SKOL tiedote 2/2016

SKOL tiedote 2/2016
1.6.2016

Sisältö

LASKUTUSTILASTO 2015
SUHDANNEKATSAUS 2/2016
SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 2/2016
ANNE JOKIRANTA ON VUODEN NUORI KONSULTTI
VUODEN TILAAJA -KILPAILU KÄYNNISTYY
VUODEN PROJEKTI 2016 -KILPAILU
EUROPEAN CEO CONFERENCE, 9-10 NOVEMBER 2016, LONDON
KONSULTTIPÄIVÄN PUHEENVUOROT
KUORMITUS HALLINTAAN TOIMISTOTYÖSSÄ

Laskutustilasto 2015

Raportti SKOLin jäsenyritysten laskutuksesta vuodelta 2015 on valmistunut.  Kyselyn mukaan liikevaihto kasvoi vuonna 2015 noin 4 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvu tuli pääosin kotimaasta.

Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsenyritysten kokonais­laskutus vuonna 2015 oli 1 630 miljoonaa euroa (1 595 M€ v. 2014). Kotimaisia töitä tehtiin 1 355 miljoonalla eurolla ja ulkomaisia töitä 275 miljoonalla eurolla. Jäsenyritykset arvioivat laskutuksen kasvavan kuluvan vuoden aikana noin 3 prosenttia.

Kotimainen laskutus kasvoi eniten talonrakennussektorilla, noin 6 % vuodesta 2015.  Teollisuussektorilla kasvua edellisvuodesta oli 3 % ja yhdyskuntasuunnittelussa 2 %.

Vientilaskutuksen osuus oli teollisuussektorilla 32 prosenttia kokonaislaskutuksesta, yhdyskuntasektorilla 9 % ja talosektorilla alle 3 %. Erityisesti Venäjän viennin hiljeneminen ja teollisuuden laskevat vientiluvut vaikuttivat suunnitteluviennin vähenemiseen.

Raportti on laadittu vastanneiden yritysten tiedoista. Näiden tietojen perusteella on myös arvioitu koko SKOLin volyymi.

Laskutustilastoon 2015 tästä

Alkuun

Suhdannekatsaus 2/2016

Suunnittelu- ja konsultointialan alkuvuosi on sujunut pääosin positiivisissa merkeissä.  Jäsenyritysten tilauskanta kasvoi alkuvuoden aikana seitsemän prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 20 prosenttia viime vuoden 1. neljännekseen verrattuna. Myös uudet tilaukset olivat kasvussa. Eniten kasvua on tapahtunut talo- ja yhdyskuntasektorin kotimaan toiminnassa sekä teollisuussektorin vientitoiminnassa.  Teollisuussektorin suoran viennin osuus on kasvussa, joten suunnitteluviennin kasvu ei suoraan indikoi kotimaisten teollisuusyritysten viennin piristymistä. 

Suhdannekatsaus 2/2016

Alkuun

Suunnittelukustannusten seuranta 2/2016

Toukokuussa 2016 julkaistun suunnittelukustannusten seurannan mukaan suunnittelukustannukset ovat nousseet 0,5 % vuoden alusta. Vuoden 2015 kevääseen verrattuna kustannukset ovat 1,7 % korkeammat.

Suunnittelukustannusten seuranta 2/2016

Alkuun

Anne Jokiranta on Vuoden Nuori Konsultti

Vuoden Nuoreksi Konsultiksi valittiin 28-vuotias sähkötekniikan diplomi-insinööri Anne Jokiranta Optiplanista. Muut kaksi palkittua finalistia olivat 32-vuotias AMK-insinööri Mikael Strand Citecistä ja 31-vuotias DI Markus Sunela FCGstä.

Voittajan tekemä valaistusopas edustaa valaistusalan parasta osaamista

Vuoden Nuori Konsultti Anne Jokiranta vastaa Optiplanissa suunnitteluryhmän johtamisesta ja projektinhallinnasta sekä toimii valaistusasiantuntijana. Jokirannan erityistä asiakasarvoa tuottanut projektiesimerkki on ympäristöministeriölle toteutettu uusia rakennusten energiatehokkuusmääräyksiä täydentävä valaistuksen laskentaopas. Opas tähtää energialaskennan parempaan tarkkuuteen sekä lopputulokseen. Oppaan avulla parannetaan merkittävästi rakennusten energiatehokkuutta ja tuotetaan kiinteistönomistajille huomattavia säästöjä. Jokirannan laatima opas on saanut asiakkailta ja asiantuntijoilta erinomaista palautetta, ja se edustaa valaistusalan parasta osaamista. Lisäksi Jokirannan 360-arvioinnissa saama asiakaspalaute oli poikkeuksellisen korkealla tasolla jopa tässä finalistien kovatasoisessa vertailuryhmässä.

Lue Anne Jokirannan haastattelu tästä.

Kilpailun kärkikolmikkoon ylsi kolme erityyppistä asiantuntijaa

Mikael Strand on urallaan edennyt yritysjohtaja. Hän toimii Citecissä Ranskan tytäryritysten toimitusjohtajana ja on jo aiemmin ollut kansainvälisissä tehtävissä perustamassa suunnittelutiimiä Intiaan. Strand opiskelee työn ohella YAMK-tutkintoa. Hän on tehnyt erinomaista työtä Ranskassa, toteuttanut suunnitteluhankkeet aikataulussa ja budjetissa, kääntänyt toiminnan kannattavaksi ja fuusioinut kaksi yhtiötä yhteen. Hän on myös koonnut Citecin organisaatiosta monikansallisen verkoston, joka pystyy tarjoamaan hankkeita Ranskassa kilpailukykyisesti.

Markus Sunela on lahjakas ja monipuolinen tuotekehittäjä. Hän on saanut aikaan merkittäviä ja mitattavissa olevia säästöjä asiakkaiden tuotantoprosesseihin ja edennyt urallaan FCG:n Smart Water-tiimin vetäjäksi. Sunelan tohtoriopinnot Tallinnan teknillisessä yliopistossa ovat loppusuoralla. Sunelan vesiosaaminen yhdistettynä ohjelmointiosaamiseen on yhdistelmä, joka on tuottanut asiakkaille muun muassa säästöjä tuovan kokonaiskustannusten optimointityökalun.

Alkuun

Vuoden tilaaja -kilpailu käynnistyy

SKOL käynnistää jälleen Vuoden tilaaja -kilpailun. Jäsenyritysten ehdotuksia otetaan vastaan elokuun loppuun asti, ja Vuoden tilaaja palkitaan syksyn konsulttipäivässä Tampereella 29.9. alihankintamessujen yhteydessä. 

Valintakriteerit ovat samat kuin viime vuonna, ja ne on kuvattu tästä löytyvällä lomakkeella.  Ehdotukset tulee lähettää ko. lomakkeella elokuun loppuun mennessä SKOLin toimistolle, PL 10, 00131 HELSINKI tai sähköpostilla skolry@teknologiateollisuus.fi.  

Alkuun

Vuoden projekti 2016 -kilpailu

Projektiyhdistyksen Vuoden projekti 2016 –kilpailun hakuaika on käynnissä ja jatkuu elokuun loppuun. Hakuaikaa on aikaistettu elokuun loppuun ja tuomaristo tulee kokoontumaan syyskuun aikana. Näin finalistien kutsumiseksi palkintojenjakoon jää riittävästi aikaa.

Linkki kilpailun sivulle http://www.pry.fi/toiminta/vuoden-projekti

Tiedoksi että PRY:llä on myös uusi kilpailu ”Vuoden projektiteko”. Tässä kilpailussa projektin lopputuloksella ei ole niin suurta merkitystä vaan haluamme nostaa esiin rohkeita projektitekoja jotka ovat olleet merkityksellisiä organisaation liiketoiminnalle, yhteiskunnalle, ympäristölle jne. Lisätietoa siitä löytyy http://www.pry.fi/toiminta/vuoden-projektiteko

Alkuun

European CEO Conference, 9-10 November 2016, London

Englannin konsulttijärjestö ACE järjestää vuosittain Lontoossa toimitusjohtajakokouksen, jonne kokoontuu noin sata eurooppalaisten konsulttiyritysten toimitusjohtajaa ja järjestöjen johtajia. Mukana on toimitusjohtajia niin pienistä kuin kaikkein suurimmista konsultointiyrityksistä. Kokouksessa keskustellaan alan tulevaisuudesta ja toimintamalleista Chatham house rules-periaatteella, eli tietoa saa käyttää mutta ei referoida esittäjää.    SKOLin jäsenyritykset saavat konferenssimaksusta 50 prosentin alennuksen. 

ACE:n kutsu konferenssiin

Alkuun

Konsulttipäivän puheenvuorot

SKOLin Konsulttipäivän teemana oli uudistuminen. Puheenvuoroissa käsiteltiin sekä toimintaympäristön ja toimialan että koko yhteiskunnan uudistumista. Puheenvuorot ovat katsottavissa YouTubessa.

Konsulttipäivä 2016: Markku Moilanen, Uudistuva toimintaympäristö

Konsulttipäivä 2016: Satu Mehtälä, Yhdessä oppiminen luo kilpailukykyä

Konsulttipäivä 2016: Jaakko Anttila, Foller - New business in six weeks

Konsulttipäivä 2016: Arja Lukin, Uusi hanintalaki - uudet mahdollisuudet

Konsulttipäivä 2016: Jaana Tyynismaa, Kiertotalouden vakavat draiverit ja strategiat

Alkuun

Kuormitus hallintaan toimistotyössä

Tänä vuonna toimihenkilövaltaisten työpaikkojen tarkastuksilla keskitytään psykososiaalisen kuormituksen valvontaan. Valvonnan lähtökohtana toimii työpaikan vaarojen arviointi, joka on säädetty työnantajan velvollisuudeksi. Työnantajan tulee tunnistaa, minkälaisia kuormitustekijöitä työpaikalla esiintyy sekä arvioida, aiheuttavatko ne terveydelle vaaraa. 

Toimistotyön kuormitustekijät liittyvät työn sisältöön ja järjestelyihin sekä työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen. Kuormitustekijöitä voivat olla esimerkiksi kohtuuton vastuu ja työhön liittyvä runsas matkustaminen, tai edellytys olla tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse varsinaisen työajan ulkopuolella. Toimistotyön kuormitustekijöitä voivat olla myös toimimaton yhteistyö organisaatiossa ja asiakastyöhön liittyvät vaikeat vuorovaikutustilanteet.

Myös työaikaan liittyvä kuormitus tulee arvioida 

Vaarojen arvioinnissa on huomioitava myös työajoista aiheutuvat haittatekijät. Työnantajan on seurattava tehtyä työaikaa ja huolehdittava lepoaikojen toteutumisesta, jotta työntekijällä on riittävästi aikaa palautua työstä. Tarvittavia tietoja työaikoihin liittyvien tekijöiden selvittämiseksi saa muun muassa työaikakirjanpidosta. Toimistotyöhön suunnattiin valvontaa myös vuonna 2015. Tuolloin noin kolmanneksella työpaikoista oli puutteita työaikakirjanpidossa, eli tehtyä työaikaa ei seurattu riittävästi.

Työsuojeluvalvonnan tavoitteena on varmistaa, että työ on turvallista ja terveellistä sekä tukea työpaikan omaa työsuojelutyötä. Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta löytyy tietoa psykososiaalisen kuormituksen hallinnasta ja ohjeita sekä työnantajille että työntekijöille: http://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/psykososiaalinen-kuormitus.

Lisätietoja:
Työsuojelutarkastaja Eila Hasunen, p. 0295 016 243

Työsuojelutarkastaja Anna-Maija Arvassalo, p. 0295 016 231

Ylitarkastaja Sari Roivainen, p. 0295 016 346
etunimi.sukunimi@avi.fi 
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Tiedote verkkosivuilla: www.avi.fi

Alkuun