SKOL tiedote 8/2015

SKOL tiedote 8/2015
4.9.2015

Sisältö

SKOLIN PALKKARATKAISUSTA SOVITTU
SKOLIN VUODEN TILAAJA 2015 -KILPAILU
HAE VUODEN PROJEKTI -KILPAILUUN
SNIL-STIPENDIRAHASTON STIPENDIT 2015 HAETTAVINA
SKOLIN SYYSKOKOUS 17.11.2015
EHDOTUKSIA HALLITUKSEN UUSIKSI JÄSENIKSI VAALITOIMIKUNNALLE TAI TOIMITUSJOHTAJALLE
KIRA-FOORUMI 2015
KRIISIVIESTINTÄ
TYÖSUOJELUTARKASTUKSET

SKOLin palkkaratkaisusta sovittu

SKOL ja Teknologiateollisuus ovat päässeet neuvottelutulokseen työehtosopimusten 3. vuoden palkantarkistuksista ylempien toimihenkilöiden YTN:n ja toimihenkilöiden Ammattiliitto PROn kanssa. 

Ensisijaisesti palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti. Neuvotteluissa otetaan huomioon mm. yrityksen tai työpaikan talous- ja työllisyystilanne, tilauskanta sekä kustannus­kilpailu­kyky markkinoilla. Tavoitteena on sopia kunkin työpaikan tai yrityksen tilannetta ja tarpeita vastaava ratkaisu. Tavoitteena on myös tukea kannustavuutta ja tuottavuuden kehittymistä.

Yrityksissä tai työpaikoilla voidaan paikallisesti sopia palkantarkistusten toteutustavasta, ajankohdasta ja suuruudesta. Aikaa neuvotteluille on 30.9.2015 saakka. Mikäli paikallista sopimusta ei saavuteta, palkkoja korotetaan 1.11.2015 alkavan palkanmaksukauden (SKOL toimihenkilöt 1.12.2015) alusta linkistä löytyvien pöytäkirjojen mukaisesti.

Alkuun

SKOLin VUODEN TILAAJA 2015 -kilpailu

SKOLin visiona on, että suunnittelu- ja konsultointiala tuottaa yhteiskunnalle ja elinkeinoelämälle arvokasta kilpailuetua, toimii osaamisen kehittämisen alustana ja ratkaisee yhteiskunnan ja elinkeinoelämän merkittäviä tulevaisuuden haasteita.

Suunnittelu- ja konsultointityön laadulla on ratkaiseva vaikutus lopputuloksen onnistumisen, uusien innovaatioiden synnyn ja toiminnan tehokkuuden kannalta. Asiantuntijapalvelujen hyvä hankinta ja hankkeiden johtaminen vaatii tilaajalta monipuolista osaamista ja näkemystä.

SKOL on päättänyt nostaa esille hyvän tilaajaosaamisen tärkeyttä valitsemalla VUODEN TILAAJAN. 

SKOLin hallitus on asettanut Vuoden Tilaajan valinnalle seuraavat kriteerit:

Vuoden Tilaajalla on hyvä kokonaisnäkemys hankintaprosessista ja kyky välittää työn tavoitteet osapuolille.
Hän edistää osapuolten yhteistyötä ja noudattaa reiluja pelisääntöjä.
Hän panostaa lopputuotteen laatuun ja elinkaarivaikutuksiin.
Vuoden Tilaaja tekee päätökset sovitussa aikataulussa sekä varmistaa riittävät, asiantuntevat resurssit tilaajatehtävien hoitamiseen.
Hän tekee yhteistyötä ja edistää toimialansa kehittymistä myös hankkeiden ulkopuolella.

Pyydämme nyt jäsenyrityksiä nimeämään ehdokkaita Vuoden Tilaaja –palkinnon saajaksi. Ehdokkaiden tulee olla henkilöitä (ei organisaatioita) ja ehdotuksissa tulee perustella millä tavoin ehdokas täyttää yllä mainitut kriteerit.

Ehdokkailta on hyvä kysyä suostumus ennen nimeämistä. Ehdotukset tulee lähettää 9.10. mennessä SKOLin toimistolle osoitteeseen hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi

SKOLin hallitus valitsee voittajan kokouksessaan 19.10. 

Voittaja julkistetaan ja palkitaan KIRA-foorumissa 17.11. Finlandia-talolla.

Alkuun

Hae Vuoden projekti-kilpailuun

Projektiyhdistyksen Vuoden projekti –kilpailu on käynnissä. SKOL on kilpailun kumppani ja tarvitsemme nyt jäsenyrityksiltä ehdotuksia kilpailuun, ehdottajayrityksen ei tarvitse olla Projektiyhdistyksen jäsen.  Haemme onnistuneita projekteja, joilla on ollut asiakkaan, omistajan, toteuttajan tai yhteiskunnan kannalta merkitystä. Jo kolmen finalistin joukkoon pääseminen takaa yritykselle paljon positiivista julkisuutta!

Linkki hakulomakkeeseen on tässä:

https://www.webropolsurveys.com/S/53AA71E1EEC05AD9.par

Projektin ja siitä kerrottavien tietojen pitää olla julkisia. Liikesalaisuuksia ei tule hakemuksessa kertoa. Projektin päättymisestä saa olla kulunut korkeintaan vuosi. Projektilla pitää olla hyväksytty projektisuunnitelma aikatauluineen ja budjetteineen.

Tuomaristo kiinnittää huomiota mm. seuraaviin seikkoihin

  • Projektin tavoitteiden haasteellisuus
  • Innovatiivisuus- ja uutuustekijät
  • Sidosryhmien määrä sekä niiden vaatimukset ja odotukset
  • Monikulttuurisuus
  • Osapuolten välinen yhteistyö
  • Sisällöllinen ja laadullinen onnistuminen
  • Ajallinen onnistuminen
  • Taloudellinen onnistuminen

Hakuaikaa on syyskuun loppuun. Sen jälkeen tuomaristo valitsee kolme finalistia, joilta pyydetään tarvittaessa lisätietoja projektista.

Finalistit saavat vapaalipun Projektipäiville 10.-11.11.2015, jossa Vuoden projekti julkistetaan ja palkitaan noin tuhannen projektiammattilaisen edessä.

Vuoden projekti 2015 saa 2 000 euron stipendin projektiammatin kehittämiseen. Organisaatio voi käyttää summan esimerkiksi sertifiointiin, projektialan koulutukseen tai vastaavaan vuoden 2016 loppuun mennessä.

Voittajalle on varattu Projektipäivien toisena päivänä mahdollisuus esitellä projektiaan yleisölle. Kilpailun voittaja ja muut finalistit esitellään Projektitoiminta-lehdessä 1/2016 sekä yhdistyksen kotisivuilla ja jäsenkirjeessä.

Alkuun

SNIL-stipendirahaston stipendit 2015 haettavina

Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry ylläpitää Suomen Neuvottelevien Insinöörien Liiton stipendirahastoa, josta on haettavana neljä diplomityö- (á 1000,-) ja kaksi ammattikorkea­koulun lopputyö­stipendiä (á 1000,-) suunnittelu- ja konsulttialasta kiinnostuneille opiskelijoille. Lisäksi on haettavissa yksi stipendi (2000,-) jatko-opintoihin. Pääkriteereitä stipendien myöntämiselle ovat:

  • opintojen ja töiden aiheiden innovatiivisuus, merkitys ja liittyminen alaan
  • opintomenestys, erityisesti ammattiaineissa
  • suunnittelu- ja konsulttipalveluihin liittyvä kokemus, osaaminen ja kiinnostus
  • rahoituksen tarve ja käyttötarkoitus sekä muut hakijan esittämät erityistekijät

Stipendi-ilmoitukset ovat SKOLin kotisivuilla linkissä http://www.skolry.fi/tiedotteet/snil-stipendirahaston-stipendit-2015-ha…. Ilmoituksissa on tarkemmat ohjeet vapaa­muotoisen hakemuksen sisällöstä. Hakuaika päättyy 16.10.2015. Lisätietoja rahaston sihteeriltä Matti Kiiskiseltä SKOL ry:stä, matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi. Toivomme stipendeistä jaettavan tietoa mahdollisille hakijoille.

Stipendirahaston hallitus toivoo yritysten ja yksityishenkilöiden kartut­ta­van rahastoa esim. toivomalla tavanomaisten merkkipäivälahjojen sijasta lahjoi­tusta stipendirahastoon. Rahaston tilinumero on FI52 5721 1541 0081 03.

Alkuun

SKOLin syyskokous 17.11.2015

SKOLin syyskokous järjestetään Finlandia-talossa tiistaina 17.11.2015. Ennen kokousta tarjotaan buffetlounas klo 12.00 alkaen. Kokous alkaa klo 13.00 SNIL-stipendien jaolla. Syyskokouskutsu lähetetään viimeistään 6.11.2015.

Alkuun

Ehdotuksia hallituksen uusiksi jäseniksi vaalitoimikunnalle tai toimitusjohtajalle

Vuosikokouksen valitsema vaalitoimikunta kokoontuu 19.10. valmistelemaan syyskokouksessa tehtäviä SKOLin hallituksen henkilövalintoja. Vaali­toimikuntaan kuuluvat Kimmo Fischer Sitosta,  Kari Harsunen Swecosta, Jyri Mäkelä Ahma insinööreistä, Kari Kallio TSS Groupista, Pasi Tolppanen Pöyryltä ja Juha Valtari Rambollista. Vaalitoimikunnan jäsenille tai toimitus­johtaja Matti Mannoselle puh.  040 544 7047, voi tehdä ehdotuksia sopivista ehdokkaista hallitukseen. Hallituksesta ovat erovuorossa varapuheenjohtaja Jaakko Anttila Link desing and development, Heikki Käkönen A-Insinöörit, Pekka Metsi Granlund, Jukka-Pekka Pitkänen Ramboll, Jani Saarinen Vison Alliance Partners, Pasi Tolppanen Pöyry ja Markku Varis Sweco Finland. Käkönen ja Varis voidaan valita uudelleen ja he ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä toiselle kaudelle.

Alkuun

KIRA-foorumi 2015

Syyskokouksen jälkeen klo 14.30 - 19.00 alkaa perinteinen KIRA-foorumi, jonka ennakkokutsu lähetetään lähipäivinä sähköpostitse.

Alkuun

Kriisiviestintä

SKOLin sivulle on perustettu Jäsenille –kohtaan sivu kriisiviestinnälle. Sivulle on koottu ohjeet poikkeustilanteiden viestinnälle. Brunnen Communications on pitänyt SKOLin hallitukselle kriisiviestintäkoulutuksen, jonka materiaali on myös ko. sivulla.

Koko alaa koskevissa poikkeustilanteissa tapahtuvasta viestinnästä julkisuuteen vastaa ensikädessä SKOLin toimitusjohtaja Matti Mannonen, puh. 040 544 7047. Yksittäisiä yrityksiä koskevasta viestinnästä vastaavat jäsenyritykset luonnollisesti itse.

Alkuun

Työsuojelutarkastukset

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tänä vuonna keskittyneet toimihenkilövaltaisten työpaikkojen tarkastamiseen. Syyskuun toisella viikolla tehdään tarkastuksia erityisesti toimistohotelleissa oleviin toimistoihin.

Työsuojeluvalvonnan tavoitteena on varmistaa, että työ on turvallista ja terveellistä, ja että työelämässä noudatetaan reiluja pelisääntöjä. Toimistojen tarkastuksilla keskitytään muun muassa työajan hallintaan sekä työsuhteen vähimmäisehtojen ja työterveyshuollon toteutumiseen.

Toimihenkilövaltaisten työpaikkojen tarkastuksilla on havaittu puutteita työajan hallinnassa, muun muassa työaikakirjanpidossa. Lain mukaan työaikakirjanpitoon tulee kirjata kaikki tehdyt työtunnit. Työaikakirjanpito on työnantajalle myös keskeinen työkalu työhön liittyvän kuormituksen seurannassa. Toimistotyössä kuormitustekijöitä voivat olla esimerkiksi tiukat aikataulut, jatkuvasti venyvät työpäivät ja matkustaminen. Sopiva työkuormitus edistää työntekijöiden terveyttä ja työkykyä, mutta liiallinen kuormitus voi jatkuessaan vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Työnantajan velvollisuus on selvittää työhön liittyvät riskit ja ryhdyttävä toimiin, mikäli työntekijä on vaarassa kuormittua niin, että tämän terveys voi vaarantua.

Asiasta lisää http://www.tyosuojelu.fi/fi/ajankohtaista_etela/6029.

Alkuun