SKOL tiedote 4/2015

SKOL tiedote 4/2015
20.5.2015

Sisältö:

SKOLIN LASKUTUSTILASTO VUODELTA 2014 ON VALMISTUNUT
VUODEN NUORI KONSULTTI ON MAX LEVANDER RAMBOLLISTA
UUDET RAKENTAMISTA KOSKEVAT ASETUKSET JA OHJEET VOIMAAN 1.6.2015
UUDISTUVAN HANKINTALAIN SISÄLTÖ JA TAUSTAT AVATTU
PALAUTETTA TEHTÄVÄLUETTELOISTA
YLEISET INFRAMALLIVAATIMUKSET YIV2015 ESITELTIIN
FISEN PÄIVITETYT MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKIIN PERUSTUVAT PÄTEVYYDET HAETTAVISSA
SUUNNITTELIJA- JA TYÖNJOHTAJAPÄTEVYYDET - UUDET ASETUKSET JA OHJEET
UUSI RIL-OHJE RAKENNUKSEN RAKENTEELLISEN TURVALLISUUDEN VAPAAEHTOISEEN JA LAKISÄÄTEISEEN TARKASTUKSEEN
FIDICIN KOULUTUSTA SOPIMUSEHDOISTA

 

SKOLin laskutustilasto vuodelta 2014 on valmistunut

Raportti SKOLin jäsenyritysten laskutuksesta vuodelta 2014 on valmistunut.  Kyselyn mukaan liikevaihto kasvoi vuonna 2014 noin 4 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvu tuli pelkästään kotimaasta, vientilaskutus väheni.

Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäsenyritysten kokonais­laskutus vuonna 2014 oli 1 595 miljoonaa euroa (1 500 M€ v. 2013). Kotimaisia töitä tehtiin 1 295 miljoonalla eurolla ja ulkomaisia töitä 270 miljoonalla eurolla. Jäsenyritykset arvioivat laskutuksen kasvavan kuluvan vuoden aikana noin 5 prosenttia.

Kotimainen laskutus kasvoi eniten teollisuussektorilla, noin 13 % vuodesta 2013.  Talosektorilla kasvua edellisvuodesta oli lähes saman verran (11%).  Yhdyskuntasuunnittelun laskutus väheni edellisestä vuodesta neljä prosenttia.  Yhdyskuntasektorin suhteellinen osuus pieneni edelleen, ja oli vuonna 2014 enää noin 20 % SKOLin jäsenyritysten kokonaislaskutuksesta.

Vientilaskutuksen osuus oli teollisuussektorilla noin 30 prosenttia kokonaislaskutuksesta, yhdyskuntasektorilla 10 % ja talosektorilla alle 5 %. Erityisesti Venäjän viennin hiljeneminen ja teollisuuden laskevat vientiluvut vaikuttivat suunnitteluviennin vähenemiseen.

SKOLin 199 jäsenyrityksen ja yritysryhmän henkilöstö kasvoi vuoden 2014 aikana noin 650 hengellä eli runsaat neljä prosenttia, ja keskimääräinen henkilömäärä 5,5 prosenttia.

Raportti on laadittu vastanneiden yritysten tiedoista. Näiden tietojen perusteella on myös arvioitu koko SKOLin volyymi.

Laskutustilastoon 2014 tästä.

Alkuun

Vuoden Nuori Konsultti on Max Levander Rambollista

Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry on valinnut Vuoden Nuoren Konsultin. Palkinnon sai 29-vuotias insinööri (AMK) Max Levander Rambollista. SKOLin jäsenyritysten korkeintaan 33-vuotiaille asiantuntijoille tarkoitetun kilpailun tarkoituksena on nostaa esille nuorten osaajien panosta suunnittelu- ja konsultointialalla ja jakaa tunnustusta alan parhaille osaajille.

Muut kaksi palkittua finalistia olivat 31-vuotias DI Katariina Laine Vahaselta ja 30-vuotias DI Ulla Marttila A-Insinööreiltä.

”Nyt toista kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui kaikkiaan 34 suunnittelualan nuorta osaajaa. Viime vuoden tavoin taso oli hyvin korkea. Semifinaaliin valittiin kahdeksan kandidaattia, kriteereinä oman urakehityksen lisäksi suunnittelu- ja konsultointialan uudistumisen edistäminen, kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamien, sekä uusien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan avulla”, SKOLin toimitusjohtaja Matti Mannonen kertoo.

Semifinalistit testattiin 360 asteen arvioinnilla, mikä tarkoitti kyselyä esimiehille, kollegoille, mahdollisille alaisille ja tilaajille. Testien perusteella tuomaristo valitsi kolme finalistia, jotka kutsuttiin SKOLin hallituksen haastatteluun. Hallitus valitsi lopullisen voittajan haastattelujen jälkeen.

Alkuun

Uudet rakentamista koskevat asetukset ja ohjeet voimaan 1.6.2015

Valtioneuvosto on 12.3.2015 hyväksynyt asetuksen rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä sekä maankäyttö- ja rakennusasetuksen muutoksen, joka koskee pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan tehtäviä. Asetuksilla tarkennetaan 1.9.2014 voimaan tullutta maankäyttö- ja rakennuslain muutosta, jossa uudistettiin rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuuksia, rakennuksen suunnittelua ja suunnittelijoita, rakennustyönjohtoa, rakennuslupamenetelmiä ja rakentamisen viranomaisvalvontaa koskevaa sääntelyä vastaamaan perustuslain vaatimuksia. 

Samalla on annettu ympäristöministeriön asetus rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä sekä viisi ohjetta, jotka edistävät lain ja asetusten yhtenäistä soveltamista.

Vaikka sääntely säilyy sisällöllisesti pääosin ennallaan, asetukset ja ohjeet uudistavat merkittävästi rakentamisen ohjausta. Sääntely selkiytyy, ja säännösten soveltamisesta tulee aiempaa ennakoitavampaa ja yhtenäisempää. Samalla sääntelyn määrä merkittävästi vähenee.

Tehtävien vaativuusluokitus ja suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuussääntely ovat keskeinen osa rakentamisen laatujärjestelmää. Vaativuusluokkien välisiä eroja on täsmennetty, jotta voidaan ennakoida, minkälaista asiantuntemusta ja kelpoisuutta kussakin tehtävässä vaaditaan. Asetuksessa säädetään suunnittelualoittain, milloin vaativuusluokka määritetään vähäiseksi, tavanomaiseksi, vaativaksi ja poikkeuksellisen vaativaksi. Edelleen valtaosa suunnittelutehtävistä määritetään tavanomaiseen tai vaativaan luokkaan. Näihin tehtäviin liittyvät kelpoisuudet on jo lainsäädännössä säilytetty ennallaan.  Vaativuusluokissa on eroteltu uudisrakentaminen ja korjaustyö.

Asetuksissa annetaan muun muassa tarkempia säännöksiä lupa-asiakirjojen, suunnitelmien ja selvitysten laatimiseen sekä näiden toteuttamiseen rakennustyössä. Rakentamisesta ja valvonnasta on annettu erillinen ohje rakennushankkeeseen ryhtyvää tahoa, työnjohtajaa ja viranomaista koskevan sääntelyn soveltamisesta.  Uudistuksella korostetaan korjausrakentamisen erityispiirteiden huomioon ottamista suunnittelussa, rakennustyön johtamisessa ja viranomaisvalvonnassa.

Annetut asetukset tulevat voimaan 1.6.2015. Erillisillä asetuksilla kumotaan vuodesta 2002 lähtien käytössä olleet ympäristöministeriön asetukset rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista (Suomen Rakentamismääräyskokoelman osa A2) ja rakentamisen valvonnasta ja teknisestä tarkastuksesta (Suomen Rakentamismääräyskokoelman osa A1).

Lisätietoja: http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Asetuksilla_yhtenaisyyt…(32965 

Asetukset ja ympäristöministeriön ohjeet löytyvät myös yllä mainitusta linkistä.

Alkuun

Uudistuvan hankintalain sisältö ja taustat avattu

Hankintalain kokonaisuudistuksen valmisteluryhmän mietintö julkaistiin 13.5.2015  ja ehdotus sisältää keskeiset suuntaviivat jatkovalmistelulle.

Julkisten hankintojen neuvontayksikön 18.5.2015 pidetyssä seminaarissa avattiin laajasti ehdotuksen sisältö ja taustat.

Asiantuntijapalveluiden osalta on ehdotettu kynnysarvon nostamista 60 000 euroon, kokonaistaloudellisuuden ottamista vahvemmin hankinnan pohjaksi ja halvinta hintaa käytettäessä erityisiä perusteluja, palvelun suorittamiseen osallistuvien henkilöiden pätevyyden ja kokemuksen parempaa huomioimista arviointikriteereinä, neuvottelumenettelyn helpottamista sekä innovaatiokumppanuutta uutena hankintamenettelynä.

Seminaariaineistot löytyvät linkistä: http://www.hankinnat.fi/fi/malleja-ja-lainsaadantoa/hankintauutisia/tap…

Työryhmän mietintö löytyy linkistä: http://www.tem.fi/files/42893/TEMjul_37_2015_web_13052015.pdf  

Alkuun

Palautetta tehtäväluetteloista

Talonrakennussuunnittelun uudet tehtäväluettelot PS12, ARK12, RAK12, TATE12 ja GEO12, hanketietokortti HT12 sekä erityisalojen tehtäväluettelot ovat olleet valmiina ja käytössä parisen vuotta. SKOLin toimikunnissa on keskusteltu luetteloiden käyttöön ja tarjouspyyntökäytäntöihin liittyvistä haasteista ja epäkohdista. Tarkoituksena on koota palautetta koko jäsenkunnalta ja sitä voi toimittaa vapaamuotoisesti matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi, mieluiten kesäkuun loppuun mennessä. Saadun palautteen pohjalta tehdään ehdotukset RAKLIlle ja muille hankkeen osapuolille mahdollisen päivitystyön käynnistämisestä.

Alkuun

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 esiteltiin

Rakennustietosäätiön erityispäätoimikunta buildingSMART Finland (bSF) julkaisee Yleiset inframallivaatimukset. Niitä esiteltiin Dipolissa 5.5.2015 pidetyssä tilaisuudessa.

Tarve yleisille inframallivaatimuksille on syntynyt suurimpien infratilaajien tavoitteesta siirtyä tietomallintamisen käyttöön. Tilaajilla ja palvelujen tarjoajilla on oltava yhteinen näkemys siitä, mitä ja miten mallinnetaan hankkeiden eri vaiheissa.

Infrabim.fi-sivustolla julkaistavat inframallivaatimukset on tarkoitettu käytettäviksi hankintojen yleisinä teknisinä viiteasiakirjoina ja inframallintamisen ohjeina. Tapauskohtaisesti voidaan sopia mallintamisen yksityiskohdista ja käytännön toteutuksesta. Vaatimukset tullaan julkaisemaan sivustolla http://www.infrabim.fi/yiv2015/.

Alkuun

FISEn päivitetyt maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat pätevyydet haettavissa

FISE on uudistanut maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat pätevyytensä. Päivitetyt pätevyyskriteerit, hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät FISEn sivuilta www.fise.fi > Pätevyysvaatimukset, hakulomakkeet.

Päivitetyt pätevyydet perustuvat 1.9.2014 voimaan astuneeseen lakiin maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta (41/2014) ja sitä tukeviin asetuksiin ja ohjeisiin. Muutokset koskevat suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokkia ja kelpoisuusvaatimuksia. Uudet vaativuusluokat ovat vähäinen, tavanomainen, vaativa ja poikkeuksellisen vaativa.

Suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuden määräytymisperiaatteet eivät ole lainpäivityksen myötä muuttuneet. Jatkossakin kelpoisuus perustuu riittävään ja oikeanlaiseen koulutukseen ja työkokemukseen suhteessa suunnittelu- tai työnjohtotehtävän vaativuuteen.

FISE-pätevyys on ns. yleispätevyys, jonka minimivaatimuksena on laissa, asetuksissa ja ympäristöministeriön ohjeissa esitetyt kelpoisuusvaatimukset. Jotta todettu pätevyys takaa suunnittelun ja työnjohdon laadun ja johtaa hankekohtaiseen kelpoisuuteen mahdollisimman monessa hankkeessa, pätevyyskriteereihin on tehty täsmennyksiä, joita ei suoraan löydy säädöksistä. Näiden tarkennusten tarpeellisuuden ja tason määrittämisessä tehtiin laajaa yhteistyötä rakennusalan eri tahojen kanssa.

SUUNNITTELUPÄTEVYYDET

Seuraavien suunnittelualojen pätevyydet ovat haettavissa tavanomaisessa, vaativassa ja poikkeuksellisen vaativassa luokassa erikseen uudis- ja korjausrakentamista koskien:

  • pääsuunnittelu
  • rakennussuunnittelu
  • betonirakenteiden suunnittelu
  • puurakenteiden suunnittelu
  • teräsrakenteiden suunnittelu
  • pohjarakenteiden suunnittelu
  • ilmanvaihtosuunnittelu
  • kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston suunnittelu
  • rakennusfysikaalinen suunnittelu
  • akustiikkasuunnittelu
  • kosteusvaurion korjaussuunnittelu

Lisäksi betonirakenteiden korjauksessa on vaativan luokan korjaussuunnittelijan pätevyys, jossa keskeistä on betonin materiaalitekniikan, vauriomekanismien ja käyttöiän osaaminen. Betonirakenteiden korjaussuunnittelijan pätevyys keskittyy kantavien betonirakenteiden korjaukseen.

Täysin uutena pätevyytenä FISEn järjestelmään on perustettu kosteusvaurion korjaussuunnittelijan pätevyys. Entinen pientalohankkeen pääsuunnittelijan pätevyys on jatkossa pääsuunnittelijan pätevyys tavanomaisessa vaativuusluokassa.

TYÖNJOHTAJIEN PÄTEVYYDET

Seuraavat työnjohdon pätevyydet ovat haettavissa tavanomaisessa, vaativassa ja poikkeuksellisen vaativassa luokassa pääsääntöisesti uudisrakentamista koskien:

vastaava työnjohto (uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen)

  • betonirakenteet 
  • puurakenteet 
  • teräsrakenteiden asennustyö 
  • pohjarakenteet 
  • ilmanvaihtolaitteiston rakentaminen 
  • kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentaminen 

Lisäksi järjestelmään tullaan perustamaan uutena pätevyytenä kosteusvaurion korjaustyönjohtajan pätevyys.

HAKUMENETTELY

Pätevyyslautakuntien kokousajat löytyvät FISEn sivulta www.fise.fi > Pätevyyslautakunnat ja kokousajat. Yksityiskohtaista lisätietoa pätevyyksistä saa ko. pätevyyden pätevyyslautakuntien sihteereiltä.

MRL:n uudet vaativuusluokat eivät vastaa vanhoja vaativuusluokkia. Näin ollen jokainen pätevyyden toteamisen uusintaa hakeva hakee uutta pätevyyttä, jolloin tarkastellaan uusien pätevyysvaatimusten täyttyminen hakijakohtaisesti. Mitään uusintamenettelyä tai automaattista pätevyyden siirtoa ei tehdä.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Marita Mäkinen, FISE Oy, 050 574 5099

Pätevyyskohtaiset yhteystiedot:

  • Pääsuunnittelu, rakennussuunnittelu: Pia Selroos SAFA (puh. 041 528 2952, sähköposti pia.selroos(a)safa.fi)
  • Betonirakenteiden suunnittelu: Kimmo Sandberg RIA (puh. 0400 411 332, sähköposti kimmo.sandberg(a)ria.fi)
  • Betonirakenteiden korjaussuunnittelu: Tarja Merikallio BY (puh. 050 434 8335, sähköposti tarja.merikallio(a)betoniyhdistys.fi)
  • Puurakenteiden, pohjarakenteiden, rakennusfysikaalinen, akustiikan suunnittelu ja kosteusvaurion korjaussuunnittelu ja puurakenteiden ja pohjarakenteiden työnjohto: Gunnar Åström RIL (puh. 040 514 4823, sähköposti gunnar.astrom(a)ril.fi)
  • teräsrakenteiden suunnittelu ja teräsrakenteiden asennustyönjohto: Pekka Yrjölä TRY (puh. 050 522 9563, sähköposti pekka.yrjola(a)rakennusteollisuus.fi)
  • Ilmanvaihtosuunnittelu, kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston suunnittelu ja ilmanvaihtolaitteiston ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisen työnjohto: Outi suominen SULVI (puh. 09 5660 0917, sähköposti patevyydet(a)sulvi.fi)
  • vastaava työnjohto, betonirakenteiden työnjohto: Joni Jääskeläinen RKL (puh. 0400 343 264, sähköposti Fise(a)rkl.fi)

Alkuun

Suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet - uudet asetukset ja ohjeet

Suomen LVI-liitto ja Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL järjestävät yhteistyössä road show’n, jonka teemana on suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyksiä ja kelpoisuutta koskevat uudistukset.

Road show’n ideana on kertoa tiivistetysti ja selkeästi, miten tuoreeltaan julkaistut asetukset ja ohjeet vaikuttavat suunnittelu- ja työnjohtotehtävien vaativuusluokitukseen, kelpoisuuden määrittelemiseen ja pätevyyksien hakuprosessiin. Road show koostuu ympäri Suomea järjestettävistä aamu- ja iltapäiväseminaareista. Seminaarin pääasiantuntijana toimii FISE Oy:n toimitusjohtaja Marita Mäkinen. Seminaareissa on mukana myös paikallisen rakennusvalvonnan edustaja tuomassa omaa näkökulmaansa uudistuksiin. Tilaisuuden asiantuntijat ovat paikalla tilaisuuden jälkeen vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin.

Road show 2015

Kiertuekalenteri:
26.5 Helsinki klo 08.30
27.5 Tampere klo 08.30
28.5 Turku klo 13.45
2.6 Oulu klo 08.30

Lisätietoja ja tilaisuuksien tarkempi ohjelma:

http://www.ril.fi/fi/koulutus/suunnittelijakoulutus/suunnittelija-ja-ty…

Alkuun

Uusi RIL-ohje rakennuksen rakenteellisen turvallisuuden vapaaehtoiseen ja lakisääteiseen tarkastukseen

Viranomaistoimenpiteenä turvallisuuden parantamiseksi astui 15.4.2015 voimaan uusi laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista. RILin uusi julkaisu RIL 269-2015 Rakennuksen rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje on käytännön työkalu sekä oma-aloitteisessa että lakisääteisessä tarkastuksessa.

http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/676/ril-2…

Ohjeen määrittelemä tarkastusmenettely kuvaa mm. menettelyn piiriin kuuluvien rakennusten määrittelyä, tarkastustyön tilaamista ja ohjausta, tarkastuksen käytännön toteuttamisessa sekä rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen laadintaa.

Tarkastusmenettely tähtää tehokkaaseen tarkastukseen erityisesti prosessikuvausten ja dokumentointimallien avulla. Tavoitteena on edistää rakennusten ylläpitokulttuurin kehittymistä mm. antamalla työkaluja kantavien rakenteiden pitkäjänteiseen seurantaan. Menettelyä on pilotoitu kuudessa rakennuksessa.

Julkaisun lisäksi on saatavilla julkaisun verkkosivulla excel-työkalu, jonka avulla tarkastus toteutetaan, dokumentoidaan ja raportoidaan. Työkalu sisältää myös rakenteiden käyttö- ja huolto-ohjemallin.

http://www.ril.fi/kirjakauppa/attachment/download/3cc07d61075378f21eeec…

Ohje on tarkoitettu rakennuksen omistajille ja ylläpitohenkilökunnalle sekä rakenteiden tarkastajille. Myös rakennusvalvontaviranomainen voi hyödyntää ohjetta mm. tarkastuksiin liittyvässä ohjauksessa ja neuvonnassa.

Alkuun 

FIDICin koulutusta sopimusehdoista

FIDIC järjestää koulutustilaisuuksia sopimusehdoista eri puolella maailmaa sekä myös online-koulutuksena. Tilaisuuksien tarkemmat tiedot löytyvät FIDICin sivulta http://fidic.org/events.

Alkuun