SKOLin jäsentiedote 5/2013

 

SKOLin jäsentiedote 5/2013                                                   
3.9.2013

Sisältö

TYÖMARKKINATILANNE
SKOLIN ILMEEN JA VERKKOSIVUJEN UUDISTUS
SYYSKOKOUS JA KIRA-FOORUMI
EHDOTUKSET HALLITUKSEN UUSISTA JÄSENISTÄ VAALITOIMIKUNNALLE
       TAI TOIMITUSJOHTAJALLE

SPONSORIKSI KIRA-TALKOISIIN
TYÖPAIKALLA NÄHTÄVÄNÄ PIDETTÄVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ
KESÄN SUHDANNETILANNE
VIETNAMIN MARKKINOILTA POSITIIVISIA SIGNAALEJA
       - IPP INNOVATION DAYS HANOISSA KUTSUU MUKAAN
       MYÖS YRITYKSIÄ 23-25.10.2013

TIETOMALLINTAMISEN (BIM) KÄYTTÖ SUOMESSA -KYSELYN TULOKSET
FIDIC CENTENARY CONFERENCE 2013
TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN PK-YRITYSTEN
       PALKITSEMISEN KEHITTÄMISHANKE

SUBCONTRACTING B2B MATCHMAKING 2013
PROJEKTIPÄIVÄT 12.-13.11.2013
OSALLISTU VUODEN PROJEKTI 2013 -KILPAILUUN

Liitteet:
      
KIRA-foorumin sponsoritarjous
       TOPAKKA-esite, toimiva palkitseminen

TYÖMARKKINATILANNE

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet linjauksista, joiden pohjalta työnantaja- ja palkansaajaliitot alkavat neuvotella työehtosopimuksista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Lopullisesti ratkaisu voidaan hyväksyä 25.10., jos keskusjärjestöt toteavat sopimuksen tarpeeksi kattavaksi ja valtion toimet yritysten kilpailukyvyn tukemiseksi ovat riittävät.

Keskusjärjestöjen välisessä sopimuksessa palkankorotukset on sovittu kahdelle vuodelle. Ensimmäinen korotus on 20 euroa ja toinen korotus on 0,4 %. Uudet työehtosopimukset tulevat voimaan nykyisten sopimusten päätyttyä. Ensimmäinen korotus tulee voimaan 4 kuukautta sopimuksen alkamisesta ja toinen 12 kuukautta ensimmäisen korotuksen jälkeen. Kolmas vuosi on ns. optio-vuosi, josta sovitaan kesäkuussa 2015.

SKOLin ja YTN:n sekä SKOLin ja PRO:n välisten työehtosopimusten yksityiskohdista neuvotellaan seuraavien kuuden viikon aikana.  Neuvottelut käy Teknologiateollisuuden työmarkkinaryhmä, jonka taustaryhminä ovat SKOLin työmarkkinaryhmä ja hallitus.  Liittokohtaisesti pyritään purkamaan työmarkkinoiden jäykkyyksiä sopimalla muun muassa työaikajärjestelyistä, sairauspoissaolojen vähentämisen keinoista, työehtosopimuksista poikkeamisesta työpaikkojen säilyttämiseksi, ikäohjelmien käytöstä ja yksilöllisten työurasuunnitelmien tekemisestä. Alakohtaisia tekstejä voidaan uudistaa koko sopimuskauden ajan.

Alkuun

SKOLIN ILMEEN JA VERKKOSIVUJEN UUDISTUS

SKOLin uudet verkkosivut on otettu käyttöön kesän aikana, uusi ilme lanseerattiin jo konsulttipäivässä viime huhtikuussa.  Vanhat verkkosivut ovat vielä vuoden loppuun asti käytössä, kunnes kaikki tiedot ja toiminnot on saatu siirrettyä uusille sivuille.

Uusien sivujen etusivulla esitellään jäsenten toteuttamia suunnittelu- ja konsultointihankkeita hyvien tarinoiden muodossa.  Tavoitteena on kertoa asiakkaille hyvän suunnittelun merkityksestä ja vaikuttavuudesta.  Pyydämme nyt jäsenyrityksistä hyviä projektitarinoita, jotka kuvaavat suunnittelu- ja konsultointialalla tehtävän työn tärkeyttä.  Ehdotuksia (lyhyt tarina ja kuvia) voi toimittaa Hilve Nurmiselle. Etusivulle tulee tarinan ingressi ja kuva, ja ingressistä on linkki koko projektikuvaukseen (PDF-tiedosto).

Etusivulta löytyy myös aikajana, jossa on osat SKOL-tiedotteille, Jäsenten tiedotteille ja alan tapahtumille.  Jäsenten tiedotteet – osaan laitamme tiedotteita, jotka voivat kiinnostaa alaa yleisemmin.  Myös näitä tiedotteita voi toimittaa Hilvelle (esim. PDF-tiedosto johon laitamme kotisivuilta linkin).

Alkuun

SKOLIN SYYSKOKOUS JA KIRAFOORUMI 19.11.2013

SKOLin syyskokous järjestetään Finlandia-talossa tiistaina 19.11.2013. Ennen kokousta tarjotaan buffetlounas klo 12 alkaen. Kokous alkaa klo 13.00 SNIL-stipendien jaolla (HUOM! kellonajat aikaistuneet sähköpostilla lähetetystä tiedotteesta). Syyskokouskutsu lähetetään viimeistään 8.11.2013.

Syyskokouksen jälkeen klo 14.30-19.00 järjestetään perinteinen KIRA-foorumi, jonka ennakkokutsu on lähetetty sähköpostitse.

Alkuun

EHDOTUKSET HALLITUKSEN UUSISTA JÄSENISTÄ VAALITOIMIKUNNALLE TAI TOIMITUSJOHTAJALLE

Vuosikokouksen valitsema vaalitoimikunta kokoontuu valmistelemaan syyskokouksessa tehtäviä SKOLin hallituksen henkilövalintoja. Vaali­toimikuntaan kuuluvat Ari Asikainen Pöyryltä, Eevaliisa Härö Rambollista, Jyri Mäkelä Ahma insinööreistä, Kari Kallio TSS Group ja Juha Posti Parviainen Arkkitehdeista. Vaalitoimikunnan jäsenille tai toimitus­johtaja Matti Mannoselle puh. 09-192 3308, voi tehdä ehdotuksia sopivista ehdokkaista hallitukseen. Hallituksesta ovat erovuorossa puheenjohtaja Kimmo Fischer Sitosta, varapuheenjohtaja Jaakko Anttila LINK designista, Pekka Metsi Granlundilta, Markku Moilanen Ramboll Finlandista ja Jani Saarinen Vison Alliance Partnersista. Kaikkien edellä mainittujen uudelleenvalinta on mahdollinen. Lisäksi hallituksesta ovat eronneet varapuheenjohtaja Petri Laurikka ja Suvi Anttila alalta pois siirtymisen vuoksi. Yhteensä on siis avoinna 7 hallituspaikkaa.

Alkuun

SPONSORIKSI KIRA-TALKOISIIN

KIRA-foorumi tarjoaa yrityksille mahdollisuutta näkyvyyteen KIRA-foorumin eri tilaisuuksissa 2 500 euron vuosisponsoroinnilla. Lisätietoja saa liitteenä olevasta kirjeestä sekä KIRA-talkoiden 2014 emännältä ja isännältä, tj Helena Kinnuselta, puh. 050 555 8177, helena.kinnunen@rakli.fi ja tj Jukka Malilalta, puh. 050 511 2100, jukka.malila@kvkl.fi

Alkuun

TYÖPAIKALLA NÄHTÄVÄNÄ PIDETTÄVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ

Lain mukaan jokaisella työpaikalla on pidettävä työntekijöiden nähtävänä heidän oikeuksiensa ja turvallisuutensa takaamiseksi annetut säännökset. Talentum julkaisee joulukuussa teoksen, johon on koottu kaikki vuonna 2014 työpaikoilla nähtävänä oltava lainsäädäntö. Tuotteessa on huomioitu lainsäädäntömuutokset marraskuun 2013 alkuun saakka. Teos on toimi­tettu yhteistyössä Suomen Laki -toimituksen kanssa. Kirjan hinta on 42 € (kestotilauksena 37,80 €). Tilaa kirja tästä.

Hinnat ovat voimassa vain Talentumin verkkokaupassa 2.9.2013 saakka. Kirjoita tilatessasi tunnus JKE1323B Kampanjatunnus-kenttään. Teos on saatavana myös CD:nä ladattavaksi esim. yrityksen intranettiin.

Alkuun

KESÄN SUHDANNETILANNE

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat suunnittelu- ja konsultointialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia huhti-kesä­kuussa euromääräisesti 21 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2012. Vuoden 2013 ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna uusien tilausten arvo pieneni 3 prosenttia. Saatujen uusien tilausten vähene­minen kuvastaa heikkenevää tilannetta suunnittelu- ja konsultointialan asiakaskunnassa.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattaessa sektorit eroavat toisistaan voimak­kaasti uusien tilausten osalta. Talonrakennussektorilla uusien tilausten arvo kasvoi tammi-maaliskuusta 29 prosenttia, mutta teollisuus­sektorilla väheni lähes kuusi prosenttia ja infrasektorilla neljä prosenttia.

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten henkilöstömäärän kasvu on alkuvuoden aikana lähes pysähtynyt. Henkilöstön lomautukset ovat lisääntyneet hiukan, kesäkuun lopussa kokonaan tai osittain lomautettuja oli noin 2,3 prosenttia vastanneiden yritysten henkilökunnasta.

Alan yritysten saamien tarjouspyyntöjen perusteella 30 prosenttia yrityksistä pitää lähiaikojen näkymiä heikkenevinä, 65 prosenttia arvioi tilanteen jatkuvan nykyisen kaltaisena ja vain 5 prosenttia arvioi näkymien parantuvan. Negatiivisimmat näkymät ovat teollisuuden suunnittelussa.

Myös EK:n suhdannebarometri kertoo negatiivisista odotuksista talouselämän kaikilla sektoreilla

EK:n heinäkuussa tekemän Suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdanneodotukset ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Tämänhetkistä tilannetta kuvataan keskimääräistä heikommaksi, eikä käännettä parempaan odoteta loppuvuonna. Yleisen suhdannetilanteen arvioidaan jonkin verran heikkenevän kaikilla päätoimialoilla lähimmän puolen vuoden aikana.

Uusia tilauksia on saatu alkukesällä varsin niukasti, eikä edes kolmen kuukau­den takaisiin varovaisiin tuotanto-odotuksiin ole täysin ylletty. Henkilöstö on vähentynyt kaikilla päätoimialoilla.

Teollisuustuotannon arvioidaan pysyvän lähikuukaudet ennallaan, ja rakentamisessa tuotantomäärät laskisivat. Myös palveluissa myynnin lisäys jäisi hyvin vähäiseksi. Työvoiman määrä supistuisi edelleen, ja kannattavuus jäisi hieman viimevuotista vertailuajankohtaa matalammalle.

Rakentamisen suhdannenäkymät olivat heinäkuussa tasolla -27 (huhti­kuussa -25). Suhdannenousua ennusti vain yksi prosentti yrityksistä ja 28 % vastaajista arvioi tilanteen heikkenevän.

Palveluyritysten suhdannenäkymät laskivat heinäkuussa -19 pisteeseen (huhti­kuussa -10). Paranevaa kehitystä odotti vain neljä prosenttia vastaajista, kun 23 % ennusti käännettä heikompaan.

Kannattavuus oli teollisuudessa ja rakentamisessa samankaltainen kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Palveluissa kannattavuus aleni vähän. Kaikkien toimialojen kannattavuusodotukset ovat varovaiset – kannattavuuden odotetaan jäävän syksyllä hieman heikommaksi kuin viime vuoden vastaavana jaksona.

Alkuun

VIETNAMIN MARKKINOILTA POSITIIVISIA SIGNAALEJA - IPP INNOVATION DAYS HANOISSA KUTSUU MUKAAN MYÖS YRITYKSIÄ 23-25.10.2013

Finpron Vietnamin tiimi kutsuu ja haastaa suomalaisia yrityksiä kanssaan hakemaan tuntumaa Vietnamin liiketoiminnan nykymenoon.  Vietnamin liiketoiminta tarjoaa jo monelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle yritykselle kiinnostavia näkymiä. Maan potentiaali sekä läheisyys ja yhteistyömahdolli­suudet esimerkiksi jo Kiinassa toimiville houkuttelevat investointeja ja uusia toimijoita. Nuori ja oppiva työvoima sekä hyvät yhteydet vievät kehitystä harppauksin eteenpäin. Maassa tarvitaan teknologioita ja osaamista, sieltä voi hakea ja saada myös kilpailukykyä omaan toimintaansa maailmalla, pitkäjänteisellä ja hyvin rakennetulla yhteistyöllä onnistuen.

Innovaatio-kumppanuusohjelma (IPP)  on Vietnamin ja Suomen hallitusten välinen  kehitysyhteistyöohjelma jonka yhtenä tavoitteena on tukea kump­pa­nuuksia maiden yritysten välillä usealla sektorilla. Yrityksillä on mahdollista saada jopa rahoitusta Vietnamin projekteihinsa ja myös edesauttaa yritys­toimintaa tukevien erillisten toimintojen käynnistymistä. IPPn kakkosvaihe alkaa ja ensimmäiseen vaiheen huipennuksena IPP järjestää seminaarin lokakuussa Hanoissa jossa on mukana myös yritysosuus. Osallistuvilla yrityksillä on mahdollisuus tavata paikallisia päättäjiä ja saada ymmärrystä maan liiketoimintapotentiaalista. Painopistesektoreita ovat ICT, cleantech, teknologiat sekä koulutus, mutta muidenkin alojen yritykset ovat tervetulleita.

Vietnamin nousu on viime aikoina huomattu Suomessakin, lisää tietoa Finprosta:  Eija Tynkkynen, vientikeskuksen päällikkö Vietnam, eija.tynkkynen@finpro.fi  puhelin:  +358 20 4695 930.

Alkuun

TIETOMALLINTAMISEN (BIM) KÄYTTÖ SUOMESSA -KYSELYN TULOKSET

Vastaajat vaativat tekoja ja lisää ohjeistusta BIMin käyttöönoton tehostamiseksi

Viime huhtikuussa Rakennustietosäätiö RTS:n ja buildingSMART Finlandin tekemän kyselyn mukaan tietomallintamista (BIM) käyttää työssään jo 65 prosenttia vastaajista. BIMin käytön uskotaan lisääntyvän merkittävästi seuraavien viiden vuoden aikana, 92 prosenttia uskoi käyttävänsä sitä tuolloin. Yhdeksi suurimmaksi esteeksi tietomallintamisen käytön laajene­miselle vastaajat näkivät sen, että käyttö ei ulotu koko rakentamisen prosessiin. Vastauksissa vaadittiinkin tekoja BIMin käyttöönoton tehostamiseksi.

BIMin käyttö nähdään väistämättömänä. Kuten eräs vastaajista sen tiivisti: BIM yleistyy rakennushankkeissa, ja sille tapahtuu sama, kuin cad-suunnittelulle 90-luvulla: tietyn ajan kuluttua ei muuta menetelmää enää käytetä.

Tulokset on esitetty linkissä https://www.rakennustieto.fi/index/rakennustieto/tutkimus/6IzIzmpAR.html

Alkuun

FIDIC CENTENARY CONFERENCE 2013 – the most important event ever for

Join FIDIC in celebrating 100 years of achievement in the Consulting Engineering Industry to improve our quality of life, and look at the challenges we face in the years ahead.  Be part of stimulating seminars where Industry Leaders will debate business trends and explore new opportunities for the future.  Discover new tools to stimulate business. Help grow your business by networking with over 1200 participants from 94 countries.

Please go to www.fidic2013.org to register and be part of this unique global event.

Alkuun

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN PK-YRITYSTEN PALKITSEMISEN KEHITTÄMISHANKE

Teknologiateollisuuden yritykset toimivat kovassa kansainvälisessä kilpailussa ja jatkuvassa muutoksen paineessa. Tämä edellyttää yrityksiltä joustavuutta ja uusiutumiskykyä sekä motivoitunutta ja tavoitteiden saavuttamiseen sitoutunutta henkilöstöä. Kilpailutilanne ja muuttuva työelämä haastavat yrityksiä kehittämään toimintaansa ja johtamisen menetelmiä jatkuvasti.

Tutkimusten mukaan palkitseminen on tehokkain käytettävissä oleva väline viestittää henkilöstölle organisaation tärkeitä tavoitteita ja arvoja. Palkitse­mis­järjestelmät vaativat kuitenkin jatkuvaa ylläpitämistä ja uudistamista, jotta ne toimisivat toivotulla tavalla.  Pienissä ja keskikokoisissa yrityksissä on usein haasteena palkitsemis-järjestelmien ylläpitämiseen ja kehittämiseen tarvitta­vien resurssien ja osaamisen riittävyys. Tästä syystä Teknologiateollisuus ry ja Aalto-yliopisto tarjoavat pk-yrityksille mahdolli­suuden osallistua noin vuo­den (syksy 2013-kevät 2014) kestävään palkitse­misen kehittämishank­kee­seen. Ensimmäinen yritysrypäs aloitti vastaavan kehityshankeen keväällä 2013. Ryhmän kokemuksia tullaan hyödyntämään syksyllä alkavalla uudella kierroksella.

Haemme mukaan pk-yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään omaa palkitsemisjärjestelmäänsä ja siihen liittyviä toimintatapoja. Kehittämis­hankkeen toteuttamiseen haetaan tukea Työsuojelurahastolta, jolloin yksittäisen organisaation osuus kustannuksista tulee olemaan noin 8 000 €.

Osallistuvan yrityksen hyödyt

  • Palkitsemisen nykytilan kartoitus ja toimivuuden arviointi
  • Palkitsemisen kehittämistarpeiden paikantaminen
  • Palkitsemisen kehittämistyön suunnittelu, organisointi ja aikataulutus
  • Palkitsemisen kehittämistyötä tukevat työpajat
  • Kokeneen tutkimus- ja kehittämisryhmän konsultoiva tuki
  • Palkitsemiseen liittyvä osaaminen paranee yrityksen johdossa, esimiehillä, luottamushenkilöissä ja henkilöstöllä
  • Verkostoituminen ja tietojen vaihto muiden hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Virpi Liinalaakso, Aalto-yliopisto, puh. 050 361 2524, virpi.liinalaakso@aalto.fi 
Asiantuntija Elina Moisio, Teknologiateollisuus ry, puh. 09 192 3359, 050 599 4971, elina.moisio@teknologiateollisuus.fi

Alkuun

SUBCONTRACTING B2B MATCHMAKING 2013 torstaina 26.9.2013 klo 9-16.00

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tähtien sali

Enterprise Europe Network järjestää neljännen kerran kansainvälisen yrityskontaktitapahtuman Tampereen Alihankinta 2013-messuilla, ja rekisteröityminen on jo hyvässä vauhdissa. Tapahtumaan on tämänhetkisten tietojen mukaan tulossa yrityksiä ja organisaatioita ainakin kahdeksasta maasta, ja mukana on myös Euroopan Unionin ulkopuolisia maita, kuten Brasilia ja Venäjä. Tapahtuma on tehokas ja helppo tapa etsiä uusia kotimaisia ja kansainvälisiä liikekumppaneita, teknologiakumppaneita ja alihankkijoita. Viime vuonna tapahtumaan osallistui 90 yritystä 16 maasta, ja tapaamisia oli yhteensä noin 200.  Alihankinta 2013 toimialoja ovat: Metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuus, teollisuuden ICT-ratkaisut sekä näiden alojen suunnittelu ja konsultointi.

Yrityskontaktitapahtuma on tehokas ja helppo tapa etsiä uusia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita:

  • Rekisteröidy osoitteessa http://www.b2match.eu/subcontracting2013
  • Tee yritysprofiili siitä, mitä olette tarjoamassa ja etsimässä
  • Tutustu muiden toimijoiden profiileihin
  • Tee tapaamispyyntöjä verkossa itseänne kiinnostaville toimijoille rekisteröintiajan päätyttyä
  • Saat ennen tapahtumaa valmiin henkilökohtaisen aikataulun tapaamisistasi

Vuonna 2012 tapahtumaan rekisteröityi 90 toimijaa 16 maasta ja tapaamisia oli yli 200. Rekisteröintimaksu on 70 EUR + alv 0%/per yritys (max. 2 henkilöä). Tapahtuman kieli on englanti.

Lisätiedot: Projektipäällikkö Miia Hänninen
Enterprise Europe Network / Varsinais-Suomen ELY-keskus
+358 295 022 510 miia.hanninen@ely-keskus.fi www.enterpriseeurope.fi

Kansainväliseen Enterprise Europe Network verkostoon kuuluu 54 maata, 600 organisaatioita ja 3000 asiantuntijaa. Se on maailman laajin yritystukiverkosto.  Enterprise Europe Networkin toimintaa rahoittavat Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes ja Euroopan Komissio.

Yhteistyössä mukana Alihankinta Messut, Teknologiateollisuus, Finnpartnership ja Älykkäät koneet -klusteri.
 
Alkuun

PROJEKTIPÄIVÄT 12-13.11.2013

Projektiyhdistys järjestää Projektipäivät Espoon Dipolissa 12-13.11.2013. SKOL on sopinut kolmen alustuksen seminaariosiosta 12.11.2013. Teemana on ”Resurssien ja osaamisen näkökulma suunnitteluprojektin johtamisessa”. Yhteen seminaariosioon sisältyy kolme 20 minuutin alustusta, jotka SKOLin piirissä edustavat teollisuutta, yhdyskuntasuunnittelua ja talonrakentamista.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
http://www.projektipaivat.fi/ 
http://www.projektipaivat.fi/ohjelma/ohjelma2/.

Alkuun

OSALLISTU VUODEN PROJEKTI 2013 -KILPAILUUN

Oletko ollut mukana erilaisessa projektissa? Sovelsitteko toisen alan projektimetodeja? Oliko tulos erityisen merkityksellinen asiakkaan tai yhteiskunnan kannalta? Saavutitteko merkittäviä innovaatioita? Ylitittekö poikkeuksellisia haasteita?

Jos vastasit johonkin yllä olevista kysymyksistä "kyllä", osallistu Vuoden Projekti 2013 -kilpailuun!

Projektiyhdistys ry järjestää Vuoden Projekti 2013 -kilpailun yhdessä Työ- ja Elinkeinoministeriön, Ohjelmistoyrittäjät ry:n,  Suunnittelu- ja konsultti­toimistojen liitto SKOL ry:n ja Rakennusteollisuus RT ry:n kanssa.

Hakuaika 30.5.–30.9.2013

Kilpailuun voivat hakea kaikki projektit, jotka ovat olleet merkittäviä toteuttajan, asiakkaan, omistajan tai yhteiskunnan kannalta ja jotka ovat projektinjohdollisesti olleet onnistuneita. Projektin tulee olla julkinen tai projektista kerrottavien tietojen pitää olla julkisia. Sen tulee olla päättynyt korkeintaan vuosi sitten (vuoden 2012 aikana) ja projektilla tulee olla hyväksytty projektisuunnitelma aikatauluineen ja budjetteineen.

Lisätietoa Projektiyhdistyksen sivulta http://www.pry.fi/vuoden-projekti.

Alkuun