SKOLin toimitusjohtajan katsaus - suunnittelu- ja konsultointialan vuosi

Suunnittelu- ja konsultointialalla kulunut vuosi on ollut keskimäärin tyydyttävä, ja talosektorilla jopa erinomainen. SKOLin toiminnan painopisteinä vuoden aikana ovat olleet hyvien hankintamenettelyjen edistäminen, suunnittelu- ja konsultointialan merkityksen ja vaikuttavuuden esilletuonti, alan osaamisen turvaaminen ja vetovoiman parantaminen, sekä viestintä ja vaikuttaminen päätöksentekijöille ja jäsenyritysten suuntaan.

Hyviä hankintamenettelyjä on edistetty monin eri tavoin 

SKOL ja Teknologiateollisuus järjestivät keväästä syksyyn yhdessä Kuntaliiton ja kaupunkien kanssa innovatiivisia hankintoja edistävän kiertueen Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Lappeenrannassa. Kiertuetta jatketaan vuonna 2017, tammikuun 18. päivänä tilaisuus pidetään Oulussa.  Tilaisuuksiin on kutsuttu yritysten ja julkisten hankintayksiköiden edustajia, ja jokaisessa tapahtumassa myös SKOL-yritykset esittelivät hyviin tuloksiin johtaneita ja innovaatioita edistäviä hankintamenettelyjä ja hankkeiden toteutustapoja. 

Uuteen hankintalakiin perustuvia suunnittelu- ja konsultointipalvelujen hyviä hankintaohjeita on valmisteltu yhdessä Rakennustiedon kanssa koko vuosi, ja RT-kortteina julkaistavat uudet ohjeet ovat lausunnolla 18.1.2017 asti.  Kortteja täydentävinä dokumentteina on tehty ohje hinta-laatusuhteeltaan parhaan tarjouksen valinnasta ja mallitarjouspyyntöesimerkkejä. Ensi vuoden aikana tavoitteenamme on saada uudet ohjeet mahdollisimman laajaan käyttöön.

Vuoden aikana SKOLin toimisto on ollut myös säännöllisesti yhteydessä hankintayksiköihin, joiden tarjouspyyntömenettelyt eivät ole noudattaneet kokonaistaloudellisesti hyvän hankinnan periaatteita esimerkiksi sopimusehtojen, vertailumenettelyjen tai muiden pelisääntöjen osalta.

Asiantuntijatyöllä on suuri vaikuttavuus

Suunnittelu- ja konsultointialan vaikuttavuutta teollisessa toiminnassa tutkittiin SKOLin teettämässä diplomityössä.  Tuomas Vaulasen diplomityössä Teollisuuden suunnittelupalveluiden vaikuttavuudesta korostuu osapuolten välisen kumppanuuden, luottamuksen ja hyvän vuorovaikutuksen merkitys hyvän lopputuloksen saavuttamisessa ja parhaan lisäarvon tuottamisessa asiakkaalle. Tässä työssä samoin kuin viime vuonna Santeri Naumasen tekemässä vastaavassa talonrakennussektorin diplomityössä korostuu myös hyvien hankintamenettelyjen ja pelisääntöjen ratkaiseva merkitys onnistumiselle.

Hyvän suunnittelun vaikuttavuutta tuodaan esille myös kaikessa viestinnässä. Innovatiiviset hankinnat-kiertueella kerrottiin hyvän suunnittelun merkityksestä julkisten hankintojen elinkaaritaloudellisuuden parantamisessa, ja teema on noussut sekä Suomen hallituksen, että monien suurten julkisten hankintayksiköiden agendalle.  SKOLin viestintäkanavia on laajennettu Twitteriin ja Linkediniin, ja nettisivuilla pyöritetään projektikarusellia, jossa esitellään onnistuneita suunnittelu- ja konsultointihankkeita. Hyvien tarinoiden merkitys viestinnässä on tunnistettu, ja SKOL järjesti hallitukselle, viestintäryhmälle ja toimikuntien vetäjille kaksi tarinatyöpajaa. Kesällä osallistuimme Suomi-Areenan tulevaisuuden työtä käsittelevään keskustelusarjaan. Järjestimme syksyllä toisen konsulttipäivän Tampereella, ja sielläkin keskusteltiin asiantuntijatyön vaikuttavuudesta, tulevaisuuden asiantuntijatyöstä sekä esiteltiin Vaulasen diplomityön tuloksia.

Suunnittelu- ja konsultointialan osaaminen ja vetovoima pitää turvata

Resurssipula uhkaa monia jäsenyritystemme osaamisaloja. Alan osaamisen turvaamiseksi on tavattu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opetus- ja hallintohenkilöstöä yhdessä jäsenyritysten kanssa.  Opiskelijamäärät pyritään vähintäänkin turvaamaan ja tietyillä toimialoilla lisäämään valmistuvien määrää. Keväällä tehtiin yhdessä Oulun kauppakamarin, RT:n ja RILin kanssa selvitys Pohjois-Suomen rakennusalan DI-koulutustarpeista ja esitettiin sen tulokset Opetusministeriölle.  Sen johdosta Opetusministeriö päätyi marraskuun lopussa esittämään rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen uudelleen käynnistämistä Oulun Yliopistossa. Sydäntalven aikana on tarkoitus selvittää tarkemmin yliopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuvien määrää ja Suomen tarpeita.  

Myös digiosaamista on edistetty vuoden aikana. SKOL on ollut aktiivisesti käynnistämässä kiinteistö- ja rakennusalan yhteistä digitalisaatiohanketta, KIRA-digiä.  Hanke hyväksyttiin osaksi hallituksen kärkihankeohjelmaa, ja sen puitteissa rahoitetaan seuraavien kahden vuoden aikana yritysten ja tutkimuslaitosten digitalisaatiohankkeita yhteensä yli neljällä miljoonalla eurolla.  Ensimmäinen hakukierros järjestettiin loka-marraskuussa ja siihen tuli lähes 50 hakemusta.  Kokeiluhankkeiden lisäksi KIRA-digin tavoitteena on parantaa kiinteistö- ja rakentamisalan tiedon yhteentoimivuutta ja saatavuutta, sekä poistaa digitalisaation hallinnollisia esteitä.

Alan vetovoiman parantamiseksi on vuoden varrella järjestetty tapaamisia opiskelijoiden kanssa sekä osallistuttu Teknologiateollisuuden yhteistyöhön yläasteiden/lukioiden opinto-ohjaajien kanssa. SKOLin Konsulttinuoret ovat järjestäneet useita opiskelijatilaisuuksia eri teemoilla, niistä lisää seuraavassa jäsenkirjeessä. Suunnittelu- ja konsultointialan nuorten asiantuntijoiden videokertomuksia omasta työstä löytyy mytech.fi-sivuilta jo lähes 80, joista noin 50 on SKOL-jäsenyritysten edustajia. SKOL osallistuu myös kaksivuotiseen LIKE-projektiin jossa nuoria houkutellaan infra-alalle.  Lisäksi jäsenyrityksemme ovat järjestäneet monenlaista tärkeää vetovoimatoimintaa, kuten messu- ja tapahtumanäkyvyyttä, sosiaalisen median hyödyntämistä sekä yritysvierailuja koululuokille ja opinto-ohjaajille.

Viestintää ja vaikuttamista

Yhä tärkeämpänä painopisteenä SKOLin toiminnassa kuluvan vuoden aikana ovat olleet viestintä ja tiedontuotanto jäsenyrityksille, sekä toimintaympäristöön vaikuttaminen. Keväällä valmistuivat laskutustilasto, tilinpäätöstilasto sekä palkkatilasto. Suunnittelukustannusten seuranta-indeksiä päivitetään kolme kertaa vuodessa. Vuoden aikana on lähetetty reilut kymmenen jäsenkirjettä ja puolisen tusinaa asiakas-/sidosryhmäkirjettä.

Jäseniä on tavattu jatkuvasti SKOLin toimikuntien ja työryhmien kokouksissa, joissa on noussut esille vaikuttamiseen liittyviä aiheita. Toimikuntien kokoukset toimivat myös erinomaisina keskustelufoorumeina ja vertaisverkostona jäsenyritysten asiantuntijoille. Vientiryhmän toiminta keskittyi Rail Baltica-hankkeen käynnistymisen seurantaan ja jäsenten informointiin. Innohankintakiertueen tapahtumiin kutsuttiin poliittisia vaikuttajia, asiakkaita ja jäsenyritysten edustajia sekä esiintyjiksi että osallistujiksi. 

Keväällä järjestettiin konsulttipäivä Helsingissä jäsenille ja sidosryhmille, ja toinen konsulttipäivä järjestettiin syksyllä Tampereella alihankintamessujen yhteydessä. Suunnittelu- ja konsultointialan näkyvyyttä on lisätty myös toimittajatapaamisten avulla, joita järjestettiin vuoden varrella noin kymmenen. Osaan niistä osallistui myös hallituksen ja toimikuntien edustajia. Jäsenyrityksille on tehty täsmäkyselyitä vaikuttamisaineiston keräämiseksi. Vaikuttamisen tuloksista merkittävimpiä onnistumisia olivat hallituksen väyläinvestointipaketti, hyvien hankintamenettelyjen ja suunnittelun merkityksen nostaminen hallituksen agendalle sekä Oulun yliopiston rakennustekniikan koulutuksen uudelleen käynnistäminen.

Suhdannetilanne on muuttunut vuoden aikana merkittävästi 

Suunnittelu- ja konsultointialan tämäkin vuosi alkoi teollisuussektorin ja yhdyskuntasektorin osalta alavireisenä.  Teollisuuden kotimaan investoinnit olivat alhaisella tasolla ja viennin volyymi myös laskevalla käyrällä. Yhdyskuntasektorilla uusia väylähankkeita ei ollut tiedossa lainkaan, ja tekemämme tutkimus osoitti, että väyläsuunnittelijoilta olivat työt loppumassa kesälomien jälkeen – tätä tulosta käytettiin väyläinvestointien saamiseksi hallitusohjelmaan. Ainoastaan talonrakennussektorilla suhdanne oli alkuvuodesta hyvä, mutta sielläkin uudet tilaukset olivat laskusuunnassa.  Alan henkilöstömäärän kasvu pysähtyi talvikaudella kokonaan.

Huhtikuun lopun suhdannekatsauksessa tilanne oli kääntynyt positiiviseen suuntaan.  Teollisuussektorin vientitilauskanta kasvoi voimakkaasti, mutta se ei vielä kääntänyt henkilöstömäärää kasvuun. Talo- ja yhdyskuntasektoreilla kasvoi pääasiassa kotimaan tilauskanta, ja henkilöstömäärä kääntyi taas kasvuun. Suhdannenäkymät muuttuivat selkeästi positiivisiksi, erityisesti hallituksen kehysriihessä päätetty väyläpaketti kirkasti yhdyskuntasektorin näkymiä. Rakenne- ja taloteknisessä suunnittelussa esiintyi resurssivajausta ja sitä ennakoitiin myös yhdyskuntasektorille.

Heinäkuun kyselyssä positiivinen vire vahvistui edelleen.  Suunnittelu- ja konsultointialan liikevaihdon kasvu ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli peräti 11 % edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Tilauskannoissa ei tapahtunut juuri muutoksia, mutta suhdannenäkymät muuttuivat varsinkin teollisuussektorilla voimakkaasti positiivisemmiksi.  Uusien valmisteilla olevien teollisten investointien määrä kasvoi. SKOL-yritysten henkilöstömäärä kasvoi edelliseen neljännekseen verrattuna merkittävästi, mutta kasvu johtui osittain kesätyöntekijöistä ja yrityskaupoista.

Lokakuun suhdannekyselyssä vientitilausten positiivinen kehitys jatkui teollisuudessa ja myös talosektorin vienti kasvoi. Kotimaan tilauskannoissa ei tapahtunut juuri muutoksia. Vuoden takaiseen verrattuna tilauskannat olivat kuitenkin kokonaisuudessaan 15 % edellistä vuotta isommat.  Näkymät olivat lievästi negatiiviset, mutta laskutusaste oli hyvällä tasolla ja sen ennakoitiin myös pysyvän korkealla.  Resurssivaje jatkoi kasvua useilla talo- ja yhdyskuntasektorin ammattialoilla. Henkilöstömäärä jatkoi kasvua ja lomautettujen määrä pieneni edellisestä vuosineljänneksestä.

KIKY-sopimus pääosassa työmarkkinasektorilla

Työmarkkinasektorilla Teknologiateollisuus kävi neuvottelut suunnittelu- ja konsultointialan työehtosopimuksesta ylempien toimihenkilöiden ja toimihenkilöiden kanssa. Ala sitoutui KIKY-sopimuksen noudattamiseen ja sen mukaisesti on neuvoteltu yrityskohtaisesti soveltamisen periaatteista.  Teknologiateollisuus kerää jäsenyrityksiltä alkuvuodesta tiedot soveltamisen laajuudesta ja ratkaisuista.

Näillä eväillä lähdemme tulevaan vuoteen.  Suomi on virallisestikin kääntynyt kasvu-uralle ja se toivottavasti tuo lisää teollisia investointeja Suomeen ja kasvattaa myös vientiä.  Suunnittelu- ja konsultointialalle povaan kohtuullisen positiivisia näkymiä ensi vuodelle. 

Toivotan kaikille rauhallista Joulua ja entistäkin parempaa uutta vuotta!

Matti Mannonen