SKOL tiedote 9/2015

SKOL tiedote 9/2015
23.11.2015

Sisältö

KARI-PEKKA TAMPIO ON VUODEN TILAAJA 2015
SKOLIN SYYSKOKOUKSESTA 17.11.2015
SKOLIN TOIMINTASUUNNITELMA 1: HYVIEN HANKINTAMENETTELYJEN EDISTÄMINEN
SNIL-STIPENDIRAHASTON STIPENDIT 2015 JAETTU
VOITTOJA
VENÄLÄISET VIERAILULLA SKOLISSA
TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI 2015 JA TULEVAISUUSKATSAUS KANSALLISSALISSA
VUODEN PUTKIREMONTTI 2015 -KILPAILU
EFCA 2016 YOUNG PROFESSIONAL OF THE YEAR -KILPAILU
RT TEHTÄVÄLUETTELO -SOVELLUS SAATAVILLA

Kari-Pekka Tampio on vuoden tilaaja 2015

SKOLin tänä vuonna ensi kertaa lanseeraama Vuoden Tilaaja 2015 –kilpailu on ratkaistu. Hallitus valitsi Vuoden Tilaajaksi Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin ohjelmajohtajan Kari-Pekka Tampion. Valinta hyvistä ehdokkaista ei ollut helppo ja hallitus päätyi voittajaan kolmannella äänestyskierroksella. Vuoden Tilaaja 2015 julkistettiin KIRA-foorumissa 17.11.

Vuoden tilaajan valintakriteerit olivat seuraavat:

  • Hyvä kokonaisnäkemys hankintaprosessista ja kyky välittää työn tavoitteet osapuolille.
  • Edistää osapuolten yhteistyötä ja noudattaa reiluja pelisääntöjä.
  • Panostaa lopputuotteen laatuun ja elinkaarivaikutuksiin.
  • Tekee päätökset sovitussa aikataulussa sekä varmistaa riittävät, asiantuntevat resurssit tilaajatehtävien hoitamiseen.
  • Tekee yhteistyötä ja edistää toimialansa kehittymistä myös hankkeiden ulkopuolella.

Kari-Pekka Tampio täyttää kriteerit erinomaisesti. Hän on kehittänyt parhaan toteutusmuodon johtamalleen hankeohjelmalle keräämällä perusteellisesti kokemuksia aiemmista hankkeista ja käymällä laajaa markkinavuoropuhelua ennen kilpailutusten käynnistämistä. Hän on avannut selkeästi suurhankkeen kokonaisohjelman sisällön ja lopputuloksen toiminnalliset tavoitteet kaikille osapuolille. Positiivisella toimintaotteellaan Tampio luo ja edistää osapuolten hyvää yhteistyötä, innovaatioita ja avointa kommunikaatiota. Hän ohjaa ja tukee suunnittelua ja viestii tilaajan tahtotilaa johdattaen työtä kohti toiminnallisen tehokkuuden ja elinkaaritavoitteiden saavuttamista. Hän huolehtii oikea-aikaisesta päätöksenteosta joka tasolla mm. valmistelemalla päätöksentekoaineiston asiantuntevasti, laadukkaasti ja aina ajoissa. Uudistamisohjelman johtajana hän kehittää uusia toimintatapoja koko toimialan näkökulmasta ja huolehtii myös oman osaamisensa jatkuvasta kehittämisestä.


Kari-Pekka Tampio pitää kiitospuhetta

Alkuun

SKOLin syyskokouksesta 17.11.2015

SKOLin syyskokouksessa oli edustettuna 16 yritystä. Kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintasuunnitelma, budjetti ja jäsenmaksut vuodelle 2016 hallituksen ehdottamissa muodoissa.

Kokouksessa valittiin liiton hallitus ensi vuodelle vaalitoimikunnan ehdotuksen mukaisesti. Hallituksen kokoonpano vuonna 2016 on seuraava, uudet ja uudelleen valitut jäsenet lihavoitu:

Puheenjohtaja Markku Moilanen Ramboll Finland
Varapuheenjohtaja Heikki Käkönen A-Insinöörit 
Varapuheenjohtaja Martin Strand Citec
Hallituksen jäsenet Jean Andersson KVA Arkkitehdit
  Ari Lepoluoto Akukon
  Aki Puska Wise Group Finland
  Eeva Punta Linnunmaa
  Jarmo Suominen Neste Jacobs
  Jaana Tyynismaa Pöyry Finland
  Markku Varis Sweco Finland

SKOLin toimintasuunnitelmassa ensi vuodelle on neljä painopistealuetta. Ne ovat

  • Hyvien hankintamenettelyjen edistäminen
  • Suunnittelu- ja konsultointialan merkityksen korostaminen viestintää ja markkinointia tehostamalla
  • Alan osaamisen turvaaminen ja vetovoiman parantaminen
  • Viestintä, vaikuttaminen ja ohjeistus jäsenyrityksille ml. alueellinen toiminta

Käymme painopisteet läpi uutiskirjeissä yksi kerrallaan, tässä ensimmäinen - hyvien hankintamenettelyjen edistäminen.

Alkuun

SKOLin toimintasuunnitelma 1: Hyvien hankintamenettelyjen edistäminen

Uuden hankintalain valmistelu on loppusuoralla, ja uusi laki tulee vaikuttamaan merkittävästi suunnittelu- ja konsultointihankintoihin.  Kynnysarvot nousevat, laadun merkitystä korostetaan edellyttämällä kokonaistaloudellisen edullisuuden käyttöä valintaperusteena, neuvottelumenettelystä tehdään perusmenettely asiantuntijapalvelujen hankinnassa, innovaatiokumppanuus on kokonaan uusi hankintamenetelmä, ja lisäksi uudessa laissa kehotetaan markkinavuoropuheluun ennen tarjousten pyytämistä tarjouspyyntöjen laadun ja tarjousten vertailtavuuden parantamiseksi.

SKOL on vaikuttanut uuden hankintalain sisältöön koko valmisteluprosessin ajan, ja pyrimme vielä loppusuorallakin vaikuttamaan muutamaan asiaan. Näistä tärkeimpänä on kynnysarvo, jota pyrimme saamaan nostettua nyt laissa olevasta 60000 eurosta palveluhankinnoissa 100000 euroon.  Joko siten, että kaikkien palveluhankintojen kynnysarvoa nostetaan, tai siten, että suunnittelu- ja konsultointipalvelut siirretään samaan kategoriaan koulutuspalvelujen kanssa, jossa kynnysarvo on 100000 euroa.  Uusi laki tulee voimaan loppukeväästä tai viimeistään syksyllä.

SKOLin aloitteesta on käynnistetty suunnittelupalvelujen hankintaa, tarjouspyynnön tekemistä, tarjousten arviointia ja konsultin valintaa koskevien Rakennustiedon RT-korttien uudistaminen uuden hankintalain mukaisiksi, ja SKOL tekee uudistamistyöstä suurimman osan. Työtä varten on palkattu Santeri Naumanen, joka teki meille tänä vuonna diplomityön hyvän suunnittelun vaikuttavuudesta. RT-kortit uudistetaan perusteellisesti mahdollisimman helppokäyttöisiksi, ja niiden käyttöä tukemaan tehdään monenlaisia käytännön työkaluja, jotka helpottavat tilaajien työtä. RT-kortit ja työkalut valmistuvat keväällä ennen uuden lain voimaantuloa.

Teemme myös yhteistyötä tilaajien ja ministeriöiden kanssa uusien hankintamenettelyjen jalkauttamiseksi.  Ensi vuoden aikana kierrämme eri puolilla Suomea yhdessä RAKLIn kanssa kertomassa uudesta laista ja uusista hankinnan työkaluista. Käymme myös keskusteluja julkisen sektorin kanssa hankintakoulutuksen järjestämisestä ja rahoittamisesta. 

Uudet hankinnan työkalut ovat myös keino toteuttaa hallitusohjelmassa mainittua innovatiivisten hankintojen edistämistä. Viisi prosenttia julkisten hankintojen arvosta tulee kohdistaa innovatiivisiin hankintoihin, ja asiantuntijapalveluhankinnat soveltuvat erinomaisesti innovaatioiden edistämiseen.  Kyse on yli 1,5 miljardin euron hankinnoista.

Jatkamme puuttumista huonoihin hankintamenettelyihin, kohtuuttomiin sopimusehtoihin ja muihin pelisääntöihin sekä puutteellisiin tarjouspyyntöihin.  Jäsenyritykset voivat olla SKOLin toimistoon yhteydessä aina, kun havaitsevat näissä asioissa ongelmia tarjouspyynnöissä.  Olemme yhteydessä tilaajaan ja ehdotamme parempia menettelyjä, joilla tilaaja pääsee parempaan lopputulokseen ja saa enemmän lisäarvoa itselleen asiantuntijapalvelusta. Emme koskaan kerro meihin yhteyttä ottaneen toimiston nimeä, emmekä ole yhteydessä muihin tarjoajiin. Tilaaja itse päättää, muuttaako hän tarjouspyyntöä ja kommunikoi sen sitten kaikille tarjoajille.  Usein näin todella tapahtuu kesken tarjouskilpailun. 

Olemme EFCAn Internal Market Committeen jäsenenä mukana vaikuttamassa myös EU-tasolla asiantuntijapalvelujen hankintoihin.  Komissiolle on esimerkiksi esitelty Suomessa kehitettyä standardointimenetelmää, joka palauttaa hinnan ja laadun oikeat painoarvot tarjousvertailussa. Vertaamme myös hyviä hankintamenettelyjä eri jäsenmaissa ja benchmarkkaamme hyviä käytäntöjä maasta toiseen.

Alkuun

SNIL-stipendirahaston stipendit 2015 jaettu

SNIL-stipendirahaston stipendinsaajat vuonna 2015 on valittu. Stipendit jaettiin SKOLin syyskokouksen yhteydessä Finlandia-talolla 17.11.2015.

Jatko-opiskelustipendi (á 2000,-) myönnettiin
Taavi Dettenbornille Aalto Yliopistosta.

Diplomityöstipendit (á 1000,-) myönnettiin
Senni Sorrille Tampereen Teknillisestä Yliopistosta.
Pasi Aromäelle Aalto Yliopistosta
Reetta Lassilalle Tampereen Teknillisestä Yliopistosta. 
Heli Niesniemelle Aalto Yliopistosta

Ammattikorkeakoulun stipendit (á 1000,-) myönnettiin:
Heli Viljaselle Tampereen Ammattikorkeakoulusta
Sari Pehkoselle Metropolia Ammattikorkeakoulusta

SNIL-stipendirahasto toivoo yritysten ja yksityishenkilöiden kartuttavan rahastoa tavanomaisten merkkipäivälahjojen sijasta lahjoituksella stipendirahastoon. SNIL-stipendirahaston tilinumero on FI52 5721 1541 0081 03.

Alkuun

Voittoja

Viime päivinä on tullut muutamia iloisia uutisia SKOLin jäsenten menestyksestä erilaisissa kilpailuissa ja muista kunnianosoituksista.

Kimmo Fischerille Euroopan suunnittelu- ja konsultointiyritysten elämäntyöpalkinto, ks. lisää.

LINK design & development Oy mukana innovaatiokilpailun voittotiimissä, ks. lisää.

WSP Finland Oy on voittanut Laatukeskuksen Vuoden Laatuinnovaatiokilpailun osallistuvan budjetoinnin projektilla ”Budjetoi puisto!” ks. lisää.

Tällaisia uutisia toivomme lisää.

Alkuun

Venäläiset vierailulla SKOLissa

Venäjän konsulttijärjestö NACECin ja Rosatomin johtoa kävi vierailulla SKOLissa 19.11. tavoitteena kerätä tietoa suunnittelu- ja rakentamiskäytännöistä, ohjeistuksesta ja tietomallintamisesta sekä SKOLin toiminnasta.  Erityisenä kiinnostuksen kohteena oli suunnitteluyhteistyö suomalaisten yritysten kanssa Hanhikiven voimalahankkeessa. Tietomallinnuksen kustannuksista ja hyödyistä keskusteltiin paljon.  Saavutimme yhteisymmärryksen siitä, että vaikka tietomallinnus maksaa suunnitteluvaiheessa enemmän, hyödyt ovat lisäkustannuksiin verrattuna monin- tai monikymmenkertaiset toteutuksen aikana. Sujuvampi toteutus, hyvin yhteensopivat suunnitelmat, toteutuksen virheiden väheneminen ja nopeampi valmistuminen tuottavat merkittäviä säästöjä.

Tapaamisen aikana allekirjoitettiin myös SKOLin ja NACECin yhteistyösopimus. Tavoitteena on edistää suomalaisten ja venäläisten yritysten yhteistyötä suunnittelu- ja konsultointialalla. NACEC kutsui suomalaisia yrityksiä vastavierailulle Pietariin ensi keväänä tutustumaan sikäläisiin hankkeisiin ja verkottumaan venäläisten yritysten kanssa. Tarkempi ajankohta ja ohjelma selviää myöhemmin.


Kari Manner esittelemässä Cadmatic-ohjelmiston ominaisuuksia. Kuvassa etualalla NACECin presidentti, Rosatomin investointijohtaja Gennadi Sakharov

Alkuun

Teknisen konsultoinnin toimialaraportti 2015 ja tulevaisuuskatsaus Kansallissalissa

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut Teknisen konsultoinnin toimialaraportin 2015. Raportin on koonnut toimialapäällikkö Timo Metsä-Tokila Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Raportin julkistamistilaisuus ja toimialan tulevaisuuskatsaus pidettiin 20.11. Kansallissalissa. Tilaisuuden voi katsoa webcast-lähetyksenä. Tulevaisuuskatsauksessa TSS Groupin Kari Kallio kertoi suunnittelu- ja konsultointialan mahdollisuuksia ja haasteista, Helmet Capitalin Timo Hyvönen tarkasteli alaa pääomasijoittajan näkökulmasta ja SKOLin Matti Mannonen piti katsaukset tulevaisuuden muutostrendeistä ja alan näkymistä perustuen Lontoossa 12.-13.11. pidetyn European CEO-konferenssin antiin.  Julkistamistilaisuuden puheenvuorot löytyvät SKOLin sivulta ja TEMin sivulta, josta löytyy myös raportti kokonaisuudessaan.

Alkuun

Vuoden putkiremontti 2015 -kilpailu

Vielä ehtii ilmoittaa hyviä putkiremontteja Vuoden putkiremontti 2015 –kilpailuun. Ilmoittautumisaikaa on 30.11.2015 saakka. Kilpailun säännöt ja ilmoittautumislomakkeet sekä lisätietoja tästä.  SKOL on mukana järjestämässä kilpailua.

Alkuun

EFCAn 2016 Young professional of the year -kilpailu

EFCAn vuosittainen Young Professional –kilpailu on käynnissä ja ehdokkaita voi esittää 15.3.2016 saakka. Lomakkeet ja lisätietoa kilpailusta saa EFCAn sivulta http://www.efcanet.org/News/Detail.aspx?id=1935. Hakemukset lähetetään SKOLin toimistoon hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi. SKOL nimeää kilpailuun maksimissaan viisi edustajaa näistä jäsenyritysten ehdottamista nuorista asiantuntijoista.

Kilpailun voittaja kutsutaan EFCAn kustannuksella osallistumaan EFCAn yleiskokoukseen ja konferenssiin sekä YP-kokoukseen, jotka järjestetään Sofiassa 2.-4.6.2016.  Lisäksi voittaja pitää lyhyen esityksen tilaisuudessa.

Kilpailu on erinomainen tilaisuus tuoda esille suomalaista ammattitaitoa. Aikaisempina vuosina ei Suomesta ole ollut osallistujia. SKOLin järjestämä Vuoden Nuori Konsultti -kilpailu on osoittanut, että potentiaalia meiltä kyllä löytyy.

Alkuun

RT tehtäväluettelot -sovellus saatavilla

RT tehtäväluettelot -sovellus on tarkoitettu talonrakennusta koskevien suunnittelutehtävien sisällön ja laajuuden määrittelyyn, hallintaan ja laadunvarmistukseen.

RT tehtäväluettelot -sovelluksella voit

  • täyttää ja tallentaa projektissa tarvittavat tehtäväluettelot tai niiden osioita
  • tunnistaa oletuslaajuuteen kuuluvat suunnittelutehtävät ja tekniset järjestelmät sekä määritellä poikkeamat laajuudesta kätevästi ja yksiselitteisesti
  • valita hankekohtaiseen laajuuteen kuuluvat suunnittelutehtävät
  • yliviivata suunnittelutehtäviin kuulumattomat tehtävät, osiot tai yksittäiset lauseet
  • tulostaa tehtäväluettelon tai lukitun lukuversion.

Sovellus sisältää seuraavat tehtäväluettelot

  • HT12 Hanketietokortti
  • HJR12 Hankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtäväluettelo
  • PS12 Pääsuunnittelun tehtäväluettelo
  • ARK12 Arkkitehtisuunnittelun tehtäväluettelo
  • RAK12 Rakennesuunnittelun tehtäväluettelo
  • VAL12 Valaistussuunnittelun tehtäväluettelo
  • ELINK12 Elinkaarisuunnittelun tehtäväluettelo
  • TATE12 Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo
  • Talotekniikkatöiden valvonnan tehtäväluettelo
  • Talonrakennustyön työmaavalvonnan tehtäväluettelo

Sovelluksen käyttöön tarvitset vain Adoben Readerin uusimman version. Hankittuasi käyttöoikeuden voit ladata hanketietokortin ja siihen liittyvät tehtäväluettelot omalle koneellesi käytettäväksi nimetyssä kohteessa ja aloittaa niiden muokkaamisen.  Sovellus on ladattavissa Sähköinfo Oy:n Severi-aineistopalvelusta.

Hinta riippuu käyttäjämäärästä. Tilauksen yhteydessä laskutetaan lisenssin avausmaksu + 4 kk:n käyttömaksu. Esimerkiksi 4 käyttäjää, avausmaksu 500 € + käyttömaksu/4 kk 252 €, yhteensä 752 €, hintoihin lisätään alv 24 %.

Yli 4 käyttäjää avausmaksu tarjouksen mukaan.

Lisätietoja RT tehtäväluettelot -sovelluksesta sekä käyttöoikeuden saat ottamalla yhteyttä Rakennustiedon myyntiin.

Palvelutuote, ota yhteys: puh. 0207 476 401, tilaukset@rakennustieto.fi.

Alkuun