SKOL tiedote 5/2014

SKOL tiedote 5/2014
29.8.2014

Sisältö

ROSATOMIN JA SUUNNITTELIJOIDEN TAPAAMINEN YDINVOIMALAHANKKEESTA
SUHDANNEKYSELYN TULOKSET
SKOLIN JURIDISET PALVELUT
SKOLIN SYYSKOKOUS JA KIRAFOORUMI 18.11.2014
EHDOTUKSET HALLITUKSEN UUSIKSI JÄSENIKSI
ALUETAPAHTUMAT
RALA PALVELEE SUUNNITTELUYRITYKSIÄ
MRL:N MUUTOS VOIMAAN - ASETUKSET JA OHJEET KOMMENTOITAVANA
KERROSTALOJEN KORJAAMINEN -KLINIKAN TULOSSEMINAARI
LVI-TREFFIT 2014: VARMISTA PAIKKASI

ROSATOMIN JA SUUNNITTELIJOIDEN TAPAAMINEN YDINVOIMALAHANKKEESTA

Rosatom ja  SKOL  järjestävät syyskuun loppupuolella SKOLin jäsenyrityksille keskustelutilaisuuden tulevan ydinvoimahankkeen suunnittelusta. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan erikseen.

Tavoitteena on Rosatomin ja suomalaisten suunnitteluorganisaatioiden tutustuttaminen toisiinsa, keskustelut ydinvoimalahankkeen suunnittelun toteutuksesta ja osaamistarpeista, ja suunnittelukumppanien löytäminen tulevaan ydinvoimalahankkeeseen. Venäläiset asiantuntijat esittelevät aamupäivällä ydinvoimalahankkeen suunnittelun erityispiirteet sekä pääsuunnittelijan tarpeet ja urakkakokonaisuudet. Iltapäivällä on tarkoitus järjestää 3 pyöreää pöytää jossa suomalaiset suunnitteluorganisaatiot esittelevät itseänsä.  Seuraavassa on listattu Rosatomin lähettämiä keskusteluteemoja. Toivomme myös SKOLin jäsenyritysten esityksiä keskusteluteemoiksi.

1. Konsulttipalvelut

suomalaisten projekti- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön erityispiirteet
ydinvoimaloiden projektoinnin insinööriteknisiä tutkimustöitä koskevat lait ja asetukset Suomessa ja mistä ne ovat saatavilla
Suomen valtuutettujen tarkastusviranomaisten vaatimukset koskien insinööriteknisten tutkimustulosten esittämistapaa asiantuntijatarkastukseen ja mistä ne ovat saatavilla
Suomen valtuutettujen tarkastusviranomaisten projektitöiden ja insinööriteknisten tutkimustöiden rakennetta koskevien vaatimusten analysointi projektoitaessa perusrakentamista, muun muassa ydinvoimalaitoksia. Ohjeistukset (guidelines), jotka säätelevät asiantuntijatarkastukseen esittämistapaa ja -muotoa.

2. Tutkimustyöt

Kaikkien insinööriteknisten tutkimustöiden kenttä- ja muut tutkimukset sijaintipaikalla sekä läheisillä vesialueilla:

geodeettiset
geologiset/geotekniset
hydro- ja meteorologiset,
ekologiset
hydrogeologiset

3. Projektityöt (Ydinvoimalaan liittyvien kohteiden kokonaisprojektit):

merivesiteknilliset rakennekokonaisuudet (merikanavat, padot, laituripaikka)
talous- ja tuotantovesien, öljyä sisältävien vesien ja sadevesien puhdistuslaitokset
sähkötekniset kohteet – ala-asemat 110/20 kV, kokonaiskytkentälaitteet, sähkölinjat 110 kV, 20 kV, 10 kV.
rakentamiseen liittyvät kohteet (hallit, työpajat, varastointialueet, inerttisten materiaalien säiliöt)
ulkoiset verkot – vesi-, viemäröinti- ja lämpöverkot
rakennus- ja käyttöönottovaiheen kattila, joka toimii varakattilana (80 t/h)

Ilmoittautumiset tilaisuuteen sähköpostilla Hilve Nurmiselle ja ehdotukset keskusteluteemoiksi  Matti Mannoselle, kiitos.

Alkuun

SUHDANNEKYSELYN TULOKSET

Suunnittelu- ja konsultointialan tilauskannat kasvoivat huhti-kesäkuun aikana verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon.  Teknologiateollisuuden tilauskantatiedusteluun vastanneiden suunnittelu- ja konsultointialan yritysten tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 6 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuonna 2013. Teollisuudessa tilauskanta kasvoi 16 % ja infrassa 9 %. Talosektorilla tilauskanta pieneni 8 % viime vuodesta.

Ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna tilauskanta pysyi koko ala huomioiden ennallaan.  Talosektorin tilauskanta laski 7 % maaliskuun loppuun verrattuna, teollisuudessa ja infrasektorilla oli reilun prosentin kasvu.

Suunnittelu- ja konsultointialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia huhti-kesäkuussa euromääräisesti kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2013 mutta peräti 17 prosenttia vähemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa. Eniten vähenivät talosektorin uudet tilaukset, 22%. Myös teollisuudessa ja infrassa uusien tilausten määrä laski yli 10 % edellisestä neljänneksestä.

Erityisesti talosektorin suunnittelussa on selvästi tapahtumassa hiljenemistä. Sekä tilauskanta että uudet tilaukset olivat laskussa edelliseen neljännekseen ja vuoden takaiseen verrattuna ja markkinanäkymät ovat negatiiviset. Teollisuuden suunnittelussa markkinanäkymien saldoluku on positiivinen, ja infrasektorilla neutraali.

Lomautettuina tai lyhennetyn työajan piirissä on noin 2,4 % henkilöstöstä.

Alkuun

SKOLIN JURIDISET PALVELUT

SKOL tarjoaa jäsenyrityksille juridista neuvontaa kumppanina Asianajotoimisto Susiluoto Oy.  Ensisijaisesti palvelusta vastaavat asianajajat Petri Järvensivu ja Jussi Kalliala, ja näiden ollessa estyneenä asianajaja Mari Lampenius.

Juridista neuvontaa yksittäisissä kysymyksissä annetaan 15-60 minuutin puhelin- tai sähköpostineuvontana. Jäsenet voivat olla suoraan yhteydessä Asianajotoimisto Susiluotoon, jonka yhteystiedot on kerrottu alla.  Työoikeudelliset asiat hoidetaan ensisijaisesti Teknologiateollisuuden neuvontapalvelujen kautta.

Tarkempi kuvaus juridisista palveluista löytyy SKOLin jäsensivuilta: Juridiset palvelut.

Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n yhteystiedot ovat seuraavat:

Puhelin 09 686 9110 (keskus): informoidaan että kyse on SKOL-asiasta, kerrotaan aihealue ja annetaan puhelinnumero, johon juristi voi ottaa yhteyttä.

Sähköposti info@susiluoto.com:  aihekenttään merkintä ”SKOL-asia”, aiheen lyhyt kuvaus ja puhelinnumero, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.

Telefax numeroon 09 6869 1169 ja viestiin merkintä "SKOL-asia". Ilmoitetaan puhelin- ja sähköpostitiedot vastausta varten.

Kirjeposti osoitteeseen Asianajotoimisto Susiluoto Oy, Uudenmaankatu 16 B, 00120 Helsinki. Kirjekuoreen näkyviin merkintä "SKOL-asia".

Alkuun

SKOLIN SYYSKOKOUS JA KIRAFOORUMI 18.11.2014

SKOLin syyskokous järjestetään Finlandia-talossa tiistaina 18.11.2013. Ennen kokousta tarjotaan buffetlounas klo 12.30 alkaen. Kokous alkaa klo 13.15 SNIL-stipendien jaolla. Syyskokouskutsu lähetetään viimeistään 7.11.2013.

Syyskokouksen jälkeen klo 14.30 - 19.00 alkaa perinteinen KIRA-foorumi, jonka ennakkokutsu lähetetään lähipäivinä sähköpostitse.

Alkuun

EHDOTUKSET HALLITUKSEN UUSISTA JÄSENISTÄ VAALITOIMIKUNNALLE TAI TOIMITUSJOHTAJALLE

Vuosikokouksen valitsema vaalitoimikunta kokoontuu valmistelemaan syyskokouksessa tehtäviä SKOLin hallituksen henkilövalintoja. Vaali­toimikuntaan kuuluvat Kari Harsunen Swecosta, Eevaliisa Härö Rambollista, Jyri Mäkelä Ahma insinööreistä, Kari Kallio TSS Groupista,  Juha Posti Parviainen Arkkitehdeista ja Pasi Tolppanen Pöyryltä. Vaalitoimikunnan jäsenille tai toimitus­johtaja Matti Mannoselle puh.  040 544 7047, voi tehdä ehdotuksia sopivista ehdokkaista hallitukseen. Hallituksesta ovat erovuorossa puheenjohtaja Kimmo Fischer Sitosta, varapuheenjohtaja Martin Strand Citecista, Heikki Käkönen A-Insinööreistä, Reijo Riekkola Saanio & Riekkolalta ja Pasi Tolppanen Pöyryltä. Yhteensä on siis avoinna 5 hallituspaikkaa. Strand ja Käkönen voidaan sääntöjen mukaan valita uudelleen.

Alkuun

ALUETAPAHTUMAT

SKOL, RAKLI ja Teknologiateollisuus järjestävät jäsenille ja asiakkaille sekä sidosryhmille suunnattuja iltapäivätapahtumia, joista kaksi on jo pidetty, Tampereella 23.4. ja Turussa 7.5. Syksyllä järjestetään tapahtumat vielä Oulussa 4.9., Vaasassa 11.9., Kuopiossa 18.9. ja Kouvolassa 25.9.2014.

Tapahtumiin kutsutaan alueilla toimivat SKOLin jäsenyritykset ja jäsenyritysten nimeämiä asiakkaita, alueilla toimivia RAKLIn jäseniä, Teknologiateollisuuden alueyhdistysten jäseniä, alueiden kaupunkien, kuntien ja ELY-keskusten edustajia sekä Senaatti-kiinteistöjen alueyksiköiden edustajia.

Asiakkaiden ja sidosryhmien kutsuja varten SKOLilla on käytössään uutiskirjeen jakelu, joka on n. 3600 kpl. Pyydämme alueilla toimivia SKOLin jäsenyrityksiä jakamaan kutsua omille asiakkailleen ja varmistamaan siten, että avainasiakkaanne saavat kutsun tilaisuuteen.

Oulun, Vaasan ja Kuopion kutsut on lähetetty, Kouvolan kutsu lähetetään ensi viikolla. Lisätietoja tapahtumista saa: matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi.

Jo järjestettyjen tapahtumien alustukset löytyvät tästä.

Alkuun

RALA PALVELEE SUUNNITTELUYRITYKSIÄ

Rakentamisen Laatu RALA ry:n palvelut kattavat nykyään entistä paremmin suunnittelu- ja rakennuttamisyritysten toiminta-alueen. RALA-pätevyys laajeni vuoden 2013 lopulla kattamaan myös suunnittelun ja rakennuttamisen toiminnot. RALA-sertifiointi on jo yli sadalla suunnittelu- ja rakennuttamisyrityksellä. RALA-projektipalaute puolestaan toimii rakennuttamis- ja suunnitteluyrityksille työkaluna asiakastyytyväisyyden mittaamisessa ja projektinhallinnan kehittämisessä.

RALA pyrkii kehittämään palveluitaan jatkuvasti, jotta ne palvelisivat asiakkaita ja eri sidosryhmiä mahdollisimman hyvin. Myös tilaajat edellyttävät yhä useammin RALA-pätevyyksiä tai RALA-sertifiointia. Mm. Liikennevirasto on laajentanut ja yhtenäistänyt urakkahankintojen, suunnittelupalveluiden ja muiden palveluiden hankintojen pätevyysvaatimuksia.

Asiakkailta on tullut mm. kyselyitä siitä, miten suunnittelijoiden, rakennuttajien ja valvojien referenssejä löytäisi helpommin RALAn kautta. Elokuussa käyttöön otettu uusi referenssihaku vastaa tähän tarpeeseen, sillä nyt hakuja voi tehdä myös RALA-pätevien yritysten referenssitiedoista. Haku kattaa sekä referenssien nimet että niiden sisällön kuvauksen.

RALAn referenssitietokannassa on tiedot noin 24 000 rakennuskohteesta, joten uusi hakumahdollisuus tuo tiedon entistä paremmin kaikkien saataville ja helpottaa tiedon käyttöä. Samassa yhteydessä RALAn yrityshakua uudistettiin niin, että RALA-päteviä yrityksiä voi entistä helpommin hakea sen toiminnon ja toimialan mukaan, jolle pätevyys on myönnetty.

RALA otti sähköisen pätevyystodistuksen käyttöön kuluvan vuoden keväällä. Sähköinen sertifikaattitodistus on tarkoitus saada käyttöön tämän vuoden aikana.

Lisätietoja RALAsta ja RALAn palveluista saa RALAn internetsivuilta www.rala.fi.

Alkuun

MRL:N MUUTOS VOIMAAN - ASETUKSET JA OHJEET KOMMENTOITAVANA 15.9.2014 SAAKKA

Rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuuksia, rakennusten suunnittelua ja suunnittelijoita, rakennustyönjohtoa, rakennuslupahakemusta ja viranomaisvalvontaa koskeva maankäyttö- ja rakennuslain muutos tulee voimaan 1. syyskuuta. Lainmuutokseen liittyvistä asetuksista ja ohjeista pyydetään vielä kommentteja ja kantavia rakenteita koskevia ohjeita käsitellään vielä SKOLin rakennetoimikunnan 15.9 pidettävässä kokouksessa, jossa on mukana myös FISEn tuleva toimitusjohtaja Marita Mäkinen.

Asetukset ja ohjeet valmiiksi samaan aikaan

Lakimuutokseen liittyvät asetukset ja aihepiiriin liittyvät ohjeet ovat vielä valmisteilla. Kevään lausuntokierroksen palautteissa toivottiin, että ne valmistuisivat samanaikaisesti, jotta ne olisivat helppokäyttöisiä ja tukisivat hyvin toisiaan.

Pääsuunnittelijan tehtäviä koskevasta valtioneuvoston asetuksesta maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, valtioneuvoston asetuksesta rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä, valtioneuvoston asetuksesta rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä ja ympäristöministeriön asetuksesta rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä sekä aihepiiriin liittyvistä ohjeluonnoksista toivotaan kommentteja mahdollisimman pian, viimeistään 15. syyskuuta mennessä. Asetusten ja ohjeiden on tarkoitus tulla voimaan yhtä aikaa syksyllä 2014.

SKOL on vaikuttanut aktiivisesti asetuksen ja ohjeiden laadintatyöhön

SKOL on antanut asetusluonnokseen perusteellisen lausunnon ja SKOLin rakennetoimikunta on lisäksi laatinut ohje-ehdotuksen poikkeuksellisen vaativien kantavien rakenteiden kohteiden luokittelusta ja suunnittelutehtävien määrittelystä. Tämä ehdotus on ollut nyt julkaistujen Ympäristöministeriön ohje-ehdotusten lähtökohtana.

Ohjeet ja niiden kommentointipyyntö on julkaistu linkissä:

http://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/Lainsaadanto_ja_ohjeet/Maankayton_ja_rakentamisen_valmisteilla_oleva_lainsaadanto/Velvollisuuksia_ja_vastuita_koskeva_MRLn(29092)

SKOLin rakenne-, talotekniikka- ja georyhmät antavat ehdotuksista kommenttinsa, mutta toivomme myös yritysten aktiivista kommentointia.

Lisätietoja antavat rakennusneuvos Aila Korpivaara, YM, puh. 029 525 0137, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, SKOLin rakennetoimikunnan puheenjohtaja Harri Tinkanen, WISE Group, puh. 0400 259 030, harri.tinkanen@wisegroup.fi ja kehityspäällikkö Matti Kiiskinen, SKOL ry, puh. 0400 717 130, matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

KERROSTALOJEN KORJAAMINEN -KLINIKAN TULOSSEMINAARI

RAKLI järjestää Kerrostalojen korjaaminen  -klinikan tulosseminaarin perjantaina 19.9.2014 klo 9-12 Turun Forum Marinumissa. Klinikan tavoitteena on ollut kehittää asuinalueiden ja -kerrostalojen korjaus- ja uudistamiskonsepteja sekä tarvittavia hankintamenettelyjä helpottamalla samalla päätöksentekoa.  Käytännön kohteena on tarkasteltu Turun kaupungin läntisiä alueita ja yhtenä esimerkkinä KOy Jyrkkälänpolku -hanketta.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kerrostalojen korjaamisesta kiinnostuneille. Voit välittää kutsua eteenpäin omassa organisaatiossasi.

Aika: Perjantai 19.9.2014 klo 9.00–12.00
Paikka: Forum Marinum, Auditorio Ruuma, Linnankatu 72, Turku

Ohjelma:

Mitä uutta kevään aloituksen jälkeen?
Kerrostalojen korjaaminen  -klinikan tulokset
Kommenttipuheenvuorot: Tulokset ja niiden hyödyntäminen eri näkökulmista
Keskustelu
KOy Jyrkkälänpolku -hankkeen tulevat vaiheet ja kehityskuviot 
Turun kaupunki/Turun Seudun Kehittämiskeskus, jatkotoimenpiteet
Päätössanat
 
Lisätietoja:
tekninen johtaja Ilpo Peltonen, ilpo.peltonen@rakli.fi, 040 551 9404
Ilmoittautumiset 12.9. mennessä tästä linkistä »
Lue lisää Kerrostalojen korjaaminen -klinikasta »

Alkuun

LVI-TREFFIT 2014: VARMISTA PAIKKASI

LVI-Treffit järjestetään pe 3.10.2014 klo 13.30 alkaen Helsingin Messukeskuksessa FinnBuild-messujen yhteydessä.

Ohjelmassa säpäköitä pelinavauksia:

  •   Rakentamisen suhdanteet

Pääekonomisti Sami Pakarinen, Rakennusteollisuus RT

  • Rakentamisen uudet määräykset

Rakennusneuvos Teppo Lehtinen, Ympäristöministeriö

  •  Kasvun ja erilaisuuden johtaminen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström, Perussuomalaiset

Jälkipeleissä tapaat kollegoita sekä yhteistyökumppaneita, ja nautit hyvää ruokaa ja juomaa. Lisäksi treffeillä palkitaan Vuoden työturvallisuusteko ja Vuoden LVI-nainen. Mukaan mahtuu rajattu määrä pelaajia, ilmoittaudu siis heti: johanna.strom@lvi-tu.fi.

LVI-Treffien isäntinä toimivat LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU, LVI-talotekniikkateollisuus, SuLVI ja VSF sekä Ahlsell, LVI-Dahl ja Onninen. Tilaisuus on alan toimijoille maksuton.

Alkuun