EFCA
Uutinen

EFCA Barometer: Geopolitiikka luo epävarmuutta muuten vahvoille eurooppalaisille suunnittelu- ja konsultointimarkkinoille

Viimeisin The European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) julkaisema barometri osoittaa, että  COVID-19 kriisi Euroopassa vaikuttaa taittuneen, ainakin suunnittelu- ja konsulttimarkkinoiden kannalta. Markkinat elpyivät läpi vuoden 2021, eivätkä vuoden 2022 alun  korkeat koronatartuntaluvutkaan haitanneet kasvua.  Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on kuitenkin luonut uusia epävarmuustekijoitä suunnittelu- ja konsultointimarkkinoilla toimiville yrityksille.

Osaajapula on tällä hetkellä suurin haaste markkinalla. Myös kuitenkin Ukrainan sota, Kiinassa jatkuvat koronasulut, nousevat pakkakustannukset sekä nousevat korot ja inflaatio, sekä näiden mukana tuleva staglaation uhka, muodostavat varjoja markkinoiden kehittymisen ylle.

Koronakriisi vaikuttaa kuitenkin yhä osaan liiketoimintaympäristöstä, mutta sen vaikutukset suunnittelu- ja konsultiontialaan Euroopassa ovat laskeneet merkittävästi. Ennusteet markkinoiden toipumisesta ovat toteutuneet ja markkinatilanne Euroopassa on hyvä.

Euroopassa paisuneet tilauskirjat

Suunnittelu- ja konsultointialan yrityksien tilauskirjojen koko on noussut syksyn vastaavasta kyselystä. Tilauskirjat saavuttivat suurimman arvonsa, 10,4 kuukautta, sitten vuoden 2014. Suomessa tilauskirjat eivät kuitenkaan ole muun Euroopan tasolla, vaan ovat keskimäärin noin 1,6 kk. Vahvimpia tilauskirjoja löytyy Ranskasta (12,2 kk) sekä Saksasta (11,0 kk).  Vahvat tilauskirjat ei kuitenkaan kerro ainoastaan vahvasti vetävästä markkinasta, vaan myös alan suurimmaksi haasteeksi nousseesta osaajapulasta. Euroopan tasolla tilauskirjojen ennustetaan myös kasvavan, ainakin seuraavan kuuden kuukauden ajan.

 

Lue viimeisin EFCA Barometer kevät 2022 julkaisu tästä

Lue alkuperäinen tiedote EFCA Barometer julkaisusta tästä