SKOLin jäsentiedote 6/2013

SKOLin jäsentiedote 6/2013
15.10.2013

Sisältö

RILIN CE-MERKINTÄKOULUTUS SUUNNITTELIJOILLE 20.11.2013 HELSINGISSÄ
SÄHKÖ 2013 MESSUKESKUKSESSA
KORKEAN RAKENTAMISEN OHJE OHJAA TORNITALOJEN RAKENTAMISTA
INFRARAKENTAMISEN ALAMÄKI JATKUU 2014
INFRAN OPPISOPIMUSTYYPPINEN BIM-KOULUTUS 30 OP
KUTSU BST10:N ESITTELYYN
FIMECCIN VUOSISEMINAARI

Liitteet:
    BST -kutsu
    FIMECCin vuosiseminaari

 

RILIN CE-MERKINTÄKOULUTUS SUUNNITTELIJOILLE 20.11.2013 HELSINGISSÄ

Rakennustuotteiden CE- merkinnät tulivat pakollisiksi 1.7.2013.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuuteen kuuluu, että hänen rakennustyössä käyttämänsä rakennustuotteet täyttävät niille asetettavat vaatimukset. Suunnittelijoiden tehtävä on määritellä suunnitelmissa, millaisia ominaisuuksia rakennustuotteelta vaaditaan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: http://www.ril.fi/fi/koulutus/suunnittelijakoulutus/ce-merkinta-koulutus-suunnittelijoille.html

Lisätietoja CE-merkinnästä: http://www.skolry.fi/tiedotteet/tietoa-ja-koulutusta-172013-voimaan-tulevasta-ce-merkinn%C3%A4st%C3%A4

Alkuun

SÄHKÖ 2013 MESSUKESKUKSESSA 13…15.11.2013

Messukeskuksessa järjestetään 13...15.11.2013 tapahtumakokonaisuus, jossa SÄHKÖ 2013 -tapahtuman lisäksi järjestetään Finnsec, Kiinteistö, Julkisivu, Väri ja Pinta sekä ViherTek -tapahtumat. Tapahtumaan voi rekisteröityä osallistujaksi tästä linkistä. Lisätietoa tapahtuman ohjelmasta, näytteilleasettajista ja seminaareista www.easyfairs.com/SAHKO.

Alkuun

KORKEAN RAKENTAMISEN OHJE OHJAA TORNITALOJEN RAKENTAMISTA 

Korkean rakentamisen rakentamistapaohje ohjaa rakennushankkeeseen ryhtyviä, suunnittelijoita ja viranomaisia yli 16-kerroksisten rakennusten rakennushankkeissa. Ohje koostuu palvelupolusta sekä ohjekorteista.

Rakentamistapaohje selventää hankkeen eri osapuolten tehtäviä ja niiden ajoitusta. Kun menettely on kaikkien osapuolten tiedossa, hankkeen aikataulu ja lopputulos ovat paremmin ennakoitavissa.

Tornitalojen rakentaminen on vireillä muun muassa kantakaupungin uusissa rakennuskohteissa, kuten Keski-Pasilassa ja Kalasatamassa.

Korkean rakentamisen rakentamistapaohje, ohjekortit

Korkean rakentamisen rakentamistapaohje, palvelupolku

Lisätietoja:
Risto Levanto, rakenneyksikön päällikkö, puh. (09) 310 26343, etunimi.sukunimi@hel.fi, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto.

Alkuun

INFRARAKENTAMISEN ALAMÄKI JATKUU 2014

Inframarkkinat ovat supistuneet jo monta vuotta peräkkäin eikä vuoden 2014 odoteta tekevän poikkeusta. Infrarakentamisen kasvu siirtyy siis jälleen vuodella eteenpäin vuoteen 2015. Valtion ja kuntien tiukka rahoitustilanne jatkuu. Suomen vienti on menettänyt markkinaosuuksia ja yritykset irtisanovat.  Öljyn hinta on säilynyt korkealla pitäen infrarakentamisen kustannustason korkeana. Tarjoushinnat ovat pysyneet matalalla vaikeuttaen yritysten taloustilannetta. Infra suhdanteet 2013-2014 on ladattavissa tästä. Katsaus on osa Infrarakentaminen muutoksessa -projektia, www.vtt.fi/sites/infra2030.

Vuoden 2013 infrarakentamisen ja -kunnossapidon arvo on noin 7,8 mrd euroa. Tämä on 3,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2014 infrarakentaminen supistuu 2 prosenttia. Vuonna 2014 kasvavia sektoreita ovat lentoliikenteen ja vesihuollon infran rakentaminen. Supistuva sektori on ratarakentaminen. Arvion perustana on bruttokansantuotteen -0,8 prosentin lasku vuonna 2012 sekä edelleen -0,5 prosentin lasku 2013. Bruttokansantuote kääntyy kasvuun vasta 2014.

Infrasuunnittelun koettu suhdannetilanne on 2013 syksyllä heikoin sitten 1990 luvun alun laman. Vuonna 2014 tilanteen odotetaan pysyvän tällä samalla matalalla tasolla. Syksyllä 2013 kyselyyn vastanneissa yrityksissä liikevaihdon ennakoidaan kutistuvan 5 prosenttia sekä 2013 että 2014. Työntekijöiden määrä vähenee hieman vähemmän.

Suhdannetilanteen ja odotusten taustalla on lyhyt tilauskanta ja kova hintakilpailu. Suunnittelijat korostavat kärsivänsä hintakilpailusta. Rakennuttajista ennätysmäärä, viidennes, pitää suunnittelun hintatasoa matalana. Kukaan ei pidä hintatasoa erittäin korkeana ja korkeana pitävien määrä on ennätysalhainen. Suunnittelijat kokevat ongelmakseen myös kireät aikataulut ja uudet hankintatavat. Rakennuttajien mielestä suunnittelijoiden tarjoushalukkuus on lisääntynyt vuodesta 2012 ja tarjousten hintataso laskenut.

Infrasuhdanteet 2013-2014 -julkaisu on ladattavissa linkistä http://www.vtt.fi/sites/infra2030/infra2030_julkaisut.jsp.

Katsaus on osa Infrarakentaminen muutoksessa –projektia www.vtt.fi/sites/infra2030

Lähteet:
Infra‐alan rakennuttajien ja suunnittelijoiden suhdannekyselyt syyskuussa 2013,
Tilastokeskuksen Maa‐ ja vesirakentamisen suhdannetilastot; Julkisen talouden tilastot
EK suhdannebarometri (infrarakentaminen); IPE Brent Oil
Lisätietoja: Terttu Vainio, terttu.vainio@vtt.fi ja Eero Nippala, eero.nippala@tamk.fi.

Alkuun

INFRAN OPPISOPIMUSTYYPPINEN BIM-KOULUTUS 30 OP

Infra-alalla ollaan vahvasti siirtymässä tietomallintamisen (BIM) tehokkaaseen hyödyntämiseen. Toimintatapojen muutos tulee parantamaan alan tuottavuutta olennaisesti, mutta se merkitsee suurta koulutustarvetta. Oppisopimustyyppinen infran BIM-koulutus antaa erityispätevyyden tietomallipohjaisen infrarakennushankkeen eri tehtäviin ja lisää asiantuntemusta alan suunnittelu-, toteutus- ja tilaajaorganisaatioissa.

Ohjattua työssä oppimista
Suuri osa oppimisesta tapahtuu infrarakentamisen suunnitteluun, toteutukseen ja hallintaan liittyvissä tehtävissä opiskelijan omassa työympäristössä. Opiskelija tarvitsee työpaikaltaan nimetyn ohjaajan.
Koulutuksen osa-alueita ovat mm.

  • Tietomallin vaiheet infran elinkaaressa (hankinta, suunnittelu, tuotanto ja ylläpito)
  • Tietomallihankkeen osapuolten roolit, yhteistyö ja kommunikointi
  • Käytännön tietomallitaidot
  • Omalla työpaikalla tehtävä kehittämisprojekti

Kenelle koulutus on tarkoitettu
Koulutus on tarkoitettu infran suunnittelijoille, työnjohtajille, projekti-insinööreille, tuotantoinsinööreille, laatuinsinööreille, infrarakennushankkeiden tilaajille ja rakennuttajakonsulteille. Oppisopimustyyppiseen koulutukseen osallistuvalla tulee olla opiskelun aikana voimassa oleva työsuhde. Koulutukseen osallistumisen edellytyksenä on korkeakoulututkinto, aiempi ammatillinen opistoasteen tutkinto tai muuten osoitettu vastaava osaaminen.

Paikka ja aika
Koulutus järjestetään samansisältöisenä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Koulutus alkaa tammikuussa 2014 ja päättyy joulukuussa 2014. Koulutukseen kuuluu 10 lähiopetuspäivää.

Hakeminen
Hakuaika on 15.10. - 30.11.2013. Koulutukseen valitaan 20 hakijaa kuhunkin kaupunkiin, yhteensä 60 opiskelijaa. Lisätietoja ja hakulomake löytyvät 15.10.2013 alkaen korkeakoulujen www-sivuilta:
metropolia.fi/raki/oppisopimustyyppinen
http://www.tamk.fi/taydennyskoulutus/
http://www.oulu.fi/taydennyskoulutus/

Hinta
Koulutus on pääosin Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa, osallistumismaksu on 500 euroa.

Yhteistyötahot
Koulutuksen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto.

Lisätietoja
Metropolia: Yliopettaja Päivi Jäväjä, paivi.javaja@metropolia.fi,  puh. 040 334 0930
TAMK: Lehtori Jouni Sivenius, jouni.sivenius@tamk.fi,  puh. 050 560 3890
Oulun yliopisto: Dosentti Rauno Heikkilä, rauno.heikkila@oulu.fi,  puh. 040 538 5840.

Alkuun

KUTSU BST10:N ESITTELYYN

BST Global kutsuu jäsenyrityksiä 22.10. hotelli Kämpiin tutustumaan erityisesti suunnittelualalle räätälöityihin projektinhallinta- ja yritysohjelmistoihin. BST Global on suunnittelu- ja konsultointiyrityksille projektinhallinta- ja muita yritysohjelmistoja tarjoava ohjemistotalo, joka on FIDICin strateginen partneri. Lue lisää oheisesta kirjeestä ja ilmoittaudu.

FIMECCIN VUOSISEMINAARI

FIMECCin (Metalliteollisuuden SHOKin) vuosiseminaari järjestetään 19.-20.11.2013 Tampereella Hotelli Rosendahlissa. Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittautumisesta.

Alkuun