”Suunnittelu- ja konsultointiala on suuressa roolissa tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa”



SKOLin haastattelusarjassa tehdään tutuksi SKOLin hallituksen jäseniä ja heidän työtään. Tällä kertaa vuorossa on Sweco Finlandin toimitusjohtaja Markku Varis.

Mikä on viimeisin hyvin suunniteltu projekti, jonka kanssa olet ollut tekemisissä?

Yksi viimeisimmistä ison mittaluokan hankkeistamme on Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehdas, joka käynnistettiin suunnitelman mukaisesti 15. elokuuta Äänekoskella tai itse asiassa kuten Metsä Fibren projektinjohtaja Timo Merikallio totesi, seitsemän minuuttia etuajassa.

Sweco toimi hankkeen pääsuunnittelijana sen alkuvaiheista aina toteutukseen asti. Tarjosimme hankkeeseen kokonaisvaltaisia projektinjohto- ja suunnittelupalveluja. Vastasimme koko projektin 3D-mallinnuksesta sekä sähköistyksen ja automaation suunnittelujärjestelmistä. Projektipalvelujamme olivat aikataulutus, edistymäseuranta- ja raportointi, hankintapalvelut ja suunnittelun koordinointi. Toteutussuunnittelumme sisälsi prosessi-, laitos- ja rakennesuunnittelun sekä BOP- että päälaitetoimitusten alueilla.

Kyseessä oli merkittävä hanke, jossa oli useita Swecon toimialoja mukana. Teimme työtä yhtenäisenä Sweco-joukkueena hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä asiakkaamme kanssa. Tässä projektissa asiakaslupauksemme – Sweco on helposti lähestyttävä ja sitoutunut kumppani, jolla on arvostettua osaamista – toteutui erinomaisen hyvin!

Vaikka olemme mukana biotuotetehtaan kaltaisissa suurissa projekteissa, on iso osa hankkeistamme kooltaan pieniä ja keskisuuria. Näistä hyvänä esimerkkinä on muun muassa uuden sukupolven kaupunkipyöräjärjestelmä, joka otettiin käyttöön Helsingissä kesällä 2016. Sweco vastasi kaupunkipyöräjärjestelmän suunnittelusta ja koordinoinnista, ja on ollut mukana suunnittelemassa myös järjestelmän laajennusta.

Minkälaisena näet suunnittelu- ja konsultointialan tulevaisuuden? Mikä muuttuu nykyhetkeen verrattuna?

Suunnittelu- ja konsultointiala on kasvanut jo usean vuoden ajan, ja myös tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Ala kansainvälistyy kovaa vauhtia ja megatrendien kautta roolimme yhteiskunnassa vahvistuu entisestään.

Esimerkiksi kaupungistuminen, digitalisaatio, big data, ilmastonmuutos ja energiatuotannon muutokset, kiertotalous, cleantech tulevat kasvattamaan suunnittelu- ja konsultointialan tarjoaman asiantuntijaosaamisen roolia entisestään.

Suunnittelu- ja konsultointiala on avainasemassa, kun ratkotaan suurimpia haasteita ja luodaan kestävää yhteiskuntaa. Tämän päivän ja huomisen nuorilla onkin mahdollisuus olla ratkaisemassa tulevaisuuden suuria kysymyksiä valitsemalla suunnittelu- ja asiantuntijuusala omaksi koulutus- ja urasuuntautumisvaihtoehdoksi.

Uskon myös, että alalla eri tahojen yhteistyö ja erilaiset yhteistoimintamallit tulevat lisääntymään. Tämä vaatii meiltä uudenlaista osaamista – tulevaisuudessa työntekijöiltä odotetaan nykyistä laajempaa ymmärrystä myös oman erikoisalan ulkopuolelta, tehokkaampaa yhteistyötä eri tekniikan osa-alueiden kesken sekä käyttäjien huomioimista. Muuntautumiskyky ja kokonaisuuksien johtaminen korostuvat entisestään.

Keinoäly, virtuaaliteknologia ja muut uuden teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet muuttavat myös suunnittelu- ja konsultointialaa. Näen tämän ehdottomasti mahdollisuutena koko alalle. On meistä itsestämme kiinni, kuinka hyvin pystymme tilaisuuden hyödyntämään. Kyse on itse asiassa koko rakennusalan tuottavuuden parantamisesta.

Mikä työllistää sinua tällä hetkellä?

Muun muassa projektitoiminnan kehittäminen on ollut agendallamme kuluneen vuoden aikana ja sitä olemme vauhdittaneet Hackathon -henkisen Sweco Hack -työskentelyn avulla, johon on osallistunut useita kymmeniä Swecon asiantuntijoita kaikilta toimialoiltamme. Keskeinen ajatus Sweco Hackin takana on: think big, start small, scale fast. Ketterä työskentelytapa toi nopeasti tuloksia, joita olemme hyödyntäneet saman tien omassa työssämme sekä asiakasprojekteissa.

Tällä hetkellä ajankohtaista on myös ensi vuoden toiminnan suunnittelu sekä myös pidemmän tähtäyksen strategisten suuntaviivojen linjaaminen ja niiden käytäntöön viemisen miettiminen. Pidemmällä tähtäimellä mietimme, miten vastaamme tulevaisuuden haasteisiin eli asioihin, joista puhuin edellisessä kysymyksessä.

Tähän liittyen tulemme ensi vuoden alussa käynnistämään koko Sweco Groupin laajuisen, kansainvälisen Urban Insight -projektin, jonka avulla tuomme Swecon laajan asiantuntemuksen monipuolisesti eri sidosryhmien, kuten asiakkaiden, opiskelijoiden, omien työntekijöiden sekä koko yhteiskunnan käyttöön

Mistä asiasta olet erityisen ylpeä työssäsi?

Meidän osaavista, hyvällä asenteella työtä tekevistä ja sitoutuneista ammattilaisistamme. Toteutamme Swecolla vuosittain 8000 projektia, joissa viemme yksilöosaamisen joukkueosaamiseksi. Tästä asiantuntijajoukkueesta olen päivittäin ylpeä.

On hienoa nähdä, kuinka työntekijämme ovat kiinnostuneita itsensä kehittämisestä ja tekevät aidosti töitä Swecon asiakaslupauksen toteuttamiseksi.

Keskustellessani swecolaisten kanssa nousee yhä useammin esiin myös se, miten merkityksellistä ja yhteiskunnallisesti tärkeää työtä me kaikki teemme suunnittelu- ja konsultointialalla.

Tästä voimme koko alana olla ylpeitä!