Tamron hiilijalanjälki pieneni 250 tonnia
Koronan aiheuttama poikkeustilanne on nostanut esiin kotimaisten varmuusvarastojen tärkeyden. Yksi varmuusvarastojen ylläpitäjistä on Suomen johtava lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja Tamro, jolla on logistiikkakeskukset Vantaalla ja Tampereella.
”Lääkealan viranomaiset määrittelevät, minkälaisissa olosuhteissa lääkkeitä on säilytettävä, ja siksi olosuhteiden hallinta on kriittinen osa Tamron liiketoimintaa”, kertoo Granlundin Digitaalisten kiinteistöpalvelujen ryhmäpäällikkö Ilkka Kasari.
Jos esimerkiksi sallitut lämpötilat alittuvat tai ylittyvät, poikkeaman vaikutus lääkkeiden laatuun on arvioitava. Tuotteita voi päätyä lämpötilapoikkeaman seurauksena myyntikelvottomiksi.
Tamrolla haluttiin saada kokonaiskuva siitä, miten tilojen tekniset järjestelmät toimivat ja talon rakennusautomaatio pysyy mukana, kun käyttötilanteet ja olosuhteet muuttuvat. Toinen kiinnostava asia oli, miten eri järjestelmät toimivat yhteen.
”Jokainen yksikkö on ohjelmoitu toimimaan omasta näkökulmastaan”, kertoo Tamron kiinteistöpäällikkö Mika Marttinen.
Tamro on asettanut ympäristövastuulliselle toiminnalle kunnianhimoiset tavoitteet. ”Toimimme aktiivisesti muun muassa energiankulutuksen pienentämiseksi, ja yhteistyömme Granlundin kanssa on hyvä esimerkki tästä työstä”, iloitsee Tamron laatu- ja yritysvastuupäällikkö Katja Toivonen.
Yli 65 000 euron vuosisäästöt ilman investointeja
Tamron kiinteistöjen energiaseurannan tulokset kootaan Granlund Manageriin, josta löytyvät myös PTS-toimenpiteet, sähköinen huoltokirja ja palvelupyynnöt. Tietoja analysoimalla selvisi, minkä verran energiaa hukkuu tiloihin, tuotantolaitteisiin ja talotekniikkaan.
Tietoja analysoimalla selvisi, minkä verran energiaa hukkuu tiloihin, tuotantolaitteisiin ja talotekniikkaan.
Sähkön- ja lämmönkulutus on valtavissa varastohalleissa väistämättä suurta. Talotekniikan käytön optimointi säätö- ja ohjaustoimilla tuotti huikeat säästöt ilman lisäinvestointeja. ”Joka vuosi säästetään 250 MWh eli yli 65 000 euroa”, Kasari sanoo.
Käytön aikaisella hienosäädöllä laskettiin myös hiilidioksidipäästöjä 250 tonnia vuodessa. Tämä vastaa yli 100 auton poistamista liikenteestä.
Tärkein saavutus on kuitenkin järjestelmien toimintavarmuus. Talotekniikan hälytysten määrä on laskenut merkittävästi. ”Pystyimme optimoimaan järjestelmien toiminnan ja korjaamaan virheet, jolloin energiaa käytetään vain silloin, kun sitä tarvitaan”, Marttinen sanoo.
Joka vuosi säästetään 250 MWh eli yli 65 000 euroa.
Onnistuneessa projektissa edettiin alusta asti yhteisten tavoitteiden ja työnjaon mukaan. ”Haimme kiinteistöjemme huoltoon ennen kaikkea tukea, emme valvontaa”, Marttinen korostaa.
Positiivisin palaute onkin saatu Tamron huoltotiimeiltä. ”Henkilökuntamme on kokenut saaneensa Granlundin asiantuntijoilta paljon tukea, tietoa ja vinkkejä ihan käytännön töihin.”
Myös Kasarin mukaan yhteistyö on ollut kitkatonta ja keskinäisten roolien jako on tapahtunut luontevasti. Granlund varmistaa, että tekniikka toimii optimaalisesti, jolloin Tamron huoltotiimit voivat keskittyä tuotanto- ja prosessilaitteiden ylläpitoon.
Seuraavaksi Tamron kiinteistöihin lisätään energiaseurannan laitekohtaisia alamittareita, mikä tehostaa tiedolla johtamista. ”Tavoitteena on löytää seuraavat energiansäästökohdat ja parhaat toimenpiteet energiankulutuksen laskemiseksi”, Marttinen sanoo.
"Talotekniikan hälytysten määrä on laskenut merkittävästi."