SKOLin jäsentiedote 4/2013

Sisältö

SUHDANNEKATSAUS 1-2013: Kotimaassa kasvua, vientityöt vähenevät   
SKOL-PALKKATILASTON YHTEENVETO, LOKAKUU 2012    
TYÖNTEKO JA ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN   
KONSULTTINUORTEN TOIMINTA KÄYNNISTYNYT   
KANSAINVÄLISTEN KONSULTTIJÄRJESTÖJEN FIDICIN JA EFCAN YHTEISTYÖSOPIMUS   
VOICE OF EFCA, NRO 10 ON ILMESTYNYT   
FIDIC CENTENARY CONFERENCE, 15.-18.9.2013 BARCELONA   
TEKNOLOGIATEOLLISUUS JA ALUEKONTAKTIT TUTUIKSI    
UUSIA TEHTÄVÄLUETTELOITA JULKAISTU    
TIETOA 1.7.2013 VOIMAAN TULEVASTA CE-MERKINNÄSTÄ    
UUDET TOIMITTAJAVAATIMUKSET LIIKENNEVIRASTON HANKINTOIHIN   
KSE 2013: TEKIJÄNOIKEUKSIA KOSKENUT KIRJAUS HYVÄKSYTTY JOHTORYHMÄSSÄ   
JYSE-EHTOJA RYHDYTÄÄN PARANTAMAAN   
YHTEISTYÖ PROJEKTIYHDISTYKSEN KANSSA    
SKOLIN TOIMISTO SULJETTU VIIKON 30   
SKOL-GOLF PICKALASSA 14.8.2013 YHTEISLÄHDÖLLÄ  

Liitteet: 
SKOL Suhdannekatsaus 1/2013

SUHDANNEKATSAUS 1-2013: Kotimaassa kasvua, vientityöt vähenevät

SKOLin jäsenyritysten saamat uudet tilaukset lisääntyivät puolen vuoden talvijaksolla ja kokonaistilauskanta kasvoi viisi prosenttia yhteensä yli 600 miljoonaan euroon, tilauskanta oli samansuuruinen kuin vuosi sitten. Kotimaisia töitä oli 83 % ja vientitöitä 17 % tilauskannasta. Tilauskanta vastaa keskimäärin noin puolen vuoden työmäärää.

Kevään suhdannenäkymät ovat lievästi pessimistiset, kun 28 % yrityksistä arvioi markkinoiden heikkenevän ja 18 % paranevan, yli puolet yrityksistä uskoo vakaisiin markkinoihin. Näkymät vaihtelivat vahvasti toimialoittain, huhtikuun alussa teollisuus- ja infrasektoreilla markkinat nähtiin positiivisemmin, kun sen sijaan talosektorilla näkymät ovat pessimistisemmät ja heikentyneet vuodenvaihteesta.

SKOL-PALKKATILASTON YHTEENVETO, LOKAKUU 2012

SKOLin palkkatilasto lokakuun 2012 palkoista osoittaa alan palkkakustan-nusten (koko henkilöstön keskiarvopalkan) nousseen keskimäärin 1,9 pro-senttia edellisvuodesta. Työehtosopimuksiin perustuvat korotukset olivat 2,4 prosenttia, joten tilaston mukaan palkkojen vapaaehtoisia korotuksia eli tilastoliukumia ei syntynyt, koska palkat nousivat yleiskorotuksia vähemmän.

Palkkojen keskiarvon nousu edellisvuodesta oli talonrakennussektorilla 1,3 prosenttia, yhdyskuntasektorilla 3,4 prosenttia ja teollisuussektorilla 1,9 prosenttia. Koko palkkatilasto on lähetetty vastanneiden jäsenyritysten toimitusjohtajille ja henkilöstöjohtajille.

TYÖNTEKO JA ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN

Sekä yrityksen, että eläkeiässä olevan kannalta eläkkeelle siirtyminen ja sopiminen esimerkiksi projektikohtaisesta tuntityöstä ovat joustava ja mahdollinen ratkaisu. Työtä tehdään siis silloin kun työtä on tarjolla ja palkansaajalle sopii. Palkkaa saadaan ja maksetaan vain todellisesta työstä, odotusajalta yms. tunneista ei synny työtä eikä kuluja.

Vanhuuseläkkeellä 63-vuotiaasta ja varhennetulla vanhuuseläkkeellä 62-vuotiaasta lähtien voi työskennellä ilman, että ansiot vaikuttavat maksettavan vanhuuseläkkeen määrään. Vanhuuseläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuu uutta eläkettä 1,5 % vuosiansioista 68 vuoden ikään saakka. Karttuneen eläkkeen saa maksuun 68-vuotiaana tekemällä vanhuuseläkehakemuksen.

Eläkkeelle siirtymisen pitää kuitenkin olla todellista, ja edellyttää selvää muutosta ja/tai katkosta eläkettä edeltävään työsuhteeseen. Siis esimerkiksi palkan, työajan tai tehtävien merkittävä muutos, esim. työaika puoliksi tai projektikohtaiseksi, tai vaikkapa puolen vuoden eläkkeellä olosta töihin palaaminen tai uusi työnantaja, jolla ei ole kytköstä aikaisempaan. 
https://www.varma.fi/fi/HenkiloAsiakkaat/Elakkeella/PaluuTyoelamaan/Pag…  

KONSULTTINUORTEN TOIMINTA KÄYNNISTYNYT

Nuorille konsulteille ja suunnittelijoille on perustettu oma verkosto, Konsulttinuoret. Verkosto toimii SKOLin alaisuudessa. Konsulttinuorten tavoitteena on edistää nuorten suunnittelijoiden, konsulttien ja tilaajien verkostoitumista, ylläpitää ja kehittää nuorten suunnittelijoiden ammatillista osaamista sekä markkinoida suunnittelualaa yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Verkoston tehtävänä on myös tiedottaa jäseniään muun muassa SKOLin toiminnasta ja koulutusmahdollisuuksista.

Konsulttinuorten verkoston kohderyhmänä on teollisuuden, talonrakentamisen ja infarakentamisen alalla toimivat nuoret konsultit sekä alan opiskelijat. Verkostoon voivat liittyä myös henkilöt, joiden työnantaja ei kuulu SKOLiin.

Konsulttinuorten verkostoa koordinoi 13 hengen työryhmä, joka on yksi SKOL ry.:n toimikunnista. Ryhmään valitaan edustajia eri yrityksistä niin, että ryhmän kokoonpano kattaa koko alan. Yhden edustajan toimikausi on kaksi vuotta, puolet ryhmästä vaihtuu vuosittain. Työryhmän vastuuhenkilöitä ovat puheenjohtaja, viestintävastaava, koulutusvastaava, kansainvälisyysvastaava, tapahtumavastaava sekä jäsenvastaava. Puheenjohtajan pesti kiertää vuorottain eri suunnittelualojen talo/infra/teollisuus välillä. Lisäksi ryhmässä on yksi opiskelijajäsen, joka valitaan vuosittain eri koulutusaloilta. Vastuuhenkilöiden roolit määritellään tarkemmin verkoston säännöissä.

SKOL huolehtii verkoston taloushallinnosta, toimistopalveluista ja viestintäympäristöstä. Verkosto toimii itsenäisesti, toimintaa ohjaa SKOL ry:n strategia ja toimintaohjelma. Verkosto laatii vuosittain oman toimintasuunnitelman. Konsulttinuorten työryhmän jäsen osallistuu liiketoimintaryhmän toimintaan ja mahdollisuuksien mukaan myös muiden ryhmien toimintaan.

Verkoston perustoiminnan kuluista vastaa SKOL ry. Työryhmän jäsenten työaikakustannuksista vastaa jokaisen työnantaja. Tapahtumien rahoitus katetaan osallistumismaksuilla sekä sponsoreilla. Verkoston toiminnassa keskeistä on tiedon jakaminen jäsenille.

Verkosto vastaa tulevaisuuden haasteisiin viidellä toiminta-alueella:
• Nuorten konsulttien ja tilaajien verkostoituminen
• Alalla työskentelevien osaamisen kehittäminen
• Alan vetovoiman parantaminen nuorten silmissä
• Koulutukseen vaikuttaminen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa
• Kansainvälinen yhteistyö

Vuoden 2013 toiminnan painopistealueita ovat:
• Verkoston toiminnan suuntaviivojen luominen ja toiminnan käynnistäminen
• Kesä- ja syystapahtuma

Lisätietoa verkoston toiminnasta ja liittymisestä jäseneksi: http://www.konsulttinuoret.fi/

KANSAINVÄLISTEN KONSULTTIJÄRJESTÖJEN FIDICIN JA EFCAN YHTEISTYÖSOPIMUS

SKOL on osallistunut kevään aikana neuvotteluihin kansainvälisten konsulttijärjestöjen FIDICin ja EFCAn yhteistyön tiivistämiseksi. Tavoitteena on päällekkäisyyksien poistaminen liittojen toiminnasta ja jäsenyhteisöille aiheutuvien kustannusten (=jäsenmaksujen) alentaminen. Yhteistyöneuvottelujen tuloksena on laadittu yhteistyösopimus, jonka EFCAn vuosikokous hyväksyi toukokuussa ja joka hyväksyttäneen FIDICin vuosikokouksessa syyskuussa.

Uuden työnjaon mukaisesti EFCA keskittyy pelkästään suunnittelualan toimintaedellytysten kannalta tärkeimpään asiaan eli EU-toimielimiin, EU-lainsäädäntöön ja EU:n suunnitteluhankintoihin kohdistuvaan vaikuttamiseen. Kaikki muut suunnittelu- ja konsultointialan yhteiset asiat hoidetaan FIDICissä. Muutosten seurauksena SKOLin jäsenmaksut sekä FIDICissä että EFCAssa laskevat merkittävästi. Lisäksi SKOL on tästä vuodesta alkaen ilmoittanut jäsenikseen vain rakennus- ja yhdyskuntasektorin yritysten henkilömäärän - teollisuusalan ollessa edustettuna Orgalimen kautta - sekä onnistunut saamaan EFCAn hakemaan arvonlisäverottomuutta. Myös nämä toimet pienentävät jäsenmaksuja. Ensi vuoden jäsenmaksut tulevat olemaan noin 40 % pienemmät kuin tänä vuonna. Koska SKOL on saanut käytännössä kaikki tavoitteensa EFCAn toiminnan kehittämisen suhteen toteutettua, hallitus päätti 11.6. kokouksessa jatkaa SKOLin EFCA-jäsenyyttä.

VOICE OF EFCA, NRO 10 ON ILMESTYNYT

EFCAn kymmenes tiedotuslehti keskittyy Euroopan ensimmäisiin suunnittelualan standardeihin, joita EFCA on ollut voimakkaasti ajamassa eteenpäin Euroopan standardointi järjestössä CENissä. Voice of Efcan voi lukea täältä.  

FIDIC CENTENARY CONFERENCE, 15.-18.9.2013 BARCELONA

FIDICin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta ja juhlakonferenssi järjestetään Barcelonassa Espanjassa 15.-18. syyskuuta 2013. Conferenssin teemana on Quality of Life - Our Responsibility. Vanhat ja uudet osallistujat toivotetaan lämpimästi mukaan, osallistumismaksu 1200 euroa. Lisätietoja nettisivuilta www.fidic2013.org.

TEKNOLOGIATEOLLISUUS JA ALUEKONTAKTIT TUTUIKSI

SKOLin jäsenet ovat liittyneet aktiivisesti Teknologiateollisuuden jäseniksi. Vuoden lopussa yhteisiä jäseniä oli 173 yritystä, joiden palveluksessa on 85 prosenttia SKOL-yritysten henkilöstöstä.

Erityisesti osa pienemmistä yrityksistä on jättänyt liittymättä, myös heille suositellaan liittymistä, jotta saisivat varmistettua kaikki tarvitsemansa palvelut. SKOLin oma henkilöstö ei pysty aina auttamaan kaikissa työsuhde- ja sopimusasioissa. Useimmille alle 10 hengen yrityksille Teknologiateollisuuden jäsenmaksu on 300 euron minimimaksu vuodessa ja maksamalla välttyy samalla Teknologiateollisuuden 300 euron kulukorvaukselta, joka peritään ei-jäseniltä. Jäsenyysasioissa palvelee Ritva Marttila puh. (09) 129 3340 ritva.marttila@teknologiateollisuus.fi.

Teknologiateollisuudella on alueelliset toimipaikat Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereelle ja Turussa. Näillä alueilla toimiville jäsenyrityksille suositellaan tutustumista ja yhteydenpitoa aluetoimintaan.

Teknologiateollisuuden alueyksiköt tukevat yritysten yhteistyötä, kehitystoimintaa ja verkostoitumista, parantavat yrityslähtöisyyden edellytyksiä työmarkkina-asioissa sekä pitävät aktiivisesti yhteyttä paikallisiin sidosryhmiin.

Lisäksi alueyksiköt tarjoavat jäsenyrityksille neuvontaa työsuhteisiin sekä työ- ja toimintaympäristön kehittämiseen liittyvissä asioissa sekä järjestävät työsuhdeasioihin liittyvää yrityskohtaista ja yhteistä koulutusta. Lisätietoja aluetoiminnasta ja alueellisista yhteyshenkilöistä: 
http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/palvelut/alueellinen-toiminta.html

UUSIA TEHTÄVÄLUETTELOITA JULKAISTU

Joitakin uusia tehtäväluetteloita on julkaistu RT-kortteina ja saatavissa sähköisinä lomakkeina Rakennustieto Oy:n rakennus- ja kiinteistöalan lomakepalvelusta www.sopimuslomake.net
Ensimmäisinä on julkaistu Hanketietokortti HT12, Hankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtäväluettelo HJR12, Tehtäväluetteloiden yleinen käyttö-ohje KO12, Pääsuunnittelun tehtäväluettelo PS12 ja Arkkitehtisuunnittelun tehtäväluettelo ARK12.
Muiden alojen suunnittelun tehtäväluettelot RAK12, TATE12 ja GEO12 julkaistaan loppukesän aikana, kun julkaisuiden taitto valmistuu. 
Siihen saakka luetteloiden koekäyttöversioita voi ladata RAKLIn kotisivuilta linkistä http://www.rakli.fi/linkit/kehitysjaprojektit/telu2012/.

TIETOA 1.7.2013 VOIMAAN TULEVASTA CE-MERKINNÄSTÄ

Rakennusvalvonnat sopimassa yhteistä käytäntöä rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseksi
Järjestöjen (RT, RAKLI, SKOL, LVI-talotekniikkateollisuus ja LVI-tekniset urakoitsijat) ja pääkaupunkiseudun rakennusvalvontaviranomaisten yhteispalaverissa kävi ilmi, että rakennusvalvonnat ovat sopimassa yhteistä käytäntöä RakMk A1:n mukaisen tarkastusasiakirjan osana olevasta rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamismenettelystä CE-merkinnän tullessa voimaan 1.7.2013. PKS-rakennusvalvonnat ovat 23.5.2013 julkaisseet asiaa koskevan tulkintaohjeen A1-701, ohje on ladattavissa linkistä http://www.pksrava.fi/doc/kortit/A1-701.doc.

Tavoitteena on laatia eri osapuolten käyttöön esitäytetty tuotelomake, jossa esitettäisiin rakennustuotteet rakennusosiin lajiteltuina, tuotteen liittyminen rakennuksen olennaisiin teknisiin vaatimuksiin, tuotteen kelpoisuuden osoittamiseksi käytetty menettely, todentamisen vastuutaho sekä tuotteen suunnitelmanmukaisuuden vakuutus. Lomakkeen käytöllä ja sen allekirjoituksilla ei ole tarkoitus muuttaa rakennushankkeessa mukanaolevien vastuita. Tuotteen kelpoisuuden osoittaminen on osa laajempaa tarkastusasiakirjakokonaisuutta.
Lomakkeen allekirjoituksella kuitataan, että asiakirjojen tarkastelun (suoritustasoilmoituksen) perusteella vastuuhenkilö on todennut rakennuskohteessa tai sen osassa käytetyn kelpoisia rakennustuotteita. Hankkeen aloituskokouksessa voitaisiin sopia, mitkä tuoteryhmät kuitataan erikseen. Projektin kuluessa tätä voitaisiin tarvittaessa täsmentää. Aloituskokouksessa ja hankkeen kuluessa rakennusvalvonnan kanssa sovitaan ne tuoteryhmät, joiden kohdalla tarvitaan erityistä tarkkuutta ja joiden kelpoisuus osoitetaan allekirjoituksella. Tämä voi perustua esimerkiksi hankekohtaiseen riskianalyysiin. Tuotelomake pyritään ottamaan käyttöön 1.11.2013 mennessä.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän ja toteuttajan hankintaorganisaation vastuu korostuu

SKOLin näkemys suunnittelijoiden asemasta, roolista ja vastuusta on:
• suunnittelijat voivat todeta rakennustuotteiden kelpoisuuden ainoastaan heille toimitettujen dokumenttien perusteella
• keskeisen vastuutahon, toteuttajan hankintaorganisaation, on oltava mukana
• mallilistassa olevien rakennustuotteiden on oltava rakenteiden toimintaan vaikuttavia tärkeimpiä rakennusosia
• rakennushankkeeseen ryhtyvän valvojien on oltava yksi vastuutahoista

Lisätehtävien ennakointi suunnittelusopimuksissa tärkeää

CE-merkinnän voimaantulon yhteydessä on oletettavaa, että suunnittelijoiden työmäärä lisääntyy ja hankkeiden yhteydessä myös sopimusten tekemisen jälkeen joudutaan tekemään erilaisia viranomaisten vaatimia selvitystehtäviä, joihin ei ole välttämättä osattu varautua tarjousvaiheessa. SKOL suosittelee tarjouksiin ja sopimuksiin erillistä kirjausta kyseisten lisätehtävien suorittamisesta esim. aikaveloitusperusteisesti. KSE:n mukaan tehdyissä sopimuksissa on syytä huomioida myös kohdan 5.5.4 antama mahdollisuus lisäveloitukseen.

Rakennesuunnittelun ohjeistusta laadittu ja ilmestymässä vielä ennen määräaikaa

Menettelytapaohje ja kalvosarja on laadittu SKOL-jäsenyritysten aloitteesta luomaan selkeät ja johdonmukaiset pelisäännöt maahantuotujen CE-merkittyjen kantavien rakenneosien käytöstä Suomen rakennusprojekteissa. Ohjeessa käsitellään myös CE-merkinnän sisältöä sekä CE-merkintään liittyviä asiakirjoja.

Ohje täydentää Rakennusmedian vuonna 2010 ilmestynyttä kirjaa "CE-merkittyjen rakennustuotteiden oikea käyttö".

SKOLin toimikunnat ovat käynnistäneet jäsenyritysten työtä helpottavien mallikirjausten ja -asiakirjojen (työselostukset ym.) tarpeiden kartoituksen. SKOLin rakennetoimikunnan edustaja on laatinut CE-merkintää koskevan osuuden (tekstiosan luku 2.2.3) päivitettävänä olevaan RIL 229 rakennesuunnittelun asiakirjaohjeeseen. Päivitetty ohje julkaistaan kesän 2013 aikana.

Teknologiateollisuuden eurooppalainen edunvalvontaorganisaatio Orgalime on julkaissut oppaan rakennustuoteasetuksen vaatimuksista ja niiden toteuttamisesta.www.orgalime.org/page/construction-products-regulation-cpr  

Lisätietoa linkissä: http://www.skolry.fi/etusivu/tapahtumat_ja_koulutus/?a=viewItem&itemid=…

 
UUDET TOIMITTAJAVAATIMUKSET LIIKENNEVIRASTON HANKINTOIHIN

Liikennevirasto laajentaa ja yhtenäistää urakkahankintojen, suunnittelupalvelujen ja muiden palvelujen hankinnan pätevyysvaatimuksia Liikenneviraston hankinnan toimintalinjojen mukaisesti.

Tavoitteena on onnistunut hankintojen toteutus Liikenneviraston hankinnan toimintalinjojen mukaisesti toimittajanäkökulmat huomioiden ja sekä toimittajamarkkinoiden osaamista hyödyntäen.

Liikenneviraston hankinnoissa siirrytään vaiheittain seuraaviin pätevyys/sertifikaattivaatimuksiin:
• RALA pätevyys ¹) RALA -pätevyysvaatimus otetaan käyttöön kaikissa soveltuvissa uusissa infrahankinnoissa vuoden 2014 alusta.
• RALA-sertifikaattivaatimus ²) (työmaa- tai yritystasoinen, tapauskohtaisesti harkiten) Sertifikaattivaatimus otetaan käyttöön 1.7.2014 lähtien.

Tienpidon hankinnoissa ja vesiväylän hoidossa RALA -sertifikaattivaatimus on jo käytössä.

Lisätietoa vaatimuksien laajennuksista Hankintakategorioittain on esitetty linkeistä ladattavassa kirjeessä ja RALAn kalvosarjassa. 
Lisätietoja antavat johtaja Kristiina Laakso, 040 5910512. Palautteita voi myös osoittaa ylitarkastaja Miia Asikaiselle, 040 5580678 tai sähköpostiosoitteeseen miia.asikainen@liikennevirasto.fi.  

¹) tai muu vastaava näyttö pätevyydestä
²) tai muu vastaava näyttö, esim. soveltuva ISO 9001:2008 sertifikaatti

KSE 2013: TEKIJÄNOIKEUKSIA KOSKENUT KIRJAUS HYVÄKSYTTY JOHTORYHMÄSSÄ 

KSE-johtoryhmä käsitteli RAKLIn tekijänoikeuskirjauksia koskenutta ehdotusta kokouksessaan 4.6.2013 ja päätti esittää, että konsultin laatiman aineiston luovutusmuodosta sovitaan erikseen ja sen käyttöoikeus rajataan sopimuksen kohteeseen ja tarkoitukseen, elleivät osapuolet ole toisin sopineet.

IPR-asioihin ei siis tulisi asiallisia muutoksia, vaan tarkoitus on jatkaa entisellä tekstillä ja käytännöillä. Uudeksi työkaluksi laaditaan sopimuslomake, jossa on listaus erikseen sovittavista asioista. Johtoryhmän 4.6.2013 hyväksymistä muutosehdotuksista on tehty myös lyhempi tiivistelmä kalvosarjan (2 sivua) muotoon.

KSE 2013 ja heinäkuussa laadittava sopimuslomakeluonnos ovat tulossa osapuolten välisen tarkistuksen jälkeen vielä Rakennustiedon viralliselle lausuntokierrokselle elokuussa 2013.

Johtoryhmän 4.6.2013 sopima ehdotus KSE 2013 kohdaksi 6 Aineisto 
Taustaa KSE-uudistuksesta sekä koko aineisto: http://www.skolry.fi/etusivu/tapahtumat_ja_koulutus/?a=viewItem&itemid=…  

Kommentit ja lisätiedot: matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi, 0400-717130.

JYSE-EHTOJA RYHDYTÄÄN PARANTAMAAN

SKOLin ja muiden palvelualan etujärjestöjen painostuksen tuloksena Valtiovarainministeriö on nimennyt työryhmän kehittämään JYSE 2009 palvelut -sopimusehtoja. Yritysten edustajana työryhmässä toimii EK:n Jukka Lehtonen. Hänen taustaryhmässään on mukana KSE-95-ehtojen uudistamisesta neuvotelleita asiantuntijoita.

JYSE-ehtojen suurimpana ongelmana on ollut palveluntuottajan ajallisesti ja euromääräisesti rajoittamaton vastuu, joka lisää kohtuuttomasti palvelutuottajan riskiä ja vähentää siten tarjoushalukkuutta ja kilpailua. Vastuupykälään pyritään saamaan nyt muutosta.

Lisäksi VM on jo neuvottelujen kuluessa antanut lausunnon, jonka mukaan ensisijaisesti tulisi käyttää toimialan omia sopimusehtoja (meidän tapauksessamme KSE) ja vasta mikäli näitä ei ole, käytetään JYSE-ehtoja.

YHTEISTYÖ PROJEKTIYHDISTYKSEN KANSSA

SKOL ja Projektiyhdistys pitivät yhteistyöpalaverin 15.5. tavoitteena löytää keinoja parantaa suunnitteluyritysten projektiliiketoimintaa. SKOL-yritysten liiketoiminta on lähes kokonaisuudessaan projektitoimintaa, ja hyvin johdetut ja oikein resursoidut suunnittelu- ja konsultointiprojektit johtavat parhaaseen lopputulokseen:
• Parantavat suunnittelualan kannattavuutta;
• Nostavat suunnittelualan arvostusta; 
• Lisäävät asiantuntijoiden työssä viihtymistä ja motivaatiota.

Projektiyhdistyksen ja SKOLin yhteistyöllä voidaan rakentaa suunnittelu- ja konsultointiyrityksille sopivia toimintatapoja ja yhteistyöalustoja, jotka tähtäävät suunnittelu- ja konsultointiprojektien parempaan johtamiseen. Parhaiden projektikäytäntöjen vertailu ja benchmarkkaus hyödyttää kaikkia mukana olevia. Erityisesti nuorten kouluttaminen hyviin projektikäytäntöihin on tärkeää aloittaa heti projektiuran alussa.

SKOL ja PRY tekivät yrityksille kyselyn ennen yhteistyökokousta. Kyselyn perusteella yritysten kiinnostuksen kohteita ovat: 
• Kehittää omaa projektitoimintaa ja -osaamista;
• Verkostoitua projektipäättäjien kanssa Suomessa ja kansainvälisesti;
• Markkinoida yksin tai yhdessä osaamista PRY:n verkostoille / saada julkisuutta PRY:n viestintäkanavien kautta.

Jatkotoimenpiteinä sovittiin, että SKOL-PRY-yhteistyö otetaan aiheeksi elokuun liiketoimintaryhmän kokouksessa, ja että marraskuun projektipäiville tehdään oma suunnittelualan puolen päivän seminaari, jossa käsitellään projektitoimintaa suunnittelualan näkökulmasta.

SKOLIN TOIMISTO SULJETTU VIIKON 30

SKOLin toimisto on kesälomien vuoksi suljettuna 22.-29.7.2013. Teknologiateollisuuden työsuhdeasioiden asiantuntijat ovat tavoitettavissa päivystysnumerossa (09) 192 3222. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla tyosuhdekysymykset@teknologiateollisuus.fi, sähköpostilla lähetettyihin kysymyksiin vastataan puhelimitse.

SKOL-GOLF PICKALASSA KESKIVIIKKONA 14.8.2013 KLO 14 YHTEISLÄHDÖLLÄ

SKOLin jäsentoimistojen välinen 24. golf-turnaus järjestetään keskiviikkona 14.8.2013 (HUOM. siirtynyt päivää aikaisemmaksi) Pickalan Seaside-kentällä, informaatio klo 13.30 ja yhteislähtö klo 14.00. Kilpailu käydään kaksihenkisin joukkuein, pelaajien tulee edustaa yritysjohtoa ja/tai johtavia suunnittelijoita. Myös eläkkeelle siirtyneet aikaisempiin kilpailuihin osallistuneet ovat tervetulleita mukaan.

Osallistumismaksu on 80 euroa hengeltä. Pääkilpailu pelataan täysin tasoituksin (max. 36), molempien pelaajien pistebogey-tulos lasketaan joukkueen tulokseksi. Ilmoittautumiset viimeistään 12.8.13 klo12 Timolle timo.myllys@teknologiateollisuus.fi tai puh. 040 506 6066.

Aurinkoista kesää kaikille!
toivottaa SKOLin väki