Suunnittelu- ja konsulttiala tutkitusti vetovoimainen

Suunnittelu- ja konsulttiala menestyi uusimmassa "Kun koulu loppuu" -tutkimuksessa 

T-Media Oy:n tekemän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia, koulutuspaikan valintakriteereitä ja työelämään liittyviä ajatuksia. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella marraskuusta 2012 tammikuun 2013 loppupuolelle.  Tutkimukseen vastasi yhteensä 4715 nuorta, joista yläkoululaisia oli 1903 ja lukiolaisia 2812.

Yläkoululaisten parissa suunnittelu- ja konsulttialasta työpaikkana oli kiinnostunut 13 % vastaajista kaikkien toimialojen vaihteluvälin ollessa 3-26 %. Teknologiateollisuuden toimialoista sijoituimme keskivaiheille vaihteluvälin ollessa 5-15 %. Opintomenestyksellä ja kiinnostuksella alaan oli positiivinen korrelaatio, eli paremmin opinnoissaan menestyneet olivat myös kiinnostuneempia suunnittelu- ja konsulttialasta.

Lukiolaiset arvostivat suunnittelu- ja konsulttialan teknologia-alojen toiseksi parhaaksi niin ikään 13 % kiinnostuksella toimialojen välisen vaihteluvälin ollessa laajempi, 1-30 %. Myös lukiossa alan suosio oli paras kohtalaisesti tai hyvin opinnoissaan menestyneiden keskuudessa. Tyttöjen kiinnostus suunnittelualaan oli jopa suurempaa kuin poikien, mikä poikkesi merkittävästi edukseen teknologiateollisuuden muista toimialoista.

Alalta löytyy kiinnostavia työtehtäviä, työllisyysnäkymät ja alan merkitys kaipaavat viestintää

Suosituimpia aloja kummankin vastaajaryhmän keskuudessa olivat kulttuuri-, viihde-, matkailu- ja opetus-, viestintä- ja taidealat. Muihin aloihin verrattuna positiivisia mielikuvia suunnittelualalla herättivät alan kiinnostavat työtehtävät, sen sijaan työllisyysnäkymien ja alan merkityksen mielikuvissa on parannettavaa. Kun vastaajat saivat kertoa vapaasti alasta mieleen tulevia asioita, olivat mielikuvat enimmäkseen positiivisia ja liittyivät arkkitehtuuriin, sisustukseen ja luovuuteen.

Suunnittelualan vetovoima oli hyvä myös vuoden 2012 työantajakuvatutkimuksessa

Työnantajakuvatutkimuksessa keväällä 2012 selvitettiin eri toimialojen vetovoimaa. Tutkittavana oli 31 toimialaa, joista vastaajat saivat valita kolme kiinnostavinta toimialaa.Korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa suunnitteluala on sijalla seitsemän (13 % kiinnostunut) jakorkeasti koulutettujen työssä olevien keskuudessa suunnitteluala on sijalla 19 (6 % kiinnostunut). Tulosten perusteella voi päätellä, että opiskelijoiden keskuudessa ala on varsin suosittu, mutta työelämä ei todellisuudessa vastaa odotuksia.

Nuoret ja johtaminen tutkimuksen mukaan noin neljännes 17–29-vuotiaista nuorista on kiinnostunut työskentelemään suunnittelualalla. Teknologiateollisuuden toimialavertailussa suunnitteluala oli toiseksi suosituin heti IT-alan jälkeen. Tutkimuksessa selvitettiin myös organisaatioiden panostusta työhyvinvointiin. 58 prosenttia suunnittelualalla työskentelevistä arvioi, että heidän työnantajaorganisaationsa panostavat työhyvinvointiin hyvin tai melko paljon.

Suunnittelualalla on hyvä johtamiskulttuuri ja työilmapiiri

Syksyllä 2012 julkaistun Nuoret ja johtaminen – tutkimuksen tulokset kertovat, että nuorten käsitykset alalla vallitsevasta johtamiskulttuurista ovat pääasiassa positiivisia. Suunnittelualalla mielletään usein olevan hyvää johtamista, vaikka ala ei ole kaikille kovin tuttu.  Työnantajan valintaperusteista tärkeimmiksi arvioitiin työn haasteellisuus ja kiinnostavuus, hyvä palkkaus ja työpaikan ilmapiiri.

Suunnittelualalla jo työskenteleville tärkeää oli uralla eteneminen, taloudellinen menestys, työssä saatu arvostus ja lojaalius työnantajaa kohtaan.

Suunnittelualan suosikkityönantajina erottuivat suurimmat ja tunnetuimmat SKOLin jäsenyritykset kuten Pöyry, Ramboll, Sweco, Etteplan, FCG, Neste Jacobs, A-Insinöörit ja Vahanen.

Tutkimustulokset graafisessa muodossa, ppt-kalvosarja, 27 diaa, 4,3 Mb

Lisätietoja: T-media Oy, Maria Vesanen, maria.vesanen@t-media.fi, GSM 050 344 7480
 

2013-03-26 00:00:00 Europe/Helsinki