SKOLin tiedote 1/2013

Sisältö

SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 1/2013
VELOITUSPERUSTEIDEN TARKISTAMINEN LIIKENNEVIRASTON HANKKEISSA
SKOL-YRITYKSIÄ TOIVOTAAN MUKAAN TYÖHYVINVOINTIHANKKEESEEN
VIIVÄSTYSKORKO 
KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT 2013
MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN UUDISTUS
RAKENNETUN OMAISUUDEN TILA
ELINKEINOELÄMÄN VIESTIT LIIKENNESEKTORIN PÄÄTTÄJILLE 
SKOLIN VIESTINTÄUUDISTUS KÄYNNISSÄ
TULEVIA TAPAHTUMIA
HYVÄKSYTYT SKOL/YTN KURSSIT
POHJAVEDEN HALLINTA ALIKULKUPAIKOILLA, GEOTEKNIIKAN KÄSIKIRJA
JÄSENLUETTELOTIETOJEN PÄIVITYSKYSELY ON KÄYNNISSÄ
TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SUHDANNEKATSAUS
EK ARVIOI TEOLLISUUSINVESTOINTIEN KASVAVAN TÄNÄ VUONNA 5 % 
VIENTIKAUPAN RAHOITUS-OHJELMA KÄYNNISTYY
RALA-SERTIFIOIDUILLE YRITYKSILLE OMA HAKUPALVELU
EFCA YOUNG PROFESSIONALS COMPETITION
KESÄTÖITÄ NUORILLE -KESÄTYÖILMOITUKSET MYTECHIN KESÄTYÖ -OSIOON

Liitteet:
Suunnittelukustannusten seuranta 1/2013
Asiakastiedote 1-2013
SKOL/YTN hyväksytyt luottamusmieskurssit
Liikenneviraston kirje veloitusperusteiden tarkistamisesta

SUUNNITTELUKUSTANNUSTEN SEURANTA 1/2013

SKOLin ylläpitämän suunnittelukustannusten seurannan uusimman laskelman mukaan alan kustannukset ovat nousseet edellisestä laskelmasta syyskuun 2012 alusta 1,6 prosenttia ja koko vuoden 2012 aikana 2,1 prosenttia, seurantalaskelma 1/2013 liitteenä ja sivulla www.skolry.fi.  

Marraskuussa 2012 nousivat palkat sekä toimihenkilöillä että ylemmillä toimihenkilöillä 1,9 prosenttia työehtosopimusten perusteella, minkä lisäksi palkkojen liukumat korottavat palkkoja 0,3 prosenttia. Sosiaalikustannukset laskivat hieman vuoden 2013 alusta ja muiden kustannusten nousu vuoden 2013 alusta oli 1,1 prosenttia.

Asiakastiedote suunnittelukustannusten muutoksista ja kaynnissä olevien hankkeiden suunnittelupalkkioiden tarkistuksista on liitteenä ja löytyy myös SKOLin sivulta.

Seuraava suunnittelukustannusten seuranta ilmestyy toukokuun puolivälissä.

VELOITUSPERUSTEIDEN TARKISTAMINEN LIIKENNEVIRASTON HANKKEISSA

Liikennevirasto toteaa suunnittelukustannusten nousseen 2,1 % vuonna 2012 ja ilmoittaa, että KSE:n mukainen veloitusperusteiden tarkistus 1.1.2013 jälkeen tehtävää työtä koskeviin veloituksiin tehdään kustannusten nousun suuruisena. Liikenneviraston ja ELY-keskusten jakeluun lähetetty kirje on liitteenä.

SKOL-YRITYKSIÄ TOIVOTAAN MUKAAN TYÖHYVINVOINTIHANKKEESEEN

Hyvä työ - pidempi työura on Teknologiateollisuus yhdessä työntekijä-järjestöjen kanssa käynnistämä työhyvinvointihanke. Hankkeen tavoitteena on yritysten henkilöstön työhyvinvoinnin lisääminen ja työkyvyn ylläpitäminen sekä työelämän ja yhdessä tekemisen kehittäminen. Hankkeessa kehitetään hyviä työkaluja ja toimintamalleja ja edistetään niiden käyttöä yleisesti.

Työ aloitettiin 19 yrityksen pilottihankkeella vuonna 2010 ja nyt on meneillään laajennusvaihe. Mukana on yli 50 yritystä ja laajennusvaiheen tavoitteena on 100 uutta yritystä. Myös suunnittelu- ja konsulttialan yrityksiä halutaan mukaan. Edellytyksenä on Teknologiateollisuuden jäsenyys.

Hanketta vetää projektipäällikkö Tiina Hartikainen, jolta saa lisätietoja puh. 050 586 2879 tai email tiina.hartikainen@teknologiateollisuus.fi. Hankkeesta on laadittu esite ja tähän mennessä saaduista tuloksista PowerPoint-esitys. Lisätietoja hankkeesta saa myös Teknologiateollisuuden sivulta.

VIIVÄSTYSKORKO

Korkolain mukainen viivästyskorko 1.1.-30.6.2013 on 8 %.

KESÄHARJOITTELIJAT JA HARJOITTELIJAPALKAT 2013

Insinöörijärjestöt ovat antaneet harjoittelijapalkkasuosituksensa. Yritysten harjoittelijapalkat määritellään luonnollisesti yrityskohtaisen harkinnan perusteella.

TEKin, RILin ja UIL:n suositukset kesälle 2013 ovat alla. Opintojen keston lisäksi on syytä tarkistaa myös edistyminen opinnoissa, kunakin opintovuonna tulisi suorittaa 30-40 opintoviikkoa tai 50-60 opintopistettä.

opintoviikot  opintopisteet  TEK ja RIL  opintopisteet   UIL 
                                       €/kk                                €/kk 
25 -              37,5 -           1920          n. 30             1600 - 1800 
50 -              75 -              2010          60 - 90           1700 - 2000 
75 -              112,5 -          2110         120 - 150        1800 - 2050 
100 -            150 -             2220          n. 200           1950 - 2350 
130 -            195 -             2330     
160 -            240 -             2470    
Diplomityö                        2520    

Tulevaisuuden resurssien saatavuuteen vaikuttavat myös harjoittelupaikat ja harjoittelun aikana saatu tuntuma alaan. Harjoittelijapalkan tulee perustua enemmän henkilön ominaisuuksiin ja käytettävyyteen kuin suosituspalkkaan. Koko suunnittelu- ja konsulttialan imagon kannalta on hyvä, että opiskelijoille maksetaan riittäviä harjoittelijapalkkoja, jotta alalle saadaan hyviä harjoittelijoita ja myös hyvää henkilöstöä heidän valmistuttuaan.

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN UUDISTUS

SKOL lausui MRL:n uudistamisesta suunnittelijoiden pätevyysvaatimuksien osalta. Lausunnossa vaadittiin, että muilta kuin rakennusosastoilta valmistuneiden suunnittelijoiden pätevöityminen on mahdollista myös jatkossa, että ennen AMK-tutkintoa valmistuneiden opistoinsinöörien myönnetyt AA-pätevyydet säilyvät ja että ko. tutkinnon suorittaneet voivat jatkossakin hakea pätevyyksiä. Lausunto löytyy tästä.

RAKENNETUN OMAISUUDEN TILA

ROTI, rakennetun omaisuuden tila -arviointihanke on käynnistynyt ja SKOLin asiantuntijoita osallistuu arviointeihin. ROTI tarkastelee erikseen rakennusten, liikenneverkostojen ja yhdyskuntateknisten järjestelmien tilaa ja kehitystä. Lisäksi tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena alan koulutusta, kehitystyötä ja innovaatioita. Asiantuntijapaneelien rinnalla kansalaiskyselyllä selvitetään suomalaisten kokemuksia rakennetun ympäristön kunnosta omassa elinpiirissään. Arviointi valmistuu keväällä ja hankkeen tulokset esitetään kouluarvosanoin. Arvioinnissa visioidaan myös tulevaisuutta ja annetaan tehtäviä kansalaisille ja yhteiskunnan eri toimijoille.

ELINKEINOELÄMÄN VIESTIT LIIKENNESEKTORIN PÄÄTTÄJILLE

Lokakuussa pidettiin SKOLin, EK:n, Rakennusteollisuuden, Liikenneviraston ja Kuntaliiton järjestämä rakennusalan toimijoiden, tilaajien ja elinkeinoelämän yhteinen Infran vaikuttavuusiltapäivä. Iltapäivän tulokset, elinkeinoelämän viestit liikenteestä ja logistiikasta päättäjille julkaistiin joulukuussa. Yhteenveto viesteistä löytyy tästä.

SKOLIN VIESTINTÄUUDISTUS KÄYNNISSÄ

SKOLin identiteetin, ilmeen ja verkkosivujen uudistus on käynnissä, kysely on lähetetty yrityksille tämän tiedotteen jakelulla ja lisäksi tilaajille on kohdennettu oma kysely koskien viestintää ja tarpeellisia palveluita. Ensimmäinen työpaja pidetään helmikuun alussa. Viestintäuudistus on valmis kesään mennessä.

TULEVIA TAPAHTUMIA

INFRA 2013 Wanhassa Satamassa 5.3. on alan merkittävin johdon ja päätöksentekijöiden tapahtuma, joka järjestetään vuonna 2013 jo kahdeksatta kertaa. Se kerää vuosittain yli 500 infrajohtajaa ja asiantuntijaa keskustelemaan infrapolitiikasta, hankkeiden toteuttamisesta sekä toimivien markkinoiden kehittämisestä. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat infra-alan yritykset, tutkimus- ja tiedeyhteisöt sekä yhteiskunnalliset vaikuttajat ja toimijat. 
www.infrajohtaminen.fi  

Teknologiateollisuuden opiskelijoille suunnattuun toimitusjohtajat tentissä-tapahtumaan Otaniemessä osallistuu SKOL-yritysten edustajia 12.3. (ICT + SKOL) ja 13.3. (kone + sähkö), Dipoli klo 14-18.

Vuosikokous ja konsulttipäivä pidetään 24.4.2013 iltapäivällä Palacen konferenssisalissa, Eteläranta 10.

HYVÄKSYTYT SKOL/YTN KURSSIT

Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen 19 §:n 13 momentissa mainituista luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen kursseista on luettelo tämän tiedotteen liitteenä. Kurssit on sovittu yhteisesti neuvotteluosapuolten kesken. Luettelo löytyy myös Teknologiateollisuuden sivulta http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/tyomarkkina-asiat/koulutus-1605.h….  

POHJAVEDEN HALLINTA ALIKULKUPAIKOILLA, GEOTEKNIIKAN KÄSIKIRJA

Liikenneviraston oppaita -sarjassa on julkaistu Pohjaveden hallinta alikulkupaikoilla, geotekniikan käsikirja. Oppaan voi ladata osoitteesta www.liikennevirasto.fi/ohjeluettelo.

JÄSENLUETTELOTIETOJEN PÄIVITYSKYSELY ON KÄYNNISSÄ

Yrityksille on lähetetty SKOLin jäsenluetteloa koskeva sivu tarkistettavaksi ja korjattavaksi. Tänä vuonna ei varsinaista jäsenluettelokirjaa paineta, mutta tiedoilla päivitetään SKOLin nettisivulla oleva Yrityshaku ja SKOLin jäsenrekisterin tiedot. Korjaussivu pyydetään palauttamaan 8.2.2013 mennessä hilve.nurminen@teknologiateollisuus.fi,  siinäkin tapauksessa, että muutoksia tietoihin ei tule.

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SUHDANNEKATSAUS, SUHDANNETILANNE HEIKKENEE

Teknologiateollisuuden suhdannekyselyn perusteella suunnittelu- ja konsulttialalla uudet tilaukset ja tilauskanta jäivät loka-joulukuussa edellisvuoden vastaavaa jaksoa alemmalle tasolle. Uudet tilaukset kuitenkin lisääntyivät jonkin verran heinä-syyskuun tilanteesta.

Kyselyssä mukana olevat suunnittelu- ja konsulttialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia loka-joulukuussa euromääräisesti 17 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2011, mutta 12 prosenttia enemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä heinä-syyskuussa. Uudet tilaukset verrattuna edelliseen vuosineljännekseen lisääntyivät eniten talosektorilla, mutta myös teollisuussektorilla ja infrassa.

Uusien tilausten lisääntyminen ei riittänyt kääntämään tilauskantaa kasvuun. Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa hieman pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2011 ja 4 prosenttia pienempi kuin syyskuun lopussa. Näkymät eri suunnittelusektoreilla poikkeavat toisistaan. Talosektorin suunnittelussa tilauskanta kasvoi 4 %, teollisuuden suunnittelussa tilauskannan vähennys oli 9 % ja yhdyskuntasektorin tilauskanta väheni 2 % edellisestä vuosineljänneksestä. Eniten pieneni teollisuussektorin vientitilauskanta, jossa vähennys oli lähes 15 %.

Markkinatilanteen muutos nähdään eri yrityksissä hyvin eri tavoin, mutta kokonaisarvio on negatiivisella puolella. 28 % vastanneista arvioi markkinatilanteen heikentyneen, 18 % parantuneen ja reilu puolet pysyneen ennallaan.

Joulukuun lopussa vastanneiden yritysten henkilöstöstä vajaat 2 % oli lomautusjärjestelyjen piirissä, kun luku edellisen neljänneksen lopussa oli 0,8 %.

Vaikka talosektorin tilauskanta kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä, RAKLIn ja Rapalin teettämän rakennuttajille kohdistetun hankekyselyn mukaan talonrakentamisen volyymi vähenee vuonna 2013 voimakkaasti. Uusien hankkeiden määrä vähenee 330 hankkeesta 240 hakkeeseen ja volyymi 3,1 miljardista 2,4 miljardiin euroon. Suhteellisesti eniten laskua tapahtuu Helsingissä ja Tampereella. Toimitilarakentamisessa erityisesti uudisrakentamisen osuus pienenee voimakkaasti, koska hankkeita siirtyy heikon kysynnän, tiukentuneen rahoituksen ja ARA-hintatason ylittävien tarjoushintojen seurauksena.

Linkki Teknologiateollisuuden suhdannekatsaukseen

EK ARVIOI TEOLLISUUSINVESTOINTIEN KASVAVAN TÄNÄ VUONNA 5 % 

EK:n investointitiedustelun mukaan tehdasteollisuusyritysten kiinteät investoinnit Suomeen kasvoivat viime vuonna noin seitsemällä prosentilla hieman yli 3,5 miljardin euron tasolle, mutta taso jäi alle keskimääräisen. 
Kuluvan vuoden investointinäkymät ovat huomattavan epävarmat. Investointien ennustetaan laskevan noin 3,2 miljardin euroon. Vähennys viimevuotisesta olisi noin 9 %. 
Epävarmasta kysynnästä kertoo laajennusinvestointien poikkeuksellisen pieni osuus. Tälle vuodelle suunnitelluista investoinneista vain 19 % on laajennusinvestointeja, kun niiden osuus on ollut keskimäärin noin kolmannes. Valtaosa vuoden 2013 investoinneista on korvaus- ja rationalisointi-investointeja.

Energiasektorin investoinnit olivat korkealla noin 2 miljardin euron tasolla viime vuonna ja pysyvät samalla tasolla myös tänä vuonna. 

Linkki EK:n investointitiedusteluun

VIENTIKAUPAN RAHOITUS-OHJELMA KÄYNNISTYY

Kolmas vientikaupan rahoitus -ohjelma suomalaisille pk-yrityksille käynnistyy kevään 2013 aikana. Ohjelman tavoitteena on parantaa yritysten vienti-kauppoihin liittyvää rahoitusosaamista. Ohjelma on tarkoitettu suoraa vientiä harjoittaville pk-yrityksille.

Yrityksiltä edellytetään, että niiden liiketoiminta on kannattavaa, ensimmäiset vientikaupat on tehty ja yritys haluaa kasvaa vientiään lisäämällä.

Teknologiateollisuus on osallistunut ohjelman suunnitteluun ja viestii ohjelmasta jäsenyrityksilleen. Viime vuonna järjestettyihin ohjelmiin osallistui 55 yritystä ja suurin osa niistä oli jäseniämme. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan.

Ohjelma tarjoaa tietoa vientikaupan rahoitusjärjestelyistä ja antaa neuvoja yrityksen omien vientikauppojen rahoitukseen. Lisäksi yrityksillä on mahdollisuus osallistua MIF:n ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n koulutukseen.

Yritykset valitaan ohjelmaan hakemusten perusteella. Hakua ja ohjelman esittelyä varten Finnveralla on omat sivustot kotisivuillaan. Hakuaika päättyy 1.3.2013. Ohjelma on Finnveran yhteistyökumppaneiden, MIF:n ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n, järjestämää koulutusta lukuun ottamatta maksuton.

Lisätietoja ohjelmasta antaa Juhani Kangasniemi puh. (09) 192 3286 tai 040 553 1443.

Linkki ohjelman sivustolle

RALA-SERTIFIOIDUILLE YRITYKSILLE OMA HAKUPALVELU

RALA-sertifioidut yritykset ovat saaneet oman tietokannan, josta niitä voi hakea eri kriteerien perusteella. Samalla RALA-sertifioiduista yrityksistä RALAn internetsivuilla ylläpidetyt luettelot siirtyivät historiaan. Tietokannasta voi hakea RALA-sertifioituja yrityksiä yrityksen nimen, Y-tunnuksen, toimiaelueen tai toimialan mukaan. Rekisterissä on tiedot mm. yrityksen sertifikaatin numerosta, koska sertifikaatti on myönnetty ja mihin asti se on voimassa sekä mitä toimialoja sertifikaatti koskee. Yrityksen tietoihin on myös merkitty, jos sillä on RALA-pätevyys, ja yritystiedoista on suora linkki RALA-pätevyyden yritysraporttiin.

RALA-sertifioituja yrityksiä on tällä hetkellä yli 200. Sertifioitujen yritysten hakupalvelu on osa RALAn palveluiden kehitystyötä, jossa on painotettu erityisesti RALAn internetsivujen ja sähköisen asioinnin kehittämistä. Etsi RALA-sertifioituja yrityksiä 
RALA-sertifiointi on kaikille rakennusalan suunnittelu- ja rakennuttamis-yrityksille, rakennus- ja asennusyrityksille sekä viherpalveluyrityksille avoin arviointimenettely, joka perustuu yrityksen toimintajärjestelmän auditointiin. Alan keskeiset toimijat ovat olleet mukana kehittämässä arviointiperusteita, ja niissä on otettu huomioon toimialakohtaiset erityispiirteet.

Lisätietoja RALA-sertifioinnista ja hakuprosessista: http://www.rala.fi/palvelut/sertifiointi/  
Rakennusyritysten RALA-pätevyysrekisteri: http://intra.rala.fi/rala/index09.php .
 

EFCA YOUNG PROFESSIONALS COMPETITION

Muistutamme vielä EFCAn julkistamasta neljännestä nuorten asiantuntijoiden kilpailusta, jossa alle 35 vuotiaat suunnittelu- ja konsulttialan ammattilaiset ympäri Eurooppaa kilpailevat taidoistaan. Jäsenyrityksiltä pyydetään ehdotuksia kilpailuun osallistujista. SKOL nimeää kilpailuun maksimissaan viisi edustajaa näistä jäsenyritysten ehdottamista nuorista asiantuntijoista. Kilpailun kutsu ja ilmoittautumislomake lähetettiin joulukuussa tiedotteen 11/2012 liitteenä. Lomake toimitetaan SKOLiin 15.3.2013 mennessä.

 

KESÄTÖITÄ NUORILLE -KESÄTYÖILMOITUKSET MYTECHIN KESÄTYÖ -OSIOON

Teknologiateollisuus ry:n hallitus päätti kokouksessaan 23.1.2013 haastaa jäsenyritykset ottamaan nuoria kesätöihin. Tavoitteena on, että kesällä 2013 kesätyöntekijöiden määrä teknologiateollisuudessa henkilöstömäärään suhteutettuna kasvaa edelliseen kesään verrattuna. Koululaiset ja opiskelijat tarvitsevat kesätöitä ja teknologiateollisuus tarvitsee näitä nuoria tulevaisuudessa!

Teknologiateollisuuden MyTech.fi -palveluun tehdään Kesätyö-osio, johon kerätään linkkilista kesätöitä tarjoavista jäsenyrityksistä. Pitkä lista kesätöitä tarjoavia yrityksiä kertoo nuorille: teknologiateollisuudessa on töitä! Viime vuoden Kesätyö-osiossa kävi yli 100 000 nuorta.

Teknologiateollisuuden jäsenet voivat ilmoittaa kesätyö- ja harjoittelu-paikkailmoitustensa nettisivuosoitteen: birgitta.ruuti@teknologiateollisuus.fi  ja ilmoituksenne linkitetään MyTechin Kesätyö-osioon.