Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus 4/2015

Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihto kasvaa

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten liikevaihto Suomessa kasvoi tammi-heinäkuussa noin seitsemän prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Teknologiateollisuuden toimialoista suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala ovat ylittäneet ennen finanssikriisiä saavutetun liikevaihtotason.  

Liiketoimintaympäristö Suomessa on haastava 

Investointien määrä Suomeen on pienentynyt jatkuvasti kilpailijamaihin verrattuna epävarman, kankean ja hitaan toiminta- ja investointiympäristön seurauksena. Tärkeimmissä kilpailijamaissa investointitaso on noussut jo yli finanssikriisiä edeltävän tason.

Teollisuustuotannon määrä ei ole lähtenyt kasvuun, ja tuotanto on tällä hetkellä vain noin 78 % vuoden 2008 tasosta.  Vienti ei ole lähtenyt uuteen kasvuun, vaan polkee paikallaan jo viidettä vuotta.  Palvelusektorin vienti ei ole pystynyt korvaamaan vähentynyttä tavaravientiä. Suomesta on kadonnut 100 000 teollista työpaikkaa vuoden 2008 jälkeen ja työttömien työnhakijoiden määrä on noussut yli 350 000 henkilön.

Suunnittelu- ja konsultointialan kasvu on sidoksissa investointien ja viennin kasvuun.

Kansantalouden kokoon nähden ylisuuri julkinen sektori kasvattaa velkaantumisastetta. Hallituksen tekemät juustohöyläleikkaukset kohdistuvat uudistumisen ja kasvun kannalta myös vääriin aloihin, kuten korkeakoulutukseen, tutkimukseen ja elinkeinoelämän toimivuuden ja kilpailukyvyn kannalta välttämättömiin liikenneverkkoinvestointeihin.

Pääkaupunkiseutu tuottaa kolmasosan Suomen bruttokansantuotteesta ja elinkeinoelämän kannalta tärkeät uudet innovaatiot ja digitaaliset liiketoiminnot syntyvät pääosin kasvukeskuksissa.  Pääkaupunkiseudun kasvua rajoittaa kuitenkin kallis asuminen, mikä on seurausta riittämättömästä kaavoituksesta. Raide-Jokerin nopea toteuttaminen mahdollistaisi laajamittaisen tonttitarjonnan lisäämisen Helsingissä ja nopeuttaisi oheisvaikutuksineen merkittävästi talouden kasvua.

Tilauskanta on pudonnut vuoden takaisesta

Suhdannekyselyyn vastanneiden yritysten tilauskannan kasvu kolmannella vuosineljänneksellä oli vajaat kaksi prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen.  Kasvu tapahtui lähes kokonaan talonrakennussektorilla, jonka tilauskanta kasvoi vajaat kahdeksan prosenttia. Teollisuussektorin tilauskanta kasvoi vain puoli prosenttia ja yhdyskuntasektorin tilauskanta laski reilun prosentin.

Paremmin tilauskannan kehitystä kuvaa vertailu viime vuoden vastaavaan jaksoon. Siihen verrattuna tilauskanta pieneni viisi prosenttia. Erityisesti vientihankkeet ja talosektorin kotimaan työt ovat vähentyneet viime vuodesta.

Lähiajan näkymät lähes neutraalit

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten näkymät ovat lokakuun kyselyn perusteella aavistuksen miinusmerkkiset. Kaikkien vastanneiden joukossa saldoluku oli -2  %. Vastaajista 54 % ennakoi markkinatilanteen pysyvän ennallaan, 22 % ennakoi positiivista muutosta ja 24 % negatiivista muutosta.  Talosektorin saldoluku oli + 1% ja infrassa -8 %. Teollisuudessa markkinanäkymät ovat parantuneet edellisestä neljänneksestä - saldoluku oli edelleen lievästi miinuksella mutta parannusta edelliseen neljännekseen oli 18 prosenttiyksikköä.

Uusien tilauksien määrä putosi merkittävästi

Uudet tilaukset olivat kyselyyn vastanneissa yrityksissä vähentyneet 30 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 17 prosenttia vuoden takaisesta. Kesälomakausi vaikuttaa kuitenkin kolmannen neljänneksen uusiin tilauksiin.

Talosektorilla uudet tilaukset ovat vähentyneet 37 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Vähennys vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon on peräti 55 prosenttia. Vaikka yksittäiset suuret tilaukset vaikuttavatkin eri vuosineljännesten lukuihin, on pudotus vuoden takaiseen verrattuna merkittävä.

Teollisuuden suunnittelussa vastaajayritysten uudet tilaukset ovat vähentyneet 32 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 5 prosenttia vuoden takaisesta. 

Yhdyskuntasektorin uudet tilaukset ovat vähentyneet 17 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna mutta kasvaneet 27 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten henkilöstömäärä jatkoi kasvua

Suhdannekyselyyn vastanneissa yrityksissä henkilöstön määrä oli kasvanut 2,3 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.  Lomautettujen ja lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä pieneni edelleen.  Kokonaan tai osittain lomautettuina oli lokakuussa 0,8 prosenttia vastanneiden yritysten henkilöstöstä.

SKOLin tuorein suhdannekatsaus graafeineen ladattavissa oikean reunan linkistä.

2015-11-05 00:00:00 Europe/Helsinki