtaista -> Tiedotteet.

Rakennusalan suhdanneryhmän raportti
Valtiovarainministeriön johdolla toimiva Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu on julkaissut rakentamisen suhdanneraportin. Raportti löytyy Valtiovarainministeriön sivulta ja myös SKOLin sivulta kohdasta Ajankohtaista -> Tiedotteet.

Alkuun

Hyvät hankintamenettelyt - hanke etenee

SKOL, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ja Rakennustietosäätiö vievät eteenpäin suunnittelupalveluiden hankintamenettelyihin liittyvää kehityshanketta, jossa laaditaan asiantuntijapalveluiden laatuperusteiseen hankintaan soveltuvat ja näillä näkymin vuoden 2016 syksyllä voimaan tulevan uuden hankintalain vaatimukset huomioon ottavat työkalut. Lisäksi päivitetään nykyiset hankintamenettelyjä, kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailua ja tarjousten arviointia ohjeistavat RT-kortit sekä laatupisteytyksen oikeaan skaalaukseen tähtäävä standardointimenettely.

Hankkeen etenemisestä lisätietoja täältä.

Alkuun

Määräluettelot osaksi sähkösuunnitelmia

Suomalaisessa rakentamisessa tehottomuutta ja turhia kustannuksia on jo vuosikymmenien ajan aiheuttanut määräluetteloiden puuttuminen sähkösuunnitelmista.  Sähköurakoitsijat joutuvat liian usein edelleen tekemään tarjouslaskentaa manuaalisesti laskien pisteitä paperikuvista ja mitaten johtoja suhdeviivaimella. Sähköurakoitsijoiden aikaa menee hukkaan ja turhia kustannuseriä syntyy, kun kaikkia tarjoajat tekevät saman manuaalityön samasta tarjouksesta useaan kertaan. Kustannukset siirtyvät rakentamisen ketjussa eteenpäin päätyen tilaajan maksettavaksi. 

Prosessia tuleekin tehostaa liittämällä suunnitelma-asiakirjoihin määräluettelot.  Sähkösuunnittelua tehdään CAD-ohjelmilla, joista määräluettelot ovat useimmiten tulostettavissa, koska ao. tieto on suunnitteluprosessin aikana joka tapauksessa ohjelmaan ja tietokantoihin syötetty.

Tarjoustoiminnan kehittämisryhmän suositus
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry perusti tarjoustoiminnan kehittämistä varten työryhmän, jonka tekemän suosituksen pohjalta päivitettiin Sähkötiedon tuottama ST-kortti  13.80. Kortin ohjeistuksessa edellytetään, että jokaisen tasopiirustuksen laidassa on määräluettelo, joka sisältää kyseisessä piirustuksessa olevien pisteiden määrät. Lisäksi luettelossa on johtoteiden ja nousujohtojen pituudet. Kortissa ohjataan siten yksityiskohtaisesti, miten sähköurakoinnin tarjouslaskentaa voi nykyaikaistaa.

Edellä esitellyssä työryhmässä oli mukana tilaajien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden edustajia mm. seuraavista organisaatioista: RAKLI ry, NSS ry, Senaatti-kiinteistöt, HKR-rakennuttaja, Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja Turun Seudun Sähköasennus Oy.  Ryhmän puheenjohtajana toimi STUL ry:n Liiketoimintaryhmän puheenjohtaja Antti Takatalo, taustaltaan urakoitsija.

Tekninen johtaja Ilpo Peltonen RAKLI ry:
- Jo nyt rakennushankkeet toteutetaan yhä useammin avoimen rakentamisen periaatteella, jolloin urakkahinta muodostuu tarjotusta kiinteästä tilaosasta ja yksikköhintoihin perustuvasta muuttuvasta tilaosasta. Määräluetteloiden käyttö selkeyttää tarjouksen laskentaa ja ennen kaikkea muuttuvan osuuden kustannusten määritystä suunnitelmien täsmentyessä. Myös muutos- ja lisätöiden käsittelyt selkeytyvät ja ristiriitatilanteet vähenevät, kun sopimusosapuolet kiinnittävät huomiota kaupallisen mallin yksityiskohtiin jo tarjouspyyntövaiheessa.

Talotekniikan toimialaryhmä samoilla linjoilla
Suositukseen tuottaa määräluettelot suunnitelmien osana on samaan aikaan päätynyt toinenkin asiantuntijajoukko eli Rakennustiedon BuildingSmart Talotekniikan toimialaryhmä, jossa on edustettuna koko talotekniikka-ala. Ryhmän puheenjohtajana toimii Granlund Oy:n tietomallinnuspäällikkö Tero Järvinen, jonka mielestä on korkea aika siirtyä suunnittelukäytännöissä tälle vuosituhannelle.

- Potentiaalinen tehostamisesta seuraava kustannussäästö on vuosittain jopa yli 50 miljoonaa euroa. Määräluetteloiden tuottamisesta koituva lisälasku on kuitenkin vain murto-osa tuosta, toteaa Järvinen.

Koska määräluettelot ovat YSE 1998 ehtojen mukaan kaupallisia asiakirjoja, ne ovat etusijalla tarjousta laskettaessa, eli tarjous annetaan määräluetteloissa olevien määrien perusteella. Lopullisen toteutuksen poikkeamat määräluetteloista korjataan urakkahintaan yksikköhintojen ja erillisten muutostyöselvitysten perusteella.

Tilaaja avainasemassa
Uusi käytäntö voi sähköistysalalla yleistyä vain, jos tilaajat edellyttävät Sähkötietokortti ST 13.80 ohjeistuksen noudattamista ja ottavat tähän pohjautuvan kaupallisen mallin käyttöön tarjouspyynnöissä. Tällöin myös suunnittelijoiden on omien suunnittelua koskevien tarjouksiensa laadinnassa huomioitava se, että toimeksiantoon sisältyy määräluetteloiden tuottaminen.

Sähkösuunnittelua tilattaessa tulisi suunnittelun tehtäväluetteloon ruksia kohta G 6.1.7 ja avoimeen tekstiin lisätä ”Sähköurakan tarjouspyyntöasiakirjoissa noudatetaan Sähkötietokortin ST 13.80 ohjeistusta”

Määräluetteloiden saanti sähkösuunnitteluasiakirjoihin vähentää urakoitsijoiden laskentatyötä, nopeuttaa tarjousten tekoa ja tarkentaa tarjoushintaa, koska laskentavirheiden mahdollisuus pienenee. Yhä useammin etenkin uudisrakennuksilta edellytetään, että tilat ovat asumisen tarpeiden muuttumisen myötä helposti muunneltavia. Muutostöiden tekemisen ja muutoksista sopimisen tulee olla helppoa. Määräluettelojen käyttö tukee muuntojoustavuutta.

Koska määräluetteloista on suuri hyöty koko rakentamisen ketjulle mukaan lukien kohteen loppukäyttäjät, tulee kaikkien tahojen omalta osaltaan edistää niiden saantia suunnitelmapiirustuksiin. Tarjoustoiminnan kehitysryhmä toivoo, että sähkösuunnittelussa siirrytään nopeasti käytäntöön, jossa määräluettelot tulostetaan aina osana sähkösuunnitelmia.

Lisätietoja antavat

Alkuun

Tehtäväluettelot uudistuvat

Sisustus-, akustiikka- sekä valaistussuunnittelun tehtäväluettelot
Talonrakennusta koskevat uudet sisustus-, akustiikka- sekä valaistussuunnittelun tehtäväluettelot julkaistiin viime vuonna RT-, LVI-, SIT- ja KH-ohjeina. Ne on tarkoitettu suunnittelijan tehtävälaajuuden määrittelyyn, suunnittelukokonaisuuden hallintaan sekä osaksi suunnittelun laadunvarmistusta. Tarvittavat tehtävät ja niiden suorittajat määritellään hankekohtaisesti ja tehtäväluettelo liitetään suunnittelusopimukseen.

RT 10-11192 Sisustussuunnittelun tehtäväluettelo SIS12
RT 10-11185 Akustiikkasuunnitteluntehtäväluettelo AKU12
RT 10-11174 Valaistussuunnitteluntehtäväluettelo VAL12

Talonrakennushankkeen tehtäväluetteloiden päivitys käynnissä
Talonrakennushankkeiden tehtäväluettelosarjan tarkistustyö maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen (41/2014) myötä on aloitettu Rakli ry:n johdolla. Laki- ja asetusmuutokset koskevat mm. suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimuksia, suunnittelutyön vaativuusluokkia sekä rakentamista koskevia suunnitelmia ja selvityksiä. Näiden muutosten vaikutukset tehtäväluettelosarjan sisältöön käydään läpi kevään 2016 aikana. Lisätietoja projektipäällikkö Paula Lehtonen, paula.lehtonen@rakennustieto.fi, puh. 0207 746 360

Alkuun

Talotekniikan tietomallinnuksen prosessiohjeet julkaistu

BuildingSMART Finlandin taloryhmän tilaajien ohjeet ja talotekniikan prosessiohjeet on julkaistu. Julkaistu aineisto toimii YTV2012 vaatimuksille täydentävinä liitteinä. Aineistosta on julkaistu sekä RT-Ohjekortit että bSF:n YTV2012-sivuille omat maksuttomat versiot.

Ohjeet ladattavissa linkistä http://www.buildingsmart.fi/8.

Uudet ohjeistukset tehtiin tilaajaa avustaviksi, sisältäen TATE-määrälaskennan vaatimukset suunnittelijalle sekä tietosisältövaatimukset ARK ja RAK malleille.

Lisäksi bSF TATE-ryhmä julkaisi SKOL ry:n teettämän prosessiohjeen mm. alakattosuunnittelusta, reikävarauksista ja rakennemallin valmiusasteesta. SKOL ry teetti  tämän ohjeistuksen vuonna 2014, ja nyt se jatkaa eloa buildingSMART Finlandin ylläpitämänä. Tämäkin on hyvä esimerkki toimivasta yhteistyöstä eri rakennusalan järjestöjen välillä.

Lisätietoja: http://www.buildingsmart.fi/uutiset.html?37748

Alkuun

Uudet sähkösuunnittelijan pätevyyssivut avattu

Rakentamisen suunnittelijapätevyydet on uudistettu 2014 voimaan tulleen uuden Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Myös sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmä on uusiutunut. Vuoden 2016 alusta lähtien myönnetään uuden järjestelmän mukaisia pätevyyksiä. Uudet pätevyyssivut löytyvät osoitteesta www.sähkösuunnittelu.fi.  

Järjestelmän mukainen pätevyys on osoitus siitä, että päteväksi todetun henkilön perus- ja lisäkoulutus sekä työkokemus täyttävät niille asetetut vaatimukset. Uudet rakennussähkösuunnittelijan pätevyyden vaativuusluokat ovat vähäinen, tavanomainen, vaativa ja poikkeuksellisen vaativa. Nämä ovat nimityksiltään samat kuin muiden suunnittelualojen pätevyysluokat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan. Pätevyyttä haetaan pätevyysjärjestelmän internetsivulla olevalla lomakkeella sekä sen liitteillä.

Pätevyyden myöntää lautakunta, joka koostuu Sähkösuunnittelijat NSS ry:n, Senaatti-kiinteistöjen, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n, Sähköinsinööriliitto ry:n, Sähkötarkastusyhdistys SÄTY ry:n ja Insinööriliitto ry:n edustajista. Sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmän sihteerijärjestönä toimii NSS ry.

Lisätiedot: Sähkösuunnittelijan pätevyyslautakunnan puheenjohtaja Risto Hiltunen, Sähkösuunnittelijat NSS ry, risto.hiltunen@nssoy.fi, p. 0400 712 365

Alkuun