SKOL tiedote 3/2016

SKOL tiedote 3/2016
30.6.2016

Sisältö

KÄRKIHANKE DIGITALISOI KIINTEISTÖ- JA RAKENTAMISALAN: TOIMINTAYMPÄRISTÖ KETTERÄKSI, TIETO LIIKKEELLE JA KOKEILUILLA UUTTA BISNESTÄ
SKOLIN VUODEN TILAAJA -KILPAILU KÄYNNISTYY
SUUNNITTELU- JA KONSULTOINTIALA ERITYISESTI LUKIOLAISTEN SUOSIOSSA
VERONKIERRON ESTÄMISEEN PYRKIVÄ DIREKTIIVI TULOSSA
RIL-PALKINTO 2016 HAUSSA
DIGITALISOINNILLA LISÄÄ TUOTTAVUUTTA SUUNNITTELUUN
MAARAKENNUSPÄIVÄ 29.9.2016
UUSIA OHJEITA JA SÄÄNNÖKSIÄ
SKOLIN TOIMISTO LOMAILEE 4.-24.7

 

Kärkihanke digitalisoi kiinteistö- ja rakentamisalan: toimintaympäristö ketteräksi, tieto liikkeelle ja kokeiluilla uutta bisnestä

Hallitus on lisäbudjetissaan hyväksynyt Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittavan hankkeen käynnistämisen.  Hanke alkaa välittömästi ja tavoitteena on uudistaa alaa tulevina vuosina monin tavoin. Jatkossa esimerkiksi rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto avataan kaikkien käyttöön, sujuvasti yhteen toimivat järjestelmät ja yhtenäiset toimintatavat notkeuttavat prosesseja ja joukko kokeiluhankkeita luo uutta liiketoimintaa.

Rakennetun ympäristön ja rakentamisen digitalisaatio -hanke (ns. KIRA-digi) toteuttaa osaltaan julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta. Vuoden 2018 loppuun kestävän KIRA-digin rahoitus on yhteensä noin 16 miljoonaa euroa, josta puolet maksaa valtio ja puolet kiinteistö- ja rakentamisala. Hanke lähtee liikkeelle eduskunnan kesäkuun lisätalousarviossa myöntämän aloitusrahan voimin.

Kiinteistö- ja rakentamisala sekä julkishallinto yhdessä

Hanketta toteuttavat yhdessä Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi (KIRA-foorumi), kunnat ja ministeriöt. Sitä vetää kesän aikana valittava digipäällikkö, ja strategisesta ohjauksesta vastaa johtoryhmä, jossa myös SKOL on mukana. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

”Kiinteistö- ja rakentamisalalla on vahva tahto hyödyntää digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet. Nyt on aika tehdä asiat aidosti uudella tavalla, ei vain kehittää olemassa olevia toimintatapoja. Hanke muuttaa alan toimintakulttuurin entistä avoimemmaksi ja tukee uuden bisneksen syntymistä”, kuvaa johtoryhmän puheenjohtaja Tarmo Pipatti.

Kiinteistö- ja rakentamisala on ensimmäinen, jolla alan toimijat ja keskeiset viranomaiset toimivat tiivisti yhdessä kirittääkseen koko toimialan digitalisaatiota.

Rahoitusta kokeiluhankkeille

Hanke kokoaa saman sateenvarjon alle useita kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon liittyviä toimia. Alan toimintaympäristöä parannetaan mm. yhtenäistämällä tietojärjestelmiä ja niiden käyttämää termistöä, purkamalla digitalisaation esteitä ja perkaamalla lainsäädäntöä. Rakentamiseen liittyvän tiedon avoimuutta lisätään ja sen jakamista helpotetaan, jotta julkinen tieto olisi kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.

Syksyllä käynnistyy pilottihankkeiden haku, jonka kautta rahoitetaan kokeiluja, jotka tarjoavat uudenlaisia, koko kiinteistö- ja rakennusalan arvoketjua hyödyttäviä ratkaisuja ja toimintatapoja.

Rakennettu ympäristö tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia uusien teknologioiden hyödyntämiseen ja ihmisten arjen sujuvoittamiseen. Digiratkaisujen avulla voidaan esimerkiksi tehostaa kiinteistötiedon hyödyntämistä, ja rakennuksen ylläpito helpottuu, kun sitä koskevat tiedot ovat kaikkien käytettävissä koko elinkaaren ajan. Uusien ratkaisujen avulla voidaan myös parantaa rakentamisen tuottavuutta ja laatua, kun prosessit etenevät jouhevammin.

Hankkeen johtoryhmään on nimitetty edustajat Kiinteistö- ja rakentamisfoorumista, ympäristöministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, liikenne- ja viestintäministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Rakennustietosäätiöstä, Turun kaupungin kiinteistöliikennelaitoksesta, Espoon kaupungilta, Suomen Kuntaliitosta, Suomen ympäristökeskuksesta sekä Museovirastosta. Hankkeen vastuuministeriö on ympäristöministeriö.

Alkuun

SKOLin Vuoden Tilaaja-kilpailu käynnistyy

SKOL käynnistää jälleen Vuoden tilaaja -kilpailun. Jäsenyritysten ehdotuksia otetaan vastaan elokuun loppuun asti, ja Vuoden tilaaja palkitaan syksyn konsulttipäivässä Tampereella 29.9. alihankintamessujen yhteydessä. 

Valintakriteerit ovat samat kuin viime vuonna, ja ne on kuvattu tästä löytyvällä lomakkeella.  Ehdotukset tulee lähettää ko. lomakkeella elokuun loppuun mennessä SKOLin toimistolle, PL 10, 00131 HELSINKI tai sähköpostilla skolry@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

Suunnittelu- ja konsultointiala erityisesti lukiolaisten suosiossa

Taloudellisen Tiedotustoimiston ja T-Median tuoreessa Kun koulu loppuu -kyselytutkimuksessa suunnittelu- ja konsultointialan suosio oli hyvä ja parani edelliseen vuoteen verrattuna selvästi.

Erityisesti alan vetovoima, työilmapiiri ja työtehtävät koettiin hyviksi ja kiinnostaviksi. Vaikka kulttuuri- ja viihdeala, opetusala ja terveyspalvelut pitivätkin kärkipaikkaa, on suunnittelu- ja konsultointiala vetovoimaisimpia teknologia-aloja. Ala pystyy tarjoamaan monipuolisia ja kiinnostavia työtehtäviä sekä tekniikan että muiden alojen ammattilaisille ja alan kasvu on mahdollistanut myös uusien osaajien rekrytoinnin.

Lukion jälkeisissä opinnoissa ammattikorkeakoulut ovat kasvattaneet suosiotaan ja tarjoavat yhä useammin väylän myös suunnittelu- ja konsultointialan työtehtäviin.

Alta ladattavissa olevassa tutkimuksessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sivuilla 18-19, 37 ja 39 esitettyihin toimialavertailuihin.

Tutkimus tehtiin helmikuussa 2016 yläkoululaisten ja lukiolaisten keskuudessa yhdessä Opetushallituksen, OAJ:n, Suomen Rehtorit ry:n ja Suomen Opinto-ohjaajat ry:n kanssa ja siihen vastasi 3356 yläkoululaista ja 4374 lukiolaista.

Lisätietoja: Birgitta Ruuti, Teknologiateollisuus ry, birgitta.ruuti@teknologiateollisuus.fi

KunKouluLoppuu_2016_Teknologiateollisuus_presentaatio.pdf

Alkuun

Veronkierron estämiseen pyrkivä EU-direktiivi tulossa

EU:n jäsenmaat pääsivät 21.6. sopuun direktiivistä veronkierron estämiseksi (Anti Tax Avoidance Directive, ATAD). Kyseessä on iso muutos kv. verotukseen, joka voi muuttaa monen kansainvälisen yrityksen elämää.

Hyväksyttyyn tekstiin sisältyy seuraavat säännökset:

  • korkojen vähennysoikeuden rajoittaminen
  • maastapoistumisverotus
  • yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö
  • ulkomaisia väliyhteisöjä koskeva lainsäädäntö
  • verokohteluiden eroavuudet eli niin sanottu hybridisääntö

Kompromissiteksti sisältää muutoksia alkuperäiseen komission tammikuussa antamaan direktiiviehdotukseen, esim. säännökset siirtymisestä vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään ovat jääneet pois ja ehdotus sisältää myöhennyksiä säännösten soveltamisajankohtiin.

Teknologiateollisuuden veroasiantuntija Maria Volanen seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta sitä mukaa kun lisätietoja saadaan.  Marian blogi aiheesta löytyy tästä:

http://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/teknoblogi/veronkierto-…

Alkuun

RIL-palkinto 2016 haussa

RIL-palkinto jaetaan vuosittain rakennustyölle, -kohteelle tai konseptille, joka edustaa korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista osaamista. Ehdotuksia voi esittää 16.9. asti. Valintakriteereitä ovat suunnittelun ja toteutuksen uraaurtavuus ja vaativuus, tekniset, taloudelliset, esteettiset ja ekologiset ansiot, ansiokas toteutus ja korkea laatu, sekä yhteiskunnallinen / kansainvälinen merkitys. Hakuohjeet löytyvät TÄSTÄ.

Alkuun

Digitalisoinnilla lisää tuottavuutta suunnitteluun

Suomalainen insinööriosaaminen on huippuluokkaa maailmassa, mutta ovatko suunnitteluprosessit jääneet tasolle, jossa yksittäiset manuaaliset työvaiheet on vain korvattu hienoilla CAD- ohjelmistoilla? Esimerkiksi tietojen siirto eri toimijoiden ja ohjelmistojen välillä on edelleen vaikeaa. Tämä koskee sekä elinkaaren eri vaiheiden, eri suunnittelualojen, että eri ohjelmien välistä tiedonvaihtoa. Lisää haasteita aiheuttavat myös aikataulujen tiukentumisesta johtuva rinnakkainen suunnittelu ja globaalisti hajautetut toimitukset.

Tiedonvaihdon rationalisointi vaatii usean tahon yhteistyötä. Pitää sopia yhteinen terminologia, standardoida tiedon rakenteet ja sisällöt. Tämän lisäksi täytyisi sopia yhteiset toimintamallit; liiketoimintaprosessien rajapinnat. Vasta näiden jälkeen voi eri järjestelmien välille rakentaa vakioidut rajapinnat tiedonsiirron toteutukselle.

Koska kehitys vaatii hyvin monen tahon yhteistyötä, on se hidasta. Teollisuuden puolella merkittävin foorumi kehittämiselle on tällä hetkellä Teollisuuden hajautetun tiedonhallinnan yhdistys THTH ry, jossa ovat mukana merkittävimmät suunnittelutoimistot ja suunnitteluohjelmistotoimittajat. Jäseninä on myös joukko loppuasiakkaita, joiden intressit saada tiedot projekteilta O&M-toimintojen järjestelmiin eivät ole vähäisiä nekään.  THTH PIG -kehityshankekokonaisuudessa pilotoidaan mm. erilaisia tiedonsiirtoautomatisointeja suunnittelijan ja laitetoimittajan välillä. VTT:n ja Aalto-yliopiston johdolla on myös kehitteillä hankekokonaisuus, jossa tutkitaan ja testataan erilaisia suunnitteluprosessien automatisointiin ja laadun parantamiseen tähtääviä menetelmiä. Mukana on myös kymmenkunta yritystä omilla rinnakkaishankkeillaan.

Suunnitteluprosessien kehittäminen ja varsinkin automatisointi edellyttää niiden tarkkaa kuvaamista. Prosessien mallintaminen yleensä paljastaa, kuinka erilaisia toimintatavat ovat jopa eri yksilöiden välillä. Rationalisointi vaatii pitkälti toimintojen vakioimista.  Tällaista suunnitteluprosessien mallintamista tarjoaa Juvos Oy:n palvelumallia, jossa suunnittelijoiden kanssa työpajoissa käydään läpi tietokanta­pohjaiset työnkulun EPC-kaaviot (Event-driven Process Chain) ja muokataan ne vastaamaan asiakkaan toimintatapaa. Tällaisessa kuvauksessa voidaan esittää kuhunkin työvaiheeseen liittyvät lähtötiedot, liitynnät muihin toimintoihin, tekijät, työkalut, ohjeet ja ko. työvaiheessa syntyvä tieto ja dokumentit.

Kaavio

Jo pelkästään suunnitteluprosessien kuvaamisen tuoma parempi ymmärrys riippuvuuksista auttaa tehostamaan toimintaa ja parantamaan laatua. Kuvaukset ovat välttämätön väline suunnitteluprosessien kehittämisessä ja digitalisoinnin hyödyntämisessä ja niitä voi käyttää myös kouluttamiseen.

Timo Juvonen
Toiminnanjohtaja
THTH ry

Alkuun

Maarakennuspäivä 29.9.2016

Syyskuun Maarakennuspäivässä luodaan katsaus liikenteen ja infran tuleviin painopisteisiin, aluehallinnon uudistumiseen, infraomaisuuden hallintaan sekä suhdanteisiin, rahoitukseen ja näköpiirissä oleviin investointeihin alan johtavien ammattilaisten kokemuksella.

Lisäksi laajennetaan näkökulmaa muun muassa tulevaisuuden kuntien haasteille sekä kokemuksiin hankintamenettelyistä. Ajankohtaisia asioita käsitellään laajasti raidehankkeet, nimikkeistöt ja työturvallisuus huomioiden. Esillä ovat myös päivänpolttavat teemat uusiomateriaaleihin, pyöräliikenteeseen ja toisen asteen opetukseen liittyen.

MANKin LIKE - Liikenne- ja infra-alan osaamisen varmistaminen -projektin etenemisestä käydään myös tilannekatsaus ja MANKin tuottama video "Tietomallinnus infrasuunnittelussa ja -rakentamisessa" nähdään tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Päivän lopuksi jaetaan perinteiseen tapaan tömppä sekä pikkutömpät.

Kolmen rinnakkaisteeman aiheina ovat "Hankkeet ja hankintamenettelyt", "Infra muutoksessa" sekä "Osaaminen, uudet teknologiat ja kansainvälistyminen".

Maarakennuspäivä päivittää jälleen tietosi siitä, mitä tärkeää alalla tapahtuu. Tilaisuuden järjestää Maarakennusalan neuvottelukunta MANK ry. Viime vuosien tapaan osallistujia odotetaan paikalle yli 300.

 Aika ja paikka: Torstai 29.9.2016 klo 11.00 - 20.00 Finlandia-talo, Kongressisiipi, Mannerheimintie 13 E, Helsinki.

Lisätietoa ja ohjelma: http://www.mank.fi/maarakennuspaiva-2016  

Alkuun

Uusia ohjeita ja säännöksiä

Rakennustiedon julkaisema Talonrakennushankkeen kulku -ohjekorttisarja toimii ohjeena rakennushankkeen läpiviennissä kiinteistöjen omistajille, kiinteistön kehittäjille, rakennuttajille, konsulteille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille. Ohjeita voidaan soveltaa erilaisiin talonrakennushankkeisiin toteutusmuodosta riippumatta. Ohjeissa on otettu huomioon myös korjausrakennushankkeiden erityispiirteitä.

RT 10-11221 Talonrakennushankkeen kulku. Yleistä. Julkaistu myös KH- ja LVI- ohjeina.
RT 10-11222 Talonrakennushankkeen kulku. Raken­nushankkeen osapuolet. Julkaistu myös KH- ja LVI-ohjeina.
RT 10-11223 Talonrakennushankkeen kulku. Toteutusmuodot. Julkaistu myös KH- ja LVI-ohjeina.
RT 10-11224 Talonrakennushankkeen kul­ku.Rakennushankkeen vaiheet ja osittelu. Julkaistu myös KH- ja LVI-ohjeina.
RT 10-11225 Talonrakennushankkeen kul­ku.Rakennushankkeen kesto ja aikataulut. Julkaistu myös KH- ja LVI-ohjeina.
RT 10-11226 Talon­rakennushankkeen kulku. Kustannusten muodostuminen ja ohjaus. Julkaistu myös KH- ja LVI- ohjeina.

KH 90-00593 Asunto-osakeyhtiön korjaushankkeen hankesuunnittelu 
Ohje opastaa asunto-osakeyhtiötä laadituttamaan korjaushankkeen hankesuunnitelman. Julkaistu myös RT- j a LVI-ohjeena.

Alkuun

SKOLin toimisto lomailee 4.-24.7.

ja toivottaa jäsentoimistojen väelle Hyvää Kesää!

Muistakaa käydä/katsoa SuomiAreena Porissa erityisesti 11.7. klo 15.15-16.30.

Alkuun