SKOL tiedote 6/2014

SKOL tiedote 6/2014
30.10.2014

Sisältö

FISE-PÄTEVYYKSIEN JATKOAIKA
MARKKINOINTIHENKISIN INSINÖÖRI -KILPAILU
EFCA YOUNG PROFESSIONALS COMPETITION
AKAVAN OPISKELIJAT PALKITSI NESTE JACOBS OY:N SUOMEN PARHAANA KESÄTYÖNANTAJANA
JÄSENYRITYSTEN UUTISIA
ARCTIC FRONTIERS -KONFERENSSI JA EMERGING LEADERS OHJELMA NUORILLE AMMATTILAISILLE
INFOTILAISUUS ARCTIC FRONTIERS -KONFERENSSISTA NORJAN SUURLÄHETYSTÖSSÄ
KOULUTUS: TOIMINTAJÄRJESTELMÄN LAATIMINEN OHJATUSTI
KOULUTUSTA UUDISTUVASTA LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ, LUPAMENETTELYISTÄ YM.
LCI-PÄIVÄ 4.12.2014, NIEMI CENTERISSÄ, HELSINGISSÄ

FISE-pätevyyksien jatkoaika

MRL:n muutos tuli voimaan 1.9.2014, mutta sitä tarkentavat asetukset ja ohjeet puuttuvat. Tarkkaa ajankohtaa niiden valmistumisesta ei tiedetä, mutta YM on luvannut ne tämän vuoden loppuun mennessä. Viivästyminen on aiheuttanut FISEn lakisääteisiin pätevyyksiin ”pattitilanteen”. Tällä hetkellä ei pystytä myöntämään uusia tai uusimaan vanhoja suunnittelu- ja työnjohtajapätevyyksiä, koska tiedossa ei ole uusia pätevyysvaatimuksia. Koska tilanne on täysin riippumaton pätevyyksien hakijoista ja koska heidän pysymisensäFISE- pätevyysjärjestelmässä halutaan varmistaa, on päädytty siihen, että 1.9.2014 - 27.2.2015 päättyvien pätevyyksien voimassaoloaikaa jatketaan automaattisesti FISEn toimesta 28.2.2015 saakka.

Tätä toimenpidettä voidaan perustella ainakin seuraavilla näkökulmilla:

  • toimenpiteestä ei aiheudu kuluja hakijalle eikä FISElle
  • toimii positiivisena eleenä muuten epäselvässä tilanteessa
  • pätevyyden omaava henkilö ei kärsisi pätevyyden vanhentuessa esim. tarjoustilanteessa (oikeusturvanäkökulma)
  • ei synny turhaa katkoa pätevyyteen, jolloin kynnys pätevyyden uusinnalle ei myöskään nouse
  • antaa lautakunnille aikaa valmistella uusia kriteerejä ja hakulomakkeita

Alkuun

Markkinointihenkisin insinööri voittaa 10 000 euron palkinnon

Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL kumppaneineen järjestää Suomen markkinointihenkisin insinööri -kilpailun nostaakseen esille markkinoinnin merkityksen kilpailukykytekijänä. Voittajalle on luvassa 10 000 euron palkinto. Kilpailun tuomaristoa johtaa Matti Alahuhta.

Nyt kolmatta kertaa järjestettävän Suomen markkinointihenkisin insinööri -kilpailun voitti viime vuonna Helkama Velox Oy:n toimitusjohtaja Jari Elamo. Elamo sai kiitosta kiinnostavan kansainvälisen brändin rakentamisesta ja kotimaiseen laatuun ja työpaikkoihin panostamisesta.

– Oman kokemukseni perusteella rohkaisen osallistumaan kilpailuun. Sekä Helkama Velox, Jopo että minä saimme paljon positiivista julkisuutta. Tämä on uusi hyvä keino nostaa insinöörien mainetta, sanoo Jari Elamo.

Kilpailussa menestyminen perustuu vahvoihin näyttöihin: voittaja on innovatiivisesti ja tuloksellisesti yhdistänyt teknologia- ja markkinointiosaamista yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä tai käynnistänyt uutta yrittäjyyttä. Menestyminen kansainvälisillä markkinoilla luetaan eduksi.

Kilpailu on auki 16.9.–24.11.2014. Kilpailuun voivat osallistua kaikki diplomi-insinöörit ja insinöörit ja siihen voi myös ilmiantaa työtovereitaan tai tuttaviaan. Voittaja julkistetaan ja palkitaan 9.1.2015 Tekniikka ja Talous -lehden Veijon päivä -tapahtumassa. Voittaja saa 10 000 euron palkinnon, jonka on lahjoittanut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Matti Alahuhta. Tuomariston muut jäsenet ovat johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä Tekesistä, toimitusjohtaja Jorma Turunen Teknologiateollisuudesta, päätoimittaja Jyrki Alkio Tekniikka ja Talous -lehdestä, viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Aila Outotecista sekä, viestintä- ja markkinointijohtaja Taina Kyllönen SSAB:sta. MTL ry:n toimitusjohtaja Tarja Virmala toimii tuomariston sihteerinä.

Kilpailun kumppaneita ovat Outotec, SSBA, Tekniikka ja talous, Tekes, Tekniikan akateemiset TEK ry sekä Teknologiateollisuus ry.

Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät osoitteesta www.markinssi.fi.

Alkuun

EFCA young professionals competition

EFCA julistaa kuudetta kertaa nuorten asiantuntijoiden kilpailun, jossa enintään 35 vuotiaat, suunnittelu- ja konsulttialan ammattilaiset ympäri Eurooppaa kilpailevat Young Professional -tittelistä. Jäsenyrityksiä pyydetään lähettämään SKOLiin ehdotuksia kilpailuun osallistujista. SKOL nimeää kilpailuun maksimissaan viisi edustajaa näistä jäsenyritysten ehdottamista nuorista asiantuntijoista. Liitteenä kilpailun kutsu ja ilmoittautumislomake, joka toimitetaan SKOLiin 15.3.2015 mennessä.

Kilpailun voittaja kutsutaan EFCAn kustannuksella osallistumaan EFCAn yleiskokoukseen ja konferenssiin sekä YP-kokoukseen, jotka järjestetään Oslossa 28.-30.5.2015.  Lisäksi voittaja pitää lyhyen esityksen tilaisuudessa.

Kilpailu on erinomainen tilaisuus tuoda esille suomalaista ammattitaitoa. Aikaisempina vuosina ei Suomesta ole ollut osallistujia. Viimekeväinen SKOLin järjestämä Vuoden Nuori Konsultti -kilpailu osoitti, että potentiaalia meiltä kyllä löytyy.

Alkuun

Akavan opiskelijat palkitsi Neste Jacobs Oy:n Suomen parhaana kesätyönantajana

Neste Jacobs Oy on valittu vuoden 2014 Suomen parhaaksi kesätyönantajaksi. Voittajan valitsi Akavan opiskelijoiden raati, jonka puheenjohtajana toimi työministeri Lauri Ihalainen.

Lue lisää

Alkuun

Jäsenyritysten uutisia

Jäsenyritykset voivat lähettää uutisia, artikkeleita, valmiita tekstejä ja lehdistötiedotteita esim. merkittävistä uusista projekteista SKOLin toimistoon hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi. Näitä voidaan esitellä sekä jäsentiedotteessa että SKOLin uutiskirjeessä.

Samoin projekteja voidaan esitellä kuvin ja tekstein SKOLin etusivun bannerissa, näistäkin tiedot Hilvelle.

Alkuun

Arctic Frontiers -konferenssi ja Emerging Leaders -ohjelma nuorille ammattilaisille

Yhdeksi suurimmista arktisista tapahtumista kasvanut Arctic Frontiers-konferenssi järjestetään jälleen ensi tammikuussa 18.-23.1.2015, Tromssassa teemalla ympäristö ja energia. Lisätietoa tapahtumasta saa konferenssin kotisivuilta www.arcticfrontiers.com.

Konferenssin yhteydessä järjestetään jälleen myös oma Emerging Leaders-ohjelma 14.-20.1.2015, http://www.arcticfrontiers.com/2015-conference/emerging-leaders. Emerging Leaders-ohjelma on tarkoitettu uransa alkuvaiheessa oleville nuorille ammattilaisille ja tutkijoille (PhD/Post Doc). Verkostoitumisen lisäksi tämä perinteisesti hyvin kansainvälinen ohjelma tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden perehtyä pohjoisiin alueisiin, ja sopisi varmasti myös monen arktisen kontaktiverkoston jäsenen profiiliin.

Emerging Leaders- tapahtuman lopullinen ohjelma valmistuu järjestäjien mukaan syyskuun loppupuolella. Ohjelmasta vastaava Vibeke Tannvik antaa mielellään lisätietoa tapahtumasta vibeke@akvaplan.niva.no  tai +47 950 77 221

Alkuun

Infotilaisuus Arctic Frontiers -konferenssista Norjan suurlähetystössä

Norjan Helsingin suurlähetystö järjestää informaatiotilaisuuden Arctic Frontiers -verkostosta ja Tromssassa tammikuussa järjestettävästä konferenssista. Tilaisuus on 12.11. klo 10-13.30 Norjan suurlähetystössä Itäinen puistotie 17, Helsinki, Kaivopuisto. Kutsu tiedotustilaisuuteen ja ilmoittautumistiedot on ohessa. Huomaattehan ilmoittautumiset jo 4.11. mennessä.

Alkuun

Koulutus: Toimintajärjestelmän laatiminen ohjatusti

RALA ja IMS käynnistävät vuoden 2015 alussa koulutuksen, jonka tavoitteena on laatia vaatimukset täyttävä nykyaikainen toimintajärjestelmä ja hankkia RALA-sertifikaatti, jos yritykseltä sellainen vielä puuttuu. Koulutuksessa on huomioitu erityisesti talonrakennus-, talotekniikka- ja viherrakennusalan yritysten laadunhallinnan vaatimukset ja näkökulma.

Aika: 13.1.–13.10.2015 
Paikka: AEL:n tilat, Kaarnatie 4, Helsinki 
Lisätietoja ja ilmoittautumiset (6.1.2015 mennessä): info@ims.fi tai p. 045 1181 469

Koulutuksen esite ja ohjelma

Alkuun

Koulutusta uudistuvasta lainsäädännöstä, lupamenettelyistä ym.

Helsingin rakennusvalvonta ja ympäristöministeriö järjestävät maksuttoman iltapäiväseminaarin rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille.

Aika: ti 2.12.2014 klo 12.00–17.00
Paikka: Savoy-‎teatteri, Kasarmikatu 46–48, 00130 Helsinki

Pääteemat:

  • Uudistuva lainsäädäntö (liittyen rakennusten suunnitteluun, suunnittelijoihin, rakennustyönjohtoon, rakennuslupahakemukseen ja viranomaisvalvontaan)
  • Käyttötarkoitusten muutosten juridiset periaatteet lupamenettelyssä, asiakirjat, selvitykset ja kiinteistön omistajan vastuu
  • Tilatehokkuus esteettömässä asuntosuunnittelussa
  • Haitta-aineet korjausrakentamisessa ja esimerkkejä työmaalta
  • Sähköinen asiointi

Lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen
http://www.hel.fi/hki/rakvv/fi/tapahtumat/rakennusvalvonnan_ajankohtaisseminaari_2014?snb_adtype=email&snb_admedia=emaileri

Alkuun

LCI-päivä - 4.12.2014, Niemi Center, Helsinki

Lean Construction Instituutti LCI Finland yhteistyökumppaninaan Vison Alliance Partners Oy järjestää LCI-päivän 4.12.2014 Niemi Centerissä, Hartwall Areenalla, Helsingissä. LCI Finland on RAKLI ry:n, Rakennusteollisuus RT:n, Oulun yliopiston tuotantotalouden osaston sekä Lean Construction Institute USA:n vuonna 2008 perustama avoin ja yleishyödyllinen yhteisö. Yhteisön tavoitteena on tutkia ja kehittää Lean-toimintatapoja sovellettavaksi kiinteistö- ja rakennusalalla sekä löytää ja levittää alan parhaita käytäntöjä. Lisätietoja LCI-päivän ohjelmasta ja ilmoittautuminen http://www.vison.fi/uutiset.html?35.

Alkuun