Suomen Tekoälykiihdyttämön ensimmäinen Playbook, Opas puheentunnistuksen hyödyntämiseen, on nyt julkaistu

Puhe on meille luonnollisin tapa ilmaista ajatuksiamme, mutta käyttämämme laitteet ja palvelut eivät ole juurikaan ymmärtäneet meitä. Tähän on tulossa muutos, kun ääneen perustuvista käyttöliittymistä on tulossa luonnollinen osa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta. Puheentunnistusteknologia tarjoaa yrityksille paljon mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Julkaistu opas on tarkoitettu organisaatiolle, jotka haluavat ottaa ensimmäisen askeleensa luonnollisen kielen prosessoinnin kanssa.
Suomen Tekoälykiihdyttämön ensimmäinen Playbook, Opas puheentunnistuksen hyödyntämiseen, on nyt julkaistu. Se perustuu puheteknologiaan keskittyneen kiihdyttämöryhmän oppeihin. Nyt julkaistu opas levittää opit kaikkien hyödynnettäviksi.
 
“Maailmalla puheentunnistus ja puheteknologia on jo muutaman vuoden ollut kaikkien huulilla. Suomessa on kaivattu vastaavia asiakas- ja liiketoimintalähtöisiä esimerkkejä. Aina tarvitaan edelläkävijöitä ja olen iloinen, että kiihdyttämön ensimmäisessä ryhmässä mukana olleet S-Ryhmä, Alma ja Elisa ovat olleet valmiita näyttämään mallia muille”, sanoo Alexander Törnroth, Tekoälykiihdyttämön vetäjä.
 
”Yksi merkittävä hidaste puhesovellusten kehittämiselle oli yllättäen juridinen. EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan puhedata on henkilötietoa, ellei sitä anonymisoida. Asetuksen tulkinta ja asioista sopiminen osapuolten välillä on vienyt valtavasti aikaa. Aikaa, joka on ollut pois sovellusten kehittämiseltä. Tämän takia opas sisältää myös kattavan juridisen selvityksen siitä, miten puhedataa tulee käsitellä tietosuoja-asetus GDPR:n näkökulmasta”, Törnroth kiteyttää.Tekoälykiihdyttämön ensimmäisessä tekoälyn sovellusoppaassa nostetaan esiin suomalaisyritysten kehittämiä sovelluksia sekä kerrotaan, miten yritys voi päästä puheteknologian kanssa vauhtiin. Nyt on hyvä hetki aloittaa puheentunnistuksen kanssa. Suomessa on useita huipputason puheteknologian yrityksiä, jotka voivat toimia kumppaneina tekoälyprojekteissa.
 
Suomen Tekoälykiihdyttämö auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Kiihdyttämö fasilitoi kuuden kuukauden pituisia kiihdyttämöjaksoja, jossa mukana olevat tahot tähtäävät viemään tekoälyratkaisuja tuotantoon. Kiihdyttämöjaksot rakentuvat olemassa olevien yleiskäyttöisten teknologioiden ympärille, joita useat organisaatiot voivat hyödyntää. Jokaiselle kiihdyttämöjaksolle valitaan aina parhaat ja sopivimmat palveluntarjoajat, startup-yritykset ja tutkijat.
 
Kiihdyttämön ensimmäisessä kiihdyttämöjaksossa ovat olleet mukana muun muassa S-Ryhmä, Alma Media ja Elisa, jotka kehittävät omia tekoälypohjaisia puheteknologiaa hyödyntäviä sovelluksiaan. Palveluntarjoajista mukana ovat olleet Speechgrinder, Äänicompany ja Inscripta.
 
Suomen Tekoälykiihdyttämö auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Suomen Tekoälykiihdyttämö on Teknologiateollisuus ry:n perustama ja Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama.
 
Playbook on ladattavissa maksutta osoitteessa https://faia.fi/playbook/
 
Lisätiedot
 
Alexander Törnroth, Suomen Tekoälykiihdyttämön vetäjä