Nora Sillanpää
Uutinen

ILMASTONMUUTOS LISÄÄ TUTKIMUSTARVETTA: Aalto-yliopistoon Suomen ensimmäinen hulevesiprofessuuri

19.2.2021 klo 6.30
Professuurin mahdollisti Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n rahoitus. Tehtävää hoitamaan on nimetty Sitowisen vesipalvelujen palvelupäällikkö, tekniikan tohtori Nora Sillanpää.

Nora Sillanpää on kehittänyt kaupunkivesien tutkimusta ja hallintaa suomalaisissa yliopistoissa yli 15 vuoden ajan. Sillanpää jatkaa professuurinsa ohella palvelujen kehittämistä Sitowisessä hulevesien hallinnan suunnittelun ja kaupunkipurojen kunnostusprojektien parissa.

Aalto-yliopiston teknisen vesitalouden professori Harri Koivusalo uskoo, että kahden tehtävän yhdistäminen hyödyttää molempia maailmoja. – Nora on alan uranuurtaja, joka tuo nyt uusia käytännön näkökulmia tutkimukseen konsulttimaailmasta. Hänellä on visio siitä, mihin suuntaan olemme menossa ja paljon annettavaa alan opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen.

Myös Sillanpää pitää kaksoisrooliaan hedelmällisenä.  –  Konsulttitoimistossa työ on nopeatempoisempaa kuin akateemisessa maailmassa, mikä tuo ajatteluun jatkuvasti uusia näkökulmia. Toisaalta on antoisaa pyhittää yksi päivä viikossa alan tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiselle, johon käytännön suunnittelutyö antaa perspektiiviä.

Tulevaisuuden suunnittelijoiden opastusta

Alan tutkimuksessa keskitytään Sillanpään mukaan tällä hetkellä erityisesti hulevesien hallintamenetelmien kokeelliseen tutkimukseen ja mallintamiseen.  – Tutkimme esimerkiksi erilaisten suodatusrakenteiden toimivuutta, Sillanpää kuvailee.

Toinen pääteemoista on mallinnustyökalujen kehittäminen alan suunnittelijoille. – Mallinnamme vihreää infraa, hulevesien määrää ja laatua sekä haitta-aineiden kulkeutumista kaupunkialueilta vesistöihin, Sillanpää kertoo. 

Adjunct Professor -tehtävässä Sillanpää ohjaa lopputöitä tekeviä opiskelijoita ja tohtorikoulutettavia Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitoksella. Laitoksella koulutetaan joka vuosi noin 25 uutta diplomi-insinööriä ja tohtoriohjelmassa muutama alan tekniikan tohtori.

Lisätiedot

Nora Sillanpää: 044 427 9109 nora.sillanpaa@sitowise.com

Harri Koivusalo: 050 570 9864 harri.koivusalo@aalto.fi

Sitowise on pohjoismainen rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo. Suunnittelemme älykkäitä kaupunkeja ja elämisen tiloja, joissa arki on tahditettu kestävälle pohjalle. Operoimme kolmella liiketoiminta-alueella: kiinteistöt ja rakennukset, infrastruktuuri ja digitaaliset ratkaisut. Joka päivä lähes 1900 eri alojen asiantuntijaamme yhdistävät voimansa, jotta liikenne, infra ja rakennukset tarjoavat parhaat puitteet turvalliselle ja huolettomalle arjelle. Haluamme nostaa älykkyyden ja vastuullisuuden rimaa, ja siksi visiomme on olla vastuullisin kumppani hyvinvoivan ympäristön kehittämisessä. Sitowise on kasvanut viime vuosina nopeasti ja kannattavasti, ja konsernin nykyinen liikevaihto on noin 160 miljoonaa euroa. Sitowisen pääkonttori sijaitsee Espoossa ja konsernin toimitusjohtajana toimii Pekka Eloholma. Yrityksen omistaa 200 avainhenkilöä ja pääomasijoittaja Intera Partners. www.sitowise.com

Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Luomme kestävää tulevaisuutta kehittämällä ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Toimimme vastuullisesti, rohkeasti ja uskomme yhteistyöhön.  Vuonna 2010 kolme johtavaa suomalaista yliopistoa yhdistyi ja syntyi Aalto, innovatiivinen tutkimusyliopisto, joka vaikuttaa laajasti yhteiskunnassa. Lyhyessä ajassa meistä on tullut edelläkävijä avainalueillamme. Aalto-yliopisto tunnetaan vahvasta yhteisöllisyydestään sekä innovoinnin ja yhteisöllisyyden kulttuuristaan. Olemme 20 000 ajattelijan yhteisö, jossa tehdään huippuluokan tutkimusta ja taidetta sekä koulutetaan tulevaisuuden tekijöitä. www.aalto.fi

https://news.cision.com/fi/sitowise-oy/r/ilmastonmuutos-lisaa-tutkimustarvetta--aalto-yliopistoon-suomen-ensimmainen-hulevesiprofessuuri,c3289385