SKOLin tiedote 10/2012

Sisältö

SKOLIN SYYSKOKOUS: TOIMINTA JA HALLITUS 2012    
TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN PALVELUMAKSU VUONNA 2013   
TOIMIHENKILÖIDEN PALKANKOROTUKSET   
SKOL VISIO 2/2012 ON ILMESTYNYT   
LUONTOISETUJEN VEROTUS VUONNA 2013   
SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN NUORTEN ASIANTUNTIJOIDEN KEHITYSHANKE   
PENTTI MUROLEN ELÄMÄNTYÖ NYT YKSISSÄ KANSISSA   
RAKENNUS- JA KIINTEISTÖALAN TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ (2012)   
AALTO PRO -KOULUTUSTA   
FIDIC SB CONFERENCES (Sustainable Building)   
SNIL-STIPENDIRAHASTON VUODEN 2012 STIPENDIT JAETTU  

Liitteet:
FIDIC SB Conferences ohjelma/aikataulu
FIDIC rekisteröintilomake (SB Conferences)

SKOLIN SYYSKOKOUS: TOIMINTA JA HALLITUS 2013

SKOLin syyskokous 02.11.2012 hyväksyi liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2013 sekä sääntömuutokset kokousaineiston mukaisina toisessa käsittelyssä. Sääntömuutokset tulevat voimaan alkuvuonna 2013 yhdistysrekisterin vahvistettua ne. Toimintasuunnitelma on myös SKOLin nettisivulla www.skolry.fi  -> Toiminta. Syyskokouksessa oli edustettuna 16 jäsenyritystä.

SKOLin toiminnan painopisteitä vuosina 2011-2013 ovat jäsenten toimintaedellytysten vahvistaminen, panostaminen alan viestinnässä osaamiseen, vastuullisuuteen ja asiakasarvoon, jäsenten ja toimialan uudistumisen ja kasvun tukeminen sekä tulevien haasteiden ja mahdollisuuksien ennakointi.

Syyskokous hyväksyi vaalitoimikunnan ehdotuksen SKOLin hallituksen kokoonpanoksi. SKOLin hallituksen jäsenet vuonna 2012 ovat (uudet ja uudelle kaudelle valitut vahvennetulla):

Kimmo Fisher, pj. Sito Oyj 
Petri Laurikka, vpj A-Insinöörit Oy
Jaakko Anttila, vpj Link Design and Development Oy
Suvi Anttila Indufor Oy
Pekka Metsi Granlund Oy
Markku Moilanen Ramboll Finland Oy
Reijo Riekkola Saanio & Riekkola Oy
Jani Saarinen Vison Alliance Partners Oy
Martin Strand Citec Oy 
Pasi Tolppanen Pöyry Finland Oy

Yhteisötilintarkastajaksi valittiin PricewaterhouseCoopers.

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN PALVELUMAKSU VUONNA 2013

SKOLin jäsenmaksuperusteet pysyvät ennallaan vuonna 2013.

Teknologiateollisuus laskuttaa 300 euron palvelumaksun niiltä SKOLin jäsenyrityksiltä, jotka eivät ole liittyneet Teknologiateollisuuden jäseniksi. Palvelumaksu koostuu ylläpidettävistä järjestelmistä ja palveluista, jotka Teknologiateollisuus tuottaa SKOLille.

Teknologiateollisuuden jäsenyys kannattaa hakea, koska jäsenenä saa lisää palveluja, verkottumis- ja yhteistyömahdollisuuksia sekä informaatiota. Minimijäsenmaksu on 300 euroa ja sitä maksetaan 350 000 euron jalostus-arvoon saakka (n. 7-8 henkeä), ylittävältä osalta maksu on 0,065 % jalostusarvosta. Liittymismaksu on 0,065 % palkkasummasta. Lisätietoja ja hakemuslomakkeet http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/teknologiateollisuus-ry/jasenyys….  Lisätietoja saa myös Ritva Marttilalta p. 09-192 3340.
 

TOIMIHENKILÖIDEN PALKANKOROTUKSET

Muistutuksena vielä, että toimihenkilöiden palkkoja korotetaan joulukuun alusta 1,9 %:lla, ellei paikallisesti ole muuta sovittu. Tarkemmat korotus- ja neuvotteluohjeet on kerrottu SKOLin tiedotteessa 7/2012.

SKOL VISIO 2/2012 ON ILMESTYNYT

SKOL Visio -lehden syksyn numero on ilmestynyt ja jaettu postitse sidosryhmille ja jäsenyritysten edustajille. Tarvittaessa voi pyytää lisänumeroita SKOLin toimistosta. Juuri ilmestyneen numeron teemana on uudistuva suunnittelu.

Lehti on luettavissa myös SKOLin sivulla www.skolry.fi.

LUONTOISETUJEN VEROTUS VUONNA 2013

Verohallitus on antanut päätöksen vuodelta 2013 toimitettavassa verotuksessa käytettävistä luontoisetujen laskentaperusteista. Päätöksen kokonaisuudessaan (pdf-tiedosto) voi hakea osoitteesta www.vero.fi -> Syventävät vero-ohjeet -> Ennakkoperintä -> Työnantajat. Samasta osoitteesta löytyy myöhemmin myös matkakustannusten korvaukset. Alla joitakin yleisimpiä luontoisetujen verotusarvoja:

Autoetu
Ikäryhmä A (vuosina 2011-2013 käyttöönotetut autot)
- vapaa autoetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 285 eurolla tai 19 sentillä kilometriltä
- auton käyttöetu: 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 90 eurolla tai 6 sentillä kilometriltä
Ikäryhmä B (vuosina 2008-2010 käyttöönotetut autot)
- vapaa autoetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla tai 20 sentillä kilometriltä
- auton käyttöetu: 1,2 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla tai 7 sentillä kilometriltä
Ikäryhmään C (ennen vuotta 2008 käyttöönotetut autot)
- vapaa autoetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 315 eurolla tai 21 sentillä kilometriltä
- auton käyttöetu: 0,9 % auton uushankintahinnasta lisättynä 120 eurolla tai 8 sentillä kilometriltä

Auton uushankintahinnalla tarkoitetaan automallin maahantuojan tai sen puuttuessa tukkukaupan ilmoittamaa auton käyttöönottokuukauden alussa voimassa ollutta automallin yleistä suositushintaa vähennettynä 3 400 eurolla. Tästä hinnasta lasketaan edellä mainittu prosentti ja saatu arvo pyöristetään lähinnä alempaan 10 euroon.

Ravintoedun verotusarvo on 5,90 € ja ruokailulipukkeen enimmäisarvo 9,70 €.

Puhelinedun ja matkapuhelinedun arvo on edelleen 20 € kuukaudessa.

SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN NUORTEN ASIANTUNTIJOIDEN KEHITYSHANKE

Suunnittelualan nuoret osaajat ovat yhdessä SKOLin ja Teknologiateollisuuden kanssa käynnistäneet hankkeen, jonka tarkoituksena on parantaa alan vetovoimaa ja kehittää ennakointia.

Jäsenyritysten 25-35-vuotiaista nuorista asiantuntijoista koostuva ryhmä järjestäytyi lokakuussa, jolloin työ käynnistettiin ja annettua tehtävää alettiin pohtia annetun toimeksiannon pohjalta. Keväällä 2013 ohjausryhmänä toimivalle SKOLin tulevaisuusryhmälle raportoitavan hankkeen tavoitteena on myös lisätä osallistujien omia valmiuksia mm. toimia yritysten muutos- ja kehitysagentteina. Ryhmällä on käytettävissään budjetti ja mahdollisuus käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita mm. SKOLin ja Teknologiateollisuus ry:n organisaatioista.

Tähän mennessä mukana hankkeessa on 18 nuorta asiantuntijaa suunnittelu- ja konsulttialan jäsenyrityksistä, joita ovat Citec, Deltamarin, Destia, FCG, FMC Group, Granlund, Elomatic, Neste Jacobs, Pöyry Finland, Ramboll Finland, SITO, Sweco, Vahanen, WSP ja YY-Optima. Ryhmään on mahdollista tulla mukaan myös työn aikana. Työsuunnitelmaa käsitellään SKOLin tulevaisuusryhmän kokouksessa joulukuussa.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset ryhmään matti.kiiskinen@teknologiateollisuus.fi, puh. 0400-717130.

PENTTI MUROLEN ELÄMÄNTYÖ NYT YKSISSÄ KANSISSA

Professori Pentti Murole on kirjoittanut laajan teoksen yhdyskuntasuunnittelun murroksesta toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Hän käsittelee suomalaisen suunnittelun todellisuutta omasta näkökulmastaan - säästämättä byrokratiaa osin kovaltakin kritiikiltä. Suunnittelu ja sen perusteella tehdyt päätökset liittyvät vahvasti ajan kuvaan ja aikalaisten arvoihin. Juuri tämä arvomaailman muutos on kirjan mielenkiintoinen osa.

Kirjan nimenä on: "Ihmistä ei voi suunnitella - kiveä voi!" Pentti Murole kertoo lähes 60 vuoden ajalta suunnittelijoiden ja päätöksentekijöiden ajatusmaailmasta - hän kutsuu kollaasimaisia kuvauksia tarinoiksi. Tarinat liittyvät kaupunkien rakentamiseen, tiestön kehittämiseen, raideliikenteen asemaan, liikenneturvallisuuden parantamiseen ja joukkoliikenteen selviämiskamppailuun - kaikki nämä tapahtumat autoistuvan yhteiskunnan pyörteessä. Kirja kertoo myös laajasti suomalaisten suunnittelijoiden vientipyrkimyksistä ja menestyksen hetkistä.

Kirjassa on lähes 500 sivua ja henkilöviitteitäkin on puolitoistatuhatta. Kirja on myös kuvakirja, sillä se sisältää runsaat 1600 kuvaa. Kirjan toimitus ja taitto on Pentti Murolen käsialaa. Kustantaja on Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja pääsponsorina Rakennustuotteiden Laatu Säätiö. Kirjan hinta on 60,-tilaukset verkkokaupasta sivustolta www.penttimurole.fi.

RAKENNUS- JA KIINTEISTÖALAN TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ (2012)

Miten tulevaisuuden toimintaympäristö yhdessä tekniikan kanssa muovaa monialaisia oppimistarpeitamme? Mitkä ovat alan eri toimijoiden roolit muuttuvassa kotimaisessa ja kansainvälisessä koulutuskentässä? Miten tuotamme suomalaiselle rakennus- ja kiinteistöalalle osaajia, joiden avulla kehittämme kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista ja palveluja?

Metropolian rakennus- ja kiinteistöala kutsui eri organisaatioiden asiantuntijoita mukaan työryhmään pohtimaan alan tulevaisuutta. Rakennus- ja kiinteistöalan tulevaisuuskatsaus luotaa näkymiä rakennus- ja kiinteistöalasta sekä osaltaan vastaa näihin kysymyksiin. Vaikka työn fokus on ollut rakennetussa ympäristössä, tulevaisuuden toimintaympäristöä on tarkasteltu kokonaisuutena.

Linkit julkaisuun: 
http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/rakennus-ja-kiinteistoala/jul…  

http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Tekniikka_ja_liikenne/Ra….

AALTO PRO -KOULUTUSTA

Keväällä 2013 alkavat jälleen uudet pääsuunnittelija- ja rakennuttajakurssit

Pääsuunnittelijakoulutus 5.3. - 30.10.2013 (11 pv) 
• Aalto PROn 13. suunnittelun ja johtamisen koulutusohjelma PS13 antaa valmiudet vastata pääsuunnittelutehtävissä toimivien asiantuntijoiden osaamisvaatimuksiin.
Rakennuttajakoulutus RAPS 5.3. - 7.11.2013 (12 pv) 
• Aalto PROn 35. rakennusalan projektinjohtokoulutusohjelma R35 on vakiinnuttanut asemansa alan johtavana RAPS-ohjelmana.

FIDIC SB CONFERENCES (Sustainable Building)

FIDIC etsii kestävän rakentamisen asiantuntijoita komiteajäseniksi, luennoitsijoiksi ja tilaisuuksien puheenjohtajiksi eri puolilla maailmaa vuosina 2013 ja 2014 järjestettäviin SB -konferensseihin. FIDIC järjestää konferenssit yhdessä CIB:n (International Council for Research and Innovation in Building and Construction), iiSBE:n (international initiative for a Sustainable Built Environment) ja UNEP-SBCL:n (United Nations Environment Programme's Sustainable Building and Climate Initiative) kanssa.

Mikäli olette kiinnostuneita asiasta, pyydämme täyttämään tiedotteen liitteenä olevan rekisteröintilomakkeen ja toimittamaan sen SKOLiin skolry@teknkologiateollisuus.fi  10.12.2012 mennessä. Toimitamme tiedot keskitetysti FIDICille. Liitteenä on myös suunniteltujen konferenssien ohjelma/aikataulu.

SNIL-STIPENDIRAHASTON VUODEN 2012 STIPENDIT JAETTU

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry ylläpitää Suomen Neuvottelevien Insinöörien Liiton SNILin vuonna 1972 perustamaa SNIL-stipendirahastoa, joka jakaa stipendejä suunnittelu- ja konsulttialasta kiinnostuneille opiskelijoille yliopisto-ja AMK-opintoihin.

Pääkriteereitä stipendien myöntämiselle ovat:
• opintojen ja töiden aiheiden innovatiivisuus, merkitys ja liittyminen alaan
• opintomenestys, erityisesti ammattiaineissa
• suunnittelu- ja konsulttipalveluihin liittyvä kokemus, osaaminen ja kiinnostus
• rahoituksen tarve ja käyttötarkoitus sekä muut hakijan esittämät erityistekijät

Stipendit jaettiin perinteisesti SKOLin syyskokouksen ja KIRA-foorumin yhteydessä 20.11.2012 Finlandia-talolla. Kuluvana vuonna stipendeistä oli kiinnostunut yhteensä 58 hakijaa.

Vuonna 2012 stipendirahaston hallitus päätti myöntää stipendit seuraaville kahdeksalle hakijalle:

Jatko-opiskelustipendit (á 1000,-) myönnettiin

Aki Aapaojalle Oulun yliopistosta. Aapaojan väitöstutkimus keskittyy arvontuotannon tehostamiseen ja kehittämiseen integroituja tilaus-toimitusketjuja hyödyntäen. Tutkimus tuottaa kokonaisvaltaisen mallin integroitujen tilaus-toimitusketjujen muodostamisesta, hankkeiden toteutuksen suunnittelusta, sidosryhmien vaatimusten luokittelusta ja priorisoinnista sekä niiden vaikutuksista erityisesti rakennusteollisuuden projektien tuottavuuteen.

Jussi Vimparille Aalto Yliopistosta. Vimparin väitöskirjatutkimus käsittelee reaalioptiolaskennan hyödyntämistä rakennetun ympäristön investointien laskennassa. Onnistuessaan tutkimus nopeuttaa rakennetun ympäristön innovaatioiden ja uusien teknologioiden käyttöönottoa vähentämällä taloudellista epävarmuutta ja auttaa mm. konsulttiyrityksiä kestävän kehityksen ratkaisujen suunnittelussa.

Diplomityöstipendit (á 1000,-) myönnettiin

Jani Leinoselle Oulun Yliopistosta. Leinosen diplomityö aihe on "Kantavan teräsrakenteen seisminen suunnittelu numeerisilla mitoitusohjelmilla" Työhön ovat kaikki DI-tutkintoon liittyvät kurssit erinomaisin arvosanoin suorittaneen Leinosen työnantajan WSP Finland Oy:n lisäksi osallistuneet Ramboll Finland ja Pöyry Finland Oy.

Tuomo Rantalalle Aalto Yliopistosta. Rantalan diplomityö "Eurokoodien mukaiset sitkeysvaatimukset suunnitteluratkaisujen kannalta" on ajan-kohtainen ja sillä selkeytetään eurokoodien vaatimuksia teräsbetonirakenteissa. A-Insinöörit Oy:ssä työskentelevä Rantala on suorittanut opintonsa hyvin arvosanoin ja ollut vaihto-opiskelijana Itävallassa Grazin Teknillisessä Yliopistossa.

Opiskelustipendit (á 1000,-) myönnettiin

Juha Soinille Tampereen Teknillisestä Yliopistosta. Rakennesuunnittelua opiskeleva ja opinnoissaan erinomaisesti menestynyt Soini on työskennellyt rakennesuunnittelu- ja lujuuslaskentatehtävissä FMC Groupiin kuuluvassa KPM Engineering Oy:ssä ja tuntee suurta mielenkiintoa sekä suunnittelualaa että jatko-opintoja kohtaan.

Salla Köylijärvelle Aalto Yliopistosta. Köylijärvi on lähdössä vaihto-opiskelijaksi Itävaltaan Grazin Teknilliseen Yliopistoon keväällä 2013 ja on viihtynyt sekä töissään WSP Finland Oy:ssä että maa- ja pohjarakentamisen opinnoissaan erinomaisesti. Suunnitelmissa on sisällyttää tutkintoon myös geoteknisen suunnittelun syventävät opinnot.

Ammattikorkeakoulun stipendit (á 1000,-) myönnettiin

Laura Järviselle Jyväskylän Ammattikorkeakoulusta. Kiristintuoteperheen kartoitusta koskevaa opinnäytetyötä ovat edeltäneet hyvin sujuneet opinnot, jotka tukevat työllistymistä suunnittelualalle. Järvinen suoritti opintoihin liittyneen harjoittelun Elomatic Oy:ssä, jossa hän työskenteli mekaanisen suunnittelun parissa. Suunnittelutehtävät liittyivät paperikoneen kaapimiin ja mekaanisiin käyttöihin.

Tuomas Muikulle Tampereen Ammattikorkeakoulusta. Lopputyö "Puukerrostalorakentaminen CLT-tekniikalla eli massiivipuulevyillä" on tutkimista ja perehtymistä aiheeseen rakennesuunnittelijan näkökulmasta. Työ tehdään pääosin omana opiskelijan lopputyönä ja mukana on myös työn teettäjä A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Työ on tärkeä tulevaisuudessa yleistyvän puukerrostalorakentamisen rakennesuunnittelun kannalta.