Tervettä energiatehokkuutta

Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksen ja SKOL-yritysten kolmas yhteistyötapaaminen torstaina 5.3. Otaniemessä käsitteli rakennusfysiikan, sisäilman hallinnan ja mikrobiologian tutkimusta.  Aihepiiri on koko yhteiskunnalle ja rakennusalalle tärkeä kolmesta syystä. 

  • Ensinnäkin terveellinen työ- ja asumisympäristö on perusedellytys ihmisten hyvinvoinnille. Terveellinen työympäristö parantaa lisäksi ihmisten työviihtyvyyttä ja –tehoa vähentämällä sairauspoissaoloja. Ihmiset viettävät 90 % elämästään rakennuksissa, joten terveellinen sisäilma on valtavan tärkeä asia.
  • Toiseksi energiatehokkuuden parantaminen optimoitujen järjestelmien, automatisoinnin ja sensoroinnin, sekä uusiutuvan energian avulla vähentää rakennusten energiankulutusta kymmeniä prosentteja ja jaksottaa energiankulutusta vuorokauden kysyntäpiikkien ulkopuolelle. Rakennukset kuluttavat 40 % Suomessa kulutetusta energiasta, joten myös tässä puhutaan kansantaloudellisesti isosta asiasta.
  • Ja kolmantena asiana on tietysti rakennusalan maine.  Saamme edelleen lukea liian usein homekouluista, märistä rakenteista, vuotavista katoista, huonosti toimivista ratkaisuista, myös uusissa tai uudehkoissa rakennuksissa. On järjetöntä tuhlausta, ettei ole varaa tehdä kunnolla mutta on varaa tehdä kahdesti.

Aallon, tilaajien, urakoitsijoiden ja suunnittelutoimistojen yhteisiä tutkimushankkeita tarvitaan lisää. Kaikki osapuolet hyötyvät tuloksista, mutta erityisesti hyötyvät rakennusten omistajat ja kansantalous, joten kiinteistönomistajien ja valtion/kuntien vahvaa rahoituspanosta tarvitaan tutkimukseen. 

Yhteistyötapaamisessa mukana ollut tilaajan edustaja nosti esille akuutin tarpeen kehittää järkeviä, tarpeen mukaisia korjausohjeita havaittuihin ongelmiin.  Myös BIM-, kosteus- ja lämpötilamallien yhdistäminen, sekä mittauksen ja mallinnuksen yhdistäminen ja simulointi sopivat erinomaisesti yhteisen tutkimuksen aiheiksi. Tavoitteena on parempi energiatehokkuus, tilojen käytön mukainen ohjaus ja terveellisempi sisäilma. Lisäksi tarvitaan resursseja Aallon perustutkimukseen, jotta materiaalien käyttäytymistä, eristeiden toimivuutta, sensoriteknologiaa, mikrobien toimintaa, altistumista, ulkoisten kemikaalien vaikutusta ja monia muita sisäympäristöön vaikuttavia tekijöitä ymmärretään nykyistä paremmin.

Aalto on puolueeton asiantuntijataho, jolle sopii luontevasti johtajan rooli rakennusfysiikkaan ja sisäilmakysymyksiin liittyvässä keskustelussa ja ohjeistuksen perusteiden määrittelyssä.

Rakentamisen laatuun voidaan vaikuttaa vain koko rakentamisen prosessia kehittämällä. Rakennusteollisuus on nostanut puheenjohtajansa johdolla laadun tärkeimmäksi rakennusalan kehityskohteeksi. Suunnitteluala ja tilaajat ovat tässä täysillä mukana.  Uskon, että tällä porukalla saadaan myös tuloksia aikaan.